POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
LUNDHS KRÖNIKA
3v

Lundh: Även fotbollen vill ha Saudiarabiens pengar

Vapen, fotboll eller annat som rör pengar spelar ingen roll.
De flesta vill ha med Saudiarabien att göra.
Om en månad vet vi om Fifa ger landet en del av VM 2022.

Mordet på journalisten Jamal Khashoggi i Turkiet i höstas satte en del strålkastarljus på Saudiarabien som onekligen är en hårdför diktatur. Kronprinsen Mohammed bin Salman blev för ett tag någon som fick kritik runt om i världen. Dessutom tog en del länder och personer avstånd från både honom och landet.

Tyvärr dröjer det inte så lång tid för världen att anpassa sig till grymheter. Att Saudiarabien avrättade 37 personer häromveckan gav inte så många rubriker. Inte heller kriget som landet för i Jemen. Eller när man samlade in affärsmän och tvingade av dem ”skadestånd” och "böter".

Eller ta blockaden mot Qatar där man på alla sätt försöker strypa emiratet som inte anpassar sig till Saudiarabien. Bland annat har man bara kapat Qatar-ägda sportkanalen Bein Sports innehåll och kör ut fotboll och annan sport i Saudiarabien och en hel rad andra länder via piratkanalen BeoutQ. Bara namnet är talande.

Länge vågade inte ens Uefa, Fifa och andra parter och länder ta upp det med Saudiarabien. Så världens största piratsändare fick köra på, även om en del nu börjat protestera. Ska sägas att Saudiarabien uppger att man är oskyldigt men flera undersökningar visar att landet ligger bakom piratkanalen.  

Skälet till undfallenheten är givetvis att många vill göra affärer med Saudiarabien och hissar skygglappar i känsliga lägen. Det handlar om många miljarder som det saudiska kungadömet skickar i väg för att bygga upp landet och då lägger de flesta moralen åt sidan.

Trots allt ger det jobb i hemlandet att göra affärer och att sälja varor, teknik och kunnande till Saudiarabien. Vi kan det i Sverige och länge stod Saudiarabien för en femtedel av den svenska vapenexporten, även om det numera är annat efter den diplomatiska krisen länderna emellan 2015.

Men det är inte ens tre år sedan Sveriges statsminister Stefan Löfven besökte landet med ett par näringslivshöjdare för att hålla handeln vid liv. Även om besöket mest handlade om att normalisera relationerna efter utrikesminister Margot Wallströms kritik mot att saudiske människorättsaktivisten Raif Badawi dömts till 1000 piskrapp och tio år i fängelse.

Saudiarabien har på senare år mer och mer insett värdet av sport. Det är därför den italienska supercupen i fotboll spelats i landet de senaste åren och att den spanska supercupen – i utbyggd form med fyra lag – är på väg till landet i utbyte mot upp emot 300 miljoner kronor om året i sex år. Europatouren i golf var där i januari. Mer kommer.

Det är nu över åtta år sedan som Fifa:s då korrupta exekutivkommitté röstade fram Qatar som vinnare i kampen om VM 2022 och där man slog USA i sista rundan. En utnämning som i förlängningen skakade om Fifa och skickade en hel del av de inblandade i antingen skamvrån eller i fängelse för att ha tagit mutor efter att FBI intresserat sig för organisationen.

VM-värdskapet har även irriterat Saudiarabien och en del andra av Qatars grannländer som även ogillat allt från emiratets relativt frispråkiga tv-kanal Al Jazeera till dess påstådda stöd för muslimska brödraskapet. Något som ledde till att man för två år sedan försatte Qatar i total blockad vilket onekligen försvårat tillvaron för emiratet.

Dessutom har Saudiarabien lett en PR-kampanj kring Qatars VM där man ifrågasatt hur landet fick VM och agerat för att landet ska bli av med det. I takt med att tiden har gått har man glidit över till att jobba med Fifa-basen Gianni Infantino för att utvidga VM 2022 från 32 deltagarländer till 48 och där försöka störa Qatar.

För även om Qatar inte snålat med sin VM-budget så klarar inte landet som är lika stort som Skåne av att arrangera ett utökat VM. Det är då Saudiarabien och andra länder dyker upp som alternativ… Även om Qatar under hot hellre tänker sig Kuwait och Iran.

Skälen till att Fifa vill utöka VM – vilket ska ske senaste 2026 - stavas som vanligt P-E-N-G-A-R och M-A-K-T. Gianni Infantino har lovat fler länder plats i VM och därmed även mer pengar. Det var helt enkelt grunden till att han blev omvald som Fifa-president helt utan motstånd.

Om en månad är det Fifa-kongress i Paris och då ska man ta beslut kring VM 2022. Frågan är om Qatar klarar av att hålla emot när starka krafter rör sig i en helt annan riktning. Mot ett större VM och mot att VM ska delas och spelas även i andra länder.

Ja, det är en diplomatisk sörja och det är därför Fifa-basen Infantino på senare tid rest runt i regionen för att öppna upp vägar för ett utökat VM. Det talas om Kuwait och Oman som alternativ, även om länderna själva är tveksamma. Det går inte att Saudiarabien, Förenade Arabemiraten och Bahrain kliver in samtidigt som man satt Qatar i bojkott då det inte ens går att resa mellan länderna.

Det sistnämnda har Fifa själva kommit fram till i en rapport. Starkt jobbat! Det är inte helt långsökt att tro att Infantino skulle kunna få Saudiarabien att lägga ner bojkotten mot Qatar i utbyte mot en del av VM. Då hade Fifa-basen även närmat sig företrädaren Sepp Blatters våta dröm: att bli aktuell för Nobels fredspris…

Dessutom hade Infantino gjort Saudiarabien en gentjänst efter budet på 200 miljarder kronor häromåret. Det sägs ha varit pengar främst från Saudiarabien och Förenade Arabemiraten som låg bakom erbjudandet från japanska techbolaget Softbank och där man ville skapa två nya turneringar: 1) ett nytt klubblags-VM 2) ett Nations League för världen. Något Infantino ville men Uefa satte stopp. Än så länge.

Om det blir verklighet med ett utökat VM och i så fall med matcher i Saudiarabien vet vi om en månad. Då tar Fifa-kongressen beslut. Det är uppenbart att Gianni Infantino och Fifa jobbar i den riktningen, och där följer man en lång tradition att hissa skygglappar i utbyte mot saudiska pengar. Fotbollen är inte alltid vacker.

Veckans...

Helgens måste
Inga måsten. Inte uttagen till allsvenskt jobb i helgen och därmed är det två oskrivna dagar utan planer. Lär ändå kolla en del fotboll, både allsvenskan, Championship och en holländsk cupfinal, men det är något annat när man inte jobbar. Dessutom ska jag plöja några böcker, bland annat Vardagar 2 av Ulf Lundell.

Helgens avstå
Arbete.

Veckans Janne Andersson
Sveriges förbundskapten Janne Andersson gillar ju att ta en korv på varje arena han besöker. NBA-stjärnan Stephen Curry som spelar i mästarlaget Golden State Warriors är besatt av popcorn och testar varje NBA-arena. Nu har New York Times låtit honom betygsätta popcornen i ligan. Bäst popcorn har Dallas Mavericks och sämst har Los Angeles Lakers/Clippers.

Veckans deppiga dokumentär
Sigge Dabrowski har gjort en del fina radiodokumentärer och nu har han skildrat svenska kvinnor som flyttat till Dubai för att jobba i festsvängen. Ja, det går i varje fall inte att påstå att det verkar särskilt glamouröst.

Veckans hetta
Englands VM-lag som i sommar åker till VM i Frankrike drar till sig mer intresse än förra sommarens VM-lag som åkte till Ryssland. Allt enligt det engelska förbundet. 

Veckans lilla hopp
Guardian har efter många års förluster gått med plus senaste året tack vare donationer. Man jobbar helt enkelt med frivilliga bidrag från läsarna. Kanske inte gångbart för alla, men ändå ett tecken på att en del är villiga att betala för journalistik.

Veckans svårbegripliga strategi
Polisen har onekligen skiftat strategi när man allt hårdare går efter svenska supportrar i något som knappast skapar ett gott samtalsklimat. Även om det går att förstå polisens frustration över att man inte kommer åt dem som bryter mot lagen så skapar man här betydligt fler fiender. Nu handlar det om AIK:s hemmamatch i helgen.

Veckans läsarbrev
Finns det ingen annan match i denna omgång av allsvenskan att rapportera om?? Alla är inte intresserade av hur dåligt AIK spelade!! eller hur bra IFK Gbg är. Göte

Svar: Det är säkert korrekt att många vill läsa om annat, men ibland blir vi journalister fascinerade av när ett nederlagstippat Blåvitt slår mästarlaget AIK med 3-0. Fast du har en poäng.

Veckans viktiga detalj
Kollega Martin Petersson tog fram uppgifter om att en allsvensk match i snitt omsätter runt 100 miljoner kronor på spelmarknaden. Något åklagaren i fallet kring Dickson Etuhu tagit fasta på, och kommer ta med sig in i rättssalen. 

Veckans rättstvist
IMG köpte de globala rättigheterna för både medier och spelbolag gällande serie A för närmare fyra miljarder kronor om året. Nu visar det sig att Lega serie A gett RAI en möjlighet att visa matcher för italienare i utlandet via Rai Italia för runt 40 miljoner kronor. Något som IMG anser har slagit mot bolagets försäljning och därför vill man ha 600 miljoner kronor i kompensation. Nu talar allt för att dispyten hamnar i domstolen. 

Veckans dokumentär
SVT-duon Jens Lind och Albert Svanberg har över tre timmar skildrat ishockeyns historia i Sverige. Se den. Det är en fantastisk skildring med mängder av röster och ett unikt bildmaterial. Inget snack om att det är ett beundransvärt arbete som man gjort över flera år. Missa inte heller de mindre inslagen som kallas hockeybilder och är otroligt roligt och intressant material. SVT när det är som allra bäst.

Veckans ägare
Leeds förre ägare Massimo Cellino gav inget balanserat intryck, men italiensk fotboll kan han efter många år i Cagliari. I veckan såg han till att Brescia nådde serie A. 

Veckans moderna fotboll
Juventus möte med Atlético Madrid på Friends Arena lockar och arrangörerna har redan sålt mer än hälften av biljetterna.

Veckans reträtt
Michael Jiffer var en av generalsekreteraren Håkan Sjöstrands nyckelrekryteringar till Svenska Fotbollförbundet när han kom 2016. Det var en del av en rejäl omstöpning av förbundet och där företrädaren Camilla Hagman, som basat för både marknad och kommunikation, fick kliva av. Efter dryga tre år kom häromveckan beskedet att Jiffer lämnar uppdraget på förbundet. Det är ingen hemlighet att det varit tufft att få till nya sponsorer och att försäljningen inte lyft. Lägg dessutom till att det både hösten 2016 och hösten 2018 blev rejäla luckor i förbundets budget när SvFF:s ansvariga satte för höga biljettpriser vilket ledde till att det blev glest på läktarna. Därför har Jiffer haft svårare att få gehör hos Sjöstrand och nu slutade det med att förbundet och dess marknads- och försäljningschef skiljs åt.

Veckans dyraste liga
När Sunderland trillade ur Premier League och tillbringade en säsong i Championship förlorade man 390 000 pund i veckan. Det är alltså nästan fem miljoner kronor per vecka trots att man fick en fallskärm på 420 miljoner kronor av Premier League.

Veckans läsning
Efter att jag hade öppnat boken ”Quel Bordel: En biografi om Christian Falk” så kunde jag inte sluta läsa förrän jag var klar med den. Författaren Håkan Lagher som även producerade Falks sommarprat sommaren 2014, som sändes efter musikerns bortgång, har intervjuat Falk under de sista månaderna av livet men även talat med runt 50 andra personer som på olika sätt hade kontakt med musikern under hans rätt turbulenta liv. Det är en både sorglig och skakande skildring av en mångfacetterad person som var genialisk i vissa stycken men allt annat än enkel för omgivningen.

Veckans efterlysning
En bra och fungerande statistiktjänst gällande svensk klubbfotboll. Även svårt att förstå hur förbundet försämrat hemsidan svenskfotboll.se där det förr gick att hitta bra information men där den nu är i det närmaste obrukbar.

Veckans deppiga besked
Ingen överraskning, men ändå trist att Norges VM-trupp saknade Ada Hegerberg. Rätt obegripligt att man inte kunnat lösa tvisten.

Veckans siffror
5,17. Antalet miljarder kronor som svenskarna har spelat BORT under årets tre första månader, enligt Breakit som begärt ut redovisningen av hur mycket skatt bolagen betalat till staten. Då kan Breakit räkna ut hur mycket spelbolagen behållit efter att ha delat ut vinster till spelarna. I toppen finns ATG som tagit in 1, 067 miljarder kronor efter att vinnarna fått sitt och därmed får man betala 192 miljoner till staten. Tvåa är Svenska Spel Sport o Casino med 577 miljoner följt av Kindred (349), Leo Vegas (163), Bet365 (157) och Ninja Casino (111). En stor vinnare är givetvis Svenska staten som tar in närmare en miljard kronor i skatt förutom intressen i statliga spelbolag.

Veckans låt
”Helvetet i Huvudstaden” – Erik Lundin.

Veckans Leeds United
Galen match mot Aston Villa i söndags när den direkt uppflyttningen var borta. Det utbröt kaos efter att Mateusz Klich gjort 1-0 när en Aston Villa-spelare låg skadad. Dock hade domaren INTE blåst och man ska spela till signal kommer. Slutade med att Marcelo Bielsa gav bort ett mål till Villa, men Pontus Jansson var inte med på det och var ensam Leeds-spelare som försökte stoppa det. I slutändan blev det 1-1 och nu väntar playoff för Leeds. Utan Patrick Bamford som är stängdes av två matcher för att ha filmat vilket gav en Villa-spelare rött kort. Inget att säga något om, men det är upprört i Leeds då Klick blev slagen i magen men det gav inget straff i efterhand. Vilket lag Leeds får möta hänger på slutomgången på söndag och där är det så att 3:an möter 6:an och 4:an möter 5:an och bäst placerade laget börjar hemma. Finns många variabler. Oavsett så spelas de första playoffmatcherna lördag 11 maj med returer tisdag 14 och onsdag 15 maj. Ångest, men man får inte glömma att Leeds gjort en oerhört stark säsong även om det går att förstå besvikelsen att man föll samman mot Wigan och Brentford.

Veckans poddintervju
Tom Pettersson gick från att vara en marginalspelare i Blåvitt till att bli tongivande i Östersunds FK. Numera är han lagkapten och talar om att laget ska kunna utmana i toppen, om turbulensen vid sidan av planen och hur hårt hans Blåvitt-kritik tog. Sedan tidigare finns närmare 230 andra poddintervjuer med olika svenska och utländska fotbollsprofiler som ni hittar via länken.

Publicerad 2019-05-03 kl 21:05
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå