Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Attacken på Jordan Larsson är sorgligt slut på fotbollsåret 2016

Lundhs blogg

[tv4play id=”3642832″ size=”medium”]

Matchsammandraget ovan är på något sätt typisk för Helsingborgs IF:s säsong. Jordan Larsson ger klubben ledningen i den andra kvalmatchen mot Halmstads BK och i matchens slutskede verkar det om om klubben ska klara sig kvar, men 1-0 blir på kort tid 1-2 efter en straff och ett vasst avslut.

HIF har underpresterat och 2016 slutar alltså med att laget åker ur Allsvenskan och det går givetvis att förstå att det finns kritik mot klubben, mot managern Henrik Larsson och spelarna. Fast det innebär inte det vi fick se från Olympias gräs efter matchen någonsin ska accepteras som visas i klippet nedan.

Vet inte om männen som stormar in på plan förstår det, men något lag måste åka ut. Alla kan inte vinna serien och två till tre allsvenska klubbar ska åka ut. År efter år. Det innebär att man kan ha gett sitt yttersta under ett helt år i form av träningar och seriespel men att det ändå kan sluta i tårar och besvikelse.

Annons

Grattis till Halmstads BK, men hela dramatiken förstörs av det som följde på slutsignalen. Maskerade killar tog sig in på arenans gräs, kastade grejer och började slita tröjan av Jordan Larsson som mötte dem. På bilderna ser det ut som om någon även slår den unge anfallaren. Det är tumult och sedan möter Henrik Larsson dem.

Naturligtvis är det helt sjukt att en del människor ens tänker tanken på att gå in och attackera spelare och ledare. Det är givetvis grundproblemet men precis som man måste skydda olika institutioner i samhället mot kriminella så måste man skydda spelare och ledare. Man måste vara förberedd.

Obegripligt nog fanns ingen polis och inte tillräckligt med säkerhetsvakter för att stoppa dessa idioter. Hur är det möjligt att de kan ta sig in? Varför gör inte myndigheterna något åt problemet? Det här är scener vi sett på flera fotbollsarenor runt om i Sverige under 2016 och det fortsätter.

Annons

De ska naturligtvis gripas och ställas inför rätt och stoppas från att komma in på svenska fotbollsarenor, men det sker inte. Utan istället har de lyckats ta makten och det är ytterst beklagligt att det här troligen kommer att leda till att betydligt större supportergrupperingar straffas när man ska komma åt dem.

Jag vet att många kurvor pekar uppåt i form av publiksiffror och att man på många sätt skapat bättre trygghet i svensk fotboll, men vi kan inte blunda för sådana här scener. Ingen kan på allvar påstå att andra åskådare eller en fotbollsklubb ska kunna stoppa de här personerna som har noll respekt för lagar och regler.

Vi har pratat om det år efter år och även om det möjligen är färre händelser så är det grövre attacker. Att se maskerade huliganer dra tröjan av en HIF-anfallare som är utan skydd och det är allmänt tumult med kastade grejer är bilderna som stänger den svenska fotbollssäsongen.

Annons

Hoppas att inrikesminister Anders Ygeman ser dem och får politikerna att göra något vettigt likt ett riktigt maskeringsförbud och sätta tryck på polisen att verkligen se till att det följs. För även om fotbollen har ett ansvar så klarar man inte de här problemen utan att få hjälp att skydda sig mot personer som aldrig kan kallas fans.

Naturligtvis kommer HBK-spelarna och Janne Jönsson med rätta att fira avancemanget när man väl tagit sig hem till Örjans Vall. Ett starkt genomfört kval efter att man hade avslutat Superettan ganska svagt och det finns en hel del bra spelare i klubben som studsar tillbaka till Allsvenskan efter en säsong.

HBK är en klassisk institution i fotbolls-Sverige och även om ekonomin är pressad (inte direkt ovanligt i svensk klubbfotboll) så har man en bas och en tradition att bygga på. Sead Haksabanovic är en talang utöver det vanliga och med blott ett år kvar på kontraktet kan det vara en del som rycker i 17-åringen men förhoppningsvis stannar han.

Annons

Under säsonger har det kommit fram fler talanger likt Gabriel Gudmundsson (son till Niklas) och att ta fram och utveckla spelare är något som HBK i perioder varit starkt på. Man var dessutom skicklig på att fynda och skola spelare, och det måste man bli bättre på om man inte ska förbli ett jojo-lag.

HIF får det tyngre och måste börja om från början igen. Det enda positiva i det är att man blir tvungen att rensa rejält i klubbens organisation och arbetssätt och då kan man ofta komma ur starkare. Det är både jobbigt och smärtsamt men hårda tider tvingar en att ompröva gamla sanningar och sätt som man levt efter.

Många andra klubbar har visat att en säsong i Superettan kan vara en möjlighet att komma tillbaka starkare som Malmö FF, Djurgården och AIK. Samtidigt har andra klubbar som Hammarby och IFK Norrköping fastnat längre i den svenska andradivisionen. Så det är svårt att sia om HIF-framtiden.

Annons

Viktigast är väl att bestämma vilka som ska leda laget, jaga rätt nyförvärv som vill spela i HIF och sedan försöka samla staden bakom laget igen. Det sistnämnda blir viktigast och ska man lyckas med det behöver man hjälp att hålla männen som hoppade in på plan borta från Olympia.

Publicerad 2016-11-20 15:46

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto