Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Lundh: En unik möjlighet att stöpa om svensk fotboll högst upp

Lars-Christer Olsson kliver av. Jörgen Eriksson måste sluta. Och Karl-Erik Nilsson ser slutet på sin tid i styrelsen.
Räkna med en svettig vinter när svensk fotboll ska möblera om i toppen.

Pressmeddelandet kom ganska oväntat förra fredagen. Lars-Christer Olsson, 70, meddelade att han lämnar alla positioner han har i svensk och internationell fotboll. Han är onekligen en tungviktare och inte bara i Sverige utan även internationellt.

Luckan efter Olsson blir onekligen rejäl. Han är ordförande i Svensk Elitfotboll sedan 2012 och via den posten sitter han även med i fotbollsförbundets styrelse. Lägg till det att han är ordförande i de professionella ligornas organisation (EPFL) samt sitter i Uefa:s exekutivkommitté.

Naturligtvis har det snackats en del bland klubbarna om vem som är en tänkbar ersättare som framtida Sef-bas. Olsson var den första ordföranden som var klubboberoende vilket många lyfte fram som en viktig faktor för att kunna ta nästa kliv för organisationen.

ANNONS

Att Lars-Christer Olsson betytt mycket för svensk fotboll är givet. Från klivet från Skånes FF till Sef, SvFF och sedan Uefa så skaffade han sig erfarenheter och kontakter som var värdefulla. Dessutom gjorde han comeback i svensk fotboll fem år efter att han fick sluta i Uefa och har bidragit de senaste åtta åren.

Samtidigt är det inte bara en nackdel när en så stark ledare frivilligt kliver åt sidan. Det kan öppna för andra som får en möjlighet att ta plats och öppna nya vägar. Något svensk fotboll kan vara betjänt av, för det svenska förbundet är ofta fast i gamla metoder.

För 18 månader sedan valde Svenska Fotbollförbundet om Karl-Erik Nilsson som ordförande på två år och kompletterade det med omval av Lars-Christer Olsson, Bert Andersson och Jörgen Eriksson. Något som fick Stockholms FF:s ordförande Lars Ekholmer att ifrågasätta hur väl svensk fotboll lever upp till devisen "Alla är olika - olika är bra" som man jobbar med.

ANNONS

Till våren har svensk fotboll en möjlighet att staka ut en ny framtid. Utöver Olsson så har Jörgen Eriksson suttit tolv år - vilket är en maxgräns - och måste lämna styrelsen. Lägg till att man på årsmötet som hölls digitalt i september öppnade för att det kommer att ske skiften 2021. Så här skrev förbundet efter mötet:

"Här kan noteras att Rose-Marie Frebran, Annika Grälls och Anette Karhu omvaldes som ledamöter i Förbundsstyrelsen för en tid av ett år. Normalt skulle valet gällt för en tid av två år, men genom att nu i stället välja dessa ledamöter på ett år skapas en större flexibilitet inför eventuella ändringar av styrelsens sammansättning vid nästa förbundsmöte."

Vilket innebär att alla ledamöter i förbundets styrelse går in för omval och att det finns två öppna platser. Sedan finns det en rad begränsningar som att styrelsen måste minst bestå av 40 procent av det kön som är underrepresenterat samt att alla olika parter i svensk fotboll nominerar sina kandidater.

ANNONS

Lars-Christer Olsson har suttit på en av två platser som Sef har och Jörgen Eriksson sitter på den plats som distrikten i Norrland bestämmer. Utöver dem har distrikten i Götaland och Svealand varsin plats och Elitfotboll Dam har en plats. Vilket är de sex platser utöver ordföranden.

Ovanpå det så kan Karl-Erik Nilsson bara väljas en gång till på två år. Han väljs naturligtvis som ordförande i mars 2021 och blir kvar till 2023 men under den perioden måste man hitta en ersättare. Nilsson blev invald i styrelsen redan 2011 och når tolv år 2023.

Så det väntar spännande år för svensk fotboll där man kan staka ut en ny väg. Samtidigt kan man räkna med att det blir en del politik för att alla som är sugna på makt och inflytande kommer att göra allt för att flytta fram sina positioner. Något vi inte kommer att se på utsidan.

ANNONS

Tyckte det var intressant när jag nyligen intervjuade Karl-Erik Nilsson och han ansåg att jämställdhet var viktigare än mångfald. SvFF-basen hymlade inte om det och hänvisade till RF:s regelverk för specialförbund, men det är klart att det är anmärkningsvärt i en tid när förbundets sätt att hantera mångfald diskuteras.

Valberedningen leds av Upplands tidigare ordförande Ingmar Alm och han får givetvis en nyckelroll ihop med de andra i valberedningen som ska ta fram kandidater. Nu ska distrikt och intresseorganisationer på egen hand ta fram kandidater, men det här sker naturligtvis i samröre med varandra.

Svensk fotboll har dominerats av starka ledare att det är svårt att hitta givna kandidater till både Lars-Christer Olsson i Sef och Karl-Erik Nilsson i SvFF. Men det är klart att de som tar över har en möjlighet att ta svensk fotboll in i 2020-talet på allvar genom en rejäl föryngring.

ANNONS

Det finns inget åldersdiskriminerande i att påpeka att av männen i SvFF-styrelsen är Olsson 70, Karl-Erik Nilsson 63, Jörgen Eriksson 64 och Bert Andersson 66. Däremot kan man lätt anse att det är en alldeles för skev åldersstruktur för en folkrörelse.

Lägg till att Rosemarie Frebran är 72, Annika Grälls är 57 och Anette Karhu är 51. Vilket ger en snittålder i styrelsen på 63 år. Så det är klart att den hade kunnat sänkas för att få en bättre bild av Sverige. Dessutom är det en aning udda att alla tre kvinnor är från Örebro om man nu ska spegla en folkrörelse i ett helt land.

Är övertygad om att arbetet att nå fram till tunga positioner redan är i gång och att det inte alltid är de ädlaste motiven som ligger bakom folks strävanden. Här hoppas jag att svensk fotboll tar chansen och att medlemmarna kliver fram för att påverka och skicka rätt folk till de styrande organen.

ANNONS

I den bästa av världar hade de tänkbara kandidaterna till att efterträda både Olsson och senare Nilsson fått förklara vad de vill åstadkomma och hur de ska göra det. Tyvärr kommer det inte bli så, för det här skötts bakom stängda dörrar. Det är så traditionerna är.

Vi får hoppas att vi slipper farsen från 2012 då några starka herrar (Gunnar Larsson och Bengt Madsen) såg till att styra valet av Karl-Erik Nilsson när man blockerade Olsson från att träffa en rad distrikt. Man ville ha en socialdemokrat som ledare för förbundet. Det var ett bevis på att den demokratiska fotbollsrörelsen var allt annat än demokratisk.

Helgens...

Helgens måste
Fotbollssöndag Europa på Cmore Fotboll med Real Betis-Real Sociedad som har avspark 20:45 med Gusten Dahlin, Vicki Blommé, Anders Andersson och Adam Pinthorp. Ett Liverpool-derby och ett Milano-derby lördag.   

Helgens avstå
Kolla i kapp sådant jag missat. Ligger back men det får vänta någon helg eller två.

Veckans tecken på att stora och rika utnyttjar corona-läget
En del kritiker av den moderna fotbollen har hoppats att coronautbrottet och dess följder ska leda till ett tillnyktring bland de stora klubbarna. Att kommersen ska tonas ner, helt enkelt. De fick ett brutalt uppvaknande när det avslöjades att de amerikanska ägarna till Manchester United och Liverpool ingick i en grupp som tagit fram förslag på revolutionerande förändringar av den engelska fotbollen. Bland annat skulle man påbörja ett krympande av antalet lag som trillar ur Premier League och även se till att de nio klubbar som alltid tillhört den högsta ligan skulle få mer makt. På plussidan fanns pengar till klubbarna i Championship, League 1 och League 2. Projektet ”Big picture” röstades ner av klubbarna i Premier League några dagar senare och har lett till en kraftfull debatt i England om hur fotbollen styrs. Bland annat efterlyste Gary Neville och en rad andra en rejäl översyn av fotbollen. Återstår att se var det slutar men känslan är att de tunga ägarna bakom de stora klubbarna inte kommer att ge sig. De vill naturligtvis säkra både intäkter och makt och kan avstå en del pengar till en början för att åstadkomma det. Supportrarna till de här storklubbarna var tydliga i sitt motstånd mot planerna och det måste nog till. Däremot blir det svårt att kräva statlig inblandning då Fifa:s statuter sätter stopp för det. Fotbollen ska styras av fotbollen, annars kan man stängas av.

Veckans läsarbrev
Nu när vi har tagit hål på ”han gör resultat”-myten. Vad gör vi nu? Ska vi läsa texter om ”vi har något på gång” ”spännande & långt kvar till em” ”vi saknar bara granen” Hammarbaj

Svar: Det är skillnad på att spela Nations League mot Frankrike, Portugal och Kroatien jämfört med att ta Sverige till VM-kvartsfinal och till EM. Trots att Nations League inneburit fyra förluster kan jag inte se att man spräckt en ”myt” om att Janne Andersson gör resultat. Dessutom har han gett en del nya spelare chansen och en som Dejan Kulusevski har efter inhoppet mot Frankrike startat tre raka landskamper.

Veckans kliv
Domaren Tess Olofsson blir första kvinna att nå superettan. Bara ett kliv på vägen mot allsvenskan.

Veckans nya kinesiska dikeskörning
Tidigare har kinesiskt miljardkapital gått in i rättighetsbolaget M&P Silva som gick i konkurs när Jakob Johanssons mål skickade bort Italien från VM 2018. Kina-ägda M&P Silva hade då mediarättigheterna till VM i Italien och man var så övertygat om italienskt avancemang att man inte sålt dem. Det var inte lätt efter att Italien åkt ut i playoff. Mindre än ett år senare gick bolaget i konkurs och det beräknas att den svenska skrällen kostade M&P Silva en miljard kronor. Vilket man inte klarade av att bära. Nu är det spanska Mediapro som är uppköpt av kinesiskt kapital som gungar rejält. Bakgrunden är en våldsam köpräd där man bland annat förvärvade rättigheterna till franska Ligue 1 för åtta miljarder kronor per år. Ett avtal som började gälla i höst, men redan i samband med den andra betalningen i början av oktober så förklarade Mediapro att man inte kunde betala och att man ville omförhandla. Så nu står Ligue 1 utan en betalande mediapartner och vägrar att omförhandla avtalet och det är knappast så att andra bolag står redo med åtta miljarder kronor per år. Den franska högstaligan förhandlar för fullt med banker om nödlån och jagar ny mediapartner. Risken är överhängande att en del franska klubbar går i konkurs om inte Mediapro kan få fram mer pengar. De har budgeterat med miljarderna från Mediapro när de värvat spelare och skrivit kontrakt. Även Mediapro kan givetvis gå under och därmed försvinner en ny kinesisk sportsatsning värd miljarder. Det är två år sedan Orient Hontai Capital skickade in tio miljarder kronor för 53,5 procent i Mediapro som bland annat säljer internationella La Liga-rättigheter och även rättigheterna till serie A i Italien. Dessutom kontrollerar man Champions League i Spanien och en stor del av La Liga. Så om Mediapro som även producerar Hollwood-filmer och hjälper La Liga i Kina faller så kan det få omskakande effekter i fotbollsvärlden.

Veckans bisarraste
Freddy Adu dyker upp på Skillinge IP. Den forna supertalangen från USA har halkat utför i karriären men ska nu förstärka Österlen FF till division 1 nästa säsong. I bakgrunden finns en storsponsor som står för pengarna. Man har sedan tidigare lockat dit Zoran Jovanovic och Freddie Brorsson och tränas av Agim Sopi. Blir spännande att se om Österlen kan etablera sig så högt upp i seriesystemet. Fotbollen i den delen av Skåne har sällan kunnat hänga med och ÖFF är en sammanslagning av Brantevik och Skillinge. Innan den sammanslagningen var det Brantevik och Rörum som gick ihop och bildade Österlen FF. Uppenbarligen verkar man ha stora planer, enligt en intervju i Sportbladet. Sedan har man läst några sådana löften genom åren.

Veckans journalistiska satsning utan att sporten är med
Dagens Nyheter fortsätter att gå starkt publicistiskt. Något som gett tidningen prenumeranter och därmed även intäkter. Nu investerar DN i fler journalister vilket onekligen är positivt i en tid när de flesta andra skär ner. Samtidigt är det tråkigt att tidningen inte alls satsar på sporten i samma utsträckning. I den senaste rekryteringsoffensiven får inte sporten någon förstärkning. På ett sätt bra för oss som jobbar med sport att inte få konkurrens, men tråkigt för mig som prenumerant och konkurrens är alltid nyttigt.

Veckans läsarbrev II
Hej Olof! Jag läste just vad du skrev om landslaget och dess offensiv på FK. Du skrev att det var ett försiktigt svenskt landslag som krigade sig till en kvart i VM bland annat och jag har alltid tyckt just det där är en myt om Jannes landslag. Min uppfattning är att det defensiva spelet främst används mot större nationer, som Italien, Tyskland, England och Frankrike men att Sverige mot likvärdiga eller sämre nationer spelar offensivt eller i alla fall inte backar hem. I VM till exempel spelade de ju ut Mexiko och förde matchen mot Schweiz. Likadant med matcherna mot Norge och Rumänien i EM-kvalet. Vad tycker du? Hälsningar, Linus

Svar: Håller inte helt med, tycker att Sverige inledde offensivt hösten 2017 och sedan blev alltmer försiktigt. Att det handlade om en riskminimerande fotboll. I EM-kvalet hade Sverige svårt med Norge på hemmaplan och kom ingen vart. Rumänien borta var en stark match, men har inte känt att offensiven varit prioriterad även om den utvecklats efter VM i Ryssland.    

Veckans agent
Den som hjälper FC Rostov att värva svenskar. Försäljningen av Armin Gigovic räddar givetvis inte Helsingborgs IF men klubben får anstånd och kan dessutom återgälda en del finansiärer. IFK Norrköping fortsätter att imponera i att sälja spelare och via Pontus Almqvist trillar det in en mängd miljoner på kontot. Det talas om 40 miljoner. Då är det bara några veckor sedan Rasmus Lauritsen flyttade till Kroatien i utbyte mot 17 miljoner. Peter Hunt, Jens Gustafsson och scouten Stig Torbjörnsen har onekligen fått till en verksamhet där man förädlar spelare och lyckas sälja dem.

Veckans läsarbrev III
Hej Jag tycker det saknas öppen och tydlig kritik mot vissa spelare samt gudliga "Janne" - hög lön - cashen kommer in till förbundet - men usla resultat mot bättre lag. Exempelvis med Lindelöf är han katastrof om man sätter stämpel/krav på att han ska vara en framstående spelare men han tillför inga poäng offensivt och alldeles för odominant i försvaret, han kan ersättas av ett handfull allsvenska spelare utan problem - dvs ska man ha en dominant internationell mittback är det alldeles för dåligt. Men som sagt alla ryggdunkar till Janne internt och av er gör att det eroderar.. Tomas

Svar: Vi har nog olika bild av hur mycket kritik landslaget och Janne Andersson får samt hur vi värderar resultaten. Dessutom är det många tittare och läsare som efterlyst exakt det Janne Andersson gör nu; det vill säga spela in en del nya spelare och försöka mer offensivt. Min bild är inte heller att förbundet upplever att alla utanför SvFF ger ryggdunkar, men vi har alla olika upplevelser och olika är ju bra.

Veckans läsning
Expressens Torbjörn Nilsson skriver om Mona Sahlin. Smärtsam text, men väldigt läsvärd. New York Times skildrar Frankrikes fotbollsförbund som inte alls lever upp till fina värdegrunder eller att framgångar på planen betyder att allt är kanon. Intressant skildring av hur det franska förbundet är något helt annat, även om ledarna givetvis förnekar allt. Elisabeth Åsbrink i DN om varför Metoo dröjde tre år i Danmark. Gillade Sanny Lindströms intervju med Dick Axelsson. Om hur handbollen på herrsidan är den vita sporten. Skildrat av Johan Flinck.

Veckans läsarbrev IV
Hej Olof,,  tycker det är jäkligt dåligt uttalande från JA om att han längtar efter Granen,,,,  han sänker ju framför allt Pontus,,,är det en stor ledare som uttrycker sig så ?  vad anser du?  eller är JA   oantastlig ?  Träffat många idag som tycker det är ett obegripligt uttalande,,, Rolf

Svar: Så himla farligt är det inte, han svarade på en fråga från mig om han saknade Andreas Granqvist. Det är trots allt hans lagkapten och en spelare som varit viktig för Janne Anderssons landslag. Förbundskaptenen är inte oantastlig, utan han får frågor om en rad saker. Att ni är många som antingen tycker att vi är för snälla eller för tuffa får vi journalister leva med. Sedan tror väl färre och färre på att HIF-backen kommer tillbaka. Särskilt med tanke på bakslag efter bakslag i klubblaget. Håller verkligen hans kropp?

Veckans moderna fotboll
Amazon köper Champions League-rättigheter i Italien. Utländskt riskkapital får grönt ljus av serie A och med hjälp av 15 miljarder kronor får man inflytande. Bland annat ska man hjälpa serie A att sälja rättigheter.

Veckans marknadsnotering
EM kan avgöras i tolv länder, men också i ett. Ja, ingen vet mer än att det ska bli EM. Intressant att SvFF-basen Karl-Erik Nilsson nu säger att det var en dålig idé från början. Återstår att se vad det blir för EM i slutändan, men Uefa lär göra allt för att det ska spelas.

Veckans lyssning
Filip och Fredrik kör en vardaglig podd inför USA-valet. Kul lyssning där man får en del av cirkusen inför valet.

Veckans tryck
Inte lätt att heta Joachim Löw som är under press i Tyskland efter att landslaget har svårt att imponera.

Veckans läsarbrev V
Hej Olof, Sveriges U21 har mycket talang i sig och har fortfarande chansen att nå EM. Men titta vilken startelva Sverige skulle kunna ha bestående av spelare som är skadad, avstängda, petade, spelar i A-landslaget, valt att representerat ett annat landslaget samt som funderar på vilket landslag spelaren ska tillhöra (Cajuste). Lite obalanserat lag men väl en startelva. Marko Johansson - Dennis Hadzikadunic, Anel Ahmedhodzic, Jens Cajuste - August Erlingmark, Mattias Svanberg - Joel Asoro, Dejan Kulusevski, Leo Bengtsson - Alexander Isak, Viktor Gyökeres. Mvh, Anders 

Svar: Yes, den hade onekligen varit stark och hade antagligen varit EM-klar vid det här laget. Sedan är U21-landslagets huvuduppdrag att ta fram spelare till A-landslaget och det vore fel att hålla tillbaka dem.

Veckans låt
”Maria” – Cherrie.

Veckans Leeds United
Vänsterbacken Barry Douglas går på lån till Blackburn Rovers och även om han inte spelat så mycket så var han en del av satsningen som inleddes när Marcelo Bielsa kom till klubben. Att han flyttar vidare fick sportchefen Victor Orta att skriva ett öppet brev till backen och tacka för insatserna. 

Wolverhampton väntar på måndag och det var just den klubb som Douglas hjälpte att ta upp i Premier League och sedan fick han flytta till Leeds. Nu kanske han hjälper Blackburn upp?

Veckans siffror
400 000. Antalet pund som dåvarande Arsenal-anfallaren Nicklas Bendtner förlorade under 90 minuter på ett kasino i London. Stark intervju med dansken vars självbiografi precis släppts i England. Han ger en del brutala inblickar i livet som proffs och skyller inte på andra.

Veckans poddintervju
Djurgårdens Magnus Eriksson om jakten på medalj, om att ställas mot Malmö FF, om käftsmällen i Belgien och om målet att vinna titlar. Sedan tidigare finns över 280 avsnitt av podcasten och det är bara att klicka på länken för att finna tidigare avsnitt och lyssna på dem.

Publicerad 2020-10-16 kl 18:45

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto