Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: En ödesmatch där fotbollen som vanligt är mer än bara sport

Lundhs Krönika

BUKAREST. Som en final om en EM-plats. Rumänien-Sverige är sportsligt avgörande för länderna, men också så mycket mer.
Fotboll får sällan bara vara fotboll 2019.

Ett knappt dygn till avspark. Sveriges förbundskapten Janne Andersson och lagkaptenen Andreas Granqvist har slagit sig ner vid ett podium för en väntande presskonferens. Vi journalister befinner oss i den minst sagt pampiga nationalarenans inre och sitter alla på långt avstånd från de som ska svara på frågor. 

Uppslutningen är hygglig även om salen är byggd för större pådrag, och det blir EM-matcher på arenan nästa sommar. Apropå om hemmalaget behöver mer för att motivera spelarna? Om Rumänien går till EM kan man få spela två matcher på skrytbygget från 2012 som andas forna tiders vilja att visa kraft.

Annons

Med två matcher kvar av EM-kvalet är det rätt enkelt inför fredagens nästan helt avgörande match. Rumänien skaffar sig ett gyllene läge vid seger även om man inte är helt klart. Sverige är EM-klart vid seger och vid kryss ser Sverige ut att gå till EM, om man bara slår Färöarna hemma på måndag.

Ett artigt Sverige gör som få andra fotbollsförbund och låter alltid motståndarnas journalister börja. Ganska direkt märker man laddningen kring frågan om rasism. Både lokala journalister och det rumänska förbundets tolk på podiet är inne på att tala om den påstådda rasismen.

Ja, ingen har väl missat att Rumänien tidigare under hösten fick spela utan publik mot Norge för att åskådare uttryckt rasism från läktaren. Vilket var andra gången på ett år och det finns fler exempel i närtid i den rumänska fotbollens historia. Bland annat laddade möten mot Ungern 2014 som gav tomma läktare och böter.

Annons

Fotboll 2019 är sällan bara fotboll. Ja, när spelet väl blåses i gång är det bara fotboll för spelarna, men inför, efter och runt om kring är det så mycket mer. Det är inget konstigt eftersom sporten är stor och berör mycket annat i samhället. Många olika parter dras till fotbollen på grund av dess kraft, och det är på gott och ont.

Något som allt som oftast färgar av sig på försnacket. Under förra samlingen fick förbundskapten Janne Andersson värja sig från hårda anklagelser från Zlatan Ibrahimovic som i princip anklagade honom för att vara rasist. Att Andersson helt enkelt tar ut laget efter spelares bakgrund och inte efter hur bra de är på att spela fotboll.

Nu är det en ny vända om rasismen och diskussionen om det som sker på fotbollens läktare och vad Uefa och andra förbund gör fick extra fart efter Englands bortamatch mot Bulgarien i oktober. Då flera av de engelska spelarna var hårt ansatta av den bulgariska publiken. Något som har gjort att fokus även ökat på Rumänien-Sverige.

Annons

Något representanter för hemmalaget inte förstår. Överhuvudtaget. De vill skilja på vad bulgarerna gör och det missnöje som finns på rumänska läktare och hänvisar till att det mest handlar om en kamp med Ungern om ett område som vandrat mellan länderna sedan första världskriget. Och där det som yttras riktar sig mot en ungersk minoritet.  

Samtidigt är det inte svårt att hitta andra exempel. Som när rumänska ultrasgrupper agerade för att stoppa Kehinde Fatai och William De Amorim som är från Nigeria och Brasilien att representera landslaget efter att de blivit rumänska medborgare. Trots att de gått flera år sedan de blev medborgare har de inte spelat en match.

Janne Andersson hanterar situationen väl ur ett förbundsperspektiv. Han fördömer givetvis rasismen men hänvisar till Uefa:s regelverk och berättar att spelarna blivit informerade vad som gäller och hur man ska agera. Punkt. Han låter sig inte dras in i några andra rubrikskapande resonemang.

Annons

Någon timme senare är det dags för Cosmin Contra. Den förre storspelaren och ytterbacken som var aktiv i serie A, La Liga och Premier League leder sedan ett par åt tillbaka landslaget. Han slår tillbaka mot pratet om rasism både på presskonferens och i en intervju med min kollega Frida Nordstrand.

”Jag har hört om rasism, men vårt folk är inte rasister. Vi har inte rasism i Rumänien. Folket kan säga andra saker, men inte rasism. Vi kommer att ha en bra atmosfär i morgon. Jag vet inte var den här bilden om rumänska supportrar kommer från, det är inte den riktiga bilden,” säger Contra.

Ännu längre går målvakten och lagkaptenen Ciprian Tatarusanu. ”Jag tycker att det här är dumheter. Jag vet inte varför vi pratar om det här, för Rumänien har aldrig haft problem med rasism.” Han pekar dessutom ut de skyldiga: ”Norge och nu Sverige startade den här diskussionen.”

Annons

Som om det inte fanns nog laddning i EM-kvalmatchen så tränger sig samhället på. Vi kan nog räkna med att det kommer att ske saker på läktarna även i kväll. Ultrasgrupper brukar inte låta sig påverkas av förbund, förbud eller böter vilket vi känner till väl från i Sverige. Om det är rätt med kollektiv bestraffning här men inte annars är en senare diskussion.

Vi kliver ut från arenan och efter att tag befinner vi oss i en bil som vi fått fram via mobilen. Det är både lättare och pålitligare att åka Uber. Vanlig taxi var tre gånger dyrare från flygplatsen och det är alltid jobbigt att schackra med hårda män i korta jackor och en cigg i mungipan. Då är det enklare med en app, även om man givetvis kan ha synpunkter på techjätten.

Novembergrått och rått är inte lätt för någon stad att hantera, men Bukarest gör sig inte till inför EM-kvalavgörandet. Rumäniens huvudstad har givetvis en del fina delar men intrycket är att det är en sliten stad som trots EU-medlemskap i tolv år haft svårt att skaka av sig över 40 år bakom järnridån.

Annons

Inte sedan jag var i Detroit har jag sett så stora och nedgångna byggnader mitt inne i en storstad. Det är som om ägarna bara gått och lämnat husen vind för våg, och då har tiden inte varit snäll mot dem. Att en del ruckel är insvepta i reklamvepor kan inte dölja förfallet helt. Även om landets siffror pekar uppåt i form av ekonomisk tillväxt så når det långt ifrån alla.

Sedan ett folkligt uppror när järnridån började falla och man sköt diktatorn Nicolae Ceaușescu och hans fru på en bakgård juldagen 1989 – skakande bilder som SVT visade – har landet kämpat för att bli en fungerande demokrati. Samtidigt har man likt många andra forna östländer dragits med korruptionen som aldrig riktigt lämnat samhället.

Precis som i många andra länder utnyttjas missnöjet och hopplösheten av grupper som på olika sätt vill påverka styrelseskicket och landets riktning. Rumänien är inget undantag och just nu är det högervindar när den sittande presidenten är på väg mot en ny mandatperiod och den frispråkige Ludovic Orban är ny premiärminister. Om det blir bättre? Återstår att se.

Annons

Fotbollen har haft en liknande utveckling och var stark under kommunisttiden och det var något man kunde skörda även en bit in på 1990-talet. Då Gheorge Hagi o Co nådde VM-kvartsfinal mot Sverige och spelarna var ut i stora klubbar runt om i Europa. Därefter gick det neråt i den inhemska ligan och landslaget föll. Nu är fotbollen på uppgång igen och bakom det står delvis Hagi igen.

Han är en verklig ikon i Rumänien som startat både en egen akademi och klubben FC Viitorul (betyder framtid) som fått inverkan på landets fotboll och landslag, vilket skildrades initierat i senaste Offside. Och där åtta, nio spelare i dagens A-landslag kommer från Hagis satsning och bland dem finns sonen Ianis Hagi som spelar i Genk med Benjamin Nygren.

Lägg till att EM-slutspel hägrar på Nationalarenan som byggdes på platsen där den tidigare regimens jättearena stod. För 2,5 miljarder kronor har man fått en häftig arena som tar lite över 50 000 åskådare och det talas om fullsatt mot Sverige. Och det är ingen tvekan om att det kommer att höras att rumänerna vill ha sitt landslag i EM och då få spela matcher i Bukarest.

Annons

Alla förväntar sig en anstormning av hemmalaget som behöver vinna. Ska man leta efter tecken i statistiken och inte killgissa så är det att Rumänien inte vunnit en tävlingsmatch på hemmaplan mot något bättre lag sedan man slog Nederländerna 2007. Ungern 2013 går knappast att räkna till storlagen.

Å andra sidan har Janne Andersson landslag inte utmärkt sig med att vinna bortamatcher mot starkare motstånd. Det finns noll sådana triumfer och Sveriges landslag har genom åren haft svårt med det. Det närmaste är Irland borta 2013 och sedan Bulgarien 2005, Polen 2003 och Turkiet 2001 om man ska gräva i arkivet.

Det talar för ett kryss och det är ett resultat Sverige garanterat skulle se som en vinst. Men som alltid ska det spelas om det och i en avgörande match har Sverige en viss fördel av större rutin att hålla ut och få till resultat. Räcker det i Bukarest?

Annons

Mötet mellan Sverige och Rumänien visas på C More Fotboll och på TV4 med avspark 20.45 och sändningsstart 20.00. Matchen går även streamas på cmore.se.

Fakta

Övrigt i helgen och veckan

Helgens måste
Rumänien-Sverige. Hemresa. Uppladdning inför Sverige-Färöarna som avslutar EM-kvalet på måndag.

Helgens avstå
Hade gärna avstått trafiken i Bukarest.

Veckans nya äventyr
Zlatan Ibrahimovic lämnar LA Galaxy. Vart han tar vägen återstår att se, men håller med om att det vore häftigt om den 38-årige anfallaren skulle göra comeback i Europa. Hur det går? Ja, det finns ingen garanti att han blir en succé för hans rörlighet på plan har inte ökat i MLS. Tipsen ligger på Milan, men hade hellre sett honom i Napoli om det nu är serie A som gäller. Sedan skulle jag inte bli förvånad om nya äventyr betyder att han slutar spela fotboll. Hoppas han avstår Mellanöstern eller Kina för pengarnas skull, men det går väl inte att utesluta. Det enda som är klart att det är givet att han har en rad anbud, men han vill väl kunna göra skillnad och inte bara vara någon som säljer tröjor och biljetter ett kort tag. 

Veckans tröttsamma
I Rumänien har man hetsat upp sig över att Sverige släppt sin EM-tröja i förväg. Att det är respektlöst att tro att man är klart för EM. Även sett en del i Sverige som reagerat på jinxandet. Om man ska se det så är det ett oerhört gott tecken. Veckan innan Sverige mötte Italien i VM-playoff 2017 släppte man den senaste tröjan och då gick det vägen. Likadant när man i november 2015 släppt EM-tröjan inför 2016 innan Sverige mött Danmark i EM-playoff. Även då gick det vägen.

Veckans skifte
Heineken ersätter Carlsberg som öl-sponsor till EM 2020. Heinken har sedan tidigare haft Champions League och förlängde även det avtalet med Uefa. Att bli ny öl-sponsor för EM 2020 ska ha kostat runt en halv miljard kronor, enligt Sportbusiness. Dessutom ska det inte vara lågalkoholhaltig öl som säljs som under EM 2016.

Veckans tal
Caroline Seger på Fotbollsgalan.

Veckans granskning
Fotbollskanalens Martin Petersson har lagt mycket tid och kraft ihop med norska Adresseavisen för att granska Kian Karam som gjort spelaraffärer i både Norge och Sverige, men utan att vara registrerad som förmedlare. Det är onekligen intressant läsning att ta del av hur Karam är med i affärer men hur alla sedan nekar till att han var med om att göra demNu kommer det Svenska fotbollförbundet att inleda en utredning kring vilka klubbar och spelare som jobbat med Karam. Blir intressant om man följer upp Örgryte och Öster där han haft många spelare och även hjälpt tränaren i klubben. Det stora problemet inom fotbollen att så många är villiga att göra affärer och då skippa regelverket för att det gynnar en just då. Det är oerhört lätt att bara skylla på agenter, men det är fel för ofta är både klubbar och spelare med på affärer som ser bra ut och så lägger man reglerna åt sidan. Både AIK, Helsingborg och Blåvitt tillhör klubbar som blivit bötfällda på senare år. Inte ens SvFF lever upp till regelverket, sedan 2016 ska man enligt Fifa:s regler publicera arvoden som utbetalas gällande både spelare och klubbar. Men det är oerhört svårt att hitta informationen, den finns långt ner här, och den är inte heltäckande även om den blivit bättre under de tre år man publicerat. I grunden är det nog för många som skulle ha något att förlora på full transparens och då blir det möjligt för personer att röra sig mellan olika roller inom fotbollen. För övrigt avgick Rosenborgs sportchef Stig-Inge Björnebye dagen efter granskningen där han förekommer, men det hänger även ihop med att den norska storklubben har det tufft sportsligt. Samtidigt var det knappast till hans fördel att ta del av turerna där ord stod mot ord och även en hel del dokument tydde på att Kian Karam både hade uppdrag för klubben och förmedlade spelare till den.

Veckans vinnande förlorare
Motala AIF åkte ut i kvalet till division 1 men får ändå ta klivet upp när Carlstad United och Karlstad BK går ihop.

Veckans resebokare
Landslagets upplägg att ladda upp på Cypern inför EM-kvalet i Rumänien innebar en del logistikproblem. När TV4 frågade om det möjligen gick för bevakande journalister att flyga med landslagets plan mellan Cypern och Rumänien så var svaret nej för att det var så lätt att flyga reguljärt. Undrar så vilken resebokare som hittat de resorna? För det var allt annat än lätt, en del av oss vände via Aten och andra via Wien. Bättre att då säga att vi inte får följa med för att SvFF och spelarna inte vill det.

Veckans sorg
Att läsa i Sydsvenskan om hur man sparar in på bibliotek i Lund. För djävligt att det sker. Ska inte säga att det går en rak linje från att man skär ner på den typen av verksamheter och skjutningar och våld, men något slags samband finns där. 

Veckans glömska
Måste berömma Adidas för både pr-arbete och reklamkampanj när det handlar om den senaste landslagströjan. Att få ut så mycket redaktionellt om att tröjan innebär att man står för vissa värderingar både som spelare och supporter är imponerande. För min del skär det sig med helheten. Inte nog med att Adidas i sitt förflutna har att man hjälpte Sepp Blatter och Joao Havelange till makten i Fifa vilket blev starten på en lång och korrupt tid, det tyska skoföretaget har alltid hållit sig tätt både Fifa och Uefa och de organisationerna har knappast varit framåt när det gäller värderingar i praktiken. En del skulle säkert anse att man inte kan hålla det förflutna långt tillbaka emot Adidas, och det kan jag köpa, men företaget var väldigt försiktigt kring Fifa 2015 när schweizisk polis grep en rad höjdare i en gryningsräd. Först 2019 jämnade Adidas ut bonusar till dam och herrspelare i VM vilket knappast är offensivt. Dessutom har man jobbat tajt med både Uefa och Fifa i nästan all evighet och de organisationerna har knappast varit progressiva på några områden som nu Adidas gärna associerar sig med. Jag får verkligen ge Adidas att man skickligt framstår som ett oerhört framåtlutat företag som tar rätt ställning i rätt tid, men verkligheten är för mig en annan.

Veckans tecken på att fotboll i USA växer
Klassiska CBS köpte rättigheterna till Champions League 2021-22 till 2023-24. Den första fotbollsrättighet som CBS köpt sedan VM 1974 och NASL med Pelé och Beckenbauer på 1970-talet. Pris? Cirka 1,5 miljarder kronor per säsong, upp lite drygt 40 procent.

Veckans läsarbrev
Hej Här kommer en röst från fotbollens mylla. Är engagerad i den lokala fotbollen som ideell ledare och styrelsemedlem. Har försökt följa debatten kring ZI anklagelser om JA eventuella laguttagningar etc. Rent förfärliga anklagelser, känner inte JA MEN han tycks vara reko och allra minst styras av rasistiska faktorer när han tar ut sina trupper. Det har ju åxå media kunnat lägga fram fakta. ( se EH sista trupp jmf JA första bl.a). Jag undrar verkligen vart SvFF ställt sig i denna anklagelse, dvs JA `s arbetsgivare med Håkan Sjöstrand resp. K-E Nilsson ?? I spetsen, finns det något uttalande ? Om inte, så kan man ju misstänka att de tar ZI part ?. Som arbetsgivare måste man väl med tydlig skärpa stötta sin förbundskapten, eller är man ff brun på nästippen ? Det finns säkert ledare i Sverige som har ett synsätt som ZI beskriver, men jag tror de är relativt få. Fotbollen har kommit väldigt långt gällande integrationsarbetet de senaste 40 åren. Vill påstå att det är en av Sveriges bästa plattformar för att integrera alla nyanlända. Det utan att vi föreningar i Sveriges avlånga land, erhållit den kred och ekonomiska kompensationer som vi väl behöver och behövt. Vi har trollat med knäna i många år. Men vi kämpar på. Med vänlig hälsning, P-O 

Svar: Officiellt har SvFF ställt sig bakom Janne Andersson, men det har varit ganska försiktigt. Om jag varit Andersson och min arbetsgivare varit lika lam hade jag varit förbannad. Givetvis är rasism en del i svensk fotboll precis som den finns i samhället, men att på så enkla grunder gå hårt år Andersson var direkt dåligt. Starkt att ni kämpar på.

Veckans tydliga hotbrev
Mino Raiola leder en grupp agenter som brevledes gått hårt åt Fifa som vill begränsa vad agenter kan tjäna. Man hotar helt enkelt med en rättsprocess om det blir verklighet.

Veckans fackboss
Jonas Baer-Hoffmann tar över som Fifpro-bas vid årsskiftet. Juristen ska leda det internationella spelarfacket.

Veckans långbänk
Sirius försäljning av Kingsley Sarfo har levt ett eget liv i SvFF:sa skiljenämnder lång tid efteråt. Först vann Sirius mot Malmö FF i en process, men nu förlorade Uppsala-klubben som Soccer Soldier som tog Sarfo till Sverige.

Veckans dom
Glad för Kenny Stamatopoulos skull att Dickson Etuhu blev fälld i hovrätten gällande försöket att rigga Blåvitt-AIK i maj 2017. Även starkt av AIK:s tränare Rikard Norling att agera modigt när han fick kännedom om samtalet mellan Etuhu och Stamatopoulos och ytterligare en person, och att Norling blandade in polisen.

Även om det tagit lång tid att ta mutförsöket hela vägen hit och att man kan vara besviken på att det bara blev en villkorlig dom och dagsböter så är det ett steg i rätt riktning. Här har några vågat berätta om ett försök att styra resultatet i en match och sedan leder det till en fällande dom. Det är långt kvar till att få fotbollen ren (undrar om det ens går?) men det är glädjande att polis och åklagare lyckas ta det här målet hela vägen till en fällande dom. Det är en viktig grund för fotbollen att kunna visa att det lönar sig att berätta och att det kan leda till att de som förstör sporten faktiskt straffas. 

Veckans moderna fotboll
Spanska supercupen spelas i Saudiarabien i utbyte mot över en halv miljard kronor till klubbar och det spanska förbundet. 

Veckans omoderna fotboll
Spanska tv-kanalen RTVE kommer inte att bjuda på rättigheterna till den spanska supercupen efter beslutet att den spelas i Saudiarabien. 

Veckans läsning
Fick ett reportage om hur gick till förr i tiden i Rumänien via mejl. Journalisten Tomas Jansson följde TPS Åbos bortamatch i Uefa-cupen något år innan muren föll och det är rätt nedslående läsning och deppiga bilder.

Disney lanserade i veckan streamingtjänsten Disney + och fick över tio miljoner personer att ansluta sig ganska direkt. New York Times tecknar bilden av hur det gått. 

Bra genomgång av AIK:s rapport för Q3

En fantastisk skildring från en person som träffade Wayne Rooney ute en kväll i Washington och personen drog upp bråket mellan Rooney och Vardys fruar.

Veckans läsarbrev II
Hej Olof, Jag skickar detta mail till dig med anledning av händelserna i Norrköping i förra veckan. Hade Svenska Fotbollsförbundet följt mitt förslag som jag skickade till dem 2014 och som jag även fick svar på (se bif. mail nedan) hade problemet som uppstod i Norrköping i sista omgången med planrusning och skadegörelse på bortaplan aldrig hänt. Vad tycker du om förslaget? Är det något du skulle vilja driva vidare? Med vänliga hälsningar, Bo 

Hej Björn, Jag bor för närvarande utomlands men följer svensk fotboll via olika typer av media. Sannolikheten att några av de lag som placerade sig på övre halvan (plats 1-8) i den allsvenska sluttabellen 2014 även kommer att vara bland topplagen 2015 är nog ganska stor. Och sannolikheten att slutsegraren 2015 finns bland dessa lag är nog tämligen stor den också. Jag har därför följande förslag:

När ni gör spelschemat i framtiden skall de lag som placerade sig på plats 1-8 säsongen innan alltid spela sin sista match på hemmaplan. Detta skulle med stor sannolikhet då innebära att medaljer i olika valörer kan delas ut framför lagens hemmapublik. Detta upplägg kan även vara intressant för superettan och lägre ner i divisionerna, att man får spela den kanske helt avgörande matchen på hemma plan - en bonus man får för att man placerade sig bra säsongen innan. Jag hoppas att ni inom svenska fotbollsförbundet tycker att detta förslag är intressant. Jag vill gärna få svar på detta mail som en bekräftelse att du har mottagit det. Med vänliga fotbollshälsningar Bo 

Svar: Håller med om att det är ett intressant förslag, men att få till en spelordning är ett digert arbete. Kanske är det därför SvFF inte tog det vidare? Sedan hade det inte hindrat planrusning för det förekommer även när lagen vinner på hemmaplan. Samtidigt är det lättare för hemmaföreningen att hantera att laget vinner guld än att hålla på med ett bortalag.

Veckans siffra
5. Helsingborgs IF gjorde sig av med ett gäng spelare och Markus Holgersson valde att sluta. Nya tag.

Veckans låt
”The Guns of Brixton” – The Clash.

Veckans poddintervju
Landslagets nygamle vänsterback Pierre Bengtsson är gäst. Han talar om bänkningen i Mainz som kostade EM-platsen 2016, om varför FC Köpenhamn lockar, om baksidan av den glamourösa proffsvärlden och varför AIK inte är givet om han återvänder till allsvenskan. Sedan tidigare finns över 245 avsnitt av podcasten Lundh och ni hittar dem alla här.

Publicerad 2019-11-15 kl 11:18

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto