Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån

Lundh: Danmark visade mod och landslaget har tagit kliv efter det

3v

SEVILLA. Danmark bytte ut Åge Hareide 2020 trots strålande resultat.
Snacka om otacksamt mot norrmannen.
Nu är ett VM-klart Danmark ännu bättre under Kasper Hjulmand.

Sverige kämpar för att hålla VM-hoppet vid liv och landslaget har en tuff uppgift när kravet är seger borta mot Spanien för att ordna en plats i Qatar. Annars väntar playoff i mars och det är långt ifrån säkert att landslaget ordnar det.

Sedan det snöpliga EM-uttåget mot Ukraina i åttondelsfinalen har Janne Anderssons landslag imponerat med att slå Spanien hemma, men även förlorat borta mot både Grekland och Georgien. Och det i matcher där det förvisso skapats en del målchanser, precis som mot Ukraina i somras men vad hjälper det.

Om landslaget klarat 2-2 i Batumi i torsdags kväll hade det räckt med ett kryss i Sevilla på söndag, men Alexander Isak, Viktor Claesson, Zlatan Ibrahimovic, Victor Nilsson Lindelöf och de andra fick inte in bollen. Trots det ena öppna läget efter det andra.

ANNONS

I Sveriges lilla grannland Danmark behöver man inte oroa sig över en plats i VM. Landslaget är redan klart för Qatar-VM, vilket blir det tredje raka mästerskapet. Åtta raka segrar utan ett insläppt mål i kvalet innan man avslutar mot Färöarna fredag kväll och mot Skottland på måndag.

En lätt grupp, eller? Ja, Danmark hade spelat till sig en plats i första seedningsgruppen i VM. Därför fick man en lättare väg än Sverige. Lägg till det att det danska landslaget i VM 2018 nådde åttondelsfinal där det krävdes straffar för att Kroatien skulle gå vidare. I EM i somras pressade man England i semifinalen som Harry Kane avgjorde i förlängningen.

Tänk, jag som tyckte att det danska förbundet som var korkat som bytte ut Åge Hariede. Norrmannen tog över Danmark efter att Sverige slagit ut laget i EM-playoff för sex år sedan och efter några tidiga förluster så förlorade inte landslaget en enda match under hans ledning förutom efter straffar mot Kroatien.

ANNONS

Trots den resultatraden tvekade inte Peter Möller som sedan 2018 är sportsligt ansvarig på fotbollsförbundet. Han valde att inte förnya Hareides kontrakt trots att norrmannen tagit Danmark till ett andra raka mästerskap och istället satsade han på Kasper Hjulmand som gjorde det så bra i Nordsjälland (tog klubben till ligatiteln) att han fick tränarjobbet i Mainz, men efter kicken där vände han tillbaka till Nordsjälland.

Pandemin kastade om kalendern och Hjulmand fick leda Danmark under EM i somras och alla känner till krisen som laget hamnade i efter Christian Eriksens hjärtstopp. Man reste sig och nådde EM-semifinalen och parallellt har man kvalificerat sig för ett VM igen. En stark resultatrad. Sedan vet naturligtvis ingen om Åga Hareide hade gjort det lika bra eller till och med bättre.

ANNONS

Ändå kan jag i efterhand beundra modet som Peter Möller visade och där han trodde att Hjulmand skulle kunna utveckla Danmark ytterligare. Resultaten är onekligen där och i viss mån också spelet. Nu besitter Kasper Hjulmand ett fantastiskt spelarmaterial och det gör jobbet lättare.

Är Danmark så mycket vassare än Sverige? Målvakterna är på samma nivå, även om Robin Olsen har en sämre klubbadress till vardags. I backlinjen är Danmark starkare med fler spelare i bättre ligor och en mix av ungdom och erfarenhet. Till höger i backlinjen är man bättre, men det är jämnt till vänster.

På mittfältet är det nog bara Emil Forsberg som riktigt kan mäta sig med det danska landslaget. Hjulmand disponerar spelare som presterar mer regelbundet och det i bättre klubbar och ligor. Höjbjerg, Delaney, Wass. Malmös Anders Christiansen hade nog spelat för Sverige, men i Danmark är han 25-26 spelare.

ANNONS

Det svenska anfallet är snäppet vassare och lite mer varierat tack vare Isak, Ibrahimovic och Kulusevski men Damsgaard har en ”Bullet” på sig för att tala Billboard-språk (amerikansk lista över mest spelade låtar) och man har en hel del alternativ.

När man inför de sista VM-kvalmatcherna kollar igenom Danmarks trupp är det fyra Premier League-spelare, fyra Bundesliga-spelare, fyra Serie A-spelare samt tre La Liga-spelare. Sex av dem spelar Champions League. Endast tre spelare är från danska ligan och två kallades in efter skador. Alla i den danska truppen spelar i högstaligor.

Den svenska truppen innehåller två Premier League-spelare, två La Liga-spelare, fyra Serie A-spelare samt två Bundesliga-spelare. Sex av spelarna är med i Champions League. Från allsvenskan kommer fem spelare och dessutom en från Danmark och tre spelar inte i högsta ligan i landet där de är verksamma.

ANNONS

Klart att mindre länder likt Danmark och Sverige kommer att skifta med generationer. Sett över 2000-talet har Sverige deltagit i sex EM och tre VM med en kvartsfinal i VM som bäst. Danmark har fyra EM och fyra VM med en EM-semifinal som bäst. Tidigt 1990-tal vann Danmark EM och Sverige tog ett VM-brons och man har presterat rätt jämbördigt och om man väger in klimatet och avsaknad av ishockey som konkurrent i Danmark så kan man ta bort nackdelen av ett mindre land.

Hade då Sverige kunnat prestera bättre? Ja, jag har backat Janne Andersson sett till prestationerna och för mig är resultaten viktigare än den spelmässiga utvecklingen. Förbundskapten Andersson har mitt förtroende och fortfarande lever VM-hoppet. Det är över först i mars, och då är det dags att fundera på hur man går vidare.

Oavsett om Sverige når VM eller inte bör SvFF när tiden är rätt - det vill säga efter VM-kvalet om inte det blir VM eller efter VM om man når Qatar - utvärdera och fundera på vad som kunde ta Sverige ett snäpp högre. Sedan kan det landa i Janne Andersson, eller något annat alternativ, men man ska visa det danska modet.

ANNONS

Veckans...

Veckans...

Helgens måste
Spanien-Sverige i Sevilla på söndag med pressträffar inför avgörandet under lördagen.

Helgens avstå
Helg.

Veckans hårda tag från Qatar
Norska Josimar har återigen gjort ett journalistiskt gott arbete och skildrat hur migrantarbetare som varit med och byggt arenor till VM behandlats. Artikeln handlar om hur en som jobbat med kommunikation och media för VM-arrangörerna. Qatars VM-arrangemang styrs av The Supreme Committee for Delivery and Legacy och man är missnöjt med skildringen. Något som lett till att VM-arrangörerna hotar Josimar med rättsliga följder. Klart att det inte är rätt, det måste vara upp till Josimar att skildra det.

Veckans överraskning
Att bara Kristoffer Olsson och Robin Olsen tackade supportrarna på plats i Batumi och att de flesta andra gick in i omklädningsrummet i besvikelse. Självklart går det att förstå känslan att vilja gå och gömma sig direkt på slutsignalen, men det skär sig lite med hur spelarna ofta talar om hur viktiga supportrarna är för landslaget. Nu hade många lagt stora pengar och rest långt för att stå på läktaren i Georgien.

Veckans lottning
Sverige har allt att spela för på söndag och en vinst ger plats i VM i Qatar. En andraplats i gruppen innebär playoff för svensk del och det spelas 24/25 mars samt 28/29 mars 2022. Lottningen av playoff görs i Zürich 26 november och man kan läsa mer här. Vill man veta vilka lag som är aktuella är detta ett bra ställe. Det är fortfarande en hel del oklarheter och det troliga är att man först på tisdag kväll vet exakt vad som gäller kring de tolv landslagen som gör upp om Europas tre sista platser.

Veckans sorgliga
Näthatet mot en engelsk journalist som felaktigt pekades ut för att ha ställt frågor om Saudiarabien och mänskliga rättigheter till Newcastles nye manager Eddie Howe. Adam Crafton var inte ens på presskonferensen men blev hårt ansatt. Ändå är det inte orimligt att kunna ställa frågan.

Veckans grattis
Martin Schibbye fick Pelle Wendel-priset. Det är han väl värd efter jobbet med Blankspot. 

Veckans skandal
Det ser i dagsläget ut som om varningarna från kvalspelet till VM följer med till playoff. Så nio svenska spelare riskerar avstängning i första matchen med tanke på att de har gula kort när de går in i matchen mot Spanien på söndag. Det är Ludwig Augustinsson, Zlatan Ibrahimovic, Kristoffer Olsson, Alexander Isak, Emil Krafth, Viktor Claesson, Victor Nilsson Lindelöf och Joakim Nilsson. Sverige har skrivit till Fifa och protesterat och förhoppningsvis har Norge och Finland gjort likadant.

Veckans bisarra
PSG-spelaren Aminata Diallo misstänks för att ha legat bakom misshandel av klubbkamraten Kheira Hamraoui. Oerhörd story. Likt konståkerskan Tonya Harding mot Nancy Kerrigan?

Veckans samarbete, eller?
Hösten 2016 tog Janne Andersson över som förbundskapten och förutom uppdraget att leda Sverige till framgångar skulle han förbättra relationerna med media. Under hösten fick journalister åka med landslagets plan, men med tiden försvann den smekmånaden. Hösten 2019 var det inte aktuellt att låta journalister följa med i flyget från Cypern till Rumänien och sista EM-kvalmatchen. I stället flög vi antingen via Aten eller Wien och det var minst sagt bökigt. När Sverige nu hade bortamatcher i Georgien och Spanien så är det inte aktuellt med någon möjlighet att flyga med om ens landslaget varit öppet för det på grund av corona. När alla journalister som bevakat matchen i Batumi satt på flyget till Stockholm för att sedan åka vidare mot Sevilla körde landslaget digital pressträff och både Alexander Isak och Albin Ekdal var med på pressträffen. Klart att kollegor hemifrån kan göra jobbet, men det är ändå trist att bevakande journalister inte fick möjligheten att göra något på Isak eller Ekdal under lördagen.

Veckans ifrågasättande
Riksarkivet är kritiskt till hur Aftonbladet använder den svenska flaggan i samband med landslagets hemmamatcher. Egentligen rätt förvånande att ingen reagerat tidigare.

Veckans läsning
Gillar Offsides veckobrev som kommer på fredagar och som Anders Bengtsson och Johan Orrenius turas om att skriva. Uppskattade Sydsvenskans genomgång av konflikten mellan Malmö FF och en del av klubbens supportrar. Den gav perspektiv.

Veckans samarbete
European Club Association leds numera av PSG-presidenten Nasser al Khelafi och nu lutar det åt att ECA förlägger nästa möte i Qatar. Qatar och fotboll är så oerhört mycket mer än VM 2022.

Veckans grattis II
Radiosportens Richard Henriksson fick Sveriges Radios språkpris. Väl värd.

Veckans läsarbrev
Hej. För min del tycker jag det är ganska uppenbart att Janne Andersson har nått sin gräns för vad han kan åstadkomma med landslaget. Det enda som kan förbättra i någon större utsträckning nu under honom är att det kommer in väldigt mycket bättre spelare på positioner som passar in i hans modell... Sen är det troligen så att det inte finns någon tillgänglig tränare som skulle kunna göra det bättre. Förmodligen skulle det behövas nån Guus Hiddink typ som kan åstadkomma stora saker med små medel och anpassa spelidén efter materialet istället för tvärtom... Mvh Jörgen

Svar: Allt hänger på hur man ser på hans resultat under tiden och VM-kvartsfinal, gruppseger i Nations Leagues B-division, EM-åttondel och sist i gruppen i Nations Leagues A-division. En andraplats bakom Spanien kanske inte ändrar på förbundets syn som knutit upp Janne Andersson över EM 2024. Det liknar läget kring Lars Lagerbäck där förväntningarna stegrades över tid och många ville ha en annan fotboll. Klart att det går att undra kring byten mot Georgien men först när VM-chansen helt är över kan man utvärdera, och ännu har Sverige möjlighet att klara en plats i Qatar.

Veckans lyssning
Kul att Expressen gör podcast av gamla löp och även från sportens värld. I senast avsnittet avhandlar man rövbombningen av Johan Wiland under EM 2012. Min kollega Axel Pileby som då jobbade på Expressen är gäst hos Philip Gadd och Petter Landén.

Veckans låt

”The Face of The Nation” - John Mellencamp

Veckans Leeds United
Rodrigo fick hoppa in för Spanien i mötet med Grekland och det är bara att hoppas att han får spela mot Sverige. Han känns iskall framför mål.

Veckans poddintervju
Expressens tidigare krönikör Mats Olsson är gäst och talar om att att sportjournalistiken blivit för snäll, om hur fotbollen blivit för stängd och om Zlatans vara eller inte vara i landslaget. Sedan tidigare finns närmare 330 avsnitt och ni hittar alla via länken. Bara att lyssna på.

Publicerad 2021-11-13 kl 09:09

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto