Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: C More.

Lundh: Damerna kommer att halka efter Europa precis som herrarna

2v

Till hösten väntar Europa Conference League för de flesta svenska herrlag.
Vad det är? Ingen aning, men det är där lagen hamnar när skillnaderna ökar.
Tyvärr ser vi en liknande utveckling för damlagen.

Våren 1995 var IFK Göteborg nära att slå ut Bayern München i Champions Leagues kvartsfinal. Man hade vunnit en grupp före Barcelona, Manchester United och Galatasaray, men åkte ut på att det tyska storlaget gjort fler bortamål. Det var kulmen på en stark period där man vann Uefa-cupen två gånger under 1980-talet.

ANNONS

Ett drygt halvår efter respasset mot Bayern München kom Bosman-domen och därefter har klyftorna på herrsidan bara ökat. Något som slagit mot svensk klubbfotboll och även om Malmö FF och Östersund gått till 16-delsfinaler i Europa League några gånger på senare år är det som tomtebloss.

Tyvärr ser vi en liknande utveckling på damsidan där de svenska klubbarna ser hur avståndet till Europas större klubbar och ligor ökar. I Spanien blev ligan helprofessionell i veckan och parallellt skrev den engelska ligan WSL ett mediaavtal värt närmare 300 miljoner kronor över tre år.

Redan innan den senaste tidens händelser har vi fått se hur svenska klubblag halkat efter. FC Rosengård är förvisso i kvartsfinal i Champions League, vilket är en framgång, men Bayern München vann första matchen med 3-0 och det var klasskillnad på lagen. Allt talar för att Bayern går mot semifinal.

ANNONS

Sverige har inte haft en representant så långt fram sedan Tyresö FF 2014 slog ut Birmingham och nådde finalen mot Wolfsburg. Väl på plats i Lissabon blev det förlust med 3-4 trots ledning med 2-0 och 3-2. Tätt efter slutsignalen så säckade klubben ihop ekonomiskt då det var ett rent fuskbygge och stjärnorna skingrades för vinden.

Med tanke på hur mycket kritik Östersunds FK fick för det ekonomiska dribblande som klubbens dåvarande ordförande Daniel Kindberg sysslade med så går det ändå att konstatera att Tyresös ekonomiska dopning var på en annan nivå. Det var ingen äkta framgång då man värvade in färdiga världsstjärnor likt Marta, Caroline Seger och Veronica Boquete.

Innan Tyresö gick till final får man gå tillbaka till 2000-talets första decennium för att hitta svenska klubblag där. Umeå IK var i fem finaler och vann titeln 2003 och 2004. Man var även i ett par semifinaler utöver det. Men de framgångarna är långt bort och även om klubben var uppe i allsvenskan 2020 rasade man ur igen. Och det finns inga svenska klubbar som likt Umeå kan utmana i Europa.

ANNONS

Ur det perspektivet går det att förstå Peter Bronsman som tröttnade på att pumpa in cidermiljoner i Kopparbergs/Göteborg och istället lyckades styra över verksamheten till BK Häcken. Det är svårt att få snurr på en elitverksamhet för damer på den svenska marknaden. Inte ens en majoritet av herrklubbarna har det lätt.

Herrallsvenskan har samtidigt inte tappat i angelägenhet i Sverige trots att avståndet till Europa ökat sedan mitten på 1990-talet. Snarare är det tvärtom att närheten och jämnheten som gällde under många år bidragit till att elda på publikhaussen som 08-derbyna satte fyr på. Man har andra traditioner att vila på.

Kan det ske en liknande utveckling på damsidan? Först och främst måste klubbarna börja dra mer folk och sponsorer. Det är upp till alla som säger sig vara intresserade och som uppger att det är viktigt med jämställdhet på idrottssidan att köpa säsongskort och sluta upp på läktaren. Det räcker inte att klaga på skilda förutsättningar utan visa att man vill göra skillnad.

ANNONS

Det rör sig onekligen kring en del av de större klubbarna i Stockholm. Att Häcken nu kliver in och tar över ett mästarlag är ett intressant steg. Kan det publiksvaga laget på herrsidan fånga upp fler på damsidan. Gör kombinationen av två av Sveriges bästa lag att summan blir större än 1+1?

Än viktigare är att IFK Göteborg och Malmö FF beslutat sig för att satsa på verksamhet för damer. Även om det kommer att ta några år innan man når allsvenskan – för man kommer givetvis dit – så finns det en kraft i att starka klubbar med stora följen även mönstrar elitlag på damsidan. Det är liknande utvecklingen som sker i Europa.

Hotet är att för många av damklubbarnas bästa spelare försvinner utomlands. Ja, det händer på herrsidan också men ännu så länge finns det fler spelare att välja på och konkurrensen är hårdare att komma ut i Europa för en herrallsvensk spelare än för en damallsvensk spelare.

ANNONS

Engelska dominanten Chelsea har tre svenska landslagsspelare. På herrsidan är det tunnare och Victor Nilsson Lindelöf är ensam om att tillhöra en av Premier Leagues stora klubbar. Likadant är det om man ser sig omkring i Tyskland, Spanien och Italien att damerna är fler i storklubbarna.

Ännu så länge är pengarna i damernas Champions League minimala jämfört med på herrsidan, men allt talar för att det kommer att öka och det inom kort. Vilket betyder att spel i Champions League blir en väg till intäkter för svenska damklubbar och att det gäller att inte släppa taget om Europa än på ett tag. Om man ska kunna hålla kvar så gäller det att man börjar locka åskådare och sponsorer i en högre takt och helst redan 2021. Ingen lätt uppgift, men det är klart att det inte är omöjligt.

Fakta

Helgens...

Helgens måste
Kosovo-Sverige i VM-kvalets andra omgång. På C More med start 20:00 och på TV4 med start 20:30 på söndag.

Helgens avstå
En resa till Kosovo. Hemkarantän i ett antal dagar är påbjudet vid utlandsresa och därför fick jag ställa in min resa till Pristina för att kunna jobba med Sverige-Estland på onsdag.

Veckans besvikelse
Förre Sirius-basen Ove Sjöblom förlorade kampen om att bli Sef-bas efter lottdragning. I UNT talar Sjöblom ut om förlusten och riktar viss besvikelse mot Fotbollskanalen. Så här sa han i lokaltidningen: ”Under hösten skedde inga diskussioner om det utan det var i januari som jag hade möjlighet att presentera mig för klubbarna. Olof Lundh (journalist på Fotbollskanalen) har beskrivit den som tunn och dålig enligt klubbarna, men det håller jag inte med om. Jag var nöjd. Läser man Fotbollskanalen så kan man tro att många har opponerat sig, men det är ett fåtal klubbar som sedan fått med sig flera.” Om man som valberedningen förslag får 15 av 32 möjliga röster så är det nog fel att tro att en skildring i media låg bakom. Ove Sjöblom har även en passning till Jens T Andersson som blev ny Sef-bas och svårigheten att leda organisationen. ”Samtidigt med en utgång där 15 röstade på mig och 15 på Jens, det är ingen tacksam uppgift att gå in och leda den organisationen. Det är en uppförsbacke även om klubbarna så klart finner sig i valet.” Bland klubbarna som röstade på ett annat alternativ än Sef-ledningens val Ove Sjöblom finns ett missnöje med hur ökande resurser gått till Sef:s centrala verksamhet och där kan det bli spännande diskussioner mellan Mats Enquist och Jens T Andersson. 

Veckans VM-kvallyssning
Den tidigare Elfsborg-spelaren Arber Zeneli som nu spelar för Kosovo var gäst i min podcast i höstas. Där talar han om allt från varför han valde Kosovos landslag till vad fotbollen betytt för den unga nationen och om reaktionerna i Sverige.

Veckans minst oväntade
Kvällsposten avslöjar återigen att det är ekonomiska frågetecken kring företaget som skulle gå in i Österlens FF. Det är knappast en överraskning men bra att det följs upp.

Veckans karta
Alla Zlatans mål i landslaget utplacerade på planen. Lite kul att kolla på och se tonvikten i straffområdet.

Veckans tecken
I England tar damernas superliga in närmare 100 miljoner kronor om året i tv-intäkter efter nytt avtal. Onekligen ett tecken på vart marknaden rör sig. Det lär inte bli lättare för svenska klubblag att behålla de bästa spelarna, men för spelarna är det bra.

Veckans julafton hela veckan
Blåvitt inledde veckan med Marcus Berg och fortsatte med Oscar Wendt. Kapprustningen på Kamratgården är vad prövade Blåvitt-supportrar behöver. Med tanke på att det återstår 22 omgångar när de anländer till klubben så bör man kunna blanda sig in i toppstriden.

Veckans valkampanj
Under fredagen lämnade Lars-Christer Olsson uppdraget som president för proffsligornas organisation European Leagues. In i styrelsen kom istället Sef:s generalsekreterare Mats Enquist som blir svensk representant.

Veckans avsked
Peter Lorimer och Frank Worthington gick bort under den senaste veckan. Legender från Tipsextras barndom. För mig var Lorimer en som jag idoliserade och mycket på grund av hans mytomspunna skott. Tänk att han tystade Nou Camp en gång i tiden. Och Worthington var en sväng i Mjällby och Offside porträtterade honom fint för ett gäng år sedan. Han var en riktig profil.

Veckans läsning
Irena Pozar i Expressen om haveriet kring direktsändningarna av Göran Lambertz presskonferens. Hon följde även upp med en andra krönika. Även den värd att läsa. Inte en bra dag för alla medier när det direktsändes från trädgården i Uppsala.

Veckans läsarbrev
Hej, Borde det inte vara dags att ”pensionera” några av de äldsta i landslaget nu? Ser inte längre att Andreas Grankvist platsar (skadad i ett år), även Sebastian Larsson borde avtackas. Hänger bara kvar på alltför gamla meriter och som AIK-are. Vi har flera yngre som direkt kan ersätta och ge lite ny inspiration. Jan A tycks vara väldigt bunden till gamla s k trotjänare. Hälsar Sten 

Svar: Janne Andersson uppskattar de som gjort jobbet och ännu är det svårt att ifrågasätta strategin sett till VM-kvartsfinal och EM-plats.

Veckans marknadsnotering
Italienska Serie A valde till slut streamingtjänsten Dazn som partner även om priset inte nådde den nivå man hoppades på. Ovanpå det finns oro i Italien då flera internationella marknader inte visar tillräckligt intresse. I pandemitider är varje euro viktig.

Veckans avstängning
Förre Fifa-presidenten Sepp Blatter och organisationens generalsekreterare Jerome Valcke blir avstängda på nytt av Fifa. Det nya straffet är sex år och åtta månaders avstängning och det handlar om att herrarna betalade ut bonusar till sig själva från Fifas kassakista.

Veckans diplomatiska fnurra
Spanien erkänner inte Kosovo. Skälet sägs vara att man anser att det skulle vara som att erkänna att det finns regioner i Spanien som vill bryta sig loss.

Veckans läsarbrev II
Hej! Varför är Israel med i Uefa, fast dom inte tillhör Europa? Israel tillhör Asien. Andreas

Svar: Man var med i Asiens konfederation till 1974 men blev utkastat från AFC efter förslag från Kuwait. Det kan du spåra i konflikterna i Mellanöstern. Israel blev fullvärdig Uefa-medlem 1994 men både klubbar och landslag började spela i Europa tidigt 1990-tal. Även Azerbajdzjan är ett land i Asien som ändå tillhör Uefa. 

Veckans EM-uppgifter
Köpenhamn öppnar för 12 000 åskådare på Parken i samband med EM-matcher i sommar. I ryska St Petersburg talar man om 30 000 åskådare och utesluter inte supportrar från andra länder. Fortfarande är 7 april och 20 april två datum som gäller kring besked om sommarens EM.

Veckans låt 
"Det var en gång i Lissabon" - Markus Krunegård och Klara Söderberg. 

Veckans siffra
23. Antalet procent som sponsormarknaden i Europa krympte med under 2020. Tuffast i Italien där det sjönk 33 procent.  

Veckans läsarbrev III
Tjena! Hör alla ”påar ” och reportage inför kvällens match Sverige-Georgien. Trodde att det var så, men alla säger Zlatan, oavsett ingång. Trodde fotboll var en lagsport. Hylla laget nu, som varit framgångsrikt i några år. Nästan pinsamt att ni inte hyllar laget. Som sagt det är inte Zlatan mot Georgien Med vänlig hälsning Per-Olof

Svar: Det var ganska givet att fokus hamnade på Zlatan Ibrahimovic med tanke på den sensationella comebacken. Laget hyllas också. Till och med av Zlatan. 

Veckans poddintervju
Brentfords Pontus Jansson är gäst och talar om jakten på en plats i EM-truppen, uppflyttning till Premier League och att få polisen att tona ner Villkorstrappan. Sedan tidigare finns över 300 avsnitt av podcasten och det är bara att klicka på länken för att finna tidigare avsnitt och lyssna på dem.

Publicerad 2021-03-27 kl 16:19

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto