Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

LUNDHS KRÖNIKA

Lundh: En chans att visa att landslaget lever – och att det finns hopp

LUXEMBURG. Sverige ska naturligtvis ta tre poäng.
Lika viktigt är att ingjuta hopp.
Att visa att A-landslaget kan väcka engagemang även efter Zlatan Ibrahimovic.

Efter en kväll när U21-landslaget tog ännu ett kliv mot ett nytt EM-slutspel är det kanske fel att måla fan på väggen. Men det är givet att A-landslaget som tar sina första stapplande steg under Janne Andersson inte engagerar som tidigare.

Det räcker att kolla i mejlkorgen, på Twitter eller när man träffar folk på krogen eller på stan. Frågorna och engagemanget kring fotboll rör sällan A-landslaget i fotboll. Istället är det Allsvenskan, Alexander Isak, Zlatan i Manchester United och vem som vinner Champions League.

Rätt få hetsar upp sig kring landslaget. Det är helt enkelt mindre hett och det räcker att se det minimala pressföljet som är på plats i Storhertigdömet Luxemburg. Om draget kring landslaget försvann med Zlatan går att diskutera till korna går hem och är svårt att påverka.

Däremot är det givet att det går att väcka intresset igen. Fast det handlar om en sak: resultat. Om Sverige får fart på VM-kvalkampanjen kan det gå snabbt och man kan få till en hausse. Tyvärr är det likadant om resultaten skulle gå emot landslaget.

Sverige står inför två överkomliga uppgifter efter inledande 1-1 mot Holland. Först Luxemburg som är rankat 145:a i världen och sedan hemmamatch mot Bulgarien (74:a). Sex poäng är i det närmaste ett måste för att få lite tro inpumpat när det handlar om att nå VM i Ryssland 2018.

Om Sverige skulle ha sju poäng efter tre omgångar och Frankrike väntar i november så kan det blåsa liv i intresset för A-landslaget. Helst ska det även spraka lite spelmässigt och att det blir något som fler blir intresserade av och vill följa. Fotbollsförbundet har kanske fattat läget.

Inte nog med att SvFF blixtsänkte priserna på en del biljetter inför mötet med Holland. Ett par veckor innan VM-kvalet mot Bulgarien så sänkte man priset över hela linjen och även om det beror på dålig efterfrågan är det bra att man agerar. För det behövs hjälp för att få liv i luckan.

Janne Andersson bygger landslaget på en nygammal svensk modell. Betoning på kollektivet, att göra sitt bästa och att man ska pusha sina medspelare. Vi har även sett hur spelarna hållit om varandra när de sjunger nationalsången. En för alla och alla för en, är en enkel devis.

Frågan är om man kan få med sig fansen? Även om man sett en några svenska fans i huvudstaden Luxemburg – den heter så – är det naturligtvis en bra bit till den hausse vi sett kring landslaget i perioder. Och det kan egentligen bara vinster ändra på.

När Janne Andersson under torsdagen gav spelarna sin startelva var det offensivare än senast. Vilket inte förvånar. Jimmy Durmaz får chansen till höger och dessutom gör Martin Olsson och Albin Ekdal comeback. Det är rätt signal om att gå framåt.

Ändå handlar det mer om direktiven som spelarna får. Hur mycket ska man våga riskera? Ja, i det här läget måste Sverige våga spela för att vinna och därmed blotta sig en aning. Om det inte blir så är det svårt att få trovärdighet i satsningen mot VM. För det är vad kvalet handlar om.

Därför måste Sverige se till att slå både Luxemburg och Bulgarien. Annars blir det en lång väntan på starten av nästa kvalspel. För i VM-kvalet är det enbart gruppvinnaren som når VM och grupptvåan får möjligen spela play off.

Inser att Janne Andersson lutar sig mot sitt snack om en match i taget och det är väl hans jobb att göra på det sätt som funkar bäst för honom. Men för SvFF i stort är det viktigt att svensk fotbolls lokomotiv börjar rulla och får upp farten.

Även om framgångar för damerna och U21-landslaget är fantastiska så driver de inte de viktiga intäkterna på ett liknande vis som herrarnas landslag. Orättvist eller ej spelar mindre roll, det är verkligheten och den måste man rätta sig efter på förbundet.

Om herrarnas landslag får upp intresset och engagemanget så följer väldigt mycket annat med. Då behöver kanske inte sänka biljettpriser på liknande vis och inte heller jaga sponsoravtal utan kan istället se hur det finns mer att fördela.

Tyvärr handlar det om vad som sker på planen och oavsett hur skickliga de är på SvFF så kan de inte spela matcherna. De måste spelarna och Janne Andersson se till att vinna, då kan det bli fart på engagemanget återigen.

Helgens...

Helgens måste
Landslaget för hela pengen. Luxemburg-Sverige fredag kväll och sedan uppbyggnad inför Sverige-Bulgarien på måndag. Glöm inte att U21-landslaget spelar mot Kroatien på måndag (se den i TV12 18:45) och seger ger plats i U21-EM i sommar.

Helgens avstå
Helg.

Veckans lyssning
Medierna i P1 är ett bra program som både fördjupar och är rappt.

Veckans svensk klubb på jakt efter stålar I
Benfica betalar inte vad man är skyldig Västerås SK för Victor Nilsson Lindelöf eftersom mittbacken tecknat nytt kontrakt med den portugisiska klubben. Det handlar garanterat inte om de 275 000 euro man bråkar om utan om att försöka tråckla sig ur den klausul som ger VSK rätt till 20 procent av övergångssumman vid en försäljning. Processen är dyr för VSK men småpengar för Benfica och det kan ge mycket om man vinner. Hoppas att SvFF hjälper VSK här.

Veckans Luxemburg-läsning
Intressant och kul story om Luxemburg inför VM-kvalet signerat Bladets Patrik Brenning. Att Miralem Pjanic kunde spelat för fredagens motståndare.

Veckans hjältar
Gillar alla som var inblandade när Rocket Dunn, 10, fick träffa Manchester Uniteds spelare.

Veckans bakslag
Lider lite med SvFF om nu inte matchen mot Irans damlandslag blir av. Det var förbundets sätt att faktiskt ta ställning mot regimen i Iran och dess sätt att behandla damidrott.

Veckans svensk klubb på jakt efter stålar II
Efter förra veckans krönika om BK Flagg och 450 000 kronor i solidaritetsersättning för Zlatan så har inget hänt mer än att kvällstidningarna skrivit om det. Man kan invända att Zlatan spelade få matcher, det gått långt tid och så vidare men för mig är det svårt att förstå att SvFF inte ser till att lösa det här.

Veckans jubilar
SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand fyllde 50 år och han är tung Manchester United-supporter. I helgen som gick såg han United-Stoke och en viss Zlatan hade sett till att han blev rejält hyllad. 

Veckans artist
Även om rubrikerna i veckan handlat om Alexander Isak och hans jämnårige polare Joel Asoro gjorde mål så var Kristoffer Olsson vass i U21-landslagets seger med tre assist.

Veckans flygresa
Arlanda-Luxemburg med SvFF. Får inte berätta något om den, allt är hemligt, men det hände.

Veckans svensk klubb på jakt efter stålar III
Fick mejl efter krönikan om BK Flagg och Zlatan-pengarna och där man undrade om konflikten mellan Trelleborgs FF och Juventus gällande Andreas Isaksson. Bakgrunden var att TFF skulle haft rätt att köpa tillbaka målvakten men den italienska klubben sålde till Djurgården. TFF tog fallet till Fifa och skulle få drygt åtta miljoner kronor, men Juve-ledaren Luciano Moggi var inne och röjde och det slutade med att TFF fick juridiskt rätt men inte hade rätt till pengar. Återstod civil process i schweizisk domstol och det var för stor risk och TFF avstod. Ordföranden Per-Anders Abrahamsson är fortfarande besviken, dels på att Moggi som senare blev avstängd från fotbollen kunde påverka det hela, dels på SvFF. ”Vi fick noll hjälp av förbundet och chefsjuristen Krister Malmsten. Jag kritiserade honom för det och då ringde han och skällde på mig, men att hjälpa oss var inte aktuellt”, säger Abrahamsson i dag. 

Veckans låt
”False Alarm” – The Weeknd.

Veckans Leeds United
Förre managern Neil Redfearn har i nya numret av FourFourTwo gått hårt åt ägaren Massimo Cellino. Allt från hur han toksparade till konstiga sms.

Veckans podd
Landslagets mittback Pontus Jansson om succén i Leeds United, om vad han betalade Malmö FF, om rädslan för att karriären skulle vara över och hur han gick ner åtta, nio kilo. Ute i gryningen på måndag, övriga 117 avsnitt finns här.

Veckans citat
"Att Janne Carlsson inte gillar mig är inga problem. Det är inte därför jag reagerar. Jag reagerar för Öis vinnings skulle. Spelarna har gjort det väldigt bra. Att vi inte ”connectar” är kanske inte så konstigt. Han kommer från Utsikten i division 1, jag kommer från Bundesliga. Det är skilda världar.”

Om nu någon tvekade på om Öis-tränaren Marcus Lantz spelat i Bundesliga så visade citatet i G-P om kickade sportchefen Janne Carlsson det.

Publicerad 2016-10-07 kl 06:30
LUNDHS KRÖNIKA

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER