Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Lundh: Att ta namnet BP är helt rätt

I nästa vecka har IF Brommapojkarna årsmöte.
Då tar man beslutet.
Att antingen hålla kvar vid det förflutna eller möta nutiden under namnet IF BP.

Det är en fråga som är ständigt aktuell. Hur långt kan vi gå för att anpassa oss till nutiden när vi samtidigt aktivt suddar ut dåtiden? Det gäller allt från språket i Astrid Lindgrens böcker till vad vi kallar bakverk och glassar.

Tisdagen 20 februari är det årsmöte i IF Brommapojkarna. En förening som bildades under ett brinnande krig (i april 1942) och som verkat i Stockholms västra förorter sedan dess. Under lång tid har det varit en framgångsrik ungdomsförening som samlat både bredd och spets.

På årsmötet ska medlemmarna ta ställning en motion som klubbens egen styrelse lämnat. Att byta namnet från IF Brommapojkarna till IF BP och att man samtidigt ska byta ut Brommapojkarna mot BP i klubbmärket.

ANNONS

Styrelsen hänvisar till ökade krav på ett namnbyte för att spegla föreningen och har en enkel förklaring till namnbytet: ”Vårt namn bör reflektera vår värdegrund där alla medlemmar skall känna sig välkomna och inkluderade.”

Faktum är att det var fem pojkar; Bengt Ström, Arne Borgström, Tore Bjuggfält, Gunnar Westerlund och Stig Starkenberg som grundade BP för snart 76 år sedan. De ville starta en förening och fick hjälp av Tage Mårdh som var vice värd i huset de alla bodde i och han blev också den förste ordföranden.

Även tidigare Uefa-basen Lennart Johansson ingick i kretsen kring BP som höll på med mer än bara fotboll. Pingis, armbrytning, frimärkssamlande, friidrott och brottning var en del av aktiviteterna som föreningen lockade med.

Först på 1950-talet drog man i gång med ungdomsverksamheten som väl blivit BP:s signum genom åren. Från början hade man fotboll, bandy och ishockey men fotbollen tog över och det är där man utmärkt sig.

ANNONS

Till våren är BP åter allsvenskt, man har sedan tidigare gjort fem säsonger i högsta serien. Dessutom har man på senare år fått se en rad BP-produkter nå långt i herrlandslaget: Albin Ekdal, Ludwig Augustinsson, Kristoffer Nordfeldt och John Guidetti är några som varit med på resan till VM i Ryssland.

I dag är BP långt ifrån en förening för bara pojkar. Av cirka 4000 aktiva barn och ungdomar är 1000 flickor. Därmed är man en av de största föreningarna i Europa när det gäller fotboll för flickor. Man har dessutom haft flickfotboll sedan 1971 och har sedan tre år en akademiverksamhet.

Givetvis förstår jag på ett sätt invändningarna om att namnet funkat under lång tid och att det speglar en historia och tradition och att det inte stöter bort någon då man ofta pratar om BP. Men det här är inte en slags censur eller att man vill sudda ut det förflutna, för historien finns kvar.

ANNONS

Det är knappast så att man trampar på klubbens historia genom att byta ut IF Brommapojkarna till IF BP. Utan istället visar man en känsla för att samhället förändras och att man vill vara med i den utvecklingen. Vilket borde vara en självklarhet för en förening för unga.

När föreningen grundades var det svenska samhället något annat och då var Brommapojkarna inget som var stötande. I dag är det givet att medlemmarna måste se fördelarna med att på allvar välkomna alla som vill spela fotboll i rött och svart.

Fakta

Helgens...

Helgens måste
Finputsa det sista till boken för ett manus som ska vara inne på tisdag. Hålla koll på vinter-OS, Leeds-Bristol City och allsvensk försäsong. 

Helgens avstå
Syndigt leverne. 

Veckans affär
FC Barcelona skrev i veckan kontrakt med turkiska elektronikjätten Beko för fortsatt reklam på tröjärmen och nu även på träningskläderna. Tre år kostade närmare 600 miljoner kronor. Det är en del i klubbens mål att nå intäkter på tio miljarder kronor om året. Japanska IT-företaget Rakuten sitter på matchtröjorna och det kostar 550 miljoner kronor om året.

Veckans härliga allians
Ryska energijätten Gazprom har förlängt sponsoravtalet med Uefa gällande Champions League. Man är sedan tidigare Fifa-sponsor.

Veckans tecken på svalnande marknad, eller?
Premier Leagues försäljning av medierättigheterna i Storbritannien för säsongerna 2019-2022 har lockat till sig medialt intresse. När ligan i veckan presenterade försäljningen av fem utav sju paket på 160 matcher – som innehåller de viktigaste matcherna – så visade sig att prisutvecklingen hade mattats av. Även om man inte kan slå fast det helt då två paket återstår, så lutar det åt att priset per match sjönk något. Dock är det för tidigt att slå fast att det är dåliga tider, man fick ändå närmare 50 miljarder på tre år. Det har varit sättningar tidigare år och sedan har det tagit fart igen. Denna auktion kommer efter två budgivningar då priset gått upp 70 procent bägge gångerna. Återigen var det Sky som köpte flest matcher (128) och sedan tog BT 32 matcher, och ännu återstår auktionen för två paket med vars 20 matcher. Kanske är det där som Amazon och Facebook är aktiva? Det har ryktats om att de visat intresse för Premier League, men det kan lika gärna ha varit ryktesspridning för att oroa köparna. Härnäst väntar försäljningen av rättigheterna i utlandet och där har den största tillväxten funnits på senare år.

Veckans gåta
Läktarna har gapat tomma under många av OS-tävlingarna i Pyeongchang och inför spelen hade man svårt att få sålt biljetter. Arrangörerna uppger ända att man sålt 84 procent av de tillgängliga biljetterna. 

Veckans VM-hopp
Emil Forsberg spelar igen. Dessutom en assist i Europa League. Via Svenskkollen på tisdagar får ni full koll på de utlandsbaserade spelarna. Lägg till Fredric Pavlidis dagliga rapporter i Headlines där han har koll på allt som sker ute i Europa och då även svenskar i rubrikerna. 

Veckans härliga allians II
Engelska FA har slutit ett samarbetsavtal med fotbollsförbundet i Qatar. England och den kontroversiella VM-arrangören ska spela landskamper på olika åldersnivåer och utbyta erfarenheter. Kan man gissa på att det går pengar från Qatar till London också? Eller är det som att fråga om påven har en lustig hatt?

Veckans läsning
Förre Halmstad-spelaren Tim Sparv som är i Midtjylland sedan några år bloggar. Det är intressant läsning utifrån ett spelarperspektiv, och han ger sin syn på unga spelare och många andra ämnen. Den finske mittfältaren har varit utomlands i 14 år och började karriären som ungdomsproffs i Southampton och har därefter spelat i Sverige, Holland, Tyskland och Danmark.

Veckans gala
Sverige Uniteds utdelning av Guldhanden och andra priser krockade tyvärr med Östersund Europa Leauge-spel, men det fanns givetvis vinnare på galan. Det fina projektet Bollihop fick Guldhanden av prisutdelaren Ingvar Carlsson. Kul att även förbundskaptenerna Janne Andersson och Peter Gerhardsson var på plats för att hylla vinnarna. Sverige United är en stiftelse som jobbar för att stötta integration med fotboll som verktyg.

Veckans passning
Att det är rörigt i Landskrona Bois har vi beskrivit på Fotbollskanalen. I veckan skickade tränaren Agim Sopi i väg en stenhård boll i riktning mot klubbens fotbollsutskott när han ville se en värvning av målvakten Ivo Vazgec som fick lämna klubben i höstas. Återstår att se hur det slutar, men det blir ett intressant årsmöte och där ordförande Gabriel Munck klivit av uppdraget av privata skäl.

Veckans maktskifte
Advokat Jan Litborn tar över ordförandeposten i Fabege när miljardären Erik Paulsson lämnar av åldersskäl. Vilket nog är tur för Svenska Fotbollförbundet. Fastighetsbolaget är förbundets livlina när det handlar om sänket Friends Arena. Fabege äger numera två tredjedelar och SvFF en tredjedel men förbundet klarar inte av att betala sin del av förlusterna som arenan drar på sig. Fabege har lovat att täcka upp förlusterna och att Litborn tar över som ordförande borgar för det, då han varit Paulsson trogen i många år och även varit involverad i projektet att bygga en ny nationalarena.

Veckans brev
Hej Olof, 

Jag vill kontakta dig angående en fotbollsklubb som spelar i division 1 norra. Det gäller Akropolis IF som i år firar 50 år. Vi är en fantastisk klubb som har skolat och haft duktiga spelare genom åren. Spelare som Sotirios Papagiannopoulos, Stefan Silva, Nabil Bahoui, Magnus Eriksson, Daniel Sundgren, Omar Eddahri bara för att nämna några. 

Akropolis IF har redan påbörjat sitt femte årtionde och fortsätter starkare än någonsin att prägla Stockholms fotbollsliv. Med herrlaget som topplag i Division 1 och en ungdomsorganisation som med tiden växer är föreningen att räkna med de kommande åren. Tillsammans tar vi ansvar och fostrar våra barn och ungdomar genom fotbollens ideal. 

Att vara en del av det mångkulturella samhället som vi upptar är både roligt och spännande men samtidigt en utmaning att kämpa dagligen mot nutidens hot för de unga. I den andan, har vi som förening ett nära samarbete med Sveriges största ungdomsorganisationer inom idrotten med klubbar som AIK och IF Brommapojkarna. Detta har vi gjort för att säkra upp vår ungdomsorganisation och dess framtid. Våra barn och ungdomar har mål och en bredare framtid att se fram emot och vi är glada över att det är just Akropolis som kan erbjuda denna möjlighet.

Självklart satsar vi mycket energi och resurser på vårt herrlag, som med sina framgångar ger de yngre moroten att fortsätta och utvecklas inom föreningen. Det är den viktigaste punkten och därav anledningen till att vi sätter stor vikt på det i vår handlingsplan.

Vi har aldrig fått någon uppmärksamhet för det jobb vi har utfört i media. Men i år vill vi lyfta fram föreningen till stor del för vårt 50-års jubileum. Anledningen till att jag kontaktar dig är om du tror att det finns någon chans att genomföra ett kortare inslag, en mindre artikel eller något litet inlägg relaterat till föreningen som visar hur vi jobbar idag, samt hela vår resa från det att klubben grundades av Grekiska invandrare 1968 till idag och vårt 50-års jubileum. 

Tack på förhand! Georgios

Onekligen en häftig resa och det är många klubbar och föreningar som verkar i det tysta och göra stora insatser, långt från fotbollens rampljus. Det är en hel del spelare som passerat Akropolis och fått ny fart i sina karriärer via spel i klubben. Grattis på 50-årsdagen!

Veckans nykterhet
Norska fotbollsförbundet erkänner öppet att man har problem med bilden av norsk fotboll efter konstiga rättighetsförsäljningar och andra skandaler. Nu öppnar man för en ny och transparent kommunikation. 

Veckans skandal
Dagens Nyheters bevakning av skandalerna kring Nya Karolinska är väldigt stark och mycket sorglig. Ta del av alla artiklar här och det var för väl att uppståndelsen ledde till att Gamla Karolinska inte såldes. Det talas om att sätta in militären i stökiga förorter, dags att skicka in den mot Stockholms landsting också. 

Veckans diskussion
Efter #metoo har det blivit en del diskussioner om vad som är sant och inte och vad som går att säga och inte. Här är ett inlägg i New York Times om Woody Allen.

Veckans Leeds United
Vi har alltid nästa säsong. 

Veckans låt
”Rött & svart pumpar hjärtat” – Annika Norlin.

Veckans poddintervju
Djurgårdens Kevin Walker om hur han krigade sig till nytt kontrakt, om varför han ratade utlandet, om musikkarriären och hur klubben ska utmana AIK och Malmö FF. Sedan tidigare finns närmare 180 poddintervjuer med olika svenska fotbollsprofiler via länken.

Veckans citat
Kanske är bara jag, men klipp från diverse redaktioner av typen ”Se vår expert jubla när Sverige tar OS-medalj”. Vad är det förutom ett uppenbart like-fiske. Ser hellre supportar jubla och experter analysera.

MTG:s Johan Kücükaslan om OS-bevakningen 2018.

Publicerad 2018-02-16 kl 12:23

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto