Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Bristen på tålamod är ett hot mot Erik ten Hag

Lundhs Krönika

Manchester United har utsett ännu en ny manager.
Den sjätte efter Sir Alex Ferguson.
Svårt att säga om Erik ten Hag är rätt eller ej, men han måste få tid för man ska veta.

Foto: C More.

För en vecka sedan fick Sean Dyche sparken från Burnley. I nästan tio år tog han hand om klubben och när han fick gå var han den manager i Premier League som haft jobbet längst. Rätt eller fel? Ja, resultaten skriver historien och efter en seger mot Southampton lever klubbens hopp om att hänga kvar.

Klart är att Dyche varit en stark kraft när Burnley etablerat sig i Premier League och till och med spelat i Europa, men trenden har gått utför och spelartruppen har inte vässats tillräckligt. Nya amerikanska ägare var kanske inte rätt för klubben, men det är givet att deras tålamod är begränsat sett till värdetappet vid nedflyttning.

Annons

Nu är Jürgen Klopp och Pep Guardiola de som jobbat längst som managers i Premier League. Klopp tog över Liverpool i oktober 2015 och påföljande sommar kom Guardiola till Manchester City. Trea på den listan är Thomas Frank som tagit Brentford till Premier League och etablerat klubben där och han fick ansvaret hösten 2018.

Tålamod har kanske alltid varit en bristvara men i takt med en teknikutveckling och en samhällsutveckling i västvärlden där det mesta bara ska finnas ett knapptryck bort har utvecklingen ökat i tempo. Tålamodet är nere på nästan noll och kring stora fotbollsklubbar kan det vara tvära kast där man går från KRIS till SUCCÉ och tillbaka till KRIS över tre matcher.

Vi i media har en del i den här karusellen, men det går inte att friskriva varken supportrar, klubbledningar eller spelare som också är del av det. I dag går det undan när en spelare inte startar och det uttrycks ett missnöje. Likadant är det kring supportrar som svänger snabbt. Otrygga klubbledningar åker med likes, artiklarna och utspelen och då kan det gå undan.

Annons

Givetvis är det lättare att få tid i en mindre klubb där det är lugnare och mindre mediabevakning. Ändå är det tydligt oavsett om man tittar på England, Sverige eller andra länder att en tränares livslängd är kortare och kortare. Av 92 klubbar i England är det åtta som har tränare och managers som varit där längre än fem år.

Det vore naturligtvis fel att tillskriva säsongens framfart för Liverpool och Manchester City till att man hållit fast vid sina managers. Liverpool och City slåss om Premier League-titeln och ska bägge spela semifinal i Champions League kommande veckor. Liverpool har tagit hem Ligacupen och möjligheten att vinna FA-cupen.

Det är gigantiska klubbar som har resurser som få andra, även om Manchester City ligger en bra bit före USA-ägda Liverpool. Ändå var det slående att från Liverpools ligatitel 1990 till att man 30 år senare vann Premier League var rätt många besvikelser genom åren.

Annons

Klart att man vann Champions League två gånger, sju inhemska cuptitlar och även Uefa-cupen, men för oss som följde Liverpools dominans på 1970- och 1980-talet var det svårt att förstå hur man kunde tappa slagkraften. Det finns givetvis flera svar på det med olika ägare och nya konkurrenter med andra pengar och så vidare.

Klart att Jürgen Klopp varit viktig och att han fått till att klubben drar åt samma håll ihop med de amerikanska ägarna. Under åren efter Kenny Dalglish som var slut efter Hillsborough-tragedin och allt han gjorde då fick man inte till rätt utnämningar. Och varje felval innebar att man hamnade längre efter.

Sir Alex Ferguson är Englands mest framgångsrike manager genom alla tider och efter att han hissat sin sista ligapokal 2013 var det dags för Manchester United att gå vidare. David Moyes lät rätt och sett till vad han gjort i Everton och att han hade stöd av Ferguson såg det lovande ut. Verkligheten blev en annan.

Annons

Louis van Gaal och José Mourinho vann en del men deras insteg innebar nya spelarförvärv och en ny inriktning efter varandra. Ole Gunnar Solskjær kom in och försökte på sitt sätt innan man tog in Ralf Rangnick för att stabilisera klubben när man letade en ny manager.

Självklart får man inte glömma att även VD:n David Gill klev av 2013 och Ed Woodward ersatte honom och knappast hade liknande framgångar på planen, även om affärerna gick bra till ägarfamiljen Glazers glädje. De har utnyttjat sitt ägande av klubben till att ta utdelningar och hänga på enorma lån, men det går inte att säga att United har snålat kring transfers eller löner.

Utdelningen i form av titlar har uteblivit. I veckan fick Ajax tränare Erik ten Hag jobbet som manager för Manchester United. Under dryga fyra år har han lett ett lag som vunnit tre av fyra matcher och vunnit två ligatitlar, två cuptitlar, gått överraskande långt i Champions League och sålt spelare.

Annons

Om man bara går igenom det ser det ut som en lovande utnämning och man har skrivit ett kontrakt till 2025 med en option om ett extra år. Ändå är det svårt att runda att hans prestationer kommer i en liga med två till tre storlag som dominerar och en filosofi i klubben som går tillbaka 50 år tillbaka i tiden. Det finns något att luta sig emot.

Manchester United har bytt VD och man har ändrat kring upplägget med ansvaret för sportsliga frågor med John Murtough som fotbollsdirektör. Kanske hittar man helt rätt och att ten Hag är den tränare som ser till att Europa League 2017 inte är den senaste pokal som klubben vunnit. Frågan är bara om han får tiden på sig?

Tänk så svårt det verkar vara att hitta rätt tränare. Trots att Manchester United har enorma resurser verkar det inte vara lätt att göra rätt. Gång efter annan har man hamnat snett och fått börja om. Rekrytering är svårt oavsett om det handlar om fotboll eller ej, och det är dessutom oerhört dyrt att misslyckas.

Annons

Kanske extra dyrt i fotbollens värld? Risken är att allt från nyförvärv till struktur anpassas efter tränarna. Å andra sidan är det med få undantag omöjligt att veta om en klubb valt rätt utan att en ansvarig tränare eller manager får tid på sig. Alla som följer United är säkert med på att det får ta lite tid, men det är klart att tiden är begränsad sett till år efter år utan framgångar.

Bristen på tålamod från alla runt om kring Manchester United är ett stort hot mot Erik ten Hag. Får han ens möjligheten att sätta sin prägel på klubben innan de första rubrikerna om kris dyker upp? Det återstår att se och det är givetvis förståeligt att han väljer att växla upp från Ajax, men det kan sluta illa. Och det utan att det hänger på hur bra han är som tränare.

Fakta

Veckans...

Helgens måste
08-derbyt AIK-Djurgården söndag.

Helgens avstå
Tyson Fury-Dillian White.

Veckans supportermotstånd
Manchester City och City Football Group var nära att sluka ännu en klubb. Nederländska NAC Breda har legat i andradivisionen sedan 2019 och nu ville City köpa den för närmare 70 miljoner kronor. Ända sedan Abu Dhabi-ägda Manchester City anställde Ferran Soriano, som tidigare varit i FC Barcelona, och gjorde honom till VD har planen varit att växa globalt. Guardian hade ett bra reportage om tankarna 2017 då City Football Group ägde eller delägde sex klubbar och hade 240 spelare. I dag har City Group släppt in både kinesiskt kapital och amerikanskt riskkapital och har intressen i elva klubbar i nio olika länder samt två partnerklubbar i ytterligare ett land. Fyra är helägda: Manchester City, Melbourne City, Montevideo City och Troyes. Man är majoritetsägare i ytterligare tre klubbar: Lommel, New York och Mumbai. Målet är att göra Manchester City till världens bästa klubb men även få koll på talanger och spelare världen runt som ska förädlas innan de klättrar i systemet alternativt säljs vidare. Soriano ville göra likadant i FC Barcelona men fick inte med sig den medlemsägda klubben och efter en kort tid som VD för flygbolaget Spanair blev det Manchester City. Man var på väg att lägga till NAC Breda till stallet av klubbar man äger, en klubb man samarbetet med i flera år kring lån av spelare, men ett kraftfullt supportermotstånd satte stopp för affären. Bland annat satte supportrarna upp en banderoll utanför Manchester Citys hemmaarena med ett tydligt budskap: "Stay out of our territory, NAC is not a City Group story". För ett år sedan stoppade supportrarna försöket att bilda en superliga och nu är det NAC-supportrar som förhindrar City att ta över ännu en klubb. Även om den nederländska klubben är till salu är det inte aktuellt att släppa in City Football Group och NAC Breda har meddelat att det inte blir något. I Paris är det liknade motstånd kring en försäljning av Red Star FC. Där handlar det om amerikanskt kapital som köpt in sig i Genoa och Standard Liège som även vill ta över Red Star.

Veckans kryptokaos
Ett par av Ajax spelare ska ha handlat i digitala spelarkort efter att de insett vilket lag som startade cupfinalen mot PSV Eindhoven. Inte helt lätt för myndigheter, klubbar och andra att hänga med i vad som plötsligt är värdefull information.

Veckans sjukaste
Ett bombhot mot Harry Maguire. Visst, han och Manchester United har en del problem, men det är bisarrt.

Veckans comeback
Fotbollskanalen On Tour kör varje fredag fram till Nations League-matcherna i juni då vi matar på dagligen fram till 13 juni. Nystart i dag, lyssna här. Om ni har frågor eller vill komma med inspel till På spåret är det bara att mejla olof.lundh@tv4.se

Veckans moderna fotboll
Amerikanska Elliott Management har kontrollerat Milan sedan klubbens tidigare ägare Li Yonghong 2018 inte kunde betala på lånen på fyra miljarder kronor som han tagit hos just Elliott. Nu ser det ut som om det amerikanska bolaget ska sälja Milan till Bahrain-baserade Investcorp. Runt tio miljarder kronor talas det om och det återstår att se vad det leder till för den italienska klubben som gick på en rejäl smäll i cupsemifinalen mot Inter.

Veckans karriärkliv uppåt
Sef:s valberedning kommer att föreslå Örebro SK:s vd Simon Åström som ny ordförande för Svensk elitfotboll efter Jens T Andersson som hoppade av för att bli landslagschef. Det blir ett extra årsmöte i slutet av maj för att välja Åström som lämnar en klubb som åkt ur allsvenskan och långt ifrån levt upp till Åströms visioner. Samtidigt är Simon Åström respekterad av många av klubbarna och han kommer från elitfotbollens motsvarighet till Schweiz eller Sverige. Han är inte en ledare från någon av de stora klubbarna och då är det lättare att samla styrkorna. Det har ryktats att AIK:s Robert Falck velat in, och från Solna-klubben har funnits ett visst missnöje med att man upplever att det är VD:n Mats Enquist som drar i trådarna, och AIK ska ha föreslagit Falck. En annan uppgift har gjort gällande att Enquist kunde bli ordförande, men det har han inte varit tillräckligt intresserad av. Om valberedningens förslag vinner blir Åström i ett klubbslag en av svensk fotbolls mäktigaste män som ordförande för Sef med en plats i fotbollsförbundets styrelse. Då ska man väga in att det väntar nya tider i svensk fotboll när Karl-Erik Nilsson är inne på sista året som ordförande. Tidigare har Lars-Christer Olsson, Rose-Marie Frebran och Jörgen Eriksson försvunnit från styrelsen.

Veckans sjukaste II
Skandalerna kring Barcelonas Pique och hur han blivit avslöjad som minst sagt girig. Det är även en del ljudupptagningar som skakar om i Spanien. Överlag är det mycket kring spanska förbundets hantering av Supercupen som sålts till Saudiarabien som är ledsamt att ta del av.

Veckans cupmakare
Emil Forsberg sköt Leipzig närmare första titeln när han avgjorde semifinalen. Man har förlorat två cupfinaler men har nu möjligheten att bärga en titel. Final väntar mot Freiburg 21 maj.

Veckans utländska ägare skapar kaos
Danska Esbjerg ägs av samma amerikaner som även innehar Barnsley. Man kan lugnt säga att det är oroligt i den danska klubben där tränaren är sjukskriven. Skälet är att amerikanerna lägger sig i laguttagningen.

Veckans svårbegripliga
Varför får inte HV71 ut något av att vinna Hockeyallsvenskan?

Veckans Qatar-bojkott
Belgiska landslagets sponsor Carrefour har aviserat att man inte ska vara med på VM i Qatar. Nu talas det i Qatar om en bojkott av Carrefour som har affärer i Qatar. Det är komplicerat.

Veckans modiga kliv fram
Martin Åslund som själv är engagerad i BP klev fram efter Aftonbladets granskning över hur föreningen agerat kring ett gäng barn som blev utan lag. Inte helt lätt att göra likt Åslund när man har barn i klubben och jobbar som tränare. Klart att BP är en stor förening med många barn och att man på senare år tagit fram en rad elitspelare, men det innebär inte att man kan strunta i sin värdegrund. Antingen får man skippa värdegrunden och stryka de meningarna eller så får man leva upp till de fina orden.

Veckans läsarbrev
Hej! När två starka kvinnor ( Annie Lööf, som f.ö. vägrar samarbeta med SD och Magdalena Eriksson) uttalar sig om Qatars syn på de mänskliga rättigheterna, så lägger du all krut vända på frågan. Är det inte vad regeringen har gjort så är det ägarförhållandet i Chelsea, kan man verkligen inte få  ha en åsikt i bara en fråga? Är det för att det är kvinnor som uttalar sig?? // Anders

Svar: Har inget med kön att göra. Krönikorna om Annie Lööf och Magdalena Eriksson talar för sig själva.

Veckans hårda tag
Discovery har gått ihop med Warner och bildat världens näststörsta mediaföretag och den nya ledningen skickade en tydlig signal när man fimpade storsatsningen CNN+ efter en månad. Kanske en del andra som blir nervösa sett till alla rekryteringar och all marknadsföring man gjort av försöket att bli en streamingaktör i nyheter. Discovery är stora i sportens värld och har OS i de flesta länder i Europa över Paris 2024, PGA-touren i golf samt en hel del av den bästa tennisen. För svensk del har man allsvenskan och superettan. De enda tecken som finns kring hur man satsar i sportens värld är att man bildat ett gemensamt bolag med BT Sports i Storbritannien, att Warner köpt en hel del landslagsmatcher i USA. Återstår att se hur mediagiganten som har stora skulder agerar för att dra in 27-28 miljarder kronor o besparingar som aktiemarknaden förväntat sig.

Veckans tack
Ett gäng Leeds-supportrar tog ut en helsidesannons i tidningen La Capital i Rosario som är staden Marcelo Biela är ifrån. Man skrev "THANK YOU MARCELO" och sedan en spansk text där man hyllade honom. En av få sparkade managers som fortfarande hyllas av de flesta supportrar. Ersättaren Jesse Marsch har efter två förluster tagit tio av tolv möjliga poäng men han band ris åt egen rygg när han pekade på Bielsas träningsmetoder lett till både skador och att spelarna var slutkörda. Amerikanen gjorde därmed uppförsbacken längre för egen del.

Veckans försiktiga linje
Magdalena Erikssson skrev i en ny krönika för Inews att hon fått en del tuffa frågor om Chelsea när hon var med landslaget och att det inte är lätt som spelare att kommentera. Klart är att Chelsea går starkt sportsligt och är i final i FA-cupen och har greppet om ligatiteln. Kanske bra när spelare inte använder sin plattform.

Veckans överraskande skifte
Örebros SK fortsätter att skruva på ledarstaben och nu är Christian Järdler assisterande tränare till Axel Kjäll. Är det så att Kjäll inte vill vara tränare egentligen? Och att Järdler gör en omvänd Jonas Thern i så fall, men med licens.

Veckans Leeds United
Ångestmöte i London på måndag. Crystal Palace på Selhurst Park. Jag är på plats då jag tar matchen på vägen till jobb med Champions League i England tisdag och onsdag. Nu har Burnley vaknat och Everton tog poäng och bägge spelar innan Leeds kliver ut på planen i London. Kan bli jobbiga veckor för alla Leeds-supportrar, efter Palace väntar Manchester City, Arsenal och Chelsea. Inser att det är likadant för alla klubbar i de nedre regionerna som riskerar att dras ner i slukhålet Championship.

Veckans poddintervju
Lilles svenska ytterback Gabriel Gudmundsson om att ta klivet till Ligue 1 och Champions League, om oskolningen till vänsterback, om drömmen om landslaget och om rötterna i Halmstads BK. Sedan tidigare finns det över 345 intervjuer med olika fotbollsprofiler via länken: https://www.fotbollskanalen.se/bloggar/lundhpod/ Bara att lyssna på.

Publicerad 2022-04-22 kl 17:29

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto