Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS KRÖNIKA
32v

Lundh: Alla är utbytbara utom Forsberg – och han måste lyckas

GÖTEBORG. Allvaret närmar sig.
Janne Anderssons tilltänkta VM-elva springer ut mot Peru – och den är given.
Precis som trycket på Emil Forsberg.

Solen gassade över betonggrytan Ullevi och på gräset nedanför oss tränade landslaget minus John Guidetti. Det gick inte att läsa ut någon startelva utefter vare sig västar eller laguppdelningar, även om vi försökte. 

Istället roade sig delar av den samlade presskåren att minnas den senaste matchen på Ullevi. Det var Erik Hamréns återtåg, efter haveriet i Amsterdam. Sverige kryssade (0-0) mot ett B-lag från Tyskland och få svenskar gick över halva plan…

Senast matchen för herrlandslaget i Göteborg var faktiskt på Gamla Ullevi. Inför EM i Ukraina och Polen 2012 slog kom Sverige från ett läger på Gotland och slog Island med 3-2 och det var en av Lasse Lagerbäcks första insatser som förbundskapten för det nordiska landslaget.

Under en dryg timmes träning i 27-gradig värme gick det att ta på optimismen och den goda stämningen som präglat hela den svenska VM-uppladdningen. Alla ger intryck av att vara glada. Spelarna skämtar med varandra. Ledarna kring landslaget är mest leenden.

Inte konstigt, det gäller att njuta också. Tänk, sedan den magiska kvällen i Milano i november har vi alla längtat efter VM i Ryssland. Nu återstår bara en träningsmatch mot Peru – som spelar likt premiärmotståndet Sydkorea.

Sedan får spelarna några dagars ledigt innan privatflyget går till Gelendzjik på tisdag. Väl där väntar nya träningar och uppladdning inför avgörandet. En vecka senare är det premiär mot Sydkorea.

Poängtapp där och det kan vara omedelbart tryck på Sverige. Minns hur snabbt det var över både i Frankrike häromåret och i Ukraina 2012. Man längtar i ett halvår och sedan kan en dålig timme döda drömmen.

På presskonferensen visade Janne Andersson att det var en aning mer allvar genom att dra startelvan. Det var den väntade, som de flesta som följer landslaget hade kunnat dra i sömnen. Inget konstigt i det, så jobbar förbundskaptenen.

Sebastian Larsson satt med och hade fått kaptensbindeln som tack för att han gör sin landskamp nummer 100. Därmed blir han nummer elva i den klubben av spelare. Imponerande att få till det under dryga tio år och utan vinterturnéer.

Larsson talade om att det givetvis är annorlunda för honom att gå in i sitt fjärde mästerskap. Delvis för att det är ett VM och det är vad han drömt om sedan liten, delvis för att han lärt sig av tidigare insatser och att han passar på att njuta.

Larsson är en av många erfarna spelare som Janne Andersson tömt på information. Allt för att komma så bra förberedd som möjligt till sitt första VM och första mästerskap. Förbundskaptenen sa att han kände sig trygg inför avresan.

När man kollar på startelvan mot Peru så inser man att i princip alla spelare har en fullgod reserv med ett undantag. Vågar inte tänka på om Emil Forsberg skulle gå sönder. Sveriges offensiva hot och den som ska kliva in i banan och ge understöd till Berg och Toivonen.

Ingen av de andra mittfältarna har den nivån och den repertoaren som Forsberg. Han kan ta frisparkar. Han kan utmana. Han kan hitta fram med passningar. Han kan avsluta. Utan honom blir ett redan trubbigt Sverige än trubbigare.

Sedan Jakob Johanssons mål på Gianluigi Buffon har Sverige förvisso mött en del vassa motståndare men det har bara blivit ett mål på fyra landskamper, Ola Toivonens mot Chile. Antalet avslut på mål har också varit begränsade.

Visst, det en är styrka att försvarsspelet sitter men om Sverige ska ta sig vidare i VM måste även anfallsspelet klicka. Där blir Forsberg den viktigaste spelaren, dels för hans kapacitet, dels för att det inte finns någon ersättare.

Han var i högsta grad delaktig när Sverige hösten 2015 slog ut Danmark i EM-playoff men hade precis som många andra spelare svårt under EM. Det ville sig inte för honom, och säsongen efter i RB Leipzig visade han vad Sverige gått miste om.

I torsdags var det intervjudag med de svenska spelarna och Forsberg sa att han förvisso lagt EM-misslyckandet bakom sig rätt snabbt, men erkände att han funderat en del på varför det låst sig. Analysen var att EM blivit stort, att han känt tryck och den svaga svenska premiären ökat pressen. Kombinationen hade blivit förödande.

Emil Forsberg ansåg att han lärt sig av mästerskapet och var inte rädd att något liknande sker i Ryssland. Istället talade han om att ta ner trycket på att vinna den första matchen, att det kommer fler matcher efter den. Att helt enkelt ta en match i taget.

På ett sätt var det som om Janne Andersson satt där. Antagligen lär dem av varandra och även om det inte blir så roligt i vare sig skrift eller tal så har det varit framgångsrikt. Det tog Sverige till VM – och då kan det ta Sverige vidare i VM.

Veckans...

Helgens måste
Sverige-Peru på Ullevi, lördag kväll. Packa, göra reseräkningar och annat praktiskt, söndag. På måndag går flyget till Ryssland och VM.

Helgens avstå
Stockholm.

Veckans solkigaste
Malmös Kingsley Sarfo dömdes till fängelse i två år och åtta månader, utvisning i tio år och ett skadestånd på 150 000 kronor för våldtäkt mot barn.  Givetvis oerhört sorgligt för offret och där 150 000 kronor knappast är något som täcker brottet. Återstår att se om Sarfo överklagar domen till hovrätten, vilket han kan göra till 29 juni, och då dröjer det ytterligare innan domen vinner laga kraft till fullo. Malmö FF ska undersöka ärendet och räkna med att klubben går efter Sirius efter försäljningen av Sarfo då det framkommit att Uppsala-klubben haft viss kännedom om att spelaren hade kontakt med minderåriga.

Veckans siffra I
90 miljoner. Antalet miljoner pund som Tottenham garanterat Harry Kane för ett nytt kontrakt över sex år.

Veckans tecken på nya tider
Amazon ryckte till sig ett av rättighetspaketen gällande Premier League i Storbritannien. Från början tog Sky de fyra främsta paketen och BT ett. Två återstod och då blev det BT och Amazon. Dock viktigt att konstatera att Amazon knappast varit prisdrivande – utvecklingen har stannat av – och dröjde in i det sista.

Veckans läsarmejl
Hej på kvällskvisten! Jag undrar om du blivit en riktig dysterkvist med dina domedagsprofetsior!? En riktig gnällkärring! Lite skärpning! Blir det samma gnäll i VM, för där ska du väl vara med och tycka, får man slå på radion i stället. Vi behöver hoppfulla kommentarer i detta VM. Upp med mungiporna! Vi måste ha kul, hur det än går. Har du upplevt en skotsk fotbollspublik? Så ska det vara! Och du, Östersund kommer att leva länge på Potter. Och ordföranden blir kvar! EBM har aldrig lyckats fälla någon i ett enda ekonomiskt mål i detta land. 

Lev väl! Och ha kul! Inga sura miner! GG

Gnällkärring? Jag? Måste ju säga vad jag tror kring Östersund och inte vad du upplever som kul. Likadant i VM. Ändå aningen speciellt att du lyfter att Ekobrottsmyndigheten inte lyckats fälla någon – vilket inte är sant – istället för att hävda att ÖFK-basen Daniel Kindberg är oskyldig.

Veckans direktiv
Regeringen ger en ny utredning i uppdrag att utreda följderna av den i veckan klubbade omregleringen av spelmarknaden  som börjar gälla 1 januari 2019. Bland annat ska man kolla på följande:

- överväga en finansieringsmodell för att ersätta idrottsrörelsen för spel på idrott

- utreda om fler åtgärder behövs för att minska skadeverkningarna av spel som sker online och på värdeautomater

- föreslå ytterligare sätt att stänga ute olicensierade spelföretag

- föreslå eventuella andra nödvändiga åtgärder för att stärka spelregleringen

Veckans granskningar

New York Times skildrar hur Ryssland fick VM i fotboll Även på SVT Play finns en dansk dokumentär på samma tema som man bör se innan VM-festen drar i gång. 

Veckans chock
Engelsk fotboll inför vinteruppehåll, om än i februari.

Veckans läsarmejl II
Spelarens namn på ryggen! Har en golfkompis som är skogstokig för att alla spelare heter Serneke eller Fellesson! Hur är det med Bois-arna, har de sitt namn på ryggen? Avd för värdelöst vetande, men vad tycker du! Anders

Boisarna heter alla Serneke vilket är för jävla trist. Är helt med din golfpolare här, men pengarna bestämmer.

Veckans siffra I
30 miljoner. Antalet miljoner som Djurgården tar in när man säljer Felix Beijmo. Bosse Andersson både kan och behöver shoppa i sommar.

Veckans vita elefanter
Nästa år håller Brasilien Copa America och ratar VM-arenorna i Manaus, Brasilia, Natal and Cuiaba.

Veckans välgärning
SVT har lagt ut alla VM-krönikor och även om jag inte klarade av att se programmet om 1978 klart så är det kul med nostalgin. 

Veckans Leeds United
Inget nytt om Marcelo Bielsa även om förhandlingar pågår, men nu kom uppgifter om att Leeds även kontaktat Steve Bruce. Från Bielsa till Bruce är det 180 grader… Inga nyförvärv heller. Leeds lyckades dock förlänga kontraktet med Tom Pearce, men det ryktas ändå att Premier League-klubbar jagar den unge backen. Nu får dock Leeds betalt om han sticker. Annars var det mycket liv kring Pontus Janssons uttalande som han ansåg blivit felaktigt översatta. Fick själv vara med i BBC Leeds och tala om mittbackens irritation över uppståndelsen.

Veckans gästspel
Skriver om Andreas Granqvist i Guardians VM-guide  och om de ekonomiska vinnarna på VM i fotboll i Dagens Industri. Ja, det är givetvis Fifa och de tvingar till sig överskottet utan att behöva betala skatt i Ryssland. 

Veckans humor
Att ICA:s reklambyrå kontaktade SVT:s Daniel Nannskog om att också vara med i reklamfilmen som jag nobbade häromveckan, men inte heller Nannskog kan. De frågade fel SVT-profil, det är bara Glenn Strömberg som har carte blanche till olika kommersiella samarbeten.

Veckans vinnare
Premier Leagues storklubbar fick tillräckligt många med sig i en omröstning som på sikt innebär att intäkterna från tv-rättigheter utanför Storbritannien inte ska delas jämnt utan efter sportsliga resultat. Något som troligen betyder mer pengar till de största klubbarna, men med tanke på att ration max blir 1,8 – det vill säga den klubb som får mest får 1,8 gånger så mycket som den som får minst - och motsvarande tal i andra ligor är: 3,7 i La Liga, 4,3 i serie A, 3,2 i Bundesliga och 3,7 i Ligue 1 så är det inte så svettigt. I allsvenskan är det på liknande nivå som i Premier League.

Veckans sorgligaste
Kate Spade och Anthony Bourdain är bägge borta. Älskade att handla presenter som Spade gjort. Upptäckte väskor, plånböcker och annat när jag bodde i New York 2002-04 och det fanns en lekfullhelhet kombinerat med elegans. Precis som att jag än kan längta efter pepparsteken på Bourdians Les Halles som låg något kvarter från där vi bodde och där det blev många middagar. 

Veckans läsarmejl III
Tjena! Läste en gammal artikel där du ansåg att motståndarna till förändring av 51 procentsregeln gav onyansierad kritik och att det var mycket skrämselpropaganda. Kan tänka mig du fick en hel del skit för det där, men oh boy så rätt du hade. Svensk fotboll blir fullkomligt frånåkta nu. Svensk fotboll kvävs nu i allt högre fart, i brist på kapital. Skrämselpropagandan, då det begav sig, pekade på PL för att åskådliggöra hur åt helsike det skulle gå om 51 procentregeln skulle försvinna i Sverige, men hur gick det sedan för just PL? Vroom vroom.. Ljudet av svenska klubbar bli frånåkta.. Hälsningar Stefan

Oavsett vad man tycker är det svårt att se någon ändring i svensk fotboll. Majoriteten av medlemmarna som engagerar sig i frågan är tydligt emot ett skifte. Fortfarande är en medlemsägd förening ingen garanti för att det är en välskött och välfungerande samt demokratisk förening.

Veckans låt
”OMG” – Hov1.

Veckans poddintervju
Jens Bangsbo är inte bara tidigare elitspelare i Danmark utan även forskare, professor i fysiologi vid Köpenhamns universitet och tränare med prolicens från Uefa. Han har jobbat som assisterande tränare i både Juventus 2001-04 och i Danmarks landslag och förklarar hur fotbollsspelare kan tjäna på att dopa sig, varför Fifa och Uefa inte är intresserade av fler dopingtester och att fotboll skiljer sig åt från cykling och längdåkning i att det är en mer komplex sport och att man inte kan dopa sig bättre när det handlar om spelförståelse och att skjuta bollen på ett visst sätt. Sedan tidigare finns över 195 poddintervjuer med olika svenska och utländska fotbollsprofiler via länken. 

Veckans citat

"Jag hoppas vi har en tränare på plats inom en vecka. Det är en liten revidering av tidsplanen, men det är många pusselbitar som ska falla på plats och alla vi velat intervjua befinner sig inte i sydvästra Skåne.”

Malmö FF:s ordförande Håkan Jeppsson om klubbens tränarjakt. 

Publicerad 2018-06-08 kl 20:49
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons