Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Baksidan av fotbollens passion är hatet som tyvärr fått fler vägar fram

Lundhs Krönika

OSLO. Alexander Milosevic och Morten Thorsby hamnade i centrum när Norge slog Sverige senast.
De märkte av det på sociala medier där hatet vällde in. Passionen och känslorna kring fotboll slår lätt över i hat - och nu går det att nå spelarna.

Foto: TV4.

Marcus Berg. Marcus Danielson. Jesper Karlström. Och nu senast Alexander Milosevic. Listan på svenska landslagsspelare som fått mycket hat och en del hotfulla budskap via sociala medier bara det senaste året är tyvärr lång. Ett kollsamtal till förbundets säkerhetschef Martin Fredman ingår numera i journalisternas uppdrag.

Sverige mot Norge är en match mellan två grannländer med en lång historia. Ända fram till 1905 var man samma nation, innan norrmännen bröt sig loss. Det finns givetvis områden som skaver och idrott är ett av dem. Vem gillar inte att lyfta en svensk seger? Eller lider av när Northug eller Johaug drar ifrån?

Annons

Den svenska klacken stämde upp i "Vi hatar Norge" och en del har reagerat på det. Givetvis är det bättre med stöd, men det är något man får leva med kring fotbollsarenor. Det är en del av retoriken och jag fattar givetvis att det inte går att försvara, men att det är svårtacklat.

I samband med Nations League-mötet mellan Norge och Sverige förra söndagen var det ett par händelser som gav eko. Dels föll Morten Thorsby väldigt lätt när Norge fick straff, dels kallade Alexander Milosevic den norske anfallaren Erling Haaland för en hora. Två saker som präglade bevakningen efter den norska segern.

Vilket fick till följd att bägge spelarnas instagram fylldes av hat. Från svenskt håll mot Thorsby och från norskt håll mot Milosevic. Det är naturligtvis för djävligt att det sker och tyvärr hamnar en del av ansvaret på techjättarna som inte agerar tillräckligt rappt och tydligt mot skiten som skrivs.

Annons

Ändå går det inte att runda det personliga ansvaret. Det finns människor som skriver den här skiten som dyker upp på spelarnas sociala medier. Lägg till att det inte stannar där utan att man även går efter både partners och barn vilket är så stört att det är svårt att ta in.

Josefine Ringbom Berg har dragit i gång en kampanj mot näthat efter det som skedde mot maken Marcus Berg och familjen. Bakgrunden var att han missade ett bra läge mot Spanien i EM-premiären och det räckte för att svenska supportrar skulle jaga honom och hans närstående. Familjen i Sverige behövde ha vakter några dagar.

Klart att jag önskar att Ringbom Bergs kampanj mot näthatet får effekt, men risken är överhängande att den inte leder någon vart. För det är så lätt att i dag gömma sig bakom profiler på sociala medier och sprida hat, hot och sätta tryck på andra människor.

Annons

Det som gör fotboll och idrott härligt är rivaliteten och i viss mån hets. Att kunna njuta när man kommer till jobbet för att ens lag slagit arbetskamratens favoritklubb. Eller att man håller på med polarna. Och om man inte klarar av det så kan man alltid se matcherna på egen hand.

Sedan är det klart att det gör lite ont när Simon Bank sms:ar mig "Can we play you every week" efter att Tottenham slagit Leeds med 4-0 på Elland Road. Eller när kollegorna Martin Petersson och Alexander Rosenlund hetsar om att alla röster ropar Öster efter någon tveksam seger mot Bois.

Ovan är sådant man kan garva åt i efterhand och ingenting, men totalt sett har klimatet i samhället och därmed även kring fotbollen blivit hårdare och tuffare. Det märks på läktarna, i kommentarsfält, i mejlboxar och via sociala medier. Givetvis vill man inte ta bort viss hetta, men det kan lätt slå över.

Annons

För lätt i dag och att attityder ändrats. För 30 år sedan kunde Hasse Backe utan större problem träna alla 08-klubbarna. Ikoner i klubbar som AIK (Nebojša Novaković och Stefan Söderberg) och Djurgården (Bosse Andersson) kunde lätt ha ett förflutet i andra 08-klubbar. I dag är det mer laddat och mer känsligt.

Ta bara att Hjalmar Ekdal som knappast var intressant för Hammarby, men ändå fick skit när han skiftade till Djurgården. Likadant är det kring Edvin Kurtulus som fick känna av ilskan från Kosovo när han valde att spela från Sverige. Då fick han känna av en hatstorm.

Den tekniska utvecklingen har gjort det lättare att både få spridning och nå fram till de berörda. Givetvis fick Staffan Tapper höra om straffen mot Polen i VM 1974, men det hade varit annat om det skett 2022. Precis som att det var oerhört tufft och tungt för Tommy Salo efter målet mot Vitryssland 2002, men det hade varit ännu värre 2022.

Annons

Enda vägen mot att få bort det här är att plattformarna agerar och stoppar det. De har bättre möjlighet än andra och det har visat sig att hatet varit bra för deras affärer och att de därför släppt fram det. Kan de göra något åt det? Vill de? Ja, det är vi som möjligen kan sätta dem under tryck om vi vill ha ett skifte.

Då och då är det en del som lyfter Bank-ID som en lösning. I teorin är det bra men det är få länder i världen som har det systemet. Därför skulle det falla ganska snabbt när man kan registrera sig i andra länder och tekniken gör att det är lätt att runda.

Även om det i grunden är ett personligt ansvar verkar det vara omöjligt att reglera den vägen. Däremot är det givetvis bra att förbundet och klubbar polisanmäler och driver fallen för att markera var gränsen går. Förhoppningsvis fattar någon av det, även om det är lätt att känna maktlösheten kring det här.

Annons

Fakta

Faktaruta Lundhs krönika

Helgens måste
Norge-Sverige på ett utsålt Ullevål. Revanschmötet för svenska landslaget som har två raka hemmaförluster och fick uppleva när Haaland och Co sänkte Sverige för en vecka sedan. Kan lugnt säga att Norge är på tå när det gäller att piska "söte bror" en gång till.

Helgens avstå
Helgen. På måndag väntar Skåne och tre veckor utan vanligt jobb inför EM i England.

Veckans solkiga baksida av internationella organisationer
FN, Fifa, IOK, EU och andra internationella organisationer har både bra och dåliga sidor och i vissa fall kan dåliga väga över och vice versa. Vi sportjournalister måste vara med i en sammanslutning som heter AIPS och har en del av sin makt i form av att man delar ut internationella presskort som klubbar, ligor och förbund kräver. Det är ingen hemlighet att AIPS knappast är en demokratisk och frikopplad organisation utan den kan befinna sig tätt på både arrangörsländer som Qatar och organisationer likt Fifa. Nu vill både danska och norska sportjournalister att vi i Norden borde markera och försöka ta ut ett avstånd till AIPS. Här är ett danskt uppropI Norge är det med rätta upprört för att Verdens Gang blev av med ett pris för en granskning om sexuella övergrepp för att tidningen inte ville komma till en arena i Qatar för att ta emot priset.  Alla medlemmar i internationella organisationer har inte samma syn på saker och ting. Tyvärr. Helt med på att driva på att lämna AIPS:

Veckans riskkapitalist
Elliott Management har ägt Milan sedan 2018 och när man säljer till RedBird Capital gör man en vinst på närmare 4,5 miljarder kronor. Ingen dålig avkastning på fyra år. Går inte att komma ifrån att Zlatan Ibrahimovic bidragit till värdestegringen.

Veckans ta efter för dam- och herrlandslaget
I veckan värmde Nederländernas landslag upp och då bar spelarna sina moderklubbars tröjor. Gillar det.

Veckans ungdomsidrott
SVT satsar hårt på att visa U18-VM i ishockey för tjejer i USA där laget nu är framme i semifinal mot USA. Måste vara stort för SVT-Sportens chef Åsa Edlund Jönsson som iförd Tre Kronor-tröja sågs jublande på publikbilder i SVT-Sportens sändning där man berättade om en av matcherna. Hennes dotter står i mål för laget, men om SVT-Sportens chef var på plats i Madison i USA framgick inte. Semifinalen spelas natten till måndag och går att se på SVT 1 med nedsläpp 01:30.

Veckans förlåt oss
Polischefen i Paris, Didier Lallemant, bad i veckan om ursäkt för att polisen misslyckats kring Champions League-finalen.  Ett steg på rätt väg, men det är klart att de drabbade bör kompenseras. Lägger man till att även Europa League-finalen i Sevilla fick en kraftfull kritik av både Glasgow Rangers och Eintracht Frankfurt för hur supportrarna behandlades faller ett tungt ansvar på Uefa. Upp till organisationen att visa vad man går för.

Veckans Qatar-fråga
Danska stjärnan Nadia Nadim är ambassadör för VM i Qatar, men har varit försiktig i att uttala sig. Nu säger Danmarks förbundskapten att hon måste svara på frågor om Qatar för att spela EM. Vi får se om hon är en del av den danska EM-truppen.

Veckans sportswashing
Saudiarabien har skyfflat in miljarder för att dra i gång en rivaliserande golftour och i helgen drog LIV Golf i gång utanför London och en del stora spelare har anslutit. Något som fått USA-touren att stänga av alla som ansluter till LIV Golf. Förutom att locka med prispengar där helgens vinnare får 40 miljoner kronor och den sämst placerade får 1,2 miljoner så kan spelarna dela på prispengar som går till lagen. Spelarna är uppdelade i olika lag och ingen riskerar att missa kvalgränsen och man spelar färre rundor. Lägg till att en del spelare fått stora summor för att ens ansluta sig till LIV Golf. Phil Mickelson ska ha fått två miljarder kronor. Tiger Woods var erbjuden tio miljarder kronor, men tackade nej. Inför tävlingspremiären var det en del golfare som fick svara på frågor om hur de kunde nappa på att ta emot saudiska pengar. Man kan väl säga att det knappast var någon stor stund för golfarna. Bland annat kastades en journalist ut. Sedan kan man undra varför bara golfarna ska ifrågasättas när deras hemländer gladeligen handlar med Saudiarabien. En del säljer vapen till det krigförande landet, men det är sällan politiker och företagsledare ställs till svars som golfarna i veckan. Man kan även fråga sig om sportswashing fungerar? Kanske inte fullt ut i Sverige och en del andra demokratier, men i stora delar av världen är det inte lika givet att ifrågasätta. Mannen som representerar Saudiarabien i LIV Golf är Yasir Al-Rumayyan och han är även ordförande i Newcastle United. I veckan spelade han golf med en del av de inköpta proffsen i en så kallad Pro-Am. Om man kan sprida pengar på ett liknande sätt kring Newcastle United kommer Saudiarabien ganska kvickt kunna utmana i både England och Europa.

Veckans maktfaktor
Distrikten i svensk fotboll har visat att man bestämmer och gått emot förbundets ledning i ett par tunga frågor senaste åren. Först stoppade de 24 distrikten en sammanslagning där ledningen och några större distrikt vill krympa antalet till mellan sju och nio distrikt. Projektet som delvis drivits av konsulter stötte på sådant motstånd att man fick börja om och skjuta upp eventuellt beslut till årsmötet 2023. Förra söndagen gick tillräckligt många emot förslaget att utöka förbundsstyrelsen med en "fri" ledamot som inte är knuten till antingen distrikten eller Svensk elitfotboll eller Elitfotboll dam. I dagsläget består styrelsen av två ledamöter från Sef, en från Efd samt en från Norrland, Svealand respektive Götaland. Förslaget röstades när Norrland och Götaland gick emot. Dessutom begärdes det votering för första gången på 30 år. I mars 2023 ska en ny ordförande väljas och den personen kommer att ha en del att ta tag i för att få ihop svensk fotboll på ett bättre sätt.

Veckans moderna fotboll
Barcelona möter Real Madrid i Las Vegas i sommar. El gamblico spelas 23 juli. För övrigt andra gången klubbarna möts i USA.

Veckans lottning
De svenska herrklubbarna ska lottas in i Europa-kvalen. Malmö FF, AIK, Djurgården och Elfsborg inleder i sommar jakten på miljonerna i gruppspelen. Kvalet till Champions League och Europa Conference League lottas 14 och 15 juni.

Veckans luftkonditionerade VM-playoff
Två platser i VM i Qatar återstår att dela ut. Australien som slog ut Förenade Arabemiraten möter Peru på måndag om en plats i gruppen med Frankrike, Danmark och Tunisien. På tisdag väntar Nya Zeeland-Costa Rica och vinnaren får en plats i gruppen med Spanien, Tyskland och Japan. Playoffmatcherna spelas på plats i Qatar och trots att temperaturen är en bit över 40 plusgrader är det annat inne på Ahmad Bin Ali Stadium. Där är det luftkonditionerat. Budgeten har onekligen varit väl tilltagen.

Veckans läsarbrev
Hej igen Olof. Efter allt gnäll i medierna på Nations L hade det varit kul om någon lyfte det positiva med en turnering som visar ländernas "verkliga" styrka över tid. Är f.ö. skönt att slippa en turnering i en "diktatur" som mutat till sig mästerskap, eller med orättvisor vad gäller hemmaplan/resor som i senaste EM. Nu är det förstås för många matcher på kort tid, men att få se matcher mellan Europas storlag varje kväll (Tyskland England igår exv.), och som betyder något, är en ynnest! Hur många kvalmatcher betydde något under senaste året, inte ens speciellt många av playoffmatcherna lockade mig att titta. Att Sverige har en tunn trupp på många platser är förvisso kanske en effekt av det inte varit några träningslandskamper på många år, plus att Janne "bjudit in" många i de bakre försvarsleden med armbågen och förlitat sig på skadebenägna spelare (f.ö. nåt som borde lyftas av någon som en viktig faktor för uttagningar). Skönt att Pontus Jansson lättat lite på varför han tröttnade, även om han inte sagt nåt om Zlatan-effekten ännu. När hela Sverige väntat på att det ska hända nåt med landslaget trots att Janne sitter kvar så är det knepigt att både turneringskonceptet och spelarmaterialet dissas unisont av medierna. Gick själv på Sverige-Norge senast och ska gå på Sverige-Serbien, även om det kanske dröjer tills nästa gång sedan. Blev tyvärr besviken på mycket, inklusive att klacken inte fokuserar på att få med hela arenan utan sjunger för de flesta obegripliga "kanna på" (trots att jag älskar öl) och sedan "hata Norge". Jag är förvisso från Värmland ursprungligen och allergisk mot 08-fans sedan tonårsben. När sedan spelet inte funkar, så är det för sent att tända en helt gul arena? Hur som kul att se Elanga/Göykeres/Kulusevski komma igång med rörelse och kombinationer på slutet. Hoppas f.ö. Janne vågar vila Isak imorrn, för han ser allt mer ut som en iskall Rashford i ManU. i både klubblag och landslag. Givet att jag inte har nån egen plattform att skriva om fotboll så får du gärna plocka ev. matnyttigt i det ovan eller nedanför.
Med vänlig hälsning, Armas

Svar: Jag gillar Nations League och då särskilt denna vända när det hänger ihop med EM-kvalet, men jag har full förståelse för att det tar tid för folk att greppa det hela. Uppskattar precis som du skiktningen av lagen och att stora lag ställs mot andra och de små lagen får känna på att vinna. Tyvärr har denna vända hamnat i kläm av pandemin som pressat ihop ett redan späckat spelschema. Själv gillade jag att klacken höll i gång. Mediernas uppgift är inte att skönmåla något utan att försöka skildra och granska.

Veckans rättsprocess
Cristiano Ronaldo vann ytterligare ett steg i processen kring anklagelserna om att han ska ha våldtagit Kathryn Mayorga. Återstår att se hur det slutar när Mayorga fortsätter att driva det.

Veckans nya chef för allsvenskans TV-kanal
Warner och Discovery har gått ihop och bildat världens näststörsta mediabolag. I veckan tillsatte ledningen en chef för sportinnehållet. Luis Silberwasser tar kommandot över koncernens sportinnehåll och där ingår allsvenskan och superettan och Silberwasser rapporter direkt till chefen David Zaslav. Marknaden är spänd på hur Warner Bros Discovery ska attackera rättighetsmarknaden för sport. Bland annat pågår försäljningen av OS-rättigheterna i Europa från 2026 och framåt, och där Discovery köpte fyra OS (2018, 2020, 2022 och 2024).

Veckans moderna fotboll II
Franska Lyon ser ut att få amerikanska delägare i form av Foster GIllett som ser ut att ta över majoriteten från Jean-Michel Aulas. Om namnet Gillett känns igen så kan det vara för att hans pappa George Gillett ägde Liverpool ihop med Tom Hicks. En för klubben mörk period.

Veckans låt
"Ever Fallen in Love (With Someone You Shouldn't've)" - Buzzcocks.

Veckans Leeds United
Kalvin Phillips till Manchester City? Raphinha till Barcelona, Arsenal, eller? Plundringen riskerar att börja.

Veckans poddgäst
Rotherhams målvaktshjälte Viktor Johansson om att ta klubben till Championship, om cuptriumfen på Wembley, om tron att kunna spela på ännu högre nivå och om den tuffa vägen som den tidigare Hammarvby-talangen tagit. Sedan tidigare finns över 350 intervjuer med fotbollsprofiler och de finns via länken. Bara att lyssna på.

Publicerad 2022-06-12 kl 09:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto