Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Lundh: En kultur av noll insyn genomsyrar svensk fotboll

AIK sålde Alexander Isak till Borussia Dortmund.
Klubben blev bötfälld av förbundet för att man arvoderat Dejan Mitrovic i samband med affären – men att få någon insyn kan man glömma.

I veckan framkom att Disciplinnämnden i Svenska Fotbollförbundet bötfällt AIK 350 000 kronor. Skälet är att klubben betalat ut pengar till en agent i samband med försäljningen av Alexander Isak till Borussia Dortmund.

Förvisso kunde förbundets jurist Anders Hübinette berätta för Fotbollskanalen att agenten var Dejan Mitrovic. Han jobbar ihop med Vladica Lemic som anses vara den som representerar anfallaren som lämnade AIK för runt 85 miljoner kronor.

Inom kort kommer AIK Fotboll AB att presentera kvartalsrapporten för Q1 2017 som det heter. Kort och gott är det en redovisning av bland annat intäkterna under det första kvartalet då man berättar vad som skett i bolaget januari till mars.

ANNONS

Då kommer man att kunna få en indikation över vad klubben fått behålla efter försäljningen av Alexander Isak. Som jag tog upp i poddintervju med sportchefen Björn Wesström uppger källor att AIK fått avstå 20-25 procent till Vladica Lemic och de som jobbar för honom.

Även om Wesström inte ville diskutera några siffror var han tydlig med att AIK givetvis delat med sig av intäkterna.

”Det är klart att det finns en procentuell avkastning på det som personen i fråga bidrar med. Jag tror att det var Jesper Jansson (Hammarbys nye sportchef) som sa att en spelare i allsvenskan aldrig kommer att bli värd mer än 40 miljoner svenska kronor utifrån den miljö som vi befinner oss i, och det är ganska klokt. Om vi bestämmer oss för att det är sant är ju allt över det extraordinärt bra, och då finns ett incitament för oss att avlöna de som har hjälpt oss att göra någon som är extraordinärt.

ANNONS

Nu är AIK inget unikum. Ta bara IFK Göteborgs försäljning av Gustav Engvall till Bristol City för tre miljoner euro. Där klubben fick behålla 19 miljoner kronor netto – vet att vi tidigare haft uppgifter på 15-16 – men det ska vara 19 miljoner kronor som kom till Kamratgården.

Ändå är det slående hur svårt det är att få insyn i den här typen av affärer. Inte ens Blåvitts medlemmar kan ta reda på det. Herregud, om Blåvitts styrelse kan sälja Kamratgården utan att medlemmarna har en aning så fattar ni att glöm det här med insyn.

Alla klubbar har ett likande upplägg kring spelaraffärer och ofta skyller man på köpande eller säljande klubbar och säger att de kräver att det ska vara hemligt. Målsättningen för alla inblandade är att bjuda på minimal insyn i affärerna, och det är en kultur som genomsyrar svensk fotboll. Jag skulle kunna fylla halva internet med exempel.

ANNONS

Gillar att Björn Wesström knappast hymlar om att förekomsten om konstiga affärer ökar:

”Jag håller helt och hållet med. Det är en trend som jag upplever har blivit starkare. Sedan kan man använda frasen ”konstiga” affärer. För att sätta det i ett sammanhang är en mängd olika aktörer som har olika roller för att just den affären ska kunna genomföras. På insidan är det ganska naturligt när det händer med vem som gör vad och varför, men från utsidan tror jag att man kan uppfatta det som att det är väldigt många människor som försöker skära åt sig av det som de egentligen haft någon del i från början. Men det är så branschen ser ut i dag.”

För mig är det en kultur som givetvis även grasserar utomlands och där Fifa är det ultimata exemplet. Tyvärr är svensk fotboll en del av kulturen och det börjar dessutom i toppen, även här, och handlar om noll insyn och de som ifrågasätter åker ut eller blir bemötta på ett sätt som gör det svårt att hänga kvar.

ANNONS

Insynen blir därefter. Ta bara hur SvFF hanterar allt från mångmiljonhaveriet Friends Arena till EM-bonusar eller samarbeten med Rune Hauge och hur Karl-Erik Nilsson efter ett politiskt schackrande som platsat i House of Cards är förste vicepresident i Uefa. Frågor bemöts med bortviftande eller hemlighållande.

Inte är det bättre i elitklubbarnas sammanslutning Sef där förre Uefa-vd:n Lars-Christer Olsson leder styrkorna under fina ord om ”good governance” men jobbar tätt med Rune Hauge som man gjort i över 20 år och dessutom agerar på ett sätt som inte hade varit goood governance i alla kretsar.

Fortfarande har ingen annan skrivit en rad om att Olsson som Sef-bas var på väg att sluta avtal med ett bolag som han delägde. Vad tror ni hänt om det varit en kommunal pamp? Eller en företagare? Eller en minister? Ja, det är på något sätt som om fotbollens pampar går fria.

ANNONS

Det är naturligtvis inga myndigheter och inte heller börsbolag. De är föreningar och då kontrollerar ledningen insynen och den är högst begränsad, och om inte medlemmar försöker påverka blir det inget. Visst, vi kan ställa frågor som vi gör – men det är svårt utan insyn och dryga, bortviftande svar.

Man kan undra varför insynen begränsas? Ja, det är rätt naturligt att man inte vill ställa sig på ett årsmöte och förklara att Lemic fick 20 miljoner kronor eller att Rune Hauge fick 100  miljoner kronor ännu en gång för att sälja något som tv-kanalerna slogs om.

Ja, att man har något att dölja helt enkelt. Kulturen av noll insyn genomsyrar svensk fotboll från toppen och neråt och utan att medlemmarna kräver ändring så lär det inte bli så. Tror inte att AIK fått mindre betalt för Isak bara för att man velat berätta vad man fick för anfallaren.     

ANNONS

Helgens...

Helgens måste
Inga måsten. Kanske en sväng på gymmet? 

Helgens avstå
Arbete. I varje fall nästan. 

Veckans tecken på nya tider
Telia har varit med och bjudit på mediarättigheterna till Premier League i Sverige, Champions League, SHL och allsvenskan, men utan att gå i mål. I veckan fick telekomjätten napp, man köpte finsk hockey. Ett tydligt tecken på att Telia tänker likt BT i Storbritannien och ser sport som en faktor när man ska bygga sin affär som handlar om att distribuera bredband, men där man kan locka med innehåll.

Veckans diskussion
Vad är egentligen fel i Blåvitt? Efter 0-4 mot Häcken ropade en hel del av Blåvitt-klacken att Jörgen Lennartsson ska avgå. Tränaren är inne på sista året på kontraktet och klubben är på väg att förlänga, enligt ordföranden Frank Andersson. Mats Gren som är både sportchef och klubbdirektör verkar mer tveksam och han bidrog själv till att starta en rejäl storm efter derbyförlusten, då han inte svarade ordentligt på GT:s fråga om Lennartsson. Inte blev det bättre att ordförande Andersson sa sig vara förvånad av Grens uttalande och det framstod inte direkt som att Kamratgården är ett välskött pastorat. Klart är att klubben är under stor press eftersom inget övertygar; varken spelet, truppen eller skötseln ger guldvibbar vilket är den självbild som supportrarna har. För mig framstår det som svårt att förstå att klubben ska förlänga med Jörgen Lennartsson i det här läget. Varför? Har han verkligen tagit klubben framåt efter Mikael Stahre? Nja, det är väl snarare så att man fortfarande famlar lite och det delvis för att man har svårt att finansiera en trupp som kan utmana i toppen och dessutom verkar man inte anse att ungdomarna är tillräckligt bra att satsa på. Om man ska förlänga med Lennartsson ska man vara övertygad om att han är rätt man att ta Blåvitt framåt, men än har han inte övertygat.

Veckans siffra
78. Så många procent utav Sunderlands omsättning på cirka 1,2 miljarder kronor går till löner. Blir tufft i Championship där intäkterna dyker, även om Premier League skickar med en fallskärm på en knapp miljard kronor över tre säsonger. 

Veckans andra bild av Cristiano Ronaldo
Anklagelserna mot Real Madrid-stjärnan är rätt detaljerade i Der Spiegel.

Veckans jakt på stålar
Via sociala medier ger klubbar alla supportrar en unik inblick, och nu ska Premier League bli ännu bättre på att kommersialisera på flödet på Facebook, Instagram och andra plattformar. 

Veckans tecken på nya tider II
Championship, League 1 och League 2 gör lite som allsvenskan för damer i Sverige. Ja, det finns en stor skillnad när ligorna i England kör ut alla matcher på en plattform för att sälja alla 1500 matcher för 1250 kronor. Man säljer bara utanför Storbritannien och Irland, men alla svenskar som håller på lag utanför Premier League kan från och med augusti se rubbet. Räkna med mig, jag vill se Leeds United.

Veckans försöka att begränsa insynen
Sociala medier bjuder som sagt på insyn i klubbar och spelares liv, men i Manchester United har José Mourinho infört ett förbud 48 timmar före matcher och klubben ogillar även selfies efter matchen, men Manchester Evening News visar att inte alla spelare lyder portugisen. 

Veckans rubrikmakare
Herregud, vem rattar rubrikerna på Barometern? Efter att jag intervjuade Henrik Rydström i C More om krisen i Kalmar FF fick lokaltidningen – som uppenbarligen inte gillar klubbens U19-tränare – till rubriken ”Rydström sågade Swärdh i sändning: "Inte intresserad"” i en artikel efter matchen. Sågade? Var hittade Barometern den sågningen? Se gärna klippet igen om ni inte tror mig. Henrik Rydström förklarade varför han klev av och svarade på frågan om vem som har ansvaret: tränaren eller spelarna. Han svarade tränaren. Det är inte så att jag tackat nej till en sågning, men det här var inte ens nära en sågklinga. Slentrianmässigt skäller man på kvällstidningar om rubriker men lokalpressen är betydligt råare.

Veckans djävulens advokat
Håller absolut inte med fäktningsförbundets förre ordförande Lars Liljegren om särskilt mycket, men älskar att han börjat blogga. Han är sådär härligt obekväm, och vi behöver sådana i svensk idrott.

Veckans arenaaffär
Fabege styr nu Friends Arena och man skickade Lagadère på porten och hoppar i säng med Anschutz Entertainment Group som tar över driften av nationalarenan. Därmed hänger Friends Arena ihop med Globen, Tele2, annexet som ligger söder om Stockholm. Är affären bra? Beror helt på vems glasögon du väljer. För AEG är det kungligt att styra allt i Stockholm och det blir lättare att minska förluster, och därmed generera en plusaffär för jänkebolaget. Arenaägarna är väl också litegrann av vinnare när varken idrottsklubbar eller arrangörer av event eller konserter kan spela ut Tele2 och Friends Arena mot varandra. Det innebär nog inga vinster för arenaägarna, men det är troligt att man kan göra något mindre dåliga affärer. För konsertbesökare är det garanterat sämre då biljettpriser lär gå upp när Live Nation och andra inte kan trycka ner arenahyror genom att ha två arenor som står emot varandra och slåss om att få arrangera Kents avsked eller Depeche Mode. 08-klubbarna i fotboll är inte heller några vinnare. Man kan inte köra tricket att man i teorin kan spela på den andra arenan för att utverka fördelar eller lägre hyra. Snarare kan man misstänka att kostnaderna kommer att gå upp för AIK, Djurgården och Hammarby. Så det är väl klubbar utanför 08-området som vann på Fabeges skifte. SvFF? Ja, man sitter där man sitter med en tredjedelsägande av ett ekonomiskt sänke och kan inget göra. Makten är hos miljardären Eric Paulsson som är storägare i Fabege. 

Veckans Leeds United
Får Garry Monk förlängt kontrakt? Diskussioner väntar med Andrea Radrizzani som väntas ta över klubben till hundra procent inom den närmaste tiden. Leeds avslutar säsongen mot Wigan i en betydelselös match där det krävs seger med 13 mål samtidigt som Fulham förlorar mot Sheffield W. Nej, det händer givetvis inte och det som gäller är Championship 2017-18.

Veckans låt
”Abiat” – Erik Lundin.

Veckans podd

Häckens anfallare Crespo Kamara berättar om uppväxten i Sierra Leone, om vad han hade som tagit sig till allsvenskan, om besvikelsen när Örebro inte släppte honom till La Liga och om ett fotbollsförbund som gärna ser sitt landslag förlora. Sedan tidigare finns närmare 150 poddintervjuer via länken här

Veckans citat
Ni har sämre klack än Häcken, ja, ni har sämre klack än Häcken.”

Häcken-klacken till den tysta Blåvitt-klacken efter 3-0 på Bravida Arena. Möjligt att Häcken-klacken kört den tidigare och snott den av Gais, men det är ändå lite skön humor.

Publicerad 2017-05-05 kl 18:55

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto