POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
LUNDHS KRÖNIKA
2v

Lundh: Dåligt för svensk fotboll att AIK inte kan hantera Europa

Foto: Bildbyrån.

En gång i tiden fick man skit om man ansåg att det var bra för svensk fotboll att Malmö FF gick vidare i Europa.
Nu är det dåligt för svensk fotboll att de andra lagen inte kan ta sig vidare.

För femte gången under 2010-talet befann sig Malmö FF:s representant på plats när Uefa bjöd in till lottning av ett av höstens två gruppspel. Onekligen rätt imponerande av Skåne-klubben att gång på gång ta sig över Öresundsbron och ut i Europa.

Visst, man hade en gynnsam lottning men den har klubben spelat sig till på egen hand och man har tryckt sig in i en gynnsam spiral där deltagande gett prispengar och högre ranking och så vidare. Även om Europa League är långt ifrån Champions League ger höstens spel ungefär som att sälja Zlatan Ibrahimovic.

Och det är inte säkert att det är slut med det. Efter fredagens lottdragning hamnade Uwe Röslers Malmö FF tillsammans med Dynamo Kiev, Lugano och FC Köpenhamn. En sportsligt överkomlig grupp där alla fyra lag kan ta sig vidare, men där de två skandinaviska lagen får mitt tips att bli etta och tvåa.

Självklart svider det fortfarande i MFF-själen att Djurgården kom till Stadion och såg till att vinna med 1-0 efter en stark insats. Därmed har Djurgården ett visst grepp om Lennart Johanssons pokal, men det är långt kvar och många matcher kvar att spela om.

AIK var nära Europa sett till att man bara var ett dubbelmöte där ifrån men hade ingen riktig chans mot Celtic, när Europa League var räddningsplankan efter floppen mot Maribor i Champions League-kvalet. Därmed gav satsningen som ledde till ett SM-guld i fjol ingen biljett ut i Europa. Nu blir det en omstart för klubben.

Derby väntar direkt på söndag mot serieledande Djurgården och vinst i den matchen på Friends för AIK så kan man givetvis försvara SM-guldet. Det är nog endast ett guld som kan se till att Rikard Norling får förlängt med klubben. Och inte ens det är säkert. Samtidigt är det viktigaste att Norling ser till att man får Europa-kvala även nästa sommar, även om han inte blir kvar.

Redan förra hösten fanns en tvekan inom AIK-ledningen kring Rikard Norling som är en noggrann och därmed krävande tränare. Något som kan slita på en förening och en spelartrupp. När det nu inte blev något avancemang till Europa så är det inte omöjligt att man byter ut Norling till 2020 oavsett hur det går under hösten.

Man förlängde Rikard Norlings kontrakt med ett år efter SM-guldet i fjol eftersom Norling inte ville gå in i säsongen med ett utgående kontrakt. Därmed är det inte så svårt att skifta om man känner att någon annan skulle ha större möjlighet att lyckas med AIK.

Det finns en likhet med Malmö FF 2004 då ledningen med Hasse Borg och Bengt Madsen egentligen ville byta ut Tom Prahl, men han fick fortsätta 2005 efter att ha ordnat klubbens första SM-guld på 16 år. Fast det blev bara ett år till för MFF-tränaren som fick se laget stupa mot FC Thun. Sedan blev det ett skifte på tränarposten.

Nu får AIK:s klubbdirektör Jens T Andersson en uppgift att utvärdera inte bara Norling utan AIK-truppen och sportchefen Björn Wesström. Vilka spelare finns med potential att sälja vidare? Vilka går att bygga vidare på? Parallellt med guldkampen i höst kommer man givetvis utvärdera.

Det enda som är givet när allsvenskan går in i slutspurten är att Malmö FF kommer att vara ännu rikare än de andra klubbarna när säsongen är över. Vet att det var något som irriterade andra fans när man som journalist pekade på att det var bra för svensk fotboll att MFF gick ut i Europa och hämtade hem pengar.

Länge pekade andra supportrar på att Malmö FF inte köpte spelare från andra svenska klubbar och att inga pengar kom in den vägen, men det har ändrats en del. Bachirou, Jeremejeff, Binaku, Sarfo och Gall är en del köp där pengarna stannat i den svenska fotbollen.

Däremot är det ingen tvekan om att det är dåligt för svensk fotboll att de andra klubbarna havererar på kvalvägen. Gång på gång. Under 2010-talet har AIK, Helsingborg, Elfsborg och Östersund alla varit med i ett gruppspel i Europa League men inte fler lag har klarat att bygga på erfarenheten och framgången.

I sommar har IFK Norrköping och BK Häcken bägge stupat på vägen. Igen. Något klubbarna gjort flera gånger om på senare år. De är knappast ensamma, för trots att Sverige årligen skickar fram fyra lag och ibland fem på grund av fair play-platsen så står MFF för sex av tio gruppspel under 2010-talet.

Något som innebär att de andra klubbarna halkar efter ekonomiskt när MFF rycker ifrån. Vilket är negativt för svensk fotboll, för om fler klubbar gått till gruppspel och tagit hem en del av Uefa-kakan och dessutom stärkt Sveriges rakning så hade fler klubbar hamnat i en positiv spiral med att locka till sig spelare, vässa verksamheten och få bättre ranking.

Den givna invändningen är att Malmö FF inte vann SM-guld 2015 och inte heller 2018 och är nu på fjärdeplats inför slutspurten. Allsvenskan är ingen promenad i parken för MFF trots att Daniel Anderssons plånbok är större än de andra sportchefernas gemensamma kassa.

Samtidigt är det bättre för svensk fotboll att Malmö FF hämtar hem en liten del av Uefa:s kaka än att ingen svensk klubb gör det. För då kommer en del pengar hem till allsvenskan och letar sig fram till andra föreningar. Och det stärker även andra klubbars möjligheter att nå Europa med en bättre Uefa-koeffecient.

Sedan fattar jag givetvis att man som supporter till en annan klubb inte kan se det så. För att det svider för mycket att någon annans framgång till liten del gynnar en själv. Bara att hoppas att de svenska kvallagen nästa sommar lyckas bättre, men historien förskräcker.

FAKTA

Helgens...

Helgens måste
Derbyt AIK-Djurgården på söndag 15:00. Ettan mot tvåan i allsvenskan och det är väl rimligt att tro att AIK slår publikrekordet mot Djurgården som är från 1975 och ligger på 40 669 då man redan sålt en bit över 40 000.   

Helgens avstå
Champions League i hockey. Fascinerande hur svårt det verkar vara att få det att lyfta. Ändå funnits en rad år. 

Veckans fria fall
Östersunds FK gick i veckan ut och efterlyste hjälp att få in pengar. Dessutom har klubben sett till att bygga ut truppen. Så här i efterhand kände naturligtvis ÖFK till smällen mot Saman Ghoddos och Östersund efter att Huesca anmält den havererade affären som anmälts till Fifa. I dagsläget ska ÖFK inte få värva i de två närmaste transferfönster, enligt Fifa:s beslut, och Ghoddos stängs av från spel i fyra månader och han ska betala fyra miljoner euro till den spanska klubben. Vad det slutar med är naturligtvis inte givet då både ÖFK och Ghoddos givetvis kommer att överklaga. Däremot är det uppenbart att ÖFK är på väg att falla samman efter att brottsmisstankarna mot Daniel Kindberg lett till hans avgång och en kommande rättegång. Lägg till att Graham Potter och en rad av de tongivande spelarna från Europa League-framgången försvunnit och en majoritet av de spelare som är där vill inte vara kvar heller. Det kan verkligen sluta med att klubben trillar ur allsvenskan och dessutom är risken överhängande att ekonomiska problem tvingar ner ÖFK på knä. För de stora intäkterna är borta och under tiden har man skaffat sig högre kostnader. En veritabel mardröm för klubben och nu väntar en rättegång mot Kindberg som givetvis fäller en skugga även över ÖFK. För Ghoddos är det tungt och han har naturligtvis ett eget ansvar men frågan är vem det är som fått honom att skriva på för Huesca. Vems är ansvaret? En agent? Kindberg? Någon annan? Klart är att Fifa lägger skulden på Ghoddos som är skyldig att betala fyra miljoner euro. Även om ÖFK har ett ansvar och är villig att ta det och vara med och betala måste man undra om klubben ens kan det. Sorgligt slut. Jag vet att många supportrar till andra klubbar är glada och nu pekar finger och säger att jag och andra sportjournalister har brustit i vår granskning och att vi gullat med ÖFK. Det får man givetvis tycka, men fakta är att inga tips ens varit i närheten av vad Daniel Kindberg är anklagad för. Vi har kollat en hel del genom åren, men inte fått fram något. Det krävdes helt andra tvångsmedel från polis och skattemyndighet för att ta fram bokföring och annat som pekar på att brott kan ha legat bakom att klubben fått in intäkter.

Veckans läsarbrev
Hej, Vem är bäst Andreas Johansson i Norrköping anno 2015 eller hypade Danielsson i Djurgården? Att Danielsson är helt oprövad internationellt det tycker jag bör nämnas i artiklar. Han var inte ens aktuell i media till juni-samlingen. Helander och Jansson känns trots allt vassare. Mvh, Anders

Svar: Nu är inte media facit och Danielsson fanns med i förbundskaptenens tankar redan i juni, enligt vad Janne Andersson sa på presskonferensen i veckan. Under 2015 var Erik Hamrén förbundskapten och då var konkurrensen annorlunda vilket kostade Andreas Johansson som var en annan typ av mittback. Dessutom är det så att Sotirios Papagiannopoulos som gjort det bra i FCK på slutet helt försvunnit ur diskussionen efter att ha varit med i truppen flera gånger och i juni var både Per Karlsson och Alexander Milosevic med i truppen. Nu har det väl blivit en kamp mellan Danielsson och Andreas Granqvist, men ingen kan väl på allvar tro att Janne Andersson skulle fimpa sin lagkapten. Snarare hade det handlat om Pontus Jansson eller Filip Helander skulle strykas eller om Andersson skulle addera en mittback. En klen tröst för Danielsson är att han endast är 30 år och kan bli aktuell framöver, även om han kanske behöver ta klivet ut och få internationell erfarenhet.

Veckans succéstart
Pia Sundhages Brasilien slog Argentina med 5-0 i en träningsmatch och därmed fick svenskan en stark start på jobbet som förbundskapten. Siktet är främst på OS i Tokyo nästa sommar där Brasilien är ett av de klara landslagen tillsammans med bland andra Sverige. Rio-baserade DN-journalisten Henrik Brandao Jönsson har intervjuat Sundhage om det nya livet. 

Veckans omstart
Sveriges bronsmedaljörer startade om på Gotland och möter Lettland borta i EM-kval på tisdag. Ett första steg mot EM i England om två år. 

Veckans snack på tv-marknaden
Skrev i förra veckan om att Sef valt att pausa ett tänkt samarbete med Sportlib (som driver Follow Us AIK) och som har ett letter of intent med Sef. Tanken var att motsvarande bevakning och prenumeration skulle byggas ut till alla klubbar i allsvenskan. Hört att Sef-ledningen ville ha garanterad produktion i två år vilket skulle handla om över 100 miljoner kronor. Svårigheten för Sportlib om Sef inte vågar riskera några pengar är att hitta sponsorer som skulle våga kliva in och se till att delar är finansierat. Särskilt när Sef redan har ett avtal med spelbolaget Unibet för 150 miljoner kronor om året, då kan inget annat spelbolag komma in. Återstår att se om Sportlib kan få fram kapital för att garantera produktion i två år framåt.

Veckans jakt
Svenska Fotbollförbundet söker nu en ny Marknads- och Försäljningschef sedan generalsekreteraren Håkan Sjöstrands handplockade rekryt Mikael Jiffer valt att säga upp sig efter tre år på posten.

Veckans lottning
Champions Leagues gruppspel är lottat och här är grupperna och de fetade lagen tar sig vidare och kursiva lag får spela Europa League:

Grupp A
Paris Saint-Germain
Real Madrid
Club Brügge
Galatasaray

Grupp B
Bayern München
Tottenham
Olympiakos
Röda Stjärnan

Grupp C
Manchester City
Sjachtar Donetsk
Dinamo Zagreb
Atalanta

Grupp D
Juventus
Atlético Madrid
Bayern Leverkusen
Lokomotiv Moskva

Grupp E
Liverpool
Napoli
Red Bull Salzburg
Genk

Grupp F
Barcelona
Borussia Dortmund
Inter
Slavia Prag

Grupp G
Zenit
Benfica
Lyon
RB Leipzig

Grupp H
Chelsea
Ajax
Valencia
Lille

Veckans fallskärm
Mikael Stahre och Helsingborgs IF kom inte överens. En delförklaring är att Stahre fortfarande har ersättning från MLS och San José där han fick sparken och att den hade minskat om han tagit ett annat jobb. Då behövde HIF skjuta till och ersätta det som försvann vilket klubben inte klarade.

Veckans brutala slut
Efter år av misskötsel och risiga ägare så tog det slut för Bury efter 134 år. Även om det är länge sedan klubben hade framgångar är det givetvis sorgligt att se en klubb gå under, vilket inte händer ofta. Däremot ser det ut som om Bolton är räddat. Även det en klubb som fallit på misskötsel och sedan tveksamma ägare.

Veckans marknadsdrag
Polska Ekstraklasa har gått ihop med Google för att få ut sina matcher i världen. Man har förutom en egen plattform, där man kan köpa matcher för 33 kronor styck, även fått till en kanal på Google-ägda Youtube. Man har även del arkiv och skickar ut klipp med mål tätt efter att de skett.

Veckans ångestmatch
Helsingborg-Östersund.

Veckans startelva
På torsdag väntar Färöarna borta i EM-kvalet och jag tror på följande gäng: Olsen – Lustig, Lindelöf, Granqvist, Hult – Larsson, Ekdal, Olsson, Forsberg – Berg, Quaison. Här kan ni läsa min syn på EM-kvaltruppen.

Veckans marknadsspaning
Om tre år kommer NFL-rättigheterna ut på marknaden i USA och då tror ligans vd att Facebook, Amazon och Google kommer vara involverade på allvar. Även om Amazon köpt en del Premier League-matcher i England och tennisrättigheter i England och Frankrike så har de här jättarna inte klivit in på allvar. Än.

Veckans konsumentverk
Uefa har tillsammans med en rad klubbar kommit överens om ett pristak för biljetter när det handlar om bortasupportrar i Europa. Max 70 euro i Champions League och max 45 euro i Europa League. 

Veckans sorgligaste
Luis Enrique klev av som Spaniens förbundskapten i våras. Nu har hans dotter Xana, 9, dött av cancer efter en fem månader lång kamp. Något Enrique skrev om på Twitter under torsdagen. 

Veckans läsarbrev II
Hej! Jag skrev till dig direkt efter Janne tog över att det var ett misstag att göra Granqvist till kapten,  inte för att han är dålig som Kapten,  men för att det är svårt att hålla en sådan spelare utanför laget. Uttagningen i kommande matcher kommer ge om det är en nödvändig ändring pågång eller inte, jag tror att det löses genom att Granqvist kommer säga nej till landslaget för att satsa allt på HIF innan Jul. Mvh Jan Åke

Svar: Tror knappast Andreas Granqvist nobbar landslaget med ett möjligt EM-slutspel nästa sommar förutsatt att han inte går bort sig i någon landskamp och blir petad. Självklart kan man ifrågasätta vad Janne Andersson gör, men resultaten styr och hittills har Andersson levererat: VM-kvartsfinal, seger i Nations League och ännu en andraplats i EM-kvalet.

Veckans viktiga affär
Robin Olsen skiftar till Cagliari och får viktig speltid. 

Veckans avsked
Kristina Kappelin tar avsked i Sportbladet. Journalisten har på senare år lämnat sina uppdrag för SVT, Dagens Industri och nu Aftonbladet för att flytta till Capri och bli vd och intendent för kulturcentret Villa San Michele. Kommer sakna hennes skildringar av serie A.

Veckans nyhet
Konstgräsplaner är INTE något stort miljöproblem

Veckans läsarbrev III
Hej Olof. Vi är tre fäder med sammanlagt sex söner som inte håller med om att starttiden inte spelar någon roll om det blir fullsatt eller ej. Det verkar som att landskamperna är till för Stockholmare som lätt kan ta sig till och från arenan. Vi var inne på att åka upp å kolla på Sverige men det faller på starttiden. Vi bor i Eskilstuna och Katrineholm så vi har en re tid på ca 1h 30 min. Det innebär att vi är hemma ca kl 24 om allt går smidigt. Dan därpå så ska alla barnen till skolan, och vi till jobbet. Våra barn 7, 8, 9 år brukar gå och lägga sig mellan kl 9 å 10 så det blir sent även att se matchen på tv. Med en starttid på eftermiddagen så hade vi som barnfamiljer å ej Stockholmare kunnat stödja laget på plats. mvh Johan, Matias och Jonas.

Svar: Jag köper givetvis det, men jag vänder mig mot att SvFF och dess representanter klagar på Uefa när man samtidigt fått en hög ersättning för att matcherna ska gå 20:45. Det kommer tyvärr alltid vara så att vissa grupper av olika skäl har svårt att gå på matcherna.

Veckans lottning II
Gruppspelet i Europa League och de fetade lagen går vidare:

Grupp A: Sevilla, Apoel, Qarabag, Dudelange. 

Grupp B: Dynamo Kiev, Köpenhamn, Malmö FF, Lugano. 

Grupp C: BaselKrasnodar, Getafe, Trabzonspor. 

Grupp D: Sporting CP, PSV Eindhoven, Rosenborg, LASK.

Grupp E: Lazio, Celtic, Rennes, Cluj. 

Grupp F: Arsenal, Eintracht Frankfurt, Standard Liege, Vitoria. 

Grupp G: Porto, Young Boys, Feyenoord, Rangers. 

Grupp H: CSKA Moskva, Ludogorets, Espanyol, Ferencvaros. 

Grupp I: Wolfsburg, KAA Gent, Saint-Etienne, Oleksandria. 

Grupp J: Roma, Borussia Mönchengladbach, Istanbul Basaksehir, Wolfsberger.

Grupp K: Besiktas, Braga, Wolverhampton, Slovan Bratislava. 

Grupp L: Manchester United, Astana, Partizan, AZ Alkmaar. 

Veckans siffror
2. Antalet mästerskap för damer som danska DBU söker. Förutom att det danska förbundet ihop med övriga nordiska förbund söker VM 2027 så vill Danmark även anordna EM 2025. Återstår att se vad det blir, för man lär knappast vara med och anordna både EM och VM inom loppet av två år. Känns lite konstigt att danskarna kör eget spår.

Veckans låt
"Because the night" - Patti Smith. Efter att ha sett dokumentären “The Defiant Ones” om Jimmy Iovine och Dr. Dre har den tagit plats i mitt flöde.

Veckans Leeds United
Har nu sett delar av dokumentären om Leeds United som går på Amazon Prime. Tyvärr når inte ”Take Us Home: Leeds United” till i närheten av ”Sunderland Til I Die”-nivå. Snarare är den för nära klubben och är delvis gjorde av Leeds-ägaren Andrea Radrizzanis bolag. Klart att den är kul att se, men den saknar lite nerv som fanns i Sunderland-dokumentären där känslan var att filmmakarna kom från utsidan. Sportsligt väntar ligatvåan Swansea på lördag i en tidig seriefinal och den går att se via Leeds hemsida och kostar fem pund.

Veckans siffror II
600 000. Antalet uppgivna prenumeranter för the Athletic. Nätsporttidningen som med riskkapitals hjälp vuxit stort i Nordamerika och som kom till England i augusti. Ännu oklart om den faktiskt är lönsam och det är nog tveksamt, men det är en intressant trend att många vill betala för journalistik och att samtidigt slippa reklam. 

Veckans poddintervju
Podden kommer tillbaka i höst men ännu är det inte något bestämt datum. Håll ut. Under Way Out West i augusti gästspelade podden på musikfestivalen i Göteborg och intervjuade artister om inmarschlåtar, om skillnader och likheter med att vara med i ett band och ett fotbollslag och om mästerskapslåtar. Intervjuerna går att se i efterhand och de som gästade vad Hov1:s Axel Liljefors JanssonDen svenska Björnstammens Åke Olofsson,samt artisten Erik Lundin och Fördomspoddens Emil Persson.

Publicerad 2019-08-30 kl 16:48
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå