Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Rapport från en vinterturné, dag åtta - diplomatisk kris

Lundhs blogg

I kväll väntar Sverige-Slovakien. Avspark 16:45 svensk tid och 19:45 lokal tid. Matcharena: Zayed Sports City Stadium. Matchen ser ni på TV12 och Cmore.se och vi börjar sända 16:30 och det är Anna Brolin och Jon Persson i studion i Stockholm och Jesper Hussfelt och Anders Andersson kommenterar.

Svensk startelva: Andreas Linde – Anton Tinnerholm, Linus Wahlqvist, Jacob Une Larsson, Joakim Nilsson – David Moberg Karlsson, Joel Allansson, Oscar Lewicki, Viktor Claesson – Alexander Isak, Sebastian Andersson.

***

Landslaget var under onsdagen tillbaka på matcharenan, Zaed Sports City Stadium, och körde ett sista träningspass inför Sverige-Slovakien. Man ville egentligen inte träna där då det är betydligt varmare inne på arenan för 43 000 åskådare än ute på en av träningsplanerna, men man fick böja sig för arrangörerna då andra planer gick till andra lag.

Ganska kvickt såg man Janne Anderssons tänkta startelva och med sina stamspelare i Abu Dhabi (Wahlqvist, Lewicki och Claesson) föll de andra bitarna på plats. Alexander Isak får starta och ihop med Sebastian Andersson kan det bli intressant. Även OS-keepern Andreas Linde som slagit igenom i Molde blir kul att se och Joel Allansson som fått fart på karriären i Randers.

Annons

Kan sakna Saman Ghoddos i startelvan efter vad han visat på träningarna. Östersund-spelaren har något extra i hur han tar sig ur svåra situationer med bollen. Nej, han är ingen klassisk svensk kollektiv spelare, men landslaget behöver annat för att skapa något framåt. Då hade Ghoddos varit spännade, men han får nöja sig med ett inhopp till.

 

Förbundskapten Janne Anderssons presskonferens efter träningen där han går in på hur han valt.

***

Slovakien väntar torsdag kväll och det är ett svagare motstånd jämfört med i söndags då Sverige föll mot Elfenbenskusten som under onsdagen slog Uganda med 3-0 efter mål av Zaha, Kodija och Aurier. Just Uganda vann ganska lätt över Slovakien i söndags med 3-1, och sedan skiftar naturligtvis lagen och hur man ställer upp.

Slovakiens trupp är nedan och det är en mycket ung och orutinerad trupp med mest inhemska spelare som bara gjort ett fåtal landskamper även om några av dem spelar i Polen och en anfallare är verksam i Norge. Ska dock sägas att slovakisk fotboll är på uppgång, man spelade EM i somras och är rankat på plats 25 i världen.

Annons

Målvakter: Martin Dúbravka (Liberec), Adam Jakubech (Trnava), Michal Šulla (Senica)

Backar: Martin Šulek (Trenčín), Juraj Kotula (Slovan), Denis Vavro, Martin Králik, Jakub Holúbek (všetci Žilina), Ján Krivák (Podbrezová), Dominik Kružliak (Ružomberok), Matúš Čonka (Trnava)

Mittfältare: Patrik Mišák, Dávid Guba, Roman Gergel (všetci Nieciecza)), Miroslav Káčer, Filip Hlohovský, Michal Škvarka (všetci Žilina), Martin Bukata (Gliwice), Tomáš Huk (Dun. Streda), , Filip Oršula (Slovan Bratislava), Jakub Paur (Trenčín)

Anfallare: Tomáš Malec (Lilleström), Pavol Šafranko (Podbrezová)

***

En slöja låg över vattnet utanför Abu Dabi men det var som om det hjälpte till att höja temperaturen. Var närmare 30 grader när Sverige tränade vid lunchtid.

***

Har tränat mycket och påminns då om hur mycket bra journalistisk det görs av SR i form av dokumentärer eftersom jag hinner lyssna. Lyssnat på Dödsskjutningen på Bromma gymnasium, Ericsson och mutskandalen samt två avsnitt om en tjej som kör bilen vid två brutala rån. Värt en hel del av licensen.

Annons

***

Alla flaggor var på halv stång i Förenade Arabemiraten under onsdagen och ska vara så torsdag och fredag. För att hedra de fem diplomater från landet som dog i en terrorattack i Afghanistan.

***

Saman Ghoddos var gäst i Tjernström vs Lundh och pratade om betydelsen av Graham Potter, om varför ÖFK vinner SM-guld och drömmen om att gå vidare ut i Europa.

 

Alla intervjuer och artiklar från landslagets vinterturné finns här.

Bland det senaste är det intervju med Linde som blev dumpad av Henrik Larsson och HIF men lider med klubben , Pa Konate om att det inte är någon fara med skadan, Kristoffer Olsson om Midtjyllands prislapp och Sebastian Andersson om andra raka starten och en hel del annat.

 

Vi sände LIVE från den svenska träningen och den finska pressen fångade upp att Andreas Sundberg och jag svarade på frågan om att dricka öl i landslagets träningsoverall som finska ledare gjort. Vi tyckte det sände fel signaler och det snappades upp av finska tidningar men min finska är begränsad så ni får hålla er till Yles version om ni vill veta vad de skrev.

Annons

Eftersom vi bor på det finska landslagets hotell så kände man att en diplomatisk kris var under uppsegling. Träffade förre MFF-spelaren Jonatan Johansson i gymmet, han är numera assisterande till finske förbundskaptenen Kanerva, och han var lika vänlig som alltid och talade mer om att bygga upp landslagets självförtroende.

Andreas Sundberg gjorde dessutom en intervju med finske förbundskaptenen Kanerva om att ta över efter Hasse Backe som fick sparken i mitten av december. Dock är intervjun gjord innan de finska tidningarna började mata på med rubriker om alkoholskandal.

Ska sägas att Sverige tillämpar en liknande princip som det finska landslaget. Att det är okej att dricka bärs i landslagsdräkt, och det ska ha setts svenska ledare med en bärs i näven kring hotellet. För mig lite konstigt eftersom det ändå signalerar att man jobbar och representerar ett land och ett landslag, men det är verkligen ingen stor fråga.

Annons

***

Slår man upp tidningar i Abu Dhabi så hyllar de flesta Fifa:s val att utöka VM. Fans, ledare och spelare. Ett annat perspektiv. Ingen har varit orolig över att Panini-albumet blir så tjockt.

***

En kompis hittade en bild från när jag intervjuade David Beckham inför VM 2006. Härlig frisyr. Tiden har gått framåt på många håll…men det jag minns är att han var oerhört trevlig och tillmötesgående. Det har blivit några sådana intervjuer med åren och det är inte alltid det är så sprudlande från stjärnorna.

Beckham vs LundhHittade för övrigt intervjun i Expressens arkiv, som går att läsa här, och i efterhand rätt otroligt att jag fick över 20 minuter på egen hand med Englands lagkapten och Real Madrid-spelaren då. På den tiden var han utan tvekan en av världens hetaste spelare och varumärken.

***

Läser om vinterstormar och snökaos och längtar inte direkt hem. Frukost utomhus är svårslaget.

Annons

***

Stefan Löfvén var i Saudiarabien i höstas för att få fart på handeln och det finns en hel del relationer med diktaturen. Däremot valde Sverige att inte spela landskamp mot saudierna som också är i Abu Dhabi på läger, de mötte Slovenien under onsdagen. Kanske för jobbigt med tanke på alla turer 2006?

Fast ett visst svenskt utbyte var det under sista träningen. När Sverige tränade så kom deltagarna i Saudiarabiens första Pro License utbildning i fotboll på besök. De fick en rejäl dragning av Lars Lagerbäck och även Paul Balsom (som kände någon som höll i kursen) och efter träningen gick Janne Andersson upp och hälsade på deltagarna som tackade för besöket.

***

Dagens mejl:

Hallå Olof,

Det slog mig att morgondagens möte mot Slovakien lär vara första blågula startelvan nånsin med bara 90-talister i. Så var ju inte fallet i senaste matchen och i förra januariturnén var ju 80-talisterna Kujovic, Salomonsson och Sebastian Eriksson med i startelvor. Rätta mig gärna om jag har fel men i sådana fall är det ju historiskt!

Annons

Mvh, Anders

Nästan rätt, Emil Salomonsson och Peter Abrahamsson är två 80-talister i truppen. Peter är född 1988 och Emil är född 1989.

***

Den svenska kronan måste ha tappat närmare 25-30 procent mot den lokala valutan dirham. Det är direkt dyrt i affärerna trots rea och en lunch går lätt på 3-400 kronor. Till och med landslagsspelarna fick hålla igen när de var i Dubai och det blev enbart fönstershopping.

Publicerad 2017-01-12 07:43

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto