Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Lundh: En tumme upp är landslagets nya väg

Tidigare ville inte A-landslaget jobba med en mental tränare.
Annat under Janne Andersson.
Han har plockat in en fotbollspsykologisk rådgivare – och räkna med andra gester på planen.

Under lång tid imponerande Henrik Larsson på mig genom hur han uppträdde på planen. Även om han fick en svag passning eller någon missade grovt så signalerade den dåvarande superstjärnan att det var okej med en uppsträckt tumme.

Allt talar för att Sverige under Janne Andersson kommer uppträda på ett liknande vis. Under de första dagarna har spelarna gjort grupparbeten under ledning av Daniel Ekvall som är fotbollspsykologisk rådgivare i landslaget.

På ett avspänt ledarmingel under fredagen berättade Ekvall att man låtit spelarna själva jobbat fram hur man ska uppträda på planen. Inte någon ville mötas av arga gester när man misslyckats, enligt landslagets psykologiska rådgivare.

ANNONS

Istället har spelarna talat om att man behöver peppa varandra om man nu ska forma ett lag och ett kollektiv. Det kan ha en positiv effekt inte bara på spelarna utan även på publiken samt att motståndarna kan se att man håller ihop oavsett.

Efter 1-1 mot Irland i EM i somras så skrev min kollega Andreas Sundberg en artikel om landslaget som då förklarade att man avstod mental träning: För att vi tror att det är det bästa sättet att få prestationen. Inte för att vi inte har mental tränare utan för att den här gruppen fungerar på ett bra sätt och vi tror att vi ändå har den komplett.”

Nej, jag är inte så naiv att jag tror att Daniel Ekvall löser allt och att Sverige går till VM. Samtidigt har jag inte förstått att landslaget tidigare kunde peta spelare som gått upp någon procent fett men inte brydde sig om att arbeta med den mentala aspekten och med huvudet.

ANNONS

Kost är självklart en del. Fast att gnugga huvudet är en annan del där man kan vinna några procentenheter. Om Sverige ska stöpa om sitt landslag från ett superstjärnebaserat spel till ett kollektiv då gäller det att hitta alla möjliga sätt att förbättra sig.

Kan inte se ett enda skäl till att man inte skulle jobba med det. Naturligtvis skiljer det att jobba med det i landslaget och i klubblaget, men precis som man vill hålla koll på skador, form och fysik så är jag övertygad om att de spelare som vill ha hjälp även med huvudet kan få det.

Tankens kraft är stor och alla har inte ett självförtroende som är orubbligt. Snarare är det tvärtom i en värld där man hela tiden bedöms och där insatser och prestationer snabbt glöms bort om man inte håller sig på topp. Det är inte bara lätt att hantera livet som landslagsspelare.

ANNONS

Egentligen är det förvånande att man inte jobbar ännu mer med det här. Även om fotbollen är konservativ och vi lever på myten om hårtorkar, hårda män och att bara gå ut och köra över motståndet så är det sällan rätt väg.

Det handlar inte om att man ska ha en kravlös verklighet. Däremot handlar det om att hitta strategier och sätt att hantera de mentala prövningarna som följer med. Där är jag övertygad om att Janne Andersson gjort rätt som adderat det till landslagets ledarstab.

Janne Andersson fick kontakt med Daniel Ekvall när han kom till IFK Norrköping och den tidigare fotbollsspelaren (Leikin i division två) har utbildat sig till idrottspsykolog (är inte legitimerad psykolog) och har sedan jobbat både med förbundet och med de regerande svenska mästarna i många år.

Otroligt nog satt Ekvall alltså sedan flera år på fotbollsförbundet men det var först när Janne Andersson klev in som förbundskapten som han fick vara en del av verksamheten kring A-landslaget. Fotbollen kan ibland vara för konservativ för sitt eget bästa.

ANNONS

Draget med Ekvall är ett kliv i rätt riktning för A-landslaget som fortsätter att försöka hitta rätt. Fast vi får inte glömma ett det är ett oprövat landslag och att resultaten kan dröja, men det kommer inte falla på att man inte försökt få spelarna att förstå vad som får dem att bli bättre spelare. 

Inte sällan saknade jag Henrik Larssons tumme upp efter att han hade lagt av. Alla som känner till honom vet att han var en kravmaskin som nådde långt och inte strök någon medhårs utanför planen, men han ville få spelarna att växa även när de misslyckades.

Helgens...

Helgens måste
Landslaget tränar både lördag och söndag. Lägg till Kristallen söndag kväll och ett gästspel i premiären av Breaking News 22:00 på söndag så är helgen över. 

Helgens avstå
Träning. 

Veckans avsaknad av insyn
Vad fick Malmö FF och IFK Göteborg för Vidar Örn Kjartansson respektive Gustav Engvall? Det är inget konstigt att källor kring de köpande klubbarna vill trycka ner summan och att källor i säljande klubbar vill trycka upp den. Tyvärr brukar klubbarna också kunna gömma det i sina bokslut, men i mars vet vi om vi kan se det. Vad jag hört fick MFF 3,8 miljoner euro plus vidareförsäljning men att Blåvitt inte ens nådde 20 miljoner kronor. Återstår att se om vi kan utläsa av boksluten.

Veckans chock
Svenska Fotbollförbundet agerade efter kritik mot höga biljettpriser och dålig försäljning inför VM-kvalet Sverige-Holland och sänkte priserna.

Veckans journalistik
Blir glad av Dagens Nyheter som går efter Riksrevisionen som inte verkar fungera. 

Veckans mest eftertraktade

Fick följande brev från passionerad Manchester United-supportersom hade beställt en Zlatan-tröja från Manchester United och fått ett svar han aldrig upplevt tidigare och han har handlat mycket av klubben: Dear Customer, Thank you for your recent personalised order for Ibrahimovic 9 printing. There has been an unprecedented global demand for this customised product and because of this we have experienced a delay from the supplier for the printing which has affected all retailers. We are expecting the print to arrive within 10-14 days and we will start working on your order right away. Your order will then be dispatched as a priority. We’ll send an email when your item is on its way to you, which will include an estimated delivery time and a tracking link (if your order has been sent with one of our trackable delivery services) that will provide up-to-date information on the status of your order. Please accept our sincerest apologies for any inconvenience or disappointment caused by this. Kind Regards, Customer Services Team.

Veckans journalistik II
Kan inte nog hylla Bosse Lindquist på SVT som tidigare i år i tre filmer visade hur snett både Karolinska Institutet och Karolinska hamnat med ”stjärnkirurgen” Paolo Macchiarini. Huvudena har inte slutat rulla än.

Veckans marknadssnack
Över 13 miljarder kronor skickade Premier League-klubbarna i väg på spelarköp under sommaren. Tänk att en del hävdade att det här skulle dö ut för några år sedan. 13 klubbar satte nya rekord i högsta belopp som man betalat för en spelare. Samtidigt är det intressant att se nettobeloppen och där faktiskt Southampton, Liverpool, Swansea och Everton sålde för mer än man köpte. Värst var Manchester City, Manchester United, och Chelsea som lade ut två miljarder kronor, 1,7 miljarder och 1,2 miljarder respektive. Netto.

Veckans käftsmäll
Marseille kommer ur askan och rakt in i elden under förre LA Dodgers-ägaren Frank McCourt. Läsning som inte kommer att uppskattas av Marseille-fansen. 

Veckans marknadssnack II
En sak är att klubbarna i Premier League betalade 13 miljarder kronor i transfersummor. En uppskattning är att man samtidigt band upp 27 miljarder kronor i löner.

Veckans ”gudarna är tokiga
Fifa-basen Gianni Infantino ansåg att en årslön på 16 miljoner kronor var en förolämpning. Nu heter det att han nöjt sig med 13 miljoner kronor plus bil, bostad och 18 000 kronor i månaden för utlägg. Ryktas dock att hans lön redan ska omförhandlas.

Veckans låt
”Stayin’ Alive” – Say Lou Lou.

Veckans Leeds United
Det hette att man skulle plocka in kvalitet och skicka ut en del kvantitet innan transferfönstret drog igen, men det slutade med att man enbart värvade Bournemouths bänkade mittfältare Eunan O’Kane och släppte lagkaptenen Sol Bamba. Mot Premier League, eller inte?

Veckans podd
Daniel Nannskog är premiärgäst när podden sparkar i gång måndag 5 september. SVT-experten berättar om vad han ångrar i karriären, om det framtida drömjobbet, varför Blåvitt inte skulle värvat Malick Mané och vad han tror om Janne Andersson. Alla tidigare 113 avsnitt finns här.

Veckans citat
"I am not going to stand up to show pride in a flag for a country that oppresses black people and people of color," Kaepernick said. "To me, this is bigger than football and it would be selfish on my part to look the other way. There are bodies in the street and people getting paid leave and getting away with murder." 

Full respekt för NFL-stjärnan Colin Kaepernick som vågade stå emot trycket och gå sin egen väg när det handlar om att stå upp under den amerikanska nationalsången.

Publicerad 2016-09-02 kl 20:54

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto