Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Lundh: Allsvenskan är kanske ett steg tillbaka – men det är rätt steg

Förstår verkligen alla som vill prova på spel utomlands.
Samtidigt är ett steg tillbaka inte slutet.
Fler borde göra som Jordan Larsson - försöka få fart på karriären via spel i Sverige.

Efter ett år i Holland tog Jordan Larsson beslutet att vända hem till allsvenskan igen. Faktiskt tvärt emot vad pappa Henrik Larsson ville. Allt för att få spela regelbundet och på så sätt få bättre fart på karriären.

Något fler borde våga. Naturligtvis har Larsson, som bara är 20 år, en aning lättare att göra det då karriären rimligtvis har långt kvar. Ändå är känslan att en del spelare av olika skäl hellre stannar kvar ute i Europa och hoppas på lyftet.

Visst, det kan finnas ekonomiska skäl till att vara kvar ute i Europa. Som AIK:s sportchef Björn Wesström konstaterade häromveckan när det talades om Nabil Bahoui, Alexander Milosevic, Alexander Isak och andra spelare med AIK-förflutet som klubben givetvis har kontakt med.

ANNONS

”Vi får aldrig glömma att spelarna är professionella och det de gör är deras jobb. Sen har man väldigt stora känslor för klubben, men har man på något sätt doppat tårna i den där världen där ute, där det finns så fruktansvärt mycket pengar, ska det till väldigt mycket tajming och tillfälligheter för att vi ska få till det igen.”

Sedan är det säkert lätt att fundera på att man misslyckats när man vänder hem utan mycket speltid för att börja om. Fattar att det inte alltid lätt väg att gå, samtidigt har tidigare allsvenska spelare ett förtroendekapital att stå på när i allsvenskan då man känner till deras egenskaper.

Lägg till att en tid i utlandet givetvis inte är bortkastat även om man inte spelat matcher. Att prova på livet i ett annat land och en annan fotbollskultur är givetvis utvecklande. Dessutom lär man sig även av motgångar, även om det inte sällan gör ont.

Jordan Larsson är givetvis inte ensam om att våga vända hem. Simon Thern gjorde likadant och det för andra säsongen i rad. Han vågade dessutom skifta från AIK där han inte kom till sin rätt till IFK Norrköping där han har större möjligheter.

ANNONS

Inför och under förra säsongen vände Kristoffer Olsson, Muamer Tankovic, Carlos Strandberg och Gustav Engvall hem till allsvenskan. De hade på olika sätt kört fast i sina karriärer och på tryggare mark går det lättare att hitta rätt igen.

Tänker på en spelare som Alexander Kacaniklic som haft det tufft i Fulham och nu Nantes (även om han fick ett inhopp senast). Spel i allsvenskan hade kanske inte varit fel för honom? Ibland måste man kliva ner några steg för att kunna börja klättra uppåt igen.

Nabil Bahoui nådde A-landslaget via spel i AIK, men klivet till Saudiarabien gjorde att det kom grus i maskineriet. Det blev ett skifte till Hamburger SV som inte heller gav speltid och nu är det schweiziska Grasshoppers som gäller men han verkar ha kört fast där.

Tänk så stark Bahoui var när han slog igenom på allvar efter flytten från BP till AIK inför 2013. Totalt blev det 42 poäng (26 mål och 16 assist) under två och en halv säsong och det är givet att spelaren som fyller 27 om några veckor inte tappat det.

ANNONS

Det är naturligtvis så att det är mer komplext med kontrakt och ersättningar som gör att det inte bara är att flytta hem till allsvenska klubbar. En del får fart på karriären genom att kämpa och hänga kvar, och till slut kommer matcherna och lyftet. De exemplen finns givetvis också.

Förstår att ett argument är att man inte ska ge upp för lätt. Men en del får aldrig speltiden och ju längre det går ju svårare är det att komma igång igen. Självförtroendet dräneras och flera år utan regelbunden speltid är knappast en boost av cv:et.

I den här världen finns inget facit men Larsson, Thern, Tankovic och Olsson visar i alla fall att de vågar ta ett kliv tillbaka, med målet att börja klättra uppåt igen. Då ger allsvenskan dem fast mark att ta avstamp ifrån.

Helgens...

Helgens måste
Träna, skriva och Leeds-Millwall.

Helgens avstå
Det mesta förutom ovan.

Veckans läsarmejl
Hej! Vill bara dryfta en tanke som slog mig. Vet att ni var inne (ni är inte ensamma om det) och nuddade vid ämnet om svensk fotboll ( läs Allsvenskan) står sig bättre just nu än tidigare mot de andra europeiska ligor. Unga lovande svenskar väljer att ”börja” om här hemma efter mer eller mindre lyckade proffssejourer. I eftermiddag kommer Simon Thern förmodligen presenteras som nyförvärv för IFK Norrköping. Är det endast Pekings förmåga att få unga talanger att växa som gör att spelare som Larsson och Thern väljer just IFK Norrköping eller infinner det sig en känsla av att man är närmare A-landslaget om man spelar just där? Jag är inget Norrköpings fan men imponeras av detta faktum, att de lyckas knyta till sig dessa talanger framför nosen på andra svenska klubbar. Skulle man kunna tala om en Janne ”posteffekt” eller är det att ta i-:)? Johan

Tror inte det handlar om A-landslaget när man väljer IFK Norrköping utan snarare om en lugnare miljö än 08-klubbarna och Blåvitt och där man kanske får spela även om man gör en svag match. Dessutom har Peking inte bara utvecklat spelare, man har även släppt dem till utlandet när det kommit bud och det gör givetvis spelare intresserade. Klart att Janne Andersson har en del i det, men det är klubbens arbete över tid som gett de effekterna.

Veckans läsning
Uefa
:s fylliga rapport om fotbollsklubbarna och ligorna i Europa och hur de mår.

Över 126 sidor vänder man och vrider på väldigt mycket, från sociala medier till ägare, agenter, löner, sponsorer och fans. Väldigt späckat och lärorikt.

Veckans historielektion
SVT Play
har köpt in serien om Vietnamkriget som Ken Burns och Lynn Novick gjort och det är tio avsnitt som är kring en timme långa. Oerhört välgjord och det är brutalt sorgligt men också lärorikt att ta del av. 

Veckans fajt
Dalkurd
vs Andreas Brännström. 

Veckans fortsatta Abu Dhabi-debatt
Danska Tipsbladet har gjort ett gediget jobb kring upplägget på träningslägret i Förenade Arabemiraten där Sverige mötte Danmark häromveckan. Det danska förbundet har sina svar och sina förklaringar till varför man trots allt åker dit på träningsläger.

Veckans tecken på nya tider
När Alexander Isak debuterade från start i Bundesliga gick matchen att se helt gratis på Expressen. Ingen tv-kanal har köpt ligan och då letar den sig ut via andra typer av samarbeten. Även i kväll sägs Alexander Isak starta, borta mot Hertha Berlin, och den matchen går att se gratis via tidningen.

Veckans avsked
Gillade alltid Cyrille Regis i West Bromwich som i veckan gick bort efter en hjärtattack och han var blott 59 år. Det är klart att matchen borta mot Manchester United som slutade 3-5 sticker ut. Regis var inte bara en vass spelare ihop med Laurie Cunningham and Brendon Batson utan även de var även pionjärer som banade väg för svarta spelare i en tid när rasismen var ännu starkare inom fotbollen, vilket anfallaren berättade om i en tidigare intervju från 2017.

Att Regis insatser betydde mycket framgår i intervjun med Dion Dublin. Premier League har beslutat att det blir en minuts applåder och svarta armband i helgens alla matcher för att hedra Regis, och här är en fin video som WBA gjorde för några år sedan när anfallaren fyllde 56. 

Veckans reklam-tv
Har svårt att förstå hur SVT år efter år kan ha Svenska Spel med i sändningen från Idrottsgalan. I år var det flera minuter och dessutom var RF-basen Björn Eriksson med och hyllade det statliga spelbolaget när dess ordförande Erik Strand (tidigare RF:s generalsekreterare om ni undrar hur det hänger ihop) stod med en check i högsta hugg. Ibland stoppar SVT (och TV4 med) folk från att bära en tröja med ett varumärke på för att Granskningsnämnden skulle bötfälla dem annars. SVT:s policy kring vad som gäller profiler med kommersiella samarbeten måste vara världens mest flexibla. Ibland är det fritt blås, andra åker ut med huvudet före. Fast samarbetet mellan licens-tv, som snart blir skattefinansierat, och det statliga spelbolaget verkar helt ohotat. Jag spelar inte själv och har inga allianser med några spelbolag, även om jag givet vet att de pumpar in pengar i svenska medier, och då även i TV4, C More och Fotbollskanalen, men för mig är det obegripligt att SVT och Svenska Spel år efter år kommer undan med att dela ut en check i direktsändning. Saknades bara att de skulle fått in något om att spela lagom…och Fri Televison.

Veckans skifte
TV-sändning av allsvenska upptaktsträffen på kvällen. Men det är naturligtvis ett riktigt kliv.

Veckans marknadssnack
I veckan skulle buden på medierättigheterna för spanska La Liga 2018-21 vara inne. I erbjudandet som gått ut har man delat upp omgångarna än mer och spritt matcher över hela helgen för att maximera alla möjliga tv-marknader över världen. Tipset på marknaden är att inget mediehus köper rättigheterna utan att det blir en agentur, som när IMG i höstas köpte serie A-rättigheterna för hela världen för samma period för 11 miljarder kronor. Om IMG köper så kan man packa ihop dem och på så sätt få ut bägge och till ett bättre pris. Något IMG-rivalen MP & Silva gjorde senaste vändan. Återstår att se om det blir så även denna gång. I Sverige har MTG rättigheterna för både Serie A och La Liga säsongen ut. För tillfället är La Ligas intäkter för rättigheter utanför Spanien på runt sex miljarder kronor per säsong, en bra bit efter Premier Leagues tolv miljarder kronor per säsong.

Veckans Roy
Roy Hodgson
som lyft Crystal Palace ur träsket och nu verkar värva svenskt i Erdal Rakip, enligt Bladet, och Robin Olsen, enligt Expressen.

Veckans mest givna sågning
Väntade mig en spetsig livebevakning av Idrottsgalan och sedan en vanlig krönikesågning signerat Bladets Marcus Leifby, men hade glömt att han börjat jobba för Idrottsgalan och gör poddar åt den. Så Bladet-uppdraget att såga galan gick till Patrik Brenning och han verkställde ordern. Tänk vilken chock läsarna fått om någon hyllat galan. För egen del följde jag galan framför datorn och även om den är lite väl lång - och att Svenska Spel får köra reklamfilm i SVT - så måste jag säga att jag gillade det mesta av galan. Kristin Kaspersen styrde på ett proffsigt sätt och man försökte inte skoja på något krystat sätt och det var mycket fokus på idrotten. Och i just det här fallet så höll jag på Sarah Sjöström, men Jerringpriset är ju mest ett popularitetspris och har alltid varit.      

Veckans tv-sporter
EM
i handboll i Kroatien och NFL:s avgörande bjuder på en hel del dramatik, även om det är en del sena matcher. Avgörandet mellan Minnesota Vikings och New Orleans Saints var som hämtat ur en överdriven Hollywood-rulle, där det svängde flera gånger på några minuter. 

Veckans Leeds United
Ännu ett dåraktigt rött kort (Eunan O’Kane) och det blev förlust mot Ipswich och avstängning av mittfältaren i fyra matcher. Det landade ovanpå skadan på Luke Ayling som är borta resten av säsongen samt att Samuel Sáiz är avstängd i ytterligare fem matcher för sitt röda kort i FA-cupen. Många fans vill se fler värvningar än nye mittfältaren Adam Forshaw. Det börjar anas ett visst missnöje med nya ägaren Andrea Radrizzani som bland annat sålde Chris Wood för 15 miljoner pund inför säsongen och inte ersatt med en slagkraftig anfallare. Yorkshire Evening Posts Leeds-reporter Phil Hay krönikerar om varför ägaren bör få mer tid på sig.

Veckans låt
”Be för mig” – Lorentz och Madi Banja.

Veckans poddintervju
IFK Norrköpings nya anfallare Jordan Larsson är gäst och han berättar om debuten i landslaget, om valet att komma hem till allsvenskan, om målet att spela utomlands och om reaktionen när han förstod att pappa Henrik Larsson skulle bli hans tränare. Sedan tidigare finns 176 andra poddintervjuer med olika svenska fotbollsprofiler via länken.

Veckans citat
”I så fall handlar det om en ren investering för mig, men fotboll handlar ju om passion och hjärta så jag har inte tagit mer ställning än så.”

ÖFK-basen Daniel Kindberg ingår i ett svenskt konsortium som tittar på att köpa konkurshotade Hartlepool United.

ÖFK-basen har onekligen en del extra stålar efter att ha sålt sina andelar i Östersund, om nu affären har gått igenom.

Publicerad 2018-01-19 kl 15:55

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto