Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Zlatan-effekten är tydlig på tittarsiffrorna

Lundhs blogg

Veckans poddgäst är Johanna Frändénni hittar podden här – och hon är till vardags kolumnist och reporter för Aftonbladet och bor i Paris och har varit ett stående inslag i SVT:s mästerskapssändningar från EM och VM på senare år.

I podden berättar Frändén om karriären som tagit henne till Italien, Spanien och Frankrike, skillnaden på sportjournalistik där och i Sverige, om hur FC Barcelona fick en sporttidning att skriva om ”vänskapen” mellan Zlatan och Messi och att man i utlandet är mer klubblojala och nära spelarna.

Naturligtvis berättar Frändén om åren med Zlatan, om synen på honom i Frankrike i dag, om att hon aldrig fått sitta ner och intervjua honom en längre stund samt om hans arga blick, att hon inte alls tycker att han mognat och att det är en frihet att inte vara bunden vid att följa en person.

Dessutom talar Frändén om relationen till svensk fotboll, varför Italien är störst för henne, om att hon inte saknar att jobba i Sverige, om kvinnliga förebilder, om att hon får stor respekt från spelarna, om det nya medialandskapets plus (Twitter) och minus (en del grabbig webb-tv).

Annons

Podden #Lundh är uppe i 123 avsnitt sedan starten, närmar sig åtta miljoner lyssningar och ALLA avsnitt finns här. Som vanligt hittar ni podden på Youtube, iTunes, Acast och andra ställen där poddar finns.

Olle Juhnell Lindberg har producerat avsnittet och de andra under 2016 och han är öppen för synpunkter på olle.lindberg@tv4.se.

*****

Fotbollskanalen On Tour sände direkt från matcharenan i Budapest. Om petningen av Patrik Carlgren, om Anderssons startelva, om att det är en tack-och-hej-match för Gabor Kiraly.

*****

Gillar ni podden Lundh så är jag tacksam för en röst.

*****

I kväll väntar träningsmatch för Sverige mot Ungern. Faktum är att det är Janne Anderssons första träningsmatch och ni ser den från 19:00 i TV12 i kväll, och via CMore.se givetvis och det är en del nya som får chansen.

Själv är jag spänd på framför allt Sam Larsson och Pontus Jansson som bägge får spela från start. De har gjort det bra i sina klubblag och det behövs konkurrens på många platser i laget för att Sverige ska fortsätta att höja sig.

Annons

Om landslaget lockar? Hoppas det, men det var förvånande tittarsiffror i fredags där ett stjärnspäckat Frankrike mot Sverige bara drog 723 000 i första halvlek och trots dramatiken bara ökade till 871 000 i andra halvlek.

Är lite överraskad att Pogba o Co inte lockade mer mot ett Sverige som inlett VM-kvalet förvånande starkt. Det massmediala trycket var ändå rätt stort inför matchen på Stade de France och känslan var att det borde varit fler.

Visst, det var en fredag kväll med konkurrens från Idol och andra program och det är ett landslag utan Zlatan Ibrahimovic. Det är rätt tydligt att landslagets dragningskraft tappat en del under hösten.

Expressen hade tidigare i höst en sammanställning av tittarsiffrorna för Kanal 5 under det senaste EM-kvalet och det pågående VM-kvalet, och där man talade om tittartappet men trodde på fler tittare mot just Frankrike.

Annons

EM-kvalet

Österrike-Sverige, 1 332 000

Sverige-Ryssland, 1 184 000

Sverige-Liechtenstein, 1 275 000

Montenegro-Sverige, 1 190 000

Moldavien-Sverige, 873 000

Sverige-Montenegro, 1 083 000

Ryssland-Sverige, 1 204 000

Sverige-Österrike, 1 374 000

Liechtenstein-Sverige, 885 000

Sverige-Moldavien, 929 000

Sverige-Danmark, 1 614 000

Danmark-Sverige, 1 944 000

VM-kvalet

Sverige-Holland, 1 230 000

Luxemburg-Sverige, 762 000

Sverige-Bulgarien, 753 000

Frankrike-Sverige, 797 000

Självklart var Hollands-matchen en bra siffra i VM-kvalet och varken Luxemburg eller Bulgarien var så heta motståndare, men om man jämför med EM-kvalet så är landslaget på en annan nivå i VM-kvalet helt enkelt.

Lägg till att alla hyllat Kim Källströms intåg som expert i sändningarna istället för Hasse Backe – har inte själv sett något då jag är på plats – och jag kan inte tänka mig annat än att det är bra och proffsiga sändningar som Kanal 5 levererar gång efter annan.

Annons

Kanske är det så enkelt att Zlatan-effekten är tydligast här. Att några hundra tusen tittare försvunnit för att Sveriges enda superstjärna lagt av i landslaget. Att det var han som lockade många av de som inte till vardags är intresserade.

Sedan försvinner en del för att man ser mindre på tv. När man kollar sammanställningar av webb-tv så har ingen av kvalmatcherna gjort avtryck på det som är MMS (mäter tv-tittande) publicerar gällande just Webb-tv. Kan inte svara på om det bara är fria visningar som räknas.

Däremot är det inget nytt att många ser matcher på krogar, sportbarer och tillsammans med andra. Den faktorn fanns även under EM-kvalet och som det är nu finns bara MMS sätt att mäta och där har landslaget tappat en hel del under hösten.

Vi kan inte heller gå runt att publiksiffran mot Bulgarien var svag med drygt 20 000 och det trots sänkta biljettpriser. Mot Frankrike kunde Sverige bara sälja 800 biljetter av de 3 500 som man hade och då var minst hundra av dem GIF Sundsvalls sponsorer.

Annons

Det finns inga givna svar på varför det är så här men om man ser hur landslaget bevakas så är det uppenbart att morgontidningarna börjar släppa på bevakningen och den trenden har funnits ett tag. De sänder färre personer och ibland inga alls.

Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet finns på plats på tävlingsmatcher men representanter för större regionala tidningar som G-P, Sydsvenskan och andra storstadstidningar är inte längre vanliga på landskamper.

SvFF har en del att brottas med för det är givet att det är många siffror som pekar åt fel håll vilket påverkar dess affär oavsett om det handlar om publik och sponsorer. Naturligtvis kan resultat ändra på det och ett fortsatt starkt VM-kval kan vända på trenden men det är en uppförsbacke.

Även om förbundskapten Janne Andersson säkert inte funderar så mycket på det så har han ett viktigt jobb, inte minst ekonomiskt. Herrarnas A-landslag är ett lokomotiv för svensk fotboll och om det fortsätter tappa fart blir det ännu tuffare för förbundet. Många förbundsjobb hänger på det.

Annons

Det är ingen hemlighet att SvFF bara har något år kvar innan man inte kan ta fler mångmiljonförluster för Friends Arena. Ännu syns ingen lösning kring ägarproblematiken och det ekonomiskt hårt ansatta förbundet får hoppas att Andersson får loket att dra svensk fotboll.

För det är rätt meningslöst att ha en arena som bara drar drygt 20 000 åskådare och när man på vägen slukat alla förbundets resurser. Endast vinster och ett hopp om spel i VM i Ryssland kan ge nödvändig pengar och vända på de negativa kurvorna.

Publicerad 2016-11-15 10:47

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto