POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
PREMIER LEAGUE

Lundh: Ett mejl som ger en inblick ingen vill ha

Fotbollens affärer är inte sällan cyniska.
Och långt ifrån vackra.
I efterspelet till tragedin med Emiliano Sala som försvann på väg till Premier League har ett mejl flutit upp som ingen vill se.

Under torsdagen stängde de flesta transferfönster runt om i Europa och in i det sista bytte spelare klubbar. Många klagar på att det var en rätt händelselös månad och faktum är att spelarhandeln backade för första gången sedan 2012. Det var försiktigare.

Premier League-klubbarna halverade sina köp jämfört med 2018. Ändå är det knappast någon fattigdom som kopplat greppet om den europeiska fotbollen 2019. I de fem stora ligorna köpte man spelare för 6,5 miljarder kronor och då tillkommer både löner och bonusar till spelarna.

En affär som gjordes upp tidigare i januari var Cardiffs köp av Emiliano Sala för 15 miljoner pund av franska Nantes. Den argentinske anfallaren som kom till Frankrike som tonåring krigade sig upp i ligasystemet och hösten 2018 lossnade det rejält.

Ingen har väl missat att Sala försvann i ett inhyrt privatplan på väg mellan Nantes och Cardiff och ännu har varken Sala, piloten eller planet återfunnits. Anfallaren hade skrivit på för Cardiff och skulle bara säga adjö till lagkamraterna i Nantes och hämta lite grejer.

I efterspelet till tragedin har franska L'Equipe kommit över ett mejl från agenten Willie McKay, som ordnade privatplanet till Sala, och som McKay skrivit till anfallaren inför en möjlig transfer till England. Ett mejl som är rätt omskakande att läsa.

Willie McKay är rätt känd i England och har framför allt gjort affärer när han tagit spelare från Frankrike till Premier League och inte sällan spelare från olika länder i Afrika. Han har figurerat i olika härvor där mutor förekommit men är aldrig fälld.

I början av januari 2019 så mejlar McKay till Sala och beskriver hur många spelare han hjälpt med transfers till England. Agenten är tydlig med att hans intresse främst handlar om att tjäna pengar och mycket pengar, och att man inte är intresserad av Sala som person.

McKay hymlar inte om att det här bara hänger ihop med att Sala är fotbollsspelare och här handlar det inte om en ”far-och-son-relation” och är också noga med att flika in att den här inställningen inte är något personligt, utan det är bara affärer.

Willie McKay förklarar vidare att man jobbar för klubbar i Frankrike och att man begärt mandat från Nantes att sälja anfallaren, och det är inget hinder för Sala att jobba med en annan agent men att de flesta brukar vara nöjda med McKay.

McKay påstår att man talat med alla klubbar i England inklusive toppklubbarna, men att enda budet är från Cardiff. Nu har McKay fått höra att Sala inte är intresserad av nykomlingen, men det är nog McKays eget fel, skriver han.

För McKay avslöjar att det är han som skapat intresse kring Sala genom att plantera artiklar om intresse från West Ham och Everton. Han skriver att ingen i England följer Ligue 1 och det är ett måste att skapa den här typen av ”buzz”.

I mejlet framkommer att Sala ska få 50 000 pund i veckan plus bonusar och det under fyra till fem år beroende på kontraktslängden. Dessutom kan den som följer med och gör klart affären få en miljon pund, skriver McKay, och då oavsett om det är en mamma eller en agent.

Naturligtvis är det lätt att hoppa på agenten och känna ett illamående över mejlet, men det här är en hel industri där Willie McKay bara är en liten del. Cardiff gör affärer med honom precis som Nantes och även där handlar det om att göra bästa möjliga affär.

Journalister är en del av det här när vi får tips och jagar på historier och mer eller mindre medvetet är de som skriver olika historier. Är det sant eller inte? Ja, det är svårt att veta men det finns en efterfrågan på historier och då är det lätt att de uppstår.

Medierna lever givetvis på det här för att supportrar vill läsa om att favoritklubben jagar en spelare. Om det inte efterfrågats så hade det inte funnits och det speglar silly season-snurren som bara går runt och runt. Många vill läsa och höra om de möjliga affärerna.

Dessutom är det fler än agenter som utnyttjar journalister. Spelare som vill i väg eller vill ha ett bättre avtal kan få fart på media. Likadant kan det vara med klubbledare som vill verka framåt och därför läcker uppgifter.

Dessutom har Willie McKay gjort mängder av affärer och det är inget som stoppar honom eller andra. För i grunden är det inget personligt, det handlar om att tjäna så mycket pengar som möjligt för de inblandade då det bara handlar om affärer.

Även Emiliano Sala blev insyltad med McKay och hans son Mark som också är agent och de hjälpte honom med praktiska saker. Inte minst var det agenterna som ordnar privatplanet som sedermera försvinner över Engelska kanalen.

Mejlet var en inblick i en värld som är allt annat än snygg. Det var förvisso starka och vackra scener när Nantes och Cardiff tog avsked av Sala i samband med matcher i veckan men efter att ha tagit del av McKays ärliga mejl så fick de ett helt annat skimmer.

Helgens...

Helgens måste
Seriefinalen Leeds-Norwich står över allt. Avspark 18:30 lördag. Även se ”Escape at Dannemora” då jag är sjukt svag för amerikanska fängelsefilmer.

Helgens avstå
Super Bowl LIII?
Avspark 00:30 och det svider fortfarande att Philadelphia Eagles föll på vägen. Även om jag gillar Los Angeles Rams unge tränare som bara är 33 och bara var 30 när han fick jobbet.   

Veckans deppiga fotbollspolitiska signal
PSG
-basen Nasser Al-Khelaifi blev i veckan invald i Uefa:s exekutivkommitté. Alltså samma man som fortfarande är under utredningen för misstanke över att Qatars sportkanal Bein Sports mutade Fifa:s dåvarande generalsekreterare så man kom över tv-rättigheter till VM och dessutom utreder Uefa om Paris SG fuskat sig förbi Uefa:s finansiella regelverk. Förvisso är det ECA (European Club Association) som placerat qatariern där, men det är knappast någon vacker bild av fotbollen. Lägg till att Al-Khelaifi via Bein Sports är en av de största köparna av fotbollsrättigheter. Men det är dags att sluta bli förvånad. Qatars pengar räcker långt, det är vi varse i Sverige.

Veckans tv-expert
Tidigare Dallas Cowboys-stjärnan Tony Romo har fått mycket beröm för sin förmåga att förutspå spel i amerikansk fotboll. Nu har Wall Street Journal kollat igenom 50 timmar från sändningar och Romo hade rätt i 68 procent av sina 72 förslag i sändningar.

Veckans landslag
Qatar vann Asiatiska mästerskapen och tog landets första titel någonsin. Dessutom släppte man bara in ett mål på hela turneringen, i finalen mot Japan, men man vann till slut matchen med 3-1 efter en VAR-dömd straff. Triumfen är en tydlig signal om att den långsiktiga satsningen på att vaska fram talanger både bland gästarbetares barn och i fattiga länder och sedan drilla dem med katalanska tränare och metoder gett resultat. Redan i sommar kliver Qatars landslag in i Copa America - även Japan är med i mästerskapet som spelas i Brasilien - och gruppen som det qatariska landslaget fått är inte lätt: Argentina, Colombia och Paraguay. 

Veckans läsarbrev
Hej Olof! Ta det här med att Rune Andersson ber TFF sätta sprätt på 50 millar. Du har helt rätt när du säger att det finns inga garantier för att lyckas. Dessa 50 millar kommer att funka precis när man som grabb hade tjänat ihop några tior och när sedan katalogen HOBBYFÖRLAGET dimper ner i brevlådan. På 10 minuter hade man bränt hela kassan på en massa skräp man beställt. Det är patetiskt att höra managern Peter Swärdh när han, precis som du säger, börjar spekulera på vilka hyllor han nu har möjlighet att förstärka ifrån. De här fotbollsidioter, som de här snubbarna är, med den ena finare titeln än den andre, de lever i en bubbla helt ovetande hur dumma dom är. Ta det här med att värva spelare, de åker runt i hela världen i tron om att de kan hitta så jävla många bra spelare, ju längre hemifrån Sverige desto bättre. De är fan i mig lika korkade som de i Svenska akademin. Allsvenska Akademin, nu är det myntat. Jag är helt övertygad att den gamle Österbossen Stig Svensson ligger och garvar i sin grav åt eländet. Den gamle räven tog receptet med sig i graven på hur man bygger ett stabilt lag som vinner allsvenskan. Ett recept som egentligen inte var så komplicerat. Gubben hade det hela klart för sig, han åkte ut en 6-7 mil runt Växjöregionen, runt till småklubbarna. Där fanns lösningen på gåtan. Därifrån plockade han från klubbarna i gärdsgårdsserierna gossar som härdats och spelat seniorfotboll sen de var 13-14 år. Nu, 20-22 år gamla var de fullfjädrade och härdade som bara väntade på att skolas in i Östers IF. För naturligtvis hade denne sluge Stig Svensson sett till att även ha en tränare av allra högsta rang. Östers if är mig veterligt det enda lag som vunnit Allsvenskan i sitt premiärår? Att det skulla vara tur eller en tillfällighet? Ingalunda, den gubben visste vad han gjorde. I dag är det fan inte några som scoutar i de lägre divisionerna. Ingen av de här höga herrarna i den här bubblan jag talade om, ingen är beredd att skita ner sina fina kostymer på en skitig träbänk i divison 5 nordöstra skåne. Men än idag så springer de runt där, 13-14 år och spelar ordinarie i byns A-lag, lika härdade nu som förr när de har gjort en 7-8 år i A-laget och nyss bara 20 år fyllda. I dag excisterar bara Akademier och Ekkono Metod i skallen på de här idioterna. Till Akademierna söker sig de här "talangerna själva" i tidig ålder, de var lite duktigare än sina kamrater i tidig ålder, inte ovanligt att "pappa" var tränare. De hade på så sätt en lättare resa. Akademierna hade säkert mycket att lära ut men,  de här valparna lever med varandra i en skyddad verkstad i flera år. Den dagen de skall ut i seniorfotboll får de en chock när de skall gå i närkamp med spelare som spelat flera år på seniornivå. Du förstår poängen va? Kompisen som stannade kvar hemma i byn sopar banan med den hemvändande "talangen" som gav upp efter "chocken". Här har du en av anledningarna att Sverige har stått sig ganska slätt i klubbfotbollen under alla år jämfört med övriga europa. Åk upp och kolla Gothia Cup och jämför med de utländska lagen så förstår du varför. Själv har jag kollat fotboll i snart 60 år, allt från div 7 och upp på toppnivå, säkert 50 matcher om året. Alltid när jag har sett allsvensk fotboll har jag blivit väldigt besviken, den håller allt sämre klass allt efter åren går. Ibland undrar jag om de över huvud taget tränar. Nej, jag utmanar Rune Andersson. Jag garanterar att jag skall när som helst plocka ihop ett lag med spelare från div 3 och ner, som skall slå TFFs nästa storbygge. Det var definitivt ingen knall att Hässleholms IF slog ut TFF ur Svenska cupen, bara ett bevis hur svensk klubbfotboll mår. Gör som Mr Öster se till att allra först till att värva en topptränare och en kunnig styrelse, sen kan man åka ut på vischan och värva "riktiga" spelare. Vet du varför Svensk klubbfotboll är så dålig. Kolla statistiken mellan Juventus - Malmö FF i Champions league. Passningar 580 -240. Fullbordade passningar 90% - 66%. Bollinnehav 70-30. Ändå pratas det aldrig i Svensk fotboll om passningar inom laget, fler passningar = mer bollskicklighet. Varför? Ramlar poletten aldrig ner? Det var allt för nu. Du får gärna använda detta materialet hur du vill. Bjud gärna in Tommy Svensson i din pod och diskutera  om hur han pappa byggde Östers IF. mvh GR

Svar: Allt var bättre förr, eller? Håller inte med om att det inte diskuteras om spel, bollinnehav och den typen av spelideologiska frågor. Håller inte heller med om att klubbar inte rekryterar från lägre divisioner. Däremot är det rätt givet att TFF inte är ett garanterat topplag trots 50 miljoner kronor. Dessutom är det Johan Andersson (Runes son) som numera driver Mellby Gård och satsningen. Tommy Svensson gjorde jag för några år sedan och min bild är att han inser att tiderna förändrats och att Stig Svenssons metoder som gick bra på för 40-50 år sedan inte funkar i dag.

Veckans Lars Ohly
Notts Countys
ägare Alan Hardy visade en del av kroppen på sociala medier och ska nu sälja klubben. Lär dock bli en jobbig match i helgen då bortafansen från Lincoln köpt en stor mängd uppblåsbara penisar… Lite Janne Huoko-varning.

Veckans tuffa uppdrag
Malmö FF
:s valberedning föreslår Anders Pålsson som ny ordförande efter Håkan Jeppsson som tragiskt gick bort i början av december. Även om Pålsson är en erfaren och framgångsrik affärsman med förflutet i MFF och som suttit i styrelsen sedan Jeppsson tog över är det ingen lätt uppgift att axla det ansvaret. Det råder inget tvivel om att Jeppsson betytt oerhört mycket för att lyfta Malmö FF och inte minst genom att professionalisera verksamheten i föreningen. Bland annat såg Jeppsson till att han och styrelsen sysslade mer med långsiktiga och strategiska frågor snarare än att hoppa in i den dagliga verksamheten som tyvärr är ganska vanligt i svensk fotboll.

Veckans trendsättare
Greta Thunbergs
fredagsstrejk sprider sig.

Veckans blogg
Gillar alltid Osynliga Handen och han skriver om det kommande gapet i svensk klubbfotboll när det nya spel och mediaavtalet slår igenom 2020. Hade själv en krönika på temat i förra veckan och vi har lite olika synpunkter. Även om man verkligen kan argumentera att det kan vara rätt att hålla igen på värvningar och istället bygga organisation och sedan trilla ner i en superetta som också har mycket mer pengar så är det väl olika för olika klubbar. Kanske rätt resonerat för Falkenberg, betydligt svårare för Kalmar FF och Helsingborgs IF som redan gett sig in i rejset.

Veckans riskkapitalist
Johan Andersson som leder Mellby Gård ihop med sin farsa Rune Andersson och de skickar in ytterligare 50 miljoner kronor ovanpå sin vanliga och årliga sponsring samt de dryga 100 miljoner som man injicerat i Trelleborgs FF.

Veckans moderna fotboll
La Liga
blir sponsor till Davis Cup i tennis. Den spanska ligan har signerat ett fyraårigt avtal. Även om det finns en tydlig koppling via Barcelonas back Gerard Pique som via ett riskkapitalbolag lett omstöpningen av den anrika tennisturneringen.

Veckans läsarbrev II
Det är något skumt med Hammarbys värvning av Gianluca Curci. Måndagen den 21 januari meddelade media att AFC och Curci kommit överens om att bryta Curcis treårskontrakt med två år kvar av familjesociala skäl. Curci skulle återvända till Italien för att ta hand om familjen med två söner. Tre dagar senare meddelade Hammarby att han var klar för dem. Då är min fråga. Vilken ledare för en toppklubb kontaktar en spelare som fått bryta ett långt kontrakt av sociala skäl för att erbjuda ett kontrakt? Om Curci kommer att bli en succé så gissar jag att lokalpressen runt om i landet kommer att påminna HIF att man genom en speciell händelse fått honom “Gratis”. Det vore intressant att få veta sanningen bakom denna värvning. PS: Märkligt med förra årets älsklingsklubb Östersund och hatobjektet AFC. Ombytta roller i år? Hälsningar, Sten

Svar: I krig och kärlek är allt tillåtet enligt ordspråket och vi kan väl lägga till fotboll. Hammarby lockar väl mer och det var väl helt enkelt andra skäl till att Curci bröt med AFC och det är inte förstå gången folk skickar ut pressmeddelande med halvsanningar eller lögner. Hade velat se hur Hammarbys fans reagerat om en av klubbens spelare gjort likadant.

Veckans klarläggande kring tv-rättighet
Zlatan Ibrahimovic
och MLS har ingen hemvist i Sverige efter att EurosportEuropa-nivå tackat nej till att förlänga rättigheten efter fyra år med den nordamerikanska fotbollsligan. Vilket innebar att matcherna gick att se på Discovery/Eurosport i Sverige. Därmed är det oklart om LA Galaxy går att se i Sverige när ligan går i gång i mars, men det är inget vågat tips att MLS i så fall dyker upp på Strive. IMG har de globala rättigheterna till MLS ända till 2022 och det är väl inte omöjligt att man trycker in La Galaxy på Strive om inte någon annan aktör köper innan ligapremiären 2 mars. Zlatan och LA Galaxy inleder hemma mot Chicago Fire.

Veckans läsning
VM i Qatar har varit högaktuellt och New York Times har en fin inblick i propagandakriget om mästerskapet mellan det lilla emiratet och dess grannländer. Idrottens Affärers Dan Persson bloggar bra om att idrotten genererar betydligt mer till statskassan än kulturen och samtidigt får mindre bidrag, och ändå lyckas kulturen sätta betydligt mer press på ministern än idrotten. Guardians Marina Hyde är en favorit och bloggen om Europatouren i golf i Saudiarabien är som vanligt vass.

Veckans överraskning
Jonas Olsson
spelar vidare för Wigan.

Veckans icke-klubbskifte
West Hams Marko Arnautovic
ville först till Kina men förlängde sedan kontraktet med London-klubben och talade om sig själv i tredje person i ett pressmeddelande där han förklarade att Marko Arnautovic aldrig vägrade träna eller spela matcher. Heja!

Veckans siffror
36 395. Antalet dollar en kund på StubHub under torsdagen betalade för två biljetter till söndagens Super Bowl LIII mellan Los Angeles Rams och New England Patriots. Motsvarar runt 170 000 kronor per biljett. Bara att hoppas att rätt lag vinner.

Veckans låt
”Search and Destroy” – The Stooges.

Veckans Leeds United
Seriefinal mot Norwich på utsålt Elland Road. Delar av Yorkshire lär stå stilla lördag kväll när Marcelo Bielsa skickar ut Pontus Jansson o Co. Dock ett avbräck när nyförvärvet Daniel James kallades hem till Swansea när allt var klart och han bara väntade på Elland Road inför att klubbarna skulle släppa nyheten om övergången.

Veckans poddintervju
Rosenborgs Jonathan Levi
är måndagens gäst och förklarar varför det inte blev Hammarby, om hur han gick från bänken i division 1 till Europa League på två år och hur det smärtade när Henrik Larsson ratade honom. Sedan tidigare finns 215 andra poddintervjuer med olika svenska och utländska fotbollsprofiler som ni hittar via länken.

Veckans citat
”Nej. Jag var där på ett pitstop på väg mot Australien där jag skulle träffa kompisar och se Ola Toivonen spela match. Jag reste och bodde på hotell på egen peng.”

Kim Källström svarar på SVT:s fråga om han hade ekonomiska incitament att tala väl om Qatar-VM. Bakgrunden var denna intervju som Källström gjorde i Qatar. Kollar man Kim Källströms Instagram är det en bild på honom och nya partnern Anders Cedhamre och där Källström förklarar att han är glad över att ha gått med i Next Level Group och att den första affärsresan (som då gick till Qatar) inkluderade golf med Peter Forsberg. Bloggade för övrigt om deras medverkan på en ambassadbjudning och där Sveriges ambassadör Ewa Polano var tydlig med att man pratat samarbete: ” "De är intresserade att jobba med svenska företag och främja relationer med Qatar. Det är bra för oss att komma med något extra. Kim och "Foppa" är attraktioner och kanske kan man träna fotboll med Kim och nu byggs fina golfbanor och kanske kan man spela golf med både "Foppa" och Kim. Vi kan jobba genom sport och här är Next Level Group intressant men även Core och vi hade en del möten." Onekligen ett rejält ”pitstop”. Och undrar ni vad Core är så är det ett liknande företag som Keith Karlsson driver och med fokus på samarbeten mellan idrottare och företag.

Publicerad 2019-02-01 kl 21:08
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto