POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
LUNDHS KRÖNIKA
5v

Lundh: Ajax är både ett hot mot Champions Leagues och dess räddning

Ajax framfart är precis vad Champions League behöver.
Nytt blod.
Samtidigt är det givetvis också ett hot när inte storklubbarna inte når längre.

De senaste dagarna är det många som jag träffat som pratat Champions League. Tror knappt det hänt sedan Malmö FF var del av gruppspelet och engagerade många. Ajax-effekten har bland annat gjort Champions League mer angeläget.

Lägg till dramatiken när Abu Dhabi-finansierade Manchester City som värvat den bästa tränaren, de bästa spelarna och den bästa klubbledningen föll mot Tottenham efter en sanslös dramatik. Vilket öppnar för den minst sagt otippade semifinalen Tottenham-Ajax.

Få har väl missat att ett ungt och talangfullt Ajax först slog ut Real Madrid i åttondelsfinalen och sedan i veckan klarade av Cristiano Ronaldo och Juventus i kvartsfinalen och det via en imponerande och framgångsrik fotboll.

Nu har fotbollsvärlden på allvar lärt sig namnen Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong och Donny van de Beek och på många sätt är det vad Champions League behöver. Ajax är förvisso fotbollsadel men tiden har på många sätt sprungit ifrån Amsterdam stolthet.

Därför är det så underbart att ett gäng unga talanger klarar av att hålla jämna steg med Bayern München i gruppspelet och då hålla Benfica bakom sig. När det väl är dags för slutspelet så ska Ajax åka ut, men icke detta Ajax.

Nu är klubben i semifinal för första gången sedan våren 1997 då man föll mot Juventus. Året innan nådde man final och våren 1995 tog man den senaste (sista?) Champions League-triumfen. Då mot Milan efter seger med 1-0 med ett stjärnspäckat lag.

Typiskt nog vann Ajax Champions League samma år som Bosman-domen föll. Ni vet spelaren som utmanade fotbollens system om att kunna äga spelare som inte hade kontrakt, och han vann vilket ritade om kartan för den internationella fotbollen.

Med hjälp av ett stort inflöde av pengar från olika typer av ägare samt en teknikutveckling kombinerat med tv-pengar som gav starkare ligor i större länder så lämnades klubbar från tidigare starka fotbollsländer långt efter.

Oavsett vad man tycker om det så är pengarnas makt stark. Det räcker att se vilka klubbar och ligor som dominerat Champions League på andra sidan jul år efter år. Det är minst sagt ont om skrällar likt Ajax och Tottenham, även om den senare klubben har en ekonomisk kraft mer värdig en semifinal.

Tyvärr är väl Ajax framfart precis det som även är ett hot mot framtidens Champions League. Redan har de fem största länderna lagt beslag på fyra platser i gruppspelet varje år och när man nu förhandlar om hur turneringen ska se ut från 2024 då vill man göra det än mer storklubbsvänligt.

Det talas om att Champions League-matcher ska spelas tidigt på helger för att kunna locka mer tv-tittare i Asien och därmed mer pengar, att storklubbar med framgångar likt Real Madrid, Bayern München och Barcelona ska garanteras en plats i Champions League. Det hela ska förändras till en typ av divisionssystem, med upp- och nedflyttning. Det hela kommer att gå ut över det inhemska ligaspelet och mindre länders ligor.

Något som för min del skulle göra Champions League ännu mindre intressant. Samtidigt verkar marknaden i form av sponsorer, publik och tv-tittare finnas där för den här fotbollen som drar mer och mer åt underhållning än idrott och då är det svårt att vände på utvecklingen.

Så det gäller väl att njuta av Ajax nu. Redan har Frenkie de Jong skrivit på för Barcelona. När den holländska klubben samlas för en ny säsong i höst är nog en majoritet av ungarna som fick liv i Champions League på andra ställen i fotbolls-Europa. De är också en del av marknaden där pengar sätter dagordningen.

FAKTA

Helgens...

Helgens måste
Allsvenskan och Leeds om vartannat med start på Långfredagen. Dessutom en aning påskfirande.

Helgens avstå
Godis. Sommaren närmar sig och träningen har hamnat i kläm. Kan jag bara avstå den första biten så trillar jag inte ner i påskägget. Är helt för en sockerskatt.

Veckans felaktiga beslut
Polisen trappar upp kampen mot supportrar som bränner bengaler och riktar in sig på banderoller och annat som är del av tifon. Skälet är att polisen bedömer att man kan gömma sig under dem och på så sätt undkomma straff. En kollektiv bestraffning och det är knappast rätt väg att gå i frågan och riskerar snarare att polarisera parterna när det bästa måste vara dialog. Uppenbarligen är detta något som polisen i hela landet ska följa, även om GIF Sundsvall och Patronerna var först ut. Ledsen, men tror bara att polisens drag trappar upp konflikten och leder till mer oroligheter snarare än mindre. Här måste Sef, SvFF och klubbarna försöka få med polisen på en gemensam linje för att inte alla supportrar ska straffas när en del missköter sig och tänder bengaler.

Veckans antiklimax
Rättegången mot Daniel Kindberg skjuts upp för att åklagaren ska bedriva ytterligare utredning.

Veckans djupdykning
Sportbladets Per Bohman har gjort en rolig sammanställning av hur det gick för 6000 killar som passerade genom elitpojklägret från 1996 till 2014. Mest slående är hur få som faktiskt når elitfotbollen, för att inte tala om landslaget. Om man rensat bort vinterturnéerna hade det varit än färre som tagit klivet från elitpojklägret till A-landslaget. Förra fredagen hade SvFF-ledningen med Karl-Erik Nilsson, Håkan Sjöstrand och Jörgen Eriksson ett möte med Skåne, Halland och Västergötland apropå att de distrikten vare sig vill skicka tjejer eller killar till elitlägret och förbundet nu rundat dem. Även om Karl-Erik Nilsson efter mötet säger att ”vi är fotbollskompisar sedan länge allihop” så är det många som säger att detta är en strid som skakat om rörelsen. Nu ska man ta fram en lösning inför 2020 och frågan är om inte de här tre tongivande distrikten vinner den kampen.

Veckans efterlysning
Inte alltid som jag och Sydsvenskans Max Wiman har samma syn på saker och ting, men är med honom helt i en efterlysning av statistik från matcher. Vad som hänt med förbundets hemsida är en fråga i sig, den har tyvärr tappat rejält när det gäller att hitta material, information och historik. Lägg till att allsvenskans statistik är väldigt svag och är man ute på matcher är det svårt att fatta att det 2019 inte går att göra bättre.

Veckans läsarbrev
Varför vill alla att vissa ska vara de bra lagen? Bara undrar? Det verkar som att ni vill att det ska vara som det alltid har varit i svensk fotboll. Att inte vissa lag ska kunna dala ned i steriesystemet och ersättas av nya. Vad säger att AIK, Djurgården, Hammarby IF, IFK Götebeborg, Mallmö FF m.fl. ska klara sig kvar i Allsvenskan för att de har mest supportrar, pengar mm? Andra klubbar kanske använder sina resurser smartare och mycket effektivare och får ut mer och skapar bättre "lag" av för er okända spelare. Det är ju ett lagspel och inte individuell sport. Tycker ni nästan låter rädda ibland för att det ska bli på helt annat sätt än som det varit. Med erat språk så påverkar ni ju även spelare, lag, klubbar mm mentalt. Ska inte ni prata med dem så att alla tror att de kan vara med och slåss om topplaceringar oavsett vilket lag man har (fokusera på hur man kan vara bättre än de andra istället för att acceptera en viss plats i "hierarkin") Nästan så jag hoppas att Malmö FF alla de andra så kallade storlagen snart ramlar ur serien så vi får se hur folk reagerar. Mvh, Magnus

Svar: Jag är i varje fall inte rädd för att något storlag ska trilla ner i seriesystemet. Sedan är det naturligtvis så att det blir ett annat tryck kring större lag då de engagerar fler och därför skildras mer i media. Men om man skulle fråga spelare och ledare i Blåvitt så tror jag inte de upplever att journalister är rädda för att klubben ska trilla ur allsvenskan.

Veckans läsning
Väldigt underhållande om HIF-backen Markus Holgerssons resa i fotbollens tjänst i Sportbladet. Sydsvenskans skildring av det svenska mordkommandot Los Suecos på den spanska solkusten är allt annat än underhållande men måsteläsningPlus att det är lärorikt att ta del av hur Football Leaks Rui Pinto skakat om i Portugal och med politiska kopplingar.

Veckans kassaklir
Har varit svag för Breakit ända sedan sajten drog i gång och man har även koll på Zlatan vars bolag både fått en vd och går mycket bra. Även Stefan Lundells krönika om hur det går tungt för en del spelbolag och vad det får för följder är värd att läsa.

Veckans tabell
1. (1) Hammarby, 23 679, fotboll
2. (3) AIK, 23 664, fotboll
3. (2) Malmö FF, 14 921, fotboll
4. (4) Djurgården, 12 306, fotboll
5. (6) Frölunda, 10 071, ishockey
6. (5) IFK Göteborg, 9 978, fotboll
7. (7) IFK Norrköping, 9 172, fotboll
8. (11) Helsingborg, 8 013, fotboll
9. (9) Djurgården, 7 355, ishockey
10. (8) Färjestad, 7 231, ishockey
11. (13) Malmö, 6 888, 6, ishockey
12. (12) HV71, 6 550, ishockey
13. (10) Elfsborg, 6 317, fotboll
14. (16) Linköping, 6 079, ishockey
15. (18) Östersund, 6 020, fotboll
16. (15) Kalmar FF, 5 563, fotboll
17. (14) Örebro, 5 496, fotboll
18. (22) Luleå HF, 5 363, ishockey
19. (17) Brynäs, 5 231, ishockey
20. (20) Örebro, 5 178, ishockey

Varje år kör SVT en rejäl genomgång av publiksiffror i svensk idrott och ställer idrotter mot varandra och det är en enkel men effektiv journalistik. Ovan är hämtad över listan på de bästa publikklubbarna i svensk idrott och siffran inom parentes är placering säsongen före. Tydligt att fotboll och ishockey dominerar.

Veckans icke-klarspråk
Inte nog med att Henrik Lundqvist via sitt sponsringsavtal med Unibet delar ut 900 000 kronor (30 000 kronor till 30 föreningar) vilket lär vara en bråkdel av vad han själv får, nu har New York Rangers svenska målvakt även spelat in en film om spelansvar. Vore på många sätt mer rakt att stå för att man tar emot pengar av ett spelbolag eller är delägare i ett spelbolag likt Zlatan än att försöka ge sken av något annat.

Veckans mörker
Handbollen i 08-området på herrsidan. Först åkte Hammarby och sedan AIK.

Veckans siffror
20 000. Antalet dollar som Afrikanska fotbollskonfederationens (CAF) generalsekreterare Amr Fahmy ska ha beordrats att betala till bankkonton som tillhör olika nationsförbunds presidenter. Nu har Fahmy fått sparken efter att ha lämnat information om att det var CAF-basen Ahmad Ahmad som beordrade honom att betala mutorna.

Veckans låt
”Husen här ute” – Hurula. Helt frälst.

Veckans Leeds United
Leeds-Wigan väntar på Långfredagen. Brentford-Leeds följer på Annandag påsk. Bägge matcherna föregås av Sheffield Uniteds matcher samma dag, först Nottingham Forest hemma på fredagen och sedan Hull borta på måndag. Just nu leder Leeds med tre poäng och fyra ÅNGESTmatcher återstår. Trodde att jag skulle gå sönder förra helgen när Sheffield mötte Millwall och Leeds sedan tog emot Sheffield W. Min son konstaterade helt krasst att det var helt irrationellt att jag satt framför tv:n och skrek på Leeds-spelarna från hemmet Stockholm…

Veckans poddintervju
För ett år sedan blev Max Markusson klubbdirektör i IFK Göteborg och nu konstaterar han att ett Blåvitt-år är som sju människoår. I podden talar han om tvånget att sälja, om avsaknaden av strategi och organisation och att tron på framtiden finns där. Sedan tidigare finns närmare 230 andra poddintervjuer med olika svenska och utländska fotbollsprofiler som ni hittar via länken

Publicerad 2019-04-19 kl 10:00
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå