Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

SvFF stoppade ändring av 51-procentsregeln - men sitter själv i knät på miljardär

Lundhs blogg

Under fredag kom nyheten att fastighetsbolaget Fabege köper ut de tidigare ägarna Solna stad, Peab och Jernhusen ur det ekonomiska haveriet slash Nationalarenan Friends Arena. I Solnas fall innebär det bland annat att man skjuter in 178 miljoner kronor för att täcka framtida förluster men kommer ur projektet.

En person som är direkt inblandad i processen tror aldrig att några andra än ägarna kommer att få den heltäckande bilden över vad det har kostat de tre parterna att komma ur Nationalarenan. Ni vet bygget som skulle ha kostat 1,9 miljarder kronor men som hamnade på det dubbla och där förlusterna för driften varit stora år efter år.

Bakom Fabege står i dag miljardären Erik Paulsson, som tillsammans med sin bror Mats Paulsson under årens lopp bildat både Peab och Fabege, men där familjerna delat på tillgångarna sedan ett år tillbaka. Ett problem på senare tid kring Friends Arena har varit att bröderna inte dragit jämnt, enligt mina uppgiftslämnare, och att det därför tagit tid att komma överens.

Annons

Under fredagen släppte man till slut uppgifterna om att Fabege (läs Erik Paulsson) köper ut de andra och att det nu är Fabege och SvFF som gemensamt äger arenan. Fabege har två tredjedelar och SvFF har en tredjedel, även om man försöker dölja 11,1 procent via en fond där Folksam lånat ut 100 miljoner kronor, men tro inte på SvFF där.

För Solna Stad har det kostat pengar att vara med i projektet men det är ingen tvekan om att det kan ha varit en av stadens bästa affärer någonsin. Man fick med hjälp av arenan till en ny stadsdel med skattebetalare och arbetstillfällen och det kommer man att skörda under många år framåt och nu är man ute. Skrev i Dagens Industri om vinsterna som finns från arenan.

Även Jernhusen, som sett värdet på markägandet i området gå som en IT-aktie i slutet av 1999 kan skratta hela vägen till banken, och är en av vinnarna. Man fick helt enkelt betala en del för att få till hela projektet och det är ändå en bra affär för det statliga bolaget som nu tar sig ur projektet.

Annons

Klart att även Peab tjänat pengar på att bygga arenan och köpcentret och en del annat, men det är nog här skon klämmer i fajten mellan bröderna Paulsson. Kanske är det så att fastighetsjätten Fabege kom ur det hela aningen starkare än byggjätten som även gick på en jättesmäll i bygget av Tele2 med rättsprocesser och annat. Men konflikten mellan Paulssons får ekonomijournalisterna ta tag i.

I min bok “Vad jag pratar om när jag pratar om fotboll” från tidigare i år så försökte jag gå till botten i vem som stod för SvFF:s förluster. För fakta är att förbundet bränt alla stålar från Råsunda och man har förlorat nästan allt man har och har lån och förlusterna fortsätter men som en bankdirektör med direkt insyn i alla turer sa: “Ingen kommer att sätta förbundet i konkurs”.

Annons

SvFF har pengar till något eller några års förluster till men någon har på senare år täckt upp en del av förlusterna på vägen. Vem? Ja, ingen ville berätta i min bok men en person med insyn förklarade i boken att det var Erik Paulsson som har stått för att täcka upp dem via sponsorgrejer (Fabege är sponsor till herrlandslaget) och att det är Paulsson som svensk fotboll kan sätta sitt hopp till.

Nu har Paulsson tagit visst ansvar och köpt ut dem andra som inte velat hjälpa till längre och han har säkert tvingat av dem en del stålar på vägen. Så då står svensk fotboll och hoppas på att den snart 75-årige Paulsson (fyller siste januari 2017 och räkna med att Karl-Erik Nilsson står först i ledet med en gåva) ska fortsätta täcka upp förlusterna.

En del hopp står naturligtvis till Lagadère men den franska jätten har haft svårt att få snurr på arenaaffärerna. Tror inte det går att hitta en nykter och sansad person med kunnande på området som tror att man kan Friends Arena till en plusaffär. Det kommer max att handla om att få ner förlusterna.

Annons

För SvFF finns bara två vägar: antingen att någon snäll person ser till att plocka upp räkningen år efter år (läs: Erik Paulsson) eller att man kommer ner i ett symboliskt ägande. För det finns inga pengar i svensk fotbolls kassakista, och publiksiffrorna talar inte för att det kommer att strömma in pengar till SvFF.

Vet via initierade uppgiftslämnare att EM-spelet i Frankrike kommer att ge SvFF ett överskott på runt 30 miljoner kronor men att man måste spara på dem och sprida ut dem på flera års verksamhet och satsningar. För ingen vågar räkna med VM-spel i Ryssland och då finns det inte mycket pengar att hoppas på.

Om ni inte tror på mig när det gäller SvFF:s risiga ekonomi? Ja, jag kan bara konstatera att det jag hör från kansliet i Solna är att man ska minska ner på kontorsytorna för att man helt enkelt måste spara ännu mer pengar. Sötebrödsdagarna är sedan länge över för SvFF och nu skrapar man på foten inför en miljardär som avgör dess ekonomiska öde.

Annons

Det är en oerhörd ironi att SvFF röstade emot att rucka på 51-procentsregeln för att den ideella föreningen eller förbundet skulle ha makten men själv satte sig SvFF rakt i knät på Erik Paulsson som nu avgör vad som sker. Om han säger hoppa, då kan ni räkna med att Karl-Erik, Håkan Sjöstrand o Co kommer att hoppa högre än Zlatans staty på 2,7 meter.

Publicerad 2016-11-25 12:14

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto