Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS KRÖNIKA

Lundh: En omedelbar chans att studsa tillbaka – se till att göra det

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se höjdpunkterna från Bulgarien-Sverige i sportsändningen ovan.

MINSK. Ett år har inte skapat ett färdigt landslag.
Frågan är hur man tar motgången.
Vitryssland är en omedelbar chans att visa att man reser sig - och jagar vidare mot Ryssland.

Det var dagen efter förlusten och Janne Andersson vecklade upp en egenskriven lapp och rabblade saker som Sverige hade gjort bra. Statistiken för allt från passningsprocent till hörnor och avslut skulle ge ett litet annat skimmer kring förlusten.

Nej, det var inte så att förbundskaptenen hymlade om att Sverige gjort en i perioder dålig match. Inte heller att ett gäng spelare inte nådde den nivå som man förväntat sig. Samtidigt ville han påpeka att inte allt var skit.

Janne Andersson talade om att man under ett år sakta men säkert samlat på sig erfarenheter som man kan ta till hjälp. Även om förlust mot Bulgarien givetvis gjorde ont så fanns matchen nu i landslagets kartotek av gemensamma upplevelser.

Förbundskapten Andersson pekade absolut inte ut några enskilda spelare och talade om att man inte brast i inställning. Däremot så var det för många som inte nådde sitt max. Varför? Ja, det var både komplext och svårt att hitta en förklaring till.

Som tur är för landslaget kommer en omedelbar möjlighet att visa att man verkligen vill till VM. Vitryssland borta söndag kväll och klyschigt nog är det bara tre poäng som gäller för att ge Sverige hopp om en andraplats i gruppen.

Antagligen var vi många som lurade oss själva av att Sverige slog Frankrike och glömde bort att det var en del marginaler på rätt sida. En sommar i gruppledning och med svagare motstånd på vägen gjorde att drömmarna for i väg.

Kanske var det därför många av de svenska spelarna hellre såg framåt under matchen mot Bulgarien? Något gjorde att man brast i det kollektiva försvarsspelet. Att man bjöd på mål efter mål och dessutom på en del chanser utöver det.

Under fredagen tränade landslaget och sedan väntade en rätt sliten charterjet för att flyga det till Minsk. Trots förlusten var det hyfsad stämning bland spelare och ledare. Det var inget dödgrävarläge, snarare att man fortfarande har hopp.

För ett år sedan hade alla tagit det här läget inför tre matcher kvar. Att man genom två segrar mot Vitryssland och Luxemburg antagligen har råd att förlora borta mot Holland och ändå få spela playoff till VM i Ryssland.

För Janne Andersson handlar det om att ta fram en startelva som kan prestera på söndag. Albin Ekdal som var svag mot Bulgarien kan inte spela på grund av ryggen och Ola Toivonen är avstängd efter en varning.

Två platser är öppna och det lutar åt Sebastian Larsson och Samuel Armenteros om man ska se till bytena mot Bulgarien. Möjligen kan inkallade Isaac Kiese Thelin ses som ett alternativ mot vitryssarna, men det hänger på vilken spelbild Andersson vill ha.

Under lördagen var förbundskaptenen öppen med att han inte ville fara i väg för mycket i tankar om stora skiften i laget efter förlusten. Med tanke på hur han ville lyfte det positiva i matchen är det troligt att bytena blir få när han ändå är tvingad till två.

Möjligen kan Martin Olsson få chansen till vänster, men annars ser det ut som om Sebastian Larsson får ansvaret centralt och Armenteros får starta på topp bredvid Marcus Berg. Oavsett vilken elva det blir så måste den starta på rätt sätt, och inte slarva i försvarsarbetet.

Om landslaget ska ingjuta verkligt VM-hopp är det bara att studsa tillbaka på söndag och se till att all den fina statistiken fortplantar sig i resultat och poäng. Så det går att tro på ett VM-slutspel för svensk del.

FAKTA

Helgens...

Helgens måste
VM-kvalet Vitryssland-Sverige i Minsk på söndag. Försöka få en bild av den vitryska huvudstaden. 

Helgens avstå
Kristallen-festen för tv-branschen. 

Veckans moderna fotboll
Uefa har inlett en granskning av Paris SG efter värvningarna Neymar och Kylian Mbappé, varav det senare är ett lån, och det handlar om att man brutit mot Financial Fair Play. För det första lär ett eventuellt straff dröja minst ett år och sedan kan man undra om det blir mer än böter. Uefa är en del av hela maskineriet och är indirekt beroende av att ha med stjärnorna i Champions League.

Veckans tips
Se dokumentären om hur Qatar fick VM 2022.

Veckans överraskning
Östersund Saman Ghoddos valde Iran men fick inte ens sitta på bänken när ett VM-klart Iran spelade 0-0 borta mot Sydkorea.

Veckans försäljare
IFK Norrköping fick även se Sebastian Andersson försvinna i en affär kring 900 000 euro. Därmed har klubben sålt spelare för över 90 miljoner kronor under 2016 och 2017. Naturligtvis blir det omöjligt att konkurrera i toppen då men det är samtidigt ett måste för en klubb som slitet med svag ekonomi men nu är stabilare.

Veckans investerare
Via Sportlib ska man får en närmare relation med sin favoritklubb. Fotografiskas Per Broman, Pricerunners Kristofer Arwin och riskkapitalisten Jörgen Bladh står bakom en satsning som en del gamla Expressen-reportrar (Niclas Andersson och Thomas Pettersson) ligger bakom. Blir intressant att följa och AIK är först ut i projektet.

Veckans försök till att skapa debatt
Krönika i Dagens Industri om Stadiums kampanj som är ren ”gender washing” och inte känns äkta. Kan vara intressant att läsa vad Caroline Jönsson och Isabelle Widmark vid stiftelsen Fair Pay skriver apropå Stadiums kampanj som bygger på deras siffror. Fair Pay kan även rapportera att Stadium "smet ifrån" när de insåg att de skulle behöva ändra i sin sponsring + titta över sin representation på ledande positioner Styrelse (7 män och 1 kvinna) och ledningsgrupp (7 män och 1 kvinna).

Veckans försäljare II
Djurgården sålde häromåret Sebastian Andersson och fick in Michael Olunga som provspelade under försäsongen. Den senare blev en våldsam succé för klubben och gav en intäkt på 40 miljoner kronor till Djurgården. När nu Norrköping sålde Andersson blev pengar även till Djurgården. Även om det inte blev samma klipp som i vintras då det talades om närmare 20 miljoner för Andersson så blir det någon miljon extra till Kaknäs. 

Veckans mejl
Hej, jag är en företagare, som hjälpt till med pengar till både dam och herrfotboll, dels som sponsor men även att få in andra sponsorer.

1. Damidrotten är oerhört missgynnad, eftersom reklamköparna, sponsorerna, fn i huvudsak är gamla gubbar i min egen ålder (60 år).

2. Om Sportkedjorna drar ekonomisk nytta av damerna är ju det helt Ok, så länge det gagnar damidrotten då den behöver pengarna. Sportkedjorna har ju dragit nytta av herrarna i decennier. Hur tänkte Du egentligen?

Varför skriver Du inte om hur jävla usel herrfotbollen har blivit pga;

- Herrarna försöker hela tiden fuska sig till fördelar, genom att filma osv.

- Herrarna sjåpar sig så in i h-e för minsta lilla touch, och uppstår från de nästintill döda till ”fit-for-fight” på ett par sekunder . . . 

- Vissa herrmatcher börja närma sig 50 min i effektiv speltid pga av maskeringar, fejkade skador osv…

Hur kommer ovan att påverka sporten...fotbollen går som tåget nu, men när börjar fler tycka som jag att herrfotbollen blivit patetisk? Hur kommer det sig att det är bara herrar som håller på med detta? Är det genetiskt, taskig uppfostran, och på vilket sätt bidrar Ni journalister till att detta får fortgå?

Leif.

Efter mitt ifrågasättande av Stadium kom ovan mejl. Varför fler män än kvinnor filmar handlar troligen om att det är större pengar på spel och att man därför tar fler chanser. De flesta journalister är oerhört negativa till filmande, jag ser det som mycket annat fusk vilket jag skrev om i en krönika. Det är trist men det är upp till domarna och sporten att stävja det. Kan inte säga att det inte blir belyst.

Veckans målvakt
Plamen Iliev som såg till att rädda Bulgariens seger mot Sverige. Den 25-årige målvakten gjorde sin fjärde landskamp och antagligen sitt livs match. 

Veckans Leeds United
Pawel Cibicki och Pierre-Michel Lasogga anslöt innan transferfönstret stängde. 

Veckans låt
”Helvete här” – Hurula.

Veckans podd
Sportbladets och Kanal 5:s Simon Bank är måndagens gäst. Han förklarar varför han inte är aktiva i sociala medier, om vikten av att sportjournalistiken prisas, om när han analyserade ”Big ice hockey” och varför Zlatan till VM är en intressant fråga. Sedan tidigare finns 160 andra poddintervjuer med olika fotbollsprofiler via länken.

Veckans citat
”Jag vet inte vad de har för löner i FCK, men vi får väl tro på vad han säger. Vet inte om han har koll på vad jag tjänar. Det var väl roligt."

Andreas Granqvist apropå att FC Köpenhamns manager Ståle Solbakken beklagade att det inte gick att värva den svenska lagkaptenen då han tjänade mer i ryska Krasnodar än vad hela FCK tjänade.

Publicerad 2017-09-02 kl 08:00
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons