Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Ett av pandemins många offer är öppenheten - och möjligheten att ställa frågor

Lundhs Krönika

Att fotbollens öppenhet minskat efter coronautbrottet är givet.
Kanske också förståeligt.
Ändå är det en oroande trend när det stängs till mer – och att det är svårare att ställa frågor.

I måndags kväll avslöjade Expressens Daniel Kristoffersson att det skulle bli väldigt få Malmö FF-spelare på tisdagens träning. Skälet var ett coronautbrott efter guldmatchen mot Sirius där Anders Christiansen testat positivt och där Jon Dahl Tomasson och hans assisterande var sjuka inför matchen. En anonym källa sa att det skulle bli maximalt sju-åtta spelare.

Någon timme senare gick Malmö FF ut och bekräftade delar av nyheten i ett pressmeddelande. Det kanske var en ren slump att MFF kom med ett pressmeddelande 19:34 i måndags kväll som berörde just Expressens nyhet om coronautbrottet som kommit 18:25. För man gör ingen hänvisning till tidningens nyhet som trots allt var sensationell.

Annons

Dock kan man konstatera att Malmö FF på sin hemsida efter SM-guldet och den sedermera inställda guldfesten efter Christiansens positiva test inte berört något utbrott i vare sig klubben eller truppen. Man skrev dock att verksamheten var pausad och alla spelare hemskickade längst ner i pressmeddelandet om Anel Ahmedhodzic inte skulle ansluta till Bosniens landslag.

Att omkring halva laget och staben testat positivt är ganska anmärkningsvärt. Inte minst med tanke på att Malmö FF har matcher kvar i allsvenskan som betyder en del för de andra lagen. Hammarby jagar en Europa-plats och det är MFF:s kommande motståndare och om många är borta kanske det blir tre enkla poäng.

Inser att det handlar om vilket ansvar Malmö FF har att informera. Dessutom vill man inte namnge smittade med tanke på individerna. Så länge klubben har kontakt med både Sirius och Hammarby och informerar dem är det kanske grönt? Om jag var supporter till Malmö FF hade jag velat veta om vad som skedde i klubben.

Annons

Sedan är det inte konstigt att spelarna efter att ha vunnit SM-guld efter en säsong inte hade corona-tänket. Även om den kritiken lätt kommer. Vilket klubben naturligtvis får handha. Men för mig är det bara ännu ett tecken på en sport som fortsätter att sluta sig och att det är svårare och svårare att göra ett journalistiskt jobb.

MFF är långt ifrån ensamt om att gå i den här riktningen. Det är likadant i 08-området. Även där är det mer stängt och tillknäppt. Likadant inom fotbollsförbundet. Det handlar givetvis inte om de som hanterar pressfrågorna. För snarare handlar det om att ledningen styr utvecklingen i den här riktningen. Parallellt med att strypa tillgången så ger man medlemmar ett hårt kurerat innehåll. Även spelarna kan ge brottstycken via sociala medier.

Utvecklingen är tråkig men kanske oundviklig. Corona har bara skyndat på den precis som att viruset drivit fram andra skiften i samhället: från att butiker och kontor där till att man skapar nya vanor. Malmö FF är som sagt inte ensamt om det här, det här har hela fotbollsvärlden gjort. Från klubbar till landslag.

Annons

Tillgången till spelare och ledare är sämre. Ibland är det helt omöjligt att ställa följdfrågor och det är lätt att vifta bort journalister som ibland behöver ställa motfrågor. Som när man bevakade landslaget i Danmark och skulle skriva frågor i en chatt och där man sedan fick svar på en svajig Teams-sändning. Nej, det är inget som gör jobbet lättare.

Sydsvenskans Max Wiman är kanske en av de journalister som följer Malmö FF närmast och det är lite deppigt att läsa hans blogg om klubbens assisterande tränare Daniel Bäckström. Hur man som journalist knappt få se några träningar och inte heller har fått prata med honom. Vilket gör det svårt att bedöma Bäckström när han nu lämnar klubben. Den assisterande tränaren har uppenbarligen inte fått uttala sig heller.

Man kan undra vad Malmö FF-ledningen är rädd att den assisterande tränaren ska säga? Ja, jag vet att i utlandet och i stora klubbar är det så att bara huvudtränaren talar, men det är rätt underligt i den svenska miljön. Men numera vill gärna stora klubbar gärna stänga till och definitivt inte ha ut någon negativt som kan störa klubben eller ge trista rubriker.

Annons

Klubbar är en stor del av städerna och orterna de kommer ifrån och de har ofta ett stort stöd från kommun och supportrar. En del offentliga medel går in i klubbarna antingen direkt eller indirekt och då behöver någon mer än supportrar titta på hur det går till. Vem är inte nöjd när medier kan upptäcka oegentligheter i samhället och belysa vad som gått fel.

Dessutom behöver inte mer tillgång till spelare och ledare med automatik betyda något negativt. Det kan handla om att skildra andra historier som medier gärna tar sig an. Som när en del MFF-spelare agerat i mustachskampen för att samla in pengar till forskning om prostatacancer eller hur Behrang Safari varit öppen om livet med sina autistiska söner.

Tidigare har man kunnat skylla en strypt tillgång på att det kan störa den sportsliga prestationen. Nu kan man även flika in smittorisken. Det senare är helt omöjligt att argumentera emot. Vem vill bidra till mer smitt? Ingen, naturligtvis. Dock är jag frågande till om man kommer att gå tillbaka till hur det var innan coronautbrottet den dag man har läget under kontroll? Tveksamt. Mycket tveksamt.

Annons

Därför måste vi elda på i den här frågan. Jag vet givetvis att vi journalister möts av mothugg när vi påpekar det här. Samtidigt tror jag att en del MFF-medlemmar kanske uppskattade att medier avslöjade det planerade samgåendet med LB07 och kunde berätta om MFF-ledningens tankar innan den hade krattat färdigt. Det finns naturligtvis fler exempel där journalister inte går ledningens ärenden.

Under fredagen har Aftonbladets Johan Flinck en intervju med Rasmus Bengtsson som går hårt åt både Jon Dahl Tomasson och Malmö FF efter en säsong där han knappt figurerat. Naturligtvis kan inte alla spelare gilla tränaren, det är en del av fotbollen. Men jag gillar att Bengtsson efter det vunna SM-guldet vågar ge sin syn. Ofiltrerat.

Något Malmö FF helst sluppit. Frågan är bara om rubrikerna blir bättre av att det är något som kommer ut men där klubben försökt lägga locket på? Utan att Aftonbladet hade avslöjat bråket mellan Rasmus Bengtsson och Jon Dahl Tomasson i våras så hade man inte alls förstått hur en av allsvenskans bästa mittbackar åkte oerhört långt bak i kön. Och det bara ett drygt år efter att han förlängde kontraktet.

Annons

En del kanske nöjer sig med kurerat innehåll från antingen klubb eller spelare och från en del medier som bara ligger på ledningens linje. Det kanske är framtiden när medierna är pressade och där corona hjälpt till att trycka tillbaka journalisterna. För egen del tar jag hellre del av något journalister som inte är kopplade till mina klubbar tagit fram än det klubb-TV pumpar ut i form av propaganda, men i fotbollens värld är alla olika – och det är bra.

Helgens...

Helgens måste
Leeds-Arsenal, Fotbollssöndag Europa med Napoli-Milan, en radda allsvenska matcher.

Helgens avstå
Det mesta. Tyvärr.

Veckans sorgliga besked
Expressens tidigare fotograf Jan Düsing gick bort i veckan. Han var en skicklig fotograf och täckte mycket ishockey och annan sport men han var även en oerhört vänlig person. Det är inte helt vanligt i den rätt hårda kvällstidningsvärlden. Även om jag inte gjorde mycket ishockey blev det en del jobb med Düsing. Bland annat ett av mina första reportage som handlade om SM i dragkamp och jag var sjukt nervös inför det. Men Jan Düsing var en trygg hand att hålla i och trots sina då 27 år på jobbet var han fortfarande nyfiken och på jakt efter bilder. Dessutom köpte han att man själv inte var världens mest erfarna reporter. Så det gjorde ont att läsa om att Düsing blivit ytterligare ett av alla offer för corona. Läs gärna Gunnar Nordströms skildring av Düsing som kollega. Eller Magnus Nyström som talat med många av stjärnorna som Düsing bevakade. Även om det var ett tag sedan jag träffade Jan Düsing som gick i pension 2013 så är det inte svårt att minnas hans varma leende, hans vänlighet och att han både kunde skämta och berömma.

Veckans tystnad
I en tid när fotbollsspelarna drivs hårdare än någon gång tidigare är det slående hur få som uttalar sig om det. Allt från det komprimerade spelschemat till coronafotboll och så vidare. I Norge gick ju spelarna snarare till angrepp på myndigheterna kring stoppade matcher. Real Madrid-stjärnan Toni Kroos är ett av få undantag som kritiserat både Uefa och Fifa. Samtidigt kanske det är förståeligt när spelarna är en del av en underhållningsindustri som betalar många väldigt bra. De får utöva sin hobby även om det givetvis finns baksidor. Fått några mejl från folk som undrat varför spelarna inte protesterar kring upplägg med både landslag och klubblag under hösten. Även om spelarfacket Fifpro tagit ställning och påpekat att det späckade schemat kan skada spelarna så är det förvånansvärt tyst från de som spelar matcherna. Kanske inte vill gunga båten de sitter i?

Veckans moderna fotboll
FC Midtjylland söker en videoscout. Det mest fascinerande är att upplägget är att man ska vara frivillig videoscout. Det vill säga noll kronor i lön. Den danska klubben som spelar i Champions League med rejäla intäkter och vars ägare Matthew Benham även äger Brentford och själv är miljardär.

Veckans läsarbrev
Hej Olof, Friends dåliga gräsmatta är ju nära en parodisk följetong, problemet är tydligen brist på solljus och bevattningen. Vad säger svff? Hur mycket pengar få svff lägga på gräset? Hur kunde det bli så här och vad har svff för plan? Låter inte troligt att de ska kapa av ett etage för få in mer ljusinsläpp. Vore intressant med en djupdykning. Mvh Johan

Svar: Det är mycket som inte blev som tänkt med Friends Arena. Budgeten var på 1,9 miljarder kronor och med den senaste ombyggnaden närmar man sig det dubbla: 3,8 miljarder kronor. Man var nog övertygad om att man skulle kunna lösa gräset, men det går inte. Så nu handlar det om att byta det med jämna mellanrum. Förbundskapten Janne Andersson var inte nöjd när det var uppe inför den här samlingen, men han försvarade samtidigt vaktmästarna som inte kan göra mer än vad de gör. Nu äger SvFF inte hela arenan utan bara en tredjedel och resten har Fabege och tillsammans räknar man nog med att fortsätta byta gräs. För det är för mycket som talar emot att få det att fungera. Så det är inte så mycket mer att gräva i.

Veckans vinnare
SVT-sportens Jacob Hård fick Lukas Bonniers Stora Journalistpris. Juryns motivering löd: ”Han skapar dramatik, panik och eufori för generationer i tv-soffan. Alltid i perfekt balans mellan folklighet, proffsighet och passion.” Kul att en sportjournalist blev prisad och han blir den tredje som får just det här som delas ut för långvariga framstående professionella prestationer inom journalistik och instiftades 1992. Tidigare har Mats Olsson och Lasse Granqvist fått priset. Jacob Hård har ju fått en del kritik hur han hanterat den norska dopningsskandalen och det är klart att som referent av tävlingar hamnar man lätt i en svårnavigerad roll. Klart är att han dock skött det uppdraget och gjort det bra och att man får se journalist som bredare än bara granskande och ifrågasättande.

Veckans kvicka reträtt
För ett år sedan presenterade Sportbladet en ny chef i form av SVT:s Patric Hamsch. Efter mindre än ett år byter han jobb till NWT i Karlstad och talar om att vara en del av en spännande resa där. Det går inte bara snabbt i hockey. I pressmeddelandet från Aftonbladet heter det dock att han stannar i Karlstad av familjeskäl och det är väl där han bott hela tiden. Även Expressen har tappat sin sportchef när Pär Andersson nyligen blev klar för Discovery där han ska bli fotbollschef. Kanske inte är helt lätt att vara sportchef på kvällstidningar?

Veckans moderna fotboll II
Nu är det klart att serie A säljer tio procent av ett nystartat bolag som kontrollerar ligans mediarättigheter för närmare 17 miljarder kronor. Skälet är att ligan anser sig behöva både kapital för att överleva på kort sikt men framför allt växa på lång sikt och få upp värdet på ligarättigheterna.

Veckans moder fotboll
Fjorton veckors betald föräldraledighet. Förbud mot att sparka gravida spelare. Det internationella spelarfacket Fifpro har legat på Fifa i frågan och fått igenom ett förslag. En stor seger för förra landslagsmålvakten Caroline Jönsson som sitter i Fifpros styrelse och jobbat för förslaget.

Veckans läsarbrev II
Hej Olof! Som en nuvarande student som för närvarande försöker läsa ihop tillräckligt med högskolepoäng för att komma in på journalistutbildningen var din text om yrket i din senaste bok lite alarmerande. Drömmen är att bli sportjournalist. Jag hade mig kunnat tänka mig tv, radio eller att jobba på klassisk dagstidning. Men det känns svårt att som nyexaminerad journalist om ca 3 år ta sig in på marknaden och köra över den stenhårda konkurrens som idag existerar. Motivationen lyfter inte heller när jag läser att det finns 11 000 journalister i Sverige redan och intresset verkar öka med små chanser att få anställning.  När jag pratar med äldre journalister och vad de tycker om ämnet är det överväldigande optimistiskt. Ett intressant citat är ”Hade jag levt en gång till hade jag blivit sportjournalist igen” vilket såklart intensifierar mitt intresse för yrket men samtidigt skapas det ambivalens. Frågan är om det är värt att lägga tre år av mitt liv på studier som i slutändan resulterar i att arbetsmöjligheterna är små och konkurrensen stor. Det är inte försent för mig att sadla om. Därför ställer jag frågan till dig.

Vad tror du om journalistyrkets framtid? Jag bär med mig en oro inför framtiden när jag läser allt det negativa. Vad tycker du? Mvh Isak

Svar: Förstår verkligen din tvekan då mediabranschen pressats hårt på senare år och antalet jobb minskar. Det är fakta. Sedan finns det undantag likt Dagens Nyheter som satsat på journalistik och där det gett intäkter som plöjs in i fler journalister. Lägg till att SVT och SR fortfarande får miljardbelopp årligen och att det kommer att finns journalistjobb där. Grunden är att man blir bättre på sitt jobb om man tycker det är roligt och då är det rätt att satsa på att bli journalist. Fler lär resonera som du och kanske blir konkurrensen om de jobb som finns kvar kanske mindre. Min förhoppning är också att vi kommer se andra typer av satsningar där journalistik är ett bärande inslag likt the Athletic som kommer från USA. Podcastvärlden som växer kan öppna upp för ännu mer journalistik. Sedan hänger lite på vilket alternativ du har till journalistik, om det är mer jobbsäkert. Domedagsprofetiorna hörde även jag när jag läste journalistik 1994-97 och det har funkat hittills, men i slutändan handlar det om vad du har lust att göra. För lust är en förutsättning för att ge sig på ett jobb som lätt kan sluka en.

Veckans moderna fotboll III
Den turkiska fotbollsligan pressades hårt av Bein Sports att gå med på mindre tv-pengar trots gällande avtal. Originalavtalet stipulerade fem miljarder kronor per år, nu har Bein Sports fått ner det till 3,5 miljarder kronor per år de två sista åren.

Veckans suck av lättnad
Uefa hade sedan tidigare planerat in vårens kongress i Minsk, Belarus. Nu har man flyttat den och hänvisat till covid-19. Sett till internationella hockeyförbundets prekära läge med ett VM i ett folkligt kokande Belarus där myndigheterna går hårt fram så är nog Uefa-gubbarna tacksamma att man kom ur det.

Veckans postmoderna fotboll
2 Bundesliga-laget St. Pauli ska från och med nästa säsong ta fram egna dräkter som ska präglas av hållbarhet. Under förra veckan framkom att klubben och Under Armour inte skulle förlänga sponsoravtalet. Nu ska man ta fram allt från en ny dräkt till runt 50 olika prylar och kläder men med hållbarhet i åtanke.

Veckans fotbollshöjdare med händerna i fel syltburk
Ordförande för Afrikas fotbollskonfederation (CAF) Ahmad Ahmad och hans vicepresident Constant Omari har problem med att Fifa:s etiska kommitté granskar en affär gällande tv-rättigheter. De två herrarna får nu frågor om ett tillägg till avtalet med Lagadère (minns ni när det franska bolaget skulle rädda Friends Arena…?) och där stora förluster flyttats från bolaget till CAF och där CAF dessutom betalat för att ta över skulderna. Ahmad Ahmad är sedan tidigare involverad i en muthärva i Frankrike där han greps och är även anklagad för sexuella trakasserier mot flera kvinnliga medarbetare. Både Ahmad och Omari sitter i Fifas styrande råd.

Veckans EM i en krigszon?
Fortfarande talar Uefa-basen Alexander Ceferin att det finns en möjlighet att EM 2021 (som ska heta EM 2020) spelas som planerat på tolv orter runt om i Europa. Ett av ställena är Baku i Azerbajdzjan som precis utkämpat ett krig med Armenien om Nagorno-Karabach. Är det verkligen rimligt att spela matcher i Baku sett till oroligheterna?

Veckans på tiden
Fifa stängde under fredagen av Haitis förbundsordförande Yves Jean-Bart på livstid. Han ska även böta nio miljoner kronor. Han har utsatt en rad kvinnliga spelare för sexuella övergrepp.

Veckans kommande VM-lottning
Den 7 december lottar Fifa VM-kvalgrupperna till kvalspelet som ska vaska fram 13 landslag från Europa som får delta i VM i Qatar 2022. Kvalspelet avgörs under 2021 med start i mars och slut i november. Därefter avgörs playoff i mars 2022. Det handlar om tio kvalgrupper där tio gruppsegrare går direkt till VM följt av att tio grupptvåor samt två lag från Nations League gör upp om de tre sista platserna i en semifinal och en final. Uefa:s 55 landslag är seedade i sex grupper och man ska lotta fram fem femlagsgrupper och fem sexlagsgrupper. Gruppvinnarna i Nation Leagues A-division är garanterade plats i en femlagsgrupp och det är Frankrike, Belgien, Spanien och Italien. Sverige är i grupp två vilket är ett steg upp från senast då några dåliga år för landslaget (2014 och 2015) innebar att landslaget var i tredje seedningsgruppen. Så här är seedningsgrupperna:

Pott 1: Belgien, Frankrike, England, Portugal, Spanien, Italien, Kroatien, Danmark, Tyskland, Nederländerna. 

Pott 2: Schweiz, Wales, Polen, Sverige, Österrike, Ukraina, Serbien, Turkiet, Slovakien, Rumänien. 

Pott 3: Ryssland, Ungern, Irland, Tjeckien, Norge, Nordirland, Island, Skottland, Grekland, Finland.  

Pott 4: Bosnien och Hercegovina, Slovenien, Montenegro, Nordmakedonien, Albanien, Bulgarien, Israel, Belarus, Georgien, Luxemburg.

Pott 5: Armenien, Cypern, Färöarna, Azerbajdzjan, Estland, Kazakstan, Kosovo, Litauen, Lettland, Andorra. 

Pott 6: Malta, Moldavien, Liechtenstein, Gibraltar, San Marino. 

Drömgrupp: Danmark, Sverige, Grekland, Luxemburg, Andorra.

Mardrömsgrupp: Frankrike, Sverige, Norge, Bosnien, Cypern, Moldavien.

Granngrupp: Danmark, Sverige, Island, Finland eller Norge, Färöarna.

Veckans långbänk
Till slut enades Sef-klubbarna som att pengarna som kommer från Discovery och Unibet i större utsträckning ska gå till allsvenska klubbar. Det blev inte så mycket som en del av storklubbarna ville, utan snarare en långsam förflyttning. Varje procentenhet är cirka fem miljoner kronor.

Veckans spelvän
La Liga-basen Javier Tebas är arg på spanska myndigheter som stoppar spelbolag från sponsring från och med nästa säsong. Corona pressar de spanska ligaklubbarna som dessutom blivit ålagda att sänka lönekostnaderna. Dessutom ska man eventuellt förbetala tv-pengar.

Veckans lag
Det norska nödlandslaget som kastade sig i väg till Österrike och var nära att vinna och bara ett mål från att ordna gruppsegern åt Lars Lagerbäck. Bakgrunden var att Norges Anders Tegnell stoppade Lagerbäcks landslag från att möta Israel i en träningsmatch och sedan även från Nations League borta mot Rumänien och Österrike. Efter att mötet med Rumänien ställts in (Norge förlorade sedermera matchen med 3-0) samlade det norska förbundet ihop 18 spelare. Med bara en träning så gick de ut och skakade Österrike och det blev stor succé i Norge där nödlandslaget satte tittarrekord för Nations League och där som mest 900 000 följde matchen. Hjältarna gjorde avtryck på Norge, återstår att se om någon av dem når Lagerbäcks landslag.

Veckans moderna fotboll IV
Två Hollywoodstjärnor köper Wrexham. Kostnaden är noll men Ryan Reynolds och Rob McElhenney måste skicka in 25-30 miljoner kronor i klubben.

Veckans bom
Sveriges U21-landslag gick på en rejäl smäll mot Italien och missar slutspelet. Efter Håkan Ericsons kvalsuccéer till EM 2015 och EM 2017 har U21-landslaget bommat två raka mästerskap, i Italien 2019 och kommande i Ungern och Slovenien 2021. Blåvitt-tränaren Roland Nilsson basade för större delen av den här perioden, men under hösten var Claes Eriksson ansvarig som tf, förbundskapten. Naturligtvis tufft med tanke på att en rad spelare tagit klivet upp till A-landslaget och nu var det corona-kaos. Vem tar över U21-landslaget inför nästa kvalcykel?

Veckans låt
”100” – Lisa Nilsson.

Veckans Leeds United
På söndag väntar Arsenal och om man kollar tabellplaceringar på väntande motstånd har Leeds tredje svåraste schema de närmaste fem matcherna. Bara Fulham och Tottenham har tuffare motstånd. På plussidan för Leeds är att både Kalvin Philips och Rodrigo är tillbaka efter skada respektive corona. Fin intervju med Philips i The Times och en bra med Patrick Bamford i the Athletic. Däremot finns ingen klarhet kring konflikten mellan Pablo Hernandez och Marcelo Bielsa och den förstnämnde som petades från 18-mannatruppen efter ett utbrott när han blev utbytt är nu skadad.

Veckans siffror
76. Antalet procent utav de 1,8 miljarder pund som Manchester United lagt på spelarköp sedan 1992 (Premier Leagues grundande) som gått på spelarförvärv efter att Sir Alex Ferguson slutade som manager 2013. Naturligtvis inte konstigt att mer gått senaste sju åren både sett till inflation samt att intäkterna ökat i fotbollens värld.

Veckans poddintervju
Mjällbys sportchef Hasse Larsson är gäst. Han talar om tränarjakten, om att hitta rätt med nyförvärv, om att ständigt vara beredd på att tappa dem, om tiden som spelare och varför han inte fick följa med Frank Worthington på Hanöhus Night Club. Sedan tidigare finns närmare 290 avsnitt av podcasten och det är bara att klicka på länken för att finna tidigare avsnitt och lyssna på dem.

Publicerad 2020-11-20 kl 15:45

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto