Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Svensk seger i Paris är värt Bragdguldet

Lundhs blogg

Fotbollskanalen on Tour från sista träningen i Marbella.

Efter den stängda träningen framkom att John Guidetti ser ut att starta, annars var det den startelva som gick att läsa ut från den första träningen på den spanska solkusten.

Olsen – Krafth, Lindelöf, Granqvist, Augustinsson – Rohdén, Ekdal, Johansson, Forsberg – Toivonen, Guidetti

Förstår inte riktigt att Marcus Rohdén går före Oscar Hiljemark och även Oscar Wendt hade varit tänkbar på en kant, och Emil Forsberg hade kunnat byta till högerkanten. En rejäl uppgift för Jakob Johansson.

Oroande dessutom med Ekdals ljumskar och att han spelar i klubblag som går sjukt tungt och dessutom varit mittback lite mot sin vilja. Att han och Johansson ska staga upp det svenska centrala mittfältet där man är i numerärt underläge är kanske att kräva för mycket.

Annons

Ur det perspektivet är det inte underligt att Janne Anderssson och Peter Wettergren vill få in en man till centralt, vilket man hoppas med Rohdén och en uppgift han också skulle fylla mot Holland, och om det blir rätt val vet vi först senare.

Den svenska startelvan innehåller två debutanter om man talar om tävlingsmatcher för Sverige: Jakob Johansson och Ludwig Augustinsson. Emil Krafth har bara startat en tävlingsmatch precis som Rohdén, Robin Olsen har startat tre.

Överhuvudaget är det bara Granqvist, Toivonen och Ekdal som tillhör de mer rutinerade när det handlar om landslagsspel i tävlingssammanhang och då har de ändå inte alltid varit givna. Så det är ett orutinerat svenskt landslag som springer ut på Stade de France.

Frankrike då? Det är något helt annat med spelare som gjorde en EM-final så sent som i somras och där de samlat ihop ett helt annat antal landskamper. Där står sig Sverige rätt slätt i jämförelse med hemmalaget.

Annons

När man kollar Transfermarkt så är värdet på den franska truppen 460 miljoner pund (drygt fem miljarder kronor) och den svenska truppen har ett värde på 60 miljoner pund (cirka 680 miljoner kronor). Så det är gigantiska skillnader mellan manskapen som ställs mot varandra.

Sverige har egentligen allt att vinna i VM-kvalmatchen och frågan är om man kan stå emot eller om det blir en kölhalning som den Hamrén fick uppleva hösten 2010 då Sverige ställdes mot en mästerskapsfinalist, då mot Holland i Amsterdam.

Eller ser Lasse Lagerbäck till att dela med sig av erfarenheterna från storförlusten med Island i somras då ett franskt landslag körde över EM-sensationen? På något sätt känns detta svenska landslag som mer försiktigt än Hamréns och att det inte lär rusa i väg.

Om det räcker till poäng? Vore en sanslös skräll om detta nya och orutinerade svenska landslag klarar oavgjort mot Frankrike. Blir det seger är det nästan värt Bragdguldet som delas ut i början av december. Man har tid att ställa till det för bragdjuryn, eller?

Annons

***

Bilderna från snökaoset i Stockholm skakar om. Nästan mer än Trump…och det är otroligt skönt att slippa.

***

Att döma av en del mejl och reaktioner via Twitter så var uttagningen av Linus Wahlqvist som ersättare till Mikael Lustig framför Mattias Johansson (och Johan Larsson) något som fick fans att reagera och peka på att Janne Andersson kör för mycket IFK Norrköpings-spelare.

A) Hittills har förbundskaptenen gjort starka resultat. B) Att vara gammal Peking-spelare har inte varit någon garanti, både Emir Kujovic och Alexander Fransson har tappat platser efter brist på speltid. C) Dock är det förvånande att Janne inte vill kolla in Mattias Johansson.

***

Älskade samlingen som Twitter fick hashtaggen #kvalvaka och handlade om dramatiken inför första matchen i  division 1-kvalet mellan Karlberg och IFK Luleå. Där Luleå-spelarna inte kunde ta sig till Bosön på grund av snökaoset i Stockholm.

Annons

Det var många bud om det skulle bli match eller inte när klockan närmade sig midnatt och i Paris satt en del landslagsspelare och följde dramatiken och eldade på för att det skulle bli match. Till slut drog man i gång en bra bit efter midnatt.

Brwa Pishdari blev hjälte när han sände matchen via Periscope och dessutom kommenterade, intervjuade spelare och tränare samt Luleås busschaufför som kört. Just nu är det 26 000 som tittat på hans sändning av kvaldramatiken och det går fortfarande att kolla in den.

Matchen då? Ja, det blev 2-2 efter att Luleå tagit ledningen i första halvlek och Karlberg vänt till 2-1 före pausen men en sen kvittering bäddar för hemmalaget inför returen på söndag. Blir det ny nattmatch då eller mer normala förutsättningar?

***

Vill ni hitta alla intervjuer och artiklar inför VM-kvalet mellan Frankrike och Sverige så finns de samlade under denna länk.

Annons
Publicerad 2016-11-10 09:37

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto