Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: En verklig trycktestning av fotbollen kommer att skörda offer

Lundhs Krönika

Historiskt sett har fotbollsklubbar haft fler liv än en genomsnittlig katt.
Annat nu.
Frågan är inte om klubbar går under – utan hur många det blir.

Coronautbrottet är en verklig och ovälkommen trycktestning av fotbollen. Viruset slår mot hela världens ekonomi och givetvis även mot idrott. Vi hör om korttidspermitteringar av spelare, insamlingar av olika slag och en febril jakt på intäkter när nu matcherna är uppskjutna med oklart startdatum.

Ta bara kollega Martin Peterssons genomgång av hur allsvenska klubbar klarar spel utan publik innan det egna kapitalet är utrotat. Men vi ska väl inte spela utan publik, är kanske din reaktion? Nja, det kanske är enda vägen att komma i gång och hålla viktiga partners nöjda.

I takt med att tiden går utan spel är det givetvis så att Discovery har 555 miljoner skäl att vilja se matcher att sända. Precis om att Unibet har 140 miljoner skäl att få fram spelobjekt. Viktiga pengar för klubbarna, men då måste man spela boll med sina partners. Dessutom måste man komma i gång för att hinna spela 30 omgångar, om det nu ens är möjligt.

Annons

Ännu finns inga besked men Djurgårdens vd Henrik Berggren var öppen med att spel utan publik är möjligen ett måste när vi intervjuade honom i veckan. Naturligtvis är det inget någon vill från klubbsidan, men det är något som man möjligen blir tvingad till av omständigheterna.

Ovanpå uteblivna publikintäkter är det även troligt att klubbarna får svårt att dra in lika mycket sponsorintäkter som tidigare år med tanke på den allmänna sänkningen av samhällets ekonomi. Har pratat med klubbledare i veckan som beskriver hur trogna sponsorer hör av sig och inte kan gå in med utlovad satsning.

Skälet är att företagen i sin tur krisar och det går inte att sponsra en fotbollsklubb när man samtidigt måste skära i personalstyrkan eller klara av räkningarna. Dessutom kanske en del supportrar som mister sin försörjning måste prioritera annat än biljetter och insamlingar. Mindre pengar totalt sett i samhället ger mindre till klubbarna.

Annons

Hur Östersund ska komma till spel när allsvenskan eventuellt går i gång överträffar mina högskolepoäng i ekonomi. Vem skickar in kapitalet så att föreningen står upp? Ja, det är givetvis så att det är möjligt att det finns en mecenat men i dessa tider när värdet på alla tillgångar sjunker så brukar rika människor hålla i plånboken.

Naturligtvis är ÖFK inte ensamt om att känna en strypsnara. Sirius klarar en hemmamatch utan publik. Falkenberg och Helsingborg två. Kalmar fyra. Mjällby sex. Totalt sex klubbar klarar en hel säsong utan publik men det är naturligtvis ett trubbigt mätinstrument då det egna kapitalet inte är likvida medel.

Historiskt sett har klubbar ofta överlevt ekonomiska kriser. Det har alltid funnits intresserade som rusat till och hjälpt dem. Kommuner har assisterat. Företag har klivit in och både skjutit till pengar och väntat på skulder. Privatpersoner har gjort allt för sina lag.

Annons

Minns kaoset efter Landskrona Bois besök i allsvenskan 1994 och där hela staden samlades för att rädda klubben. Så har det sett ut på många ställen runt om i Sverige genom åren. En hel del klubbar har haft kroniskt dålig ekonomi och ändå överlevt. Det finns katter som sneglar avundsjukt på GIF Sundsvall och en del andra klubbar.

I en tid när hela samhället säckar samman så är det givet att antalet räddningsplankor för föreningar och klubbar är färre. Det troliga är att det inte handlar om någon klubb går under utan snarare hur många det blir. För det är mer än bara publik och sponsorintäkter som går ner, ingen klubbledare kan räkna med transfermiljoner.

Den ekonomiska krisen i fotbollen är inte begränsad till Sverige utan gäller hela världen. Svenska Nent var förvisso först med att avisera att man slutar betala tv-pengar till rättighetsinnehavare men sedan har det spridit sig över världen och avbrutna pengaströmmar sätter klubbarna under tryck.

Annons

Kan klubbar i andra ligor ens betala sina skulder till svenska klubbar frör spelarköp? Det är tveksamt och då förstår alla att det inte blir några nya spelarköp som ger intäkter till svenska klubbar. Hela marknaden har avstannat och effekterna kommer att bli förödande.

Under 2000-talet har fotbollen vuxit ut till en mångmiljardindustri där vi är många som följt med på resan. Från tv-bolag och medier till arenor, skojättar, spelbolag, ölsponsorer och givetvis spelare, ledare, agenter och förbund och ligor.

När Lennart Johansson tog över som Uefa-bas 1990 så omsatte man 50 miljoner kronor. Under 2020 hade man budgeterat närmare 40 miljarder kronor i intäkter innan coronaviruset drog fram över världen. Tillväxten speglar egentligen utvecklingen av fotbollen i många delar av världen även om Europa har kommandot.

Annons

I länder som England, Spanien, Italien och Tyskland har lokala klubbar blivit globala varumärken med affärsverksamheter och strategier som handlar om att maxa intäkter. Trots att man bara vuxit och vuxit ekonomiskt så har man likt samhället i övrigt inte sparat något i ladorna.

När nu viruset slår till och sätter stopp för fotbollens intäktsströmmar så gnisslar det rejält när de olika aktörerna har mindre att slåss om. Just nu är Premier League-spelarna skurkar i England eftersom de ännu så länge hållit emot när det handlar om lönesänkningar.

Vi vet inte mycket om framtiden, men det är ingen vågad gissning att tro att fotbollsvärlden inte blir sig lik igen. Det kommer att beröra betydligt fler än bara spelarna som får se lönerna gå ner, vi är många kring fotbollen som kommer att bli påverkade på olika sätt.

Annons

En del kommer säkert se det positiva i att ”den moderna fotbollen” får en rejäl käftsmäll. Kanske kan det bli en mer hållbar fotboll som växer fram. Är långt ifrån säker att så blir fallet och dessutom kommer det att skördas många offer på vägen. Däremot kommer givetvis fotbollen tillbaka, även om det inte blir alla.

Fakta

Helgens...

Helgens måste
Det skulle ha varit allsvensk premiär i helgen. Därför kör Lasse Granqvist, Gusten Dahlin och jag ett program på C More och Sportkanalen 16:00 lördag för att frossa i tidigare seriepremiärer. Se klart Sunderland Til I Die säsong 2. Den har börjat bra och jag har sett hälften även om den har svårt att nå upp till första säsongen.

Helgens avstå
Det mesta kul i livet.

Veckans solidaritet
Graham Potter och ytterligare några höga ledare i Brighton avstår en stor del av lönen framöver för att se till att klubbens övriga anställda får betalt. Även Bournemouths manager Eddie Howe har avstått lön.

Veckans tuppjuck
I måndags släppte jag podcastintervjun med Norges svenska förbundskapten Martin Sjögren. Givetvis ställde jag några frågor om Ada Hegerberg och han svarade på dem. Sjögren förklarade att det sista han hört var att hon inte var intresserad av landslaget. Att det gav eko i Norge är väl förståeligt med tanke på Hegerbergs stjärnstatus. På Verdens Gang var artikeln mest läst på sporten under måndagen. Däremot hade jag inte räknat med Hegerbergs agenter som gick bananas dagen efter i en intervju med Verdens Gang.

Alan Naigeon var svår att förstå och skulle inte Sjögren kunna svara på frågor med tanke på pandemin? Han verkade dessutom mest upprörd över att Martin Sjögren inte tagit ut Andrine Hegerberg i landslaget. Att det är känsliga saker i Norge är uppenbart, men det måste vara okej att svara på frågor.

Veckans inbördeskrig
FC Barcelonas spelartrupp gick till slut med på en lönesänkning men det var uppenbart att Lionel Messi och Co inte dansar med klubbledningen.

Veckans apokalypsen är nära
Det finska fotbollsförbundet har registrerat varumärket Huuhkajat för en rad varor likt sexleksaker, toalettpapper och kebab. Huuhkajat betyder berguvarna och är smeknamnet på finska herrlandslaget som är klart för EM 2020 som spelas 2021.

Veckans överlevare
Björn Wesström har snart haft de flesta roller i AIK och i veckan blev han upplyft till klubbdirektör och även vd för AIK fotboll AB. Svårt att inte imponeras av hur han hållit sig kvar i över 20 år i en förening som bytt en hel rad ledare i högt tempo genom åren. Naturligtvis innebär det att Wesström behövt kompromissa men man kan lugnt säga att klubben får en högste tjänsteman som känner de flesta delar av AIK. Något som måste anses vara ett plus. Dessutom kan Wesström säkert peta i en del spelaraffärer när hans tidigare assisterande sportchef, Henrik Jurelius, tar ett kliv upp och blir sportchef vilket Wesström själv valde, enligt styrelsen.

Inget snack om att Wesström därmed blir AIK och delvis behåller makten i och med att hans högra hand följer med uppåt i hierarkin. Sedan kan man undra om det var rätt väg som AIK tog när man tillsatte en klubbdirektör som ska basa för allt? Risken är att affären hamnar vid sidan när sporten lätt prioriteras och Jens T Andersson var öppen med att det var svårt att få ihop jobbet. Det är en rest från när en falang i klubben ville ha bort vd:n Mikael Ahlerup och man då konstruerade den här nya tjänsten för att jaga bort honom. Nu får Wesström möjligheten att visa att det går att få ihop all verksamhet under en person.

Veckans brist på solidaritet
Tottenham skar i de anställdas löner med 20 procent men lät spelare vara. Klubbens ägare Joe Lewis är miljardär och bor sedan ett bra tag på Bahamas av skatteskäl. Ska sägas att vd:n Daniel Levy som tjänade 100 miljoner kronor 2019 tillhör dem som skär i lönen.

Veckans avslut, eller?
Belgiska ligan blåses av. Formellt ska man rösta om det 15 april men allt talar för att Club Brügge tar titeln med en match kvar av ligaspelet och hela slutspelet kvar. Skälet är att man inte bedömer sig kunna spela klart till siste juni. Ännu har man inte bestämt hur man gör med nedflyttning eller om man utökar ligan. Även i den nederländska ligan är många klubbar för att avsluta ligan, men Uefa och klubbarnas organisation ECA och ligornas sammanslutning EPFL har nu gjort klart att man ska försöka spela klart. Om man inte spelar klart och blåser av ligaspelet likt i Belgien kan man mista platserna i Champions League och Europa League.

Veckans debatt efter spel för stora summor på svenska träningsmatcher
Klart att det är illa att det spelas för störa belopp på träningsmatcher mellan lag långt ner i seriesystemet. I en tid med få spelobjekt blir de högvilt och det väller in pengar med trista följder. Att man förbjuder bolag med licens i Sverige att erbjuda spel på matcherna är på ett sätt logiskt. Problemet är bara att utländska spelbolag utan licens i Sverige kan erbjuda spel på matcherna i vår uppkopplade värld. Då kan det dessutom vara straffritt. Ja, det är inte helt lätt att navigera i den här världen och det är lite som att flytta en filt, som Erik Edman brukade prata om kring taktik i landslaget, att antingen lämnar man tårna fria eller så lämnar man en del av överkroppen fri. Varje åtgärd får en följd och det är inte garanterat att det är önskvärt. Kan förstå att fotbollsförbundet bad föreningar att hemlighålla träningsmatcher. Nu verkar dock Folkhälsomyndigheten sätta stopp för matchande enligt de något osäkra direktiv som kom ut i onsdags.

Veckans läsarbrev
Hej Olof Jag kan tycka att lönesänkningar inom fotbollen är bra. Jag kan undras över varför inte alla föreningar med betald personal permitterar, de får ju hjälp av staten nu. Sedan kan jag tycka att alla som tjänar över 35 tkr i månaden ska sänka sin lön. Ge en extra bonus till alla inom vård och omsorg som verkligen jobbar och är livsviktiga just nu. Otroligt att denna grupp ska tjäna sämst! Mvh Johnny

Svar: I fotbollen generellt är det bra med lönesänkningar men jag förstår spelare i svensk klubbfotboll som satsat allt på en karriär som är förhållandevis kort och som därför tvekar inför lönesänkningar. Arbetsmarknaden för fotbollsspelare kommer att ritas om och inget är givet. Sedan har ju Elfsborgs spelare visat solidaritet och sänkt lönerna till närmare hälften under en månad även om det är utspritt på flera.

Veckans slut på en era
Sports Illustrated har bytt ägare ett par gånger på slutet och krisen skyndar på det ikoniska sportmagasinets fall. Man har redan minskat på utgivning och personal och nu flaggar nuvarande ägaren för ett minus på 300 miljoner kronor. Blir nya nerskärningar.

Veckans den ena handen vet inte vad den andra gör
Samtidigt som socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi manar till försiktighet från spelbolag i dessa tider med ekonomisk kris och karantän så är statliga Svenska Spel på jakt efter spelobjekt. Den statliga speljätten uppmanar klubbarna i division 1 att uppge information om var och när träningsmatcherna spelas. För övrigt är Svenska Spel huvudsponsor till fotbollsförbundet som ju vill hemlighålla träningsmatcher.

Veckans solidaritet II
Brentford aviserar lönesänkningar för att hjälpa klubbens anställda. Ett drag som det engelska spelarfacket ännu så länge motsatt sig trots flera dagars förhandlingar.

Veckans tidsfördriv
Räkna upp alla spelare i Landskrona Bois 2002-2017. Inte ens jag hade alla rätt, men man kan ju köra fler gånger.

Veckans RF-besked
De 500 miljoner kronor som RF fått i bidrag från staten för att mildra effekterna av coronakrisen ska gå till barn- och ungdomsidrott.

Veckans se en lucka och utnyttja den
Svensk travsport och ATG matar på för fullt i coronatider. Inte konstigt att omsättningen rakar i höjden. Man har klassat travbanorna som arbetsplatser och har ingen publik (vilket inte travet haft på ett tag) och kan på så sätt köra lopp på lopp.

Veckans indragna elitlicens
Tyska Bundesliga har pausat ligans motsvarighet till den svenska elitlicensen. Först till säsongen 2021-22 ska den börja gälla igen. Skälet är naturligtvis de befarade konsekvenserna av coronautbrottet.

Veckans vackraste och samtidigt tyngsta text
SvD:s sportkrönikör Anders Lindblad skrev rörande om fotografen Tomas Oneborg som gick bort efter att ha fått corona. 

Veckans jubilar
Gunnar Larsson fyller 80 år. En av svensk fotbolls största. Inte så att han direkt gjorde allt demokratiskt, men under honom skördade Blåvitt framgångar som man aldrig gjort varken förr eller senare. ”Fader Gunnar” var en hårding och inte alltid lätt att intervjua eller ifrågasätta, men det fanns en respekt hos honom som gick fram.

Veckans streaming
Dokumentären om Bobby Robson som finns på Netflix. Se trailern här. Han slog igenom som tränare i Ipswich och blev sedan förbundskapten för England. Därefter var han tränare i PSV Eindhoven, Sporting, Porto, Barcelona innan han avslutade i Newcastle. En dokumentär där man likt filmen om Maradona (den är också värd att se) kommer nära huvudpersonerna tack vare gammalt material. Det är från en tid när det gick att komma närmare både stjärnorna och tränarna. Även dokumentären om FC Barcelona under Pep Guardiola, Take the Ball, Pass the Ball som finns på C More är synnerligen välgjord och intressant. Trailern är här. 

Veckans elitlicensvarning
Helsingborgs IF varnade i veckan för att föreningens existens är hotad med tanke på coronaviruset. Man tror att klubben kommer att gå back 17 miljoner kronor och med ett eget kapital på två miljoner så klarar man inte elitlicensen till 2021. Känns som om man tog i rejält och att man både vill försöka få in kapital men även sätta tryck kring elitlicensen. Något fotbollsförbundet nu ska utreda.

Veckans oväntade rättighet
Att ligan i Belarus (Vitryssland) skulle bli så eftertraktad när många är svältfödda på fotboll. Minst sagt otippat.

Veckans pensionering
Nyligen gick SVT-sportens Pelle Nyström i pension. En av presskårens vänligaste personer som dessutom hade ett eget tilltal som förgyllde många sportsändningar. SVT har sammanställt en rad av hans pärlor som är väl värda att kolla in. Även om jag saknar reportaget med Bengt Andersson i landslaget som låg i badkaret, men att döma av denna GP-intervju så var varken målvakten eller SvFF nöjda.

Veckans udda värvning
Martin Olsson till Helsingborgs IF fram till 30 juni. Blir det ens några matcher?

Veckans låt
”Blinding Lights” – The Weeknd.

Veckans siffror
1 880 000 000. Antalet pund som Premier League-spelarna beräknas tjäna den avbrutna säsongen inklusive olika bonusar. 1,88 miljarder pund vilket är ungefär 23-24 miljarder kronor.

Veckans Leeds United
Marceloa Bielsa vill ha dagliga viktrapporter från spelarna som befinner sig i karantän. Ingen karantänfetma här. Apropå Bielsa kan ni se en dragning på 75 minuter som han höll i Amsterdam. Där den mytomspunne argentinaren går igenom hur han jobbar.

Veckans poddintervju
Jobbar med att få till en gäst under fredagen och förhoppningen är att det finns ett avsnitt ute på måndag morgon. Dessutom klart med ett par intervjuer nästa vecka, så tanken är att köra på. Sedan tidigare finns över 260 avsnitt av podcasten Lundh och ni hittar dem alla här. 

Publicerad 2020-04-03 kl 15:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto