Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Lundh: Att inte ge upp är en viktig egenskap i fotboll

Johannes Hopf satsade på badminton ett par år. Mathias Ranégie slutade helt. Östersunds Saman Ghoddos stod utan klubb för två år sedan när alla nobbade.
Man ska aldrig ge upp i fotboll, för vägen är inte spikrak.

I en tid när fotbollen ofta präglas av akademier, talangdriv och att man ska få sina 10 000 timmar så kan det vara värt att påminna om att alla inte går den snitslade vägen. Livet är inte riktigt som vi tror alltid.
Naturligtvis gäller det mer än bara fotboll. Ta bara Oscarsvinnaren

Alicia Vikander som var första svenska skådespelare att ta hem en statyett i Hollywood på över 40 år. Inte sedan Ingrid Bergman fick en 1975 har det hänt. 

Ändå kom inte Alicia Vikander in på scenskolan. Hon blev nobbad flera gånger i Stockholm och även runt om i landet fick hon nej tack. Inte heller Mikael Persbrandt kom in på scenskolan men har klarat sig rätt bra ändå. 

ANNONS

När jag hösten 2013 skrev min första fredagskrönika så handlade den om Falkenbergs målvakt Otto Martler. Om hur han gått den långa vägen till Allsvenskan via en HIF-nobb och kort sväng i Högaborg innan det vände i Gantofta och till slut blev Lunds BK som gav honom vägen till Falkenberg

Otto Martler är naturligtvis inte ensam om att ha fått nobben och tvingats börja om. Fast det handlar väl om hur man hanterar det och om man orkar kriga vidare. Oavsett om man är skådespelare, fotbollsspelare eller har något annat yrke. 

Älskar bara storyn om Johannes Hopf som faktiskt har chansen att få följa med Sverige till EM i sommar utan att ha gjort en enda landskamp på någon nivå. I dag är han utlandsproffs i turkiska Genclerbirligi och var med landslaget i mars.

Ta bara att Johannes Hopf under några år i ungdomen framför allt satsat på badminton och klättrat högt upp på den svenska rankningen. Han höll fotbollen vid liv men var mest mittback innan han en bit in på 2000-talet klev in mellan stolparna.

ANNONS

Så sent som våren 2008 så funderade Hopf på att lägga av. Han pluggade i Lund och pendlade till fotbollen i Ystad och frågan var om det var värt det. Istället blev han inbjuden till ett läger hos Hammarby sommaren 2008 och sedan bar det i väg.

Mathias Ranégies historia kan väl de flesta. Bara tanken att han under flera år i de äldre tonåren inte spelade fotboll alls och ändå nådde landslag, SM-guld och proffsliv i Holland, Italien, England och Kina är rätt fantastisk.

Spel i division 5 som 20-åring gav Ranégie chans i divsion 2 där han smällde in 25 mål på 19 matcher för Lärje/Angered. IFK Göteborg blev förvisso ett hack i kurvan men sedan bar det i väg för anfallaren.

Visst, det han kanske kunde fått ut ännu mer men han nådde längre än majoriteten som satsar på fotboll. Det är ett veritabelt nålsöga och det är oerhört många som känner sig kallade och det är ytterst få som blir utvalda.

ANNONS

Under Allsvenskan har Östersunds FK charmat en del med sin fotboll och i första matchen fastnade många på Saman Ghoddos. Han gjorde målet i premiären mot Hammarby och har startat tre av lagets fyra seriematcher.

Den tidigare Malmö-killen kan tacka för att Gefle köpte Anders Bååth från Syrianska i februari 2014. Då stod Ghoddos utan klubb trots att han gjort bra ifrån sig i Trelleborgs FF i division 1. Fast klubben hade släppt honom.

Hans tidigare tränare Mladen Blagojevic försökte hjälpa Ghoddos och kontaktade klubbar i Superettan och Allsvenskan men ingen var intresserad. Inte heller Lunds BK och Kristianstad i division 1 var intresserade att ens ta in honom på provspel. Det var rätt dött i början av året 2014.

Det började handla om att hitta en klubb att spela i division 2 för Ghoddos, och då vet i fan hur det hade slutat, enligt Mladen Blagojevic. Han hade tidigt sett att den lille spelaren hade kvaliteter men låg efter fysiskt vilket man kan göra under uppväxten.

ANNONS

Att Syrianska sålde Bååth till Gefle innebar att det fanns en lucka och man bestämde sig för att låta Saman Ghoddos provträna med klubben. Efter en vecka hade han kontrakt med Syrianska och har inte tittat tillbaka. Första säsongen 29 matcher, nio poäng och andra säsongen 25 matcher, elva poäng.

Östersund köpte loss Saman Ghoddos från Syrianska där han hade ett år kvar på kontraktet. Så en spelare som för två år sedan inte intresserade en rad klubbar på lägre nivå är plötsligt en allsvensk spelare. Det är rätt häftigt att se.

Viktigt att komma ihåg att det är lätt att se olika på spelare. Ta bara hyllade Janne Andersson som tog IFK Norrköping till SM-guld. Häromåret handlade snacket om hur han missbedömde Isaac Kiese Thelin som fick en helt annan utväxling i Malmö FF.

Anfallaren har det nu tufft i franska Bordeuax och har bara spelat sporadiskt även om han startade i helgen. Det svänger i fotboll och det gäller att aldrig ge upp. För även om de är kunniga människor så ser man olika på fotboll.

ANNONS

Därför gillade jag också när Alexander Fioretos, 21, i helgen fick debutera i grekiska högstaligan.  Han tillhör bottenlaget Kalloni och fick hoppa in borta mot Olympiacos inför över 30 000 åskådare och spela slutet av matchen.

I vintras fick han lämna Helsingborgs IF efter att ha tillhört HIF Akademi. Den förre Lunds BK-mittfältaren som har grekiskt påbrå gav sig av till Grekland i jakten på att få en chans. Det fick han och även om ingen vet hur det slutar så är det häftigt att det går.

Allt behöver inte handla om den rätta vägen. Mycket i livet handlar om tur och tillfälligheter och att ta chansen när man väl får den. Framför allt får man inte ge upp, för då får man aldrig möjligheten att ge allt för att lyckas.

Veckans ...

Helgens måste
Fransk Ligacupfinal i Paris med Zlatan Ibrahimovic i huvudrollen. Kanske blir titel 29 för honom? Se den i TV12 med start 20:00 på lördag.

Helgens avstå
Allsvenskan fram till Fotbollsmåndag, 21:30 i TV12. 

Veckans ”åh fan”
Swedbanks tidigare vd Michael Wolf blev friad från misstankarna om insiderbrott. 

Veckans fajt I
twitter så utkämpade Miguel Delaney en kamp mot en hel del svenskar efter att ha tonat ner Zlatans bedrifter när PSG rasade ut mot Manchester City. Han fortsatte kampen i veckan med en krönika.  

Veckans depp
Hur kan Sveriges regering ställa upp när Hovet kallar kring en födsel av en prins? Stefan Löfvéns kommentarer med tanke på att hans parti vill ha republik förvånar. Överhuvudtaget förstår jag inte ståhejet. Ovärdigt.

Veckans formulering
Vi hade förberett ett team enligt deras önskan
 Läkaren Sophia Brismar Wendel på Danderyds sjukhus om att man i flera månader laddat för att hjälpa prins Carl Philip och prinsessan Sofia vid förlossningen. Alla är vi jämlika, vissa är bara mer jämlika än andra. 

Veckans mejl
Östersunds ordförande Daniel Kindberg var irriterad över att klubben fanns med i förra veckans krönika om Leicester och att följa spelregler. Kindberg förstod inte att uppgifterna om att ÖFK hamnat hos kronofogden gång på gång kunde betyda att man inte följde spelreglerna utan pekade på att man slet hårt för att få finanserna att gå ihop. Oavsett är det bra att medier granskar även den sidan av klubbar. 

Veckans fajt II
Sveriges Olympiska Kommitté vs Svenska Fotbollförbundet. I grunden handlar det om stålar och att SvFF sålt sina landslag till Adidas och SOK sålt svenska OS-deltagare till H&M. Mest spänd på att se vilka dräkter Zlatan o Co ska spela match i. För det är givet att SvFF får lägga ner kampen och bita ihop.

Veckans journalistik
DN visade att en del höjdare fick högre pension felaktigt men att man struntade i det. Och att en del höjdare pressat tjänstemän om pensionen. Gillade även Patricia Hedelius krönika om Spotifys hot om att lämna Sverige, vilket gav ett nyttigt perspektv.Eller att företaget kunnat få tillgång till bostäder men nobbat

Veckans skifte
British Telecom som fått kritik för risiga tittarsiffror för Champions League i England funderar på att köra finalen på Youtube. 

Veckans citat I
”Journalister behöver inte veta allt. Vi behöver öppenhet men bara på insidan.
Spanske fotbollshöjdaren Ángel Maria Villar Llona som i dagsläget är Uefa-president och sitter i Fifa:s exekutivkommitté.

Veckans låt
”Bara få va mig själv” – Laleh. 

Veckans Leeds United
Harry Kane, Mesut Özil, Dele Alli och Jack Wilshere har alla spelat in en snutt där de säger ”Time to go, Massimo”.  Nu säger PL-stjärnorna att de inte förstod vad det var till… Trots att Leeds vunnit tre raka är missnöjet med den italienska ägaren fortsatt stort. Han spädde inte på sin popularitet med en stor intervju i Daily Telegraph där han bland annat sågade sittande managern Steve Evans för att han snackar för mycket.

Kommande veckas poddgäst
Avsnitt 100 firar vi med en ny intervju med den gäst som flest lyssnat på: Anders Svensson. Om livet utan att spela fotboll, om det svåraste med expertjobbet, om han och Hamrén talat ut, hur han tror Sverige går i EM och vad han anser svensk fotboll måste ändra på.

Podden finns ute i gryningen på måndag och alla tidigare 99 avsnitt finns här.

Publicerad 2016-04-22 kl 20:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Veckans ...

Helgens måste
Fransk Ligacupfinal i Paris med Zlatan Ibrahimovic i huvudrollen. Kanske blir titel 29 för honom? Se den i TV12 med start 20:00 på lördag.

Helgens avstå
Allsvenskan fram till Fotbollsmåndag, 21:30 i TV12. 

Veckans ”åh fan”
Swedbanks tidigare vd Michael Wolf blev friad från misstankarna om insiderbrott. 

Veckans fajt I
twitter så utkämpade Miguel Delaney en kamp mot en hel del svenskar efter att ha tonat ner Zlatans bedrifter när PSG rasade ut mot Manchester City. Han fortsatte kampen i veckan med en krönika.  

Veckans depp
Hur kan Sveriges regering ställa upp när Hovet kallar kring en födsel av en prins? Stefan Löfvéns kommentarer med tanke på att hans parti vill ha republik förvånar. Överhuvudtaget förstår jag inte ståhejet. Ovärdigt.

Veckans formulering
Vi hade förberett ett team enligt deras önskan
 Läkaren Sophia Brismar Wendel på Danderyds sjukhus om att man i flera månader laddat för att hjälpa prins Carl Philip och prinsessan Sofia vid förlossningen. Alla är vi jämlika, vissa är bara mer jämlika än andra. 

Veckans mejl
Östersunds ordförande Daniel Kindberg var irriterad över att klubben fanns med i förra veckans krönika om Leicester och att följa spelregler. Kindberg förstod inte att uppgifterna om att ÖFK hamnat hos kronofogden gång på gång kunde betyda att man inte följde spelreglerna utan pekade på att man slet hårt för att få finanserna att gå ihop. Oavsett är det bra att medier granskar även den sidan av klubbar. 

Veckans fajt II
Sveriges Olympiska Kommitté vs Svenska Fotbollförbundet. I grunden handlar det om stålar och att SvFF sålt sina landslag till Adidas och SOK sålt svenska OS-deltagare till H&M. Mest spänd på att se vilka dräkter Zlatan o Co ska spela match i. För det är givet att SvFF får lägga ner kampen och bita ihop.

Veckans journalistik
DN visade att en del höjdare fick högre pension felaktigt men att man struntade i det. Och att en del höjdare pressat tjänstemän om pensionen. Gillade även Patricia Hedelius krönika om Spotifys hot om att lämna Sverige, vilket gav ett nyttigt perspektv.Eller att företaget kunnat få tillgång till bostäder men nobbat

Veckans skifte
British Telecom som fått kritik för risiga tittarsiffror för Champions League i England funderar på att köra finalen på Youtube. 

Veckans citat I
”Journalister behöver inte veta allt. Vi behöver öppenhet men bara på insidan.
Spanske fotbollshöjdaren Ángel Maria Villar Llona som i dagsläget är Uefa-president och sitter i Fifa:s exekutivkommitté.

Veckans låt
”Bara få va mig själv” – Laleh. 

Veckans Leeds United
Harry Kane, Mesut Özil, Dele Alli och Jack Wilshere har alla spelat in en snutt där de säger ”Time to go, Massimo”.  Nu säger PL-stjärnorna att de inte förstod vad det var till… Trots att Leeds vunnit tre raka är missnöjet med den italienska ägaren fortsatt stort. Han spädde inte på sin popularitet med en stor intervju i Daily Telegraph där han bland annat sågade sittande managern Steve Evans för att han snackar för mycket.

Kommande veckas poddgäst
Avsnitt 100 firar vi med en ny intervju med den gäst som flest lyssnat på: Anders Svensson. Om livet utan att spela fotboll, om det svåraste med expertjobbet, om han och Hamrén talat ut, hur han tror Sverige går i EM och vad han anser svensk fotboll måste ändra på.

Podden finns ute i gryningen på måndag och alla tidigare 99 avsnitt finns här.

ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto