Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: C More

Lundh: Att Thomas Malmquist inte blev prisad och hyllad är skandalöst

5v

Thomas Malmquist skrev det förbjudna. Att matcher riggats i svensk idrott. I stället för att bli hyllad för avslöjandet blev han utfryst. Tänk om man lyssnat på "Malmen" - då hade Sverige varit mer berett på matchfixning.

I höst spelar SVT in en dramaserie om Spelskandalen. Något som garanterat kommer att väcka intresse kring det som skedde för drygt 30 år sedan. Det handlade om riggade matcher i både bandy och ishockey som avslöjades av Expressens Thomas Malmquist.

De utpekade lagens spelare och ledare rasade då mot både tidningen och Malmquist. De fick dessutom understöd av svensk idrott i form av RF och specialförbund, av statliga Tipstjänst som förlorade miljontals kronor på härvan och av Malmquists kollegor från andra medier som gick rakt emot Expressens avslöjande.

"Det var Expressen mot övriga medie-Sverige. Det fanns inte en enda tidning som höll på oss. En sportchef på en stor tidning önskade mig och Bo Strömstedt i fängelse," sThomas Malmquist, till sin egen tidning 2012 när P3 Dokumentär skildrade fallet. "Det var en tuff period. Det kom massor med hotbrev och telefonhot. En period hade vi fyra livvakter boende hos oss, jag hade små barn hemma på den tiden."

ANNONS

Thomas Malmquist gick bort några månader efter den intervjun och då hade han utkämpat en lång kamp med cancer. Även om P3-Dokumentären gav honom rätt så var det knappast någon riktig upprättelse för "Malmen". Snarare var det som om det hängde frågetecken och ifrågasättande kring honom.

Våren 1990 undersökte polisen matcher med Boden, Västra Frölunda och Boltic och där resultaten överraskat. Totalt vann spelarna som kände till de riggade matcherna närmare 18 miljoner kronor via Tipstjänsts spelform Oddset. Bland annat var det en ung flicka som i en spelbutik i Falun satsade 345 000 kronor på att Frölunda skulle förlora tre matcher.

Men i slutändan kunde polisen inte bevisa något och statliga Tipstjänst var knappast intresserat av att hjälpa till i utredningen. I stället blev det en vändning där bandy- och hockeyspelarna i de utpekade lagen anmälde Expressen för förtal. Justitiekanslern Hans Stark drev fallet och krävde fängelse för Expressens chefredaktör Bo Strömstedt.

ANNONS

"Det var ett förfärligt talande om idrottens höga ideal den gången. Inte minst från JK som väckte åtal just för att skydda idrottens ideal. Men han kunde inget om detta och det ledde till att han förlorade med 176-0", sa Strömstedt i samband med P3 Dokumentär 2012. "Det var ett väldigt bra skeende. Det visar hur Expressen arbetar när Expressen är som bäst. Avslöjar lurendrejerier, avslöjar sådant som starka krafter inte vill ha avslöjat."

Även Bo Strömstedt har lämnat oss, han gick bort 2016, men han var med all rätt en hyllad publicist som lämnade uppdraget som chefredaktör för Expressen tätt efter den stora segern i förtalsrättegången. För Thomas Malmquist blev det aldrig något riktigt erkännande. Trots att en del Boltic-spelare på olika sätt gett honom rätt i efterhand. Fast först efter att preskriptionstiden gått ut.

ANNONS

Jag och ”Malmen” var kollegor på Expressen några år i början av 2000-talet och jag uppskattade honom. Han ville gärna att man skulle ge sig in i olika svåra fall och ta ställning. Det var i efterhand svårt att veta om det var turerna kring spelskandalen eller om det var något annat som påverkat, men det var givet att han tappat en hel del av sitt tidigare driv.

Under många år har jag funderat på varför han inte fick några priser? Varför han inte blev hyllad. Det är rätt uppenbart att "Malmen" träffat rätt kring något som i dag tas på allvar i svensk idrott. Det var som om ingen ville tro att det kunde finnas i Sverige. Under flera år har jag även tänkt att jag borde skriva den här krönikan, att skildra ”Malmen” som fick betala ett högt pris för sitt avslöjande.

Det är dessutom slående att om Tipstjänst, som är statligt och därmed förlorade statens pengar, och andra lyssnat mer på honom från början kanske vi hade haft en större beredskap när matchfixning väl återkom. Om det någonsin var borta? Tänk att det tog över 20 år för Svenska Spel att ens tacka Malmquist för vad han gjorde. I Anton Bergs P3 Dokumentär kom det till slut ett tack.

ANNONS

Om någon månad är det dags för Svenska Sportjournalistförbundet att utse årets sportjournalist i Sverige. Ungefär samtidigt delar man ut Stora Journalistpriset i en rad klasser. Det är allt från avslöjande och berättare till Lukas Bonniers pris som går till någon som visat prov på skicklighet och framstående journalistisk gärning under lång tid. Det sista är ett slags hederspris.

Det är ingen exakt vetenskap som ligger bakom när man delar ut dylika pris då det är subjektivt tyckande i olika jurys som ligger till grund för valen. Naturligtvis kan man ifrågasätta olika val, men det är en del av uppdraget för en jury att hantera det. För det är svårt att mäta journalistik.

Däremot svider det att Thomas Malmquist inte är med på några listor över Årets Sportjournalist eller Stora Journalistpriset. Varför han föll bort vet inte jag, men det är inte svårt att förstå med tanke på att alla vände honom och Expressen ryggen. Det var inte bekvämt att ge honom ett erkännande.

ANNONS

Det är klart att det är fel att en av sportjournalisterna som stått för ett av de tyngsta avslöjandena inte fick något pris eller någon dylik hyllning. Det handlar inte om att andra vinnare inte är värdiga vinnare, utan mer att "Malmen" saknas. Han hade varit värd att finnas med på listorna över tidigare pristagare. Även i efterhand.

Helgens...

Helgens måste
Sirius-Malmö. Örebro-Djurgården. Fotbollssöndag Europa med Roma-Milan samt Real Sociedad- Athletic Club. Norwich-Leeds.

Helgens avstå 
Besök på ställen som har öppet sent.

Veckans fina EM-lottning 
I torsdags lottade man sommarens EM för damer som går i England. Sverige fick en gynnsam lottning med Nederländerna, Schweiz och Ryssland. Med tanke på att alternativen till Nederländerna var England, Tyskland och Frankrike så var det enklast möjliga ur den första seedningsgruppen. Att Peter Gerhardssons landslag inte var högre seedat hängde ihop med att både kvalspelet till EM 2017 och EM 2017 ingick i beräkningen. Sverige spelar två matcher på Bramall Lane i Sheffield som tar 32 700 och en på Leigh Sports Village som tar 12 000 åskådare. Om Sverige vinner sin grupp får man i kvartsfinal (i Leigh) tvåan från gruppen med Frankrike, Belgien, Italien och Island vilket rimligtvis inte är fransyskorna. I en möjlig semifinal (i Sheffield) väntar segraren av England (vinner väl grupp A) och Danmark (tvåa efter Tyskland). Finalen går på Wembley i London. England öppnar EM den 6 juli på Old Trafford med att möta Österrike och finalen är den 31 juli. Totalt finns 700 000 biljetter till matcherna och Uefa har sålt 150 000 och ytterligare biljetter kommer ut i februari. Ska man ha biljetter till Sveriges matcher via fotbollsförbundet så kan man ansöka fram till 13:00 på måndag 1 november. Förbundet tar betalt för att få möjligheten i och med att man måste vara guldmedlem i supporterklubben för 200 kronor.

Veckans uppmaning 
Norska motsvarigheten till Ekobrottsmyndigheten uppmanar landet till att avstå från VM i QatarJa, inte bara Norge utan alla länder. Skälet är att polisen vill se att korruption inte ska löna sig. Går att förstå polisens uppmaning.

Veckans bakslag 
Bengalkastande på läktarna i Malmö gav tyvärr inte kampen mot Villkorstrappan någon hjälp. Snarare tvärtom.

Veckans OS-prognos 
Vinternationen Norge väntas vinna 22 OS-guld i PekingAtt landet är en gigant när det handlar om vinter-OS är ingen nyhet, men det är intressant att landet mer talat om att bojkotta VM i Qatar där man inte ens är inkvalat jämfört med vad man talat om att bojkotta OS.

Veckans motion 
En medlem i Bayern München vill att klubben så snabbt det bara är möjligt bryter avtal med Qatar Airways och andra företag från emiratetSka sägas att medlemmarna 2019 röstade nej till att inkludera FN:s artiklar kring mänskliga rättigheter i klubbens stadgar. Sedan inser man problematiken när storsponsorn Audi indirekt har Qatar som delägare via att man har 15 procent av Volkswagen som äger Audi.

Veckans sorgliga besked 
Sydsvenskans Per T Ohlsson gick bort i veckan efter en tids kamp med cancer. Ett tungt slag. Trodde han var för evigt. Jag växte upp med honom i Sydsvenskan och älskade hans skildringar från tiden i USA. Han såg till att tidningen blev en spelare nationellt och under många år har jag uppskattat hans krönikor på söndagar som främst varit lärorika och folkbildande snarare än pekpinne-aktiga eller politiskt vinklade. Är osäker på om det krävs inloggning, men det är många som på ett fint och värdigt sätt fångat Per T Ohlsson i Sydsvenskan. Han kommer att vara saknad.

Veckans check i modern fotboll
Daniel Kretinsky kliver in i West Ham och ska bli minoritetsägare. Den tjeckiske miljardären är på väg att köpa 27 procent av klubben för runt 1,8 miljarder kronor.

Veckans avsked 
Carli Lloyd avslutade karriären i veckan. Sociala medier gör det möjligt att ta del av både hyllningar och även hennes egna ord. En galet framgångsrik karriär.

Veckans investering 
Saudiska pengar får nu fart även på industri kring Newcastle. Runt 11-12 miljarder ordnar 1000 jobb.

Veckans roliga besked 
TV4 och SVT delar på sändningarna av EM 2022 i England. Precis som att man delar på VM 2022 i Qatar.

Veckans domarskatt 
Mathias Klasenius hade en lång och framgångsrik karriär som assisterande domare fram till att han slutade 2018. Han ingick i Jonas Erikssons team och gjorde 274 allsvenska matcher, 139 internationella matcher, två semifinaler i Champions League, final i Europa League samt EM 2012, VM 2014 och EM 2016. Nu har Klasenius även anslutit till gruppen av över 20 svenska domare som inte tagit upp sina internationella ersättningar i deklarationen vilket Fotbollskanalen haft en rad avslöjanden om.  I Klausenius fall så är det Skatteverket som kontrollerat honom vilket leder till att han avkrävs skatt på 306 000 för de dryga 500 000 kronor han fick för internationella uppdrag 2015-18 och sedan tvingas han betala ett skattetilläg på 122 000 kronor. Samtidigt kan man konstatera att Mathias Klasenius har tur i och med att Skatteverket bara kan gå fem år tillbaka i tiden. Med tanke på att Klasenius i en dialog med Skatteverket erkänner att han inte visste att han skulle ta upp inkomsterna till beskattning och att han varit internationell domare sedan 2006 och bland annat gjorde EM 2012 och VM 2014 så är det många år där han slapp betala skatt. Bakgrunden till den här historien är att för knappt ett år sedan så avslöjade Aftonbladet att en då åtalad och sedermera dömd elitdomare erkänt att han inte tagit upp ersättning från internationella uppdragVilket fick fart på en rad svenska domare som bara ett par dagar efter artikeln lämnade in rättelser av deklarationer fem år tillbaka i tiden. Totalt är det 13 domare som självrättat sina deklarationer och sju domare som fastnat i Skatteverkets kontroll efter att verket ställde sig undrande till alla inkomna rättade deklarationer. Fortfarande utreder Skatteverket svenska EM-domaren Andreas Ekberg som enligt Fotbollskanalens uppgifter också fastnat i Skatteverkets kontroll. Vad Svenska Fotbollförbundet säger? Egentligen ingenting. Bara att det viktiga är att det blir rätt och att det inte fanns något ont uppsåtSvFF-basen Karl-Erik Nilsson som själv är gammal internationell domare backar de svenska domarna.

Veckans fråga 
Gillade SvenskaFans grepp att fråga olika Bundesliga-klubbars skribenter om Bayern München förstör tysk fotboll.  Intressant att en del inte ser det så. För det borde vara givet att ett lags dominans borde vara negativ och när man dessutom kan värva rivalernas bästa. Är dessutom övertygad om att Bayerns dominans gör Bundesliga mindre attraktiv när det handlar om värdet på mediarättigheterna. Något som indirekt gör att Bundesliga-klubbarna har än svårare att konkurrera internationellt. 

Veckans dead man walking 
Ole Gunnar Solskjaer som manager för Manchester United. Även om spelarna givetvis har ett stort ansvar så är trycket på norrmannen rejält efter de senaste resultaten. 

Veckans läsarbrev  
Hej, Har precis läst om Jesper Karlström på Aftonbladets och Fotbollskanalens respektive sajter. Det är väldigt talande att de annonser som visas i artikeln  är just spelreklam. Jag tror att så länge som det ömsesidiga beroendet kvarstår mellan fotbollen och medierna gentemot spelbolagen kommer vi få läsa fler artiklar som denna. Vänliga hälsningar Peter

Svar: Det är klart att medierna är en del av ekvationen kring spel och beroende. Samtidigt vill vi skildra problematiken också vilket flera tidningar gjort trots att man har spelannonser. Det är både börsnoterade och statliga företag som driver spelverksamhet som är licensierad av staten och vore svårt att förbjuda den med tanke på teknikutvecklingen som innebär att det är lätt att spela utomlands. Ingen lätt fråga.

Veckans läsarbrev II 
Hej, Tycker fortfarande att fördelarna med VAR överväger nackdelarna, men att fyra saker (minst) är viktiga: 1 Om svårbedömt så skall ”the ruling on the field” gälla (jfr NFL) 2 VAR domaren skall ha två minuter på sig för beslut 3 Undvik ”soft penalties” (t ex Juventus mot Inter och Atletico mot Sociedad) 4 Försök uppnå någorlunda enhetlighet i bedömningar (röd tråd) och även mellan olika ligor. Och ett sätt för att uppnå större enhetlighet kan vara att ta fram 30-40 exempel från matcher med kommentarer om hur bedömningen skall göras. MvH Klas 

Svar: Det viktiga är att hitta en röd tråd som funkar överallt, men det är klart att det är en utmaning när det skiljer sig mellan ligor och mästerskap.

Veckans fallskärm 
Ronald Koeman fick kring 120 miljoner kronor med sig efter att han blev sparkad av FC Barcelona.

Veckans gästspel
Var med i Tutto Balutto i torsdags.Vi pratade allsvensk slutstrid, kommande VM-kval, Zlatans tweet och en hel del annat.

Veckans låt 
Lonely In A Crowd”  Miriam Bryant, Joakim Berg.

Veckans Leeds United 
Ångesten fortsätter. En poäng hemma mot Wolves och ut i ligacupen mot Arsenal. Nu bortamatch mot tabelljumbon Norwich där det bara kan sluta på ett sätt.

Veckans poddintervju  
En intervju som ska ske i helgen och jag hoppas att den ligger ute i gryningen på måndagSedan tidigare finns en bra bit över 320 avsnitt och ni hittar alla via länken. Bara att lyssna på.

Publicerad 2021-10-29 kl 18:20

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto