Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS KRÖNIKA

Lundh: Dröm eller mardröm – VM för Sverige räcker långt

Sannolikheter, ett förutsägbart snack om riggad lottning och en rad olika scenarier. VM är här på allvar och den bästa tiden är nu – när allt fortfarande är möjligt.

Ryssland håller inte igen när man lottar sommarens VM-slutspel fredag eftermiddag. Kreml och den gigantiska salen som höll kommunistpartiets kongresser är spelplatsen när 32 länder ska fördelas i åtta olika grupper, och samtidigt placeras ut i ett redan färdigt spelschema.

Så vid 17-tiden på fredag är det klart vilka tre lag som Sverige ställs mot i VM och dessutom var i det jättelika landet samt vilken avsparkstid. Allt kommer att klarna efter att Gary Lineker, numera BBC och tidigare skyttekung, och ryska sportjournalisten Maria Komandnaya har lett procedurerna.

Fifa har även flugit in en rad VM-vinnande lagkaptener i form av Laurent Blanc, Gordon Banks, Cafu, Fabio Cannavaro, Diego Maradona och Carles Puyol. De ska assistera i dragningen av bollar ur skålar och sedan placera ut dem i spelträdet med åtta grupper.

Ryssland har annars satt ribban direkt genom att porta norska TV2 från lottningen. Och det vore en lögn att påstå att det inte hänger en del tunga och mörka moln över rysk idrott. Dopningsskandalerna i Sotji följer med och även ryska fotbollsspelare är indragna i turerna.

Fifa:s ansvarige läkare säger att ryssarna inte ska få komma i närheten av testandet av spelare under VM nästa sommar. Alltid något, men man undrar ändå när Fifa:s generalsekreterare Fatma Samoura vid ankomsten till Moskva tonade ner dopningsfarhågorna i rysk fotboll.

Inför lottningen spekuleras det som vanligt om en riggad verksamhet. Förre Fifa-basen Sepp Blatter sa att det aldrig hänt inom Fifa men att han kände till andra fall och det var lätt löst genom att frysa bollarna i förväg för att känna rätt.

Naturligtvis har skandalerna i Sotji – där rysk säkerhetstjänst såg till att lura dopingkontrollanterna – spätt på spekulationerna om att hemmanationen ska få en lätt lottning. Återstår att se hur det blir när väl lottningen är genomförd.

Tänk att det är tolv år sedan Lars Lagerbäck representerade Sverige i samband med VM-lottningen i Leipzig. Då hamnade Sverige precis som 2002 med England, som tränades av Sven-Göran Eriksson, men även med Paraguay och Trinidad.

Sedan dess har svenska landslaget missat Sydafrika 2010 och Brasilien 2014. Det märks att intresset för VM-lottningen gått upp i Sverige efter avancemanget. Överallt snackar man om lottningen, undrar om sändningstider och lever på hoppet.

Frågan är inte om den bästa VM-tiden är nu? Efter avancemanget, över lottningen och under våren fram till VM. Allt är på något sätt möjligt och det är en bra bit till allvaret. En känsla som de flesta fotbollsfans upplever under försäsongen. Då det går att tro på framgångar innan verkligheten hinner ikapp.

Genom att överleva Holland och skicka ut Italien har Janne Andersson o Co visat att det går att förvandla drömmarna till verklighet. Logiskt sett var det en liten chans att Sverige skulle nå VM i Ryssland när VM-kvalet började hemma mot Nederländerna. Nu är man där och då är givet att siktet måste vara att ta sig ur gruppen.

Vad är då en dröm eller mardrömslottning? Ja, för egen del ser jag gärna Sverige mot länder som man inte möter till vardags. Det vill säga länder som inte är del av Uefa. Likt Argentina och Nigeria 2002 eller Kamerun 1994. Det är en del av VM-upplevelsen.

Hur man än vänder och vrider på det så är det givet att lottningen påverkar möjligheterna. Om Sverige får en grupp med Brasilien, Spanien och Nigeria så blir det svårare att tro på en plats i åttondelsfinalen. Annat om det blir Ryssland, Peru och Saudiarabien.

Till i år har Fifa skruvat på lottningsprocessen och man går helt efter världsrankingen från i oktober, vilket placerat Sverige i seedningsgrupp tre. Dessutom kommer man att dra alla lag från grupp 1 först, därefter 2 och så vidare.

Visst, man har fortfarande geografiska begränsningar i och med att lag från alla konfederationer utom Uefa inte kan mötas i gruppspelet. För Uefa är det en begränsning på två lag per grupp, då man har 14 lag med i VM. Det borgar för att när det är Sveriges tur lär några grupper vara blockade då man är två lag från Europa.

Om kan kollar igenom seedningsgrupperna är det egentligen inget lag mer än Ryssland som lockar i grupp 1. Då är det ändå tufft att möta arrangörslandet, men kvalitativt så ligger de efter de andra. Alternativet är Polen och möjligen Portugal.

I Grupp 2 vill jag helst undvika Spanien men även Colombia, Uruguay och Kroatien av sportsliga skäl. Peru, Mexiko och Schweiz är alla okej. Även England fungerar och är knappast ett land som skrämmer Sverige i det här läget.

I den sista gruppen finns Serbien, Nigeria och möjligen Marocko som svårare motståndare. Helst tar jag Saudiarabien och Panama men även Japan, Sydkorea och Australien ser ut som möjliga tre poäng för svensk del och en väg mot åttondelen.

I samband med lottningen så får Sverige även sina spelorter. För alla svenska fans handlar det om att hoppas på att landslaget ska hamna i grupp B med placering 3. Då spelar Sverige i Sankt Petersburg 15 juni, Moskva 20 juni och i Kaliningrad 25 juni vilket borde borga för en gul vägg.

Midsommar i Kaliningrad? Ja, det klingar inte så dumt. Får man hoppas på samma magi som när det firades midsommar i Detroit 1994? Samtidigt kan vi trösta oss med att det är omöjligt att åka ur VM före midsommar – så en rysk midsommar är given oavsett resultat.

Helgens..

Helgens måste
VM-lottningen fredag och sedan väntar skrivande av en bok som är tänkt till i april.

Helgens avstå
Syndigt leverne.

Veckans tvodd
Landslagets fotbollspsykologiske rådgivare Daniel Ekvall var gäst i måndags. Om skeptiska landslagsstjärnor, om hur han jobbat med spelarna, om den nya lagkänslan och känsligheten kring vad som är evidensbaserat och inte.

Veckans tanke kring tränarkontrakt
I somras skrev Simon Bank en intressant reflektion kring svenska tränare och att det var lättare att få sparken. Jörgen Lennartsson var intervjuad i Banks text och menade att svensk fotboll var på väg i fel riktning. I höst har vi i svensk elitfotboll sett hur både Christian Järdler och Mikael Stahre visat att de kontrakt man haft med respektive klubb inte varit något värda.

Vet att advokaten Carl Fhager skrev på Twitter att tränare har starkare rättigheter än klubbar om inget annat avtalats och hänvisade till en artikel som han och en kollega skrivit, vilket givetvis är intressant.

Samtidigt är det konstigt att ha undertecknat ett kontrakt på en viss tid och sedan vill man bryta det. Dessutom undergräver det handlandet i viss mån debatten om att svensk fotboll är på fel väg när det gäller tålamod och krav på kontinuitet.

Veckans träningsmatcher
Sverige ser ut att möta Danmark i Abu Dhabi i januari och det är klart med Chile i mars. Bra motstånd.

Veckans gästspel
Snackar ärtsoppa och pannkakor i Bizarre Foods Delicious Destinations och är med ihop med kollega Tobias Rosvall cirka en kvart in i klippet. Kanske är mat-tv grejen?

Veckans comeback
Per Ågren som sportchef i Malmö FF, om än för ungdomssidan. Han fick sluta hösten 2013 efter SM-guldet var bärgat. 

Veckans läsarmejl
Du är grym, men sparkar bara uppåt. Det finns inget coolt eller nytt i att skriva en politiskt korrekt artikel. Alla (som också rannsakar sig själva) tycker exakt som du. Tyvärr blir dina inlägg lite enformiga och anpassade efter vad media just nu ”går igång på”. Inte för att du borde tycka annat i #metoo-frågan men hade önskat mer provocerande åsikter från en av fotbolls-Sveriges mest hörda röster. Du säger bara det alla andra vill höra. P.S Du har säkert (garderar mig här) ett bra snabbt svar på detta . Ord, argument , förklaring osv... är ju din grej, dock inte min. // En enkel fönsterputsare. Ciao. Skickat från min iPhone

Reaktion efter min krönika förra fredagen. Om man nu ska sparka någonstans så är det väl uppåt. Om jag bara skriver om vad media går i gång på? Inte bara media som skildrat #metoo och jag kan inte känna att jag gödslat med krönikor i ämnet. 

Veckans siffra
124. Antalet unga som fått hjälp till sysselsättning via Malmö FF:s satsning Karriärakademin. Nu satsar Sef och Arbetsförmedlingen på en nationell satsning som är inspirerad av MFF:s upplägg. Vackert när fotbollen tar det ansvaret. 

Veckans överraskande skifte
Peter Schmeichel börjar jobba som expert för den statliga, ryska tv-kanalen Russia Today. Lite udda att jobba för den Kreml-vänliga kanalen.

Veckans tecken på nya tider
ATG har gjort klart med köp av ett danskt spelbolag som bland annat har produkter som konkurrerar med Svenska Spel. Köpet har ett förbehåll, att den svenska spellagstiftningen ändras till 1 januari 2019. Ändå en tydlig signal om att ATG inte passivt väntar in ett skifte på marknaden utan agerar. ATG har också visat intresse att köpa den del av Svenska Spel som kontrollerar sportspelen och som möjligen säljs vid en avreglering.

Veckans läsarmejl II
Hej Olof, Läste din senaste blogg och vill bara nämna att jag som läsare också minns när du gick den där journalistkursen i Kalmar. Från den dagen blev dina texter och hela Fotbollskanalen betydligt mer politisk. Jag tror det är ett medvetet val från dig och då kan du ta detta mail som en bekräftelse på att du faktiskt lyckats förändra dig. Jag har egentligen heller inget emot vad du skriver i sak men varför är det så fel att det ska få finnas någon arena idag inom media-Sverige där man inte ständigt ska uppfostras av etablissemanget? Mvh Tobias

Även detta en reaktion på förra fredagens krönika. Delar inte bilden att jag blivit mer politisk efter Kalmar 2015, men det är möjligt att det upplevs så och kanske har jag ändrats. Däremot är knappast Fotbollskanalen driven åt det hållet, det speglar snarare att det smugit sig in mer politik i fotbollens värld.

Veckans danska debatt
Tidigare under året drog det danska förbundet, DBU, i gång en kampanj mot homofobi ihop med Amnesty, spelarföreningen och en sammanslutning av supporterföreningar. Därför har det blivit ett rätt rejält liv när det danska landslaget ska åka till Abu Dhabi på träningsläger och där är homosexualitet olagligt.

Veckans chock
Landskrona Bois släpper Ivo Vazgec som höll 15 nollor och var viktigast när klubben återvände till superettan. Man smög dessutom in uppgiften långt ner i en artikel om att stommen i laget har förlängt kontrakten.

Veckans överraskning
Under 2017 har Eurosport/Discovery tagit över sändningen av den norska fotbollen och använt sig av den modell som dess svenska motsvarighet ska satsa på från 2020 och framåt. Trots relativt lågt pris för att se den norska ligan och en satsning på fler matcher i fri-tv så har ökningen av tittarsiffrorna varit överraskande låga. 

I slutomgången var det förvisso ingen jättedramatik men ändå tittarsiffror som förvånande en del. Kanske är det inte så konstigt att siffrorna är lägre än senast den norska ligans stormatcher fanns på fri-tv, vilket var 2012, och sedan dess har sättet folk konsumerar matcher förändrats radikalt och man når inte lika många tittare på klassiskt vis.

Veckans Leeds United
Ångestmatch mot Aston Villa fredag kväll. Seger är i princip ett måste.

 Veckans låt
”Robyn Fenty” – Lorentz. Kommer inte missa giget på Annexet 16 december.

Veckans poddintervju
Den tidigare Hammarby-spelaren Petter Andersson berättar om den sista ödesoperationen för att rädda karriären, om sorgen över att lägga av och om hur han nu vill hjälpa spelare att nå sin fulla potential. Poddintervjun går att se i Sportkanalen, 21:15 måndag.

Man kan även se den på Cmore.se efter sändningen under två dygn och därefter på Fotbollskanalen från onsdag kväll. Den läggs även ut i vanlig poddform i gryningen på måndag med lite extramaterial. Sedan tidigare finns över 170 andra poddintervjuer med olika svenska fotbollsprofiler via länken.

Veckans citat
”Ovissheten är jobbig. Det är tufft. Samtidigt har jag fantastiska människor runt omkring mig. Stödet och kärleken från klubben, familjen och vännerna har betytt enormt mycket. Man tar människor för givet ibland – att familjen och AIK alltid bara ska finnas där – men i den här situationen stannar man upp och uppskattar alla människor på ett annat vis.”

AIK:s Daniel Sundgren i en intervju i Sportbladet om den tuffa vägen tillbaka efter blodproppar i lungorna och där det inte är säkert att han kommer tillbaka i spel.

Publicerad 2017-12-01 kl 10:09
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons