Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Lundh: Ett mörker över svenska Europa-ambitioner - inte ens nära Nordens bästa liga

Sverige, Kazakstan och Belarus.
Tre ligor bland Europas 30 bästa - och de enda som saknas i gruppspelen.
Tur att Uefa inför ett uppsamlingsheat nästa höst.

Under torsdagen lottades Uefa Champions Leagues gruppspel. Under fredagen är det lottning av Europa Leagues gruppspel. Inga svenska klubbledare behöver lägga någon tid på det utan kan fokusera på helgens kommande allsvenska omgång.

I danska Midtjylland sitter man och räknar på de dryga 300 miljoner kronor som strömmar in till klubben. Även norska Molde kan skissa på intäkter på 60-70 miljoner kronor. Extra värdefulla i dessa corona-tider när budgeten är sprängd sedan länge.

Malmö FF var närmast att ta sig hela vägen till gruppspelet men föll på sista hindret. La Liga-laget Granada var för svårt och utnyttjade chanserna på plats i Malmö och det går att konstatera att MFF kunde fått en lättare lottning. Samtidigt slog man tuffare lag i gruppspelet både 2019 och 2018.

ANNONS

För tolv år sedan drog Svensk Elitfotboll i gång en utredning för att se vad man kunde göra för att lyfta svensk klubbfotboll och Framtidsutredningen kom 2010. Med den som bas tog nuvarande Sef-basen Lars-Christer Olsson arbetet vidare som fristående konsult och man jobbade vidare.

Till 2012 hade Sef fått både ny vd i form av Mats Enquist och Olsson hade valts som ordförande och då presenterade man också visionen om Nordens bästa liga. Utåt kommunicerade man 2020 som mål, men internt jobbade man med 2017 då man skulle nå det.

Man hade en rad tankar på hur man skulle åstadkomma det:

  • Bygga image kring ligan, lagen och profilerna i densamma
  • Utveckla arenaupplevelsen för publiken
  • Identifiera intäktsströmmar, hitta nya intäkter till parterna var för sig och gemensamt, i syfte att maximera parternas behållning av samarbetet.
  • ANNONS
  • Stärka den sportsliga utvecklingen i ligan
  • Satsa på nya medier för att bygga kundbas
  • Bygga image och ge service
  • Skapa intäkter
  • Utveckla TV-upplevelsen kring ligan, lagen och profilerna
  • Skapa nästa generations spelupplevelse kring fotbollen


Mycket är naturligtvis åstadkommit men man kan inte säga att allsvenskan är nära att vara Nordens bästa liga. För på något sätt är det viktigaste kriteriet sportsliga resultat och där är Danmark långt före på en 14:e plats och Sverige är 22:a utan lag kvar som innebär en risk på att man faller.

Vi kan givetvis lyfta inramningen kring allsvenskan som slår den danska ligan de flesta dagar i veckan. Svenska klubbar kan dessutom konkurrera med danska när det handlar om skattefördelar vilket är ett skäl till att vi sett fler nordiska spelare i allsvenskan. Samtidigt är vi ett större land som ger större möjligheter att dra in allt från sponsorer till åskådare. Bara det borde ge ett försteg som borde vara svårt att tappa. Och det trots att SHL finns här och konkurrerar om talanger, tv-pengar och trogna sponsorer.

ANNONS

Givetvis väger det sportsliga tyngst. Norge har förvisso bara Molde i Europa Leagues gruppspel men är inte så långt efter Sverige på sin 24:e plats. Bra insatser av Molde innebär att Sverige kan bli trea i Norden efter det svaga 2020. Även Bulgarien kan tråckla sig förbi Sverige med två lag kvar i Europa-spelet. Vilket skulle innebära ett ännu större tapp.

Värsta för svensk klubbfotboll är att Malmö FF är undantaget som bekräftar regeln att svenska klubblag inte kan hantera spel i Europa. Jag vet att AIK, Helsingborg, Elfsborg och Östersund alla har varsitt gästspel i Europa Leagues gruppspel under 2010-talet men MFF har fem stycken. Annars är det en radda misslyckanden.

Vi kan givetvis ta fram FC Köpenhamns misslyckande från i går kväll. Det var Benny Hill över självmålet som innebar att den danska storklubben inte finns med i något gruppspel i Europa. Samtidigt är det bara tredje gången som man missar på över 15 års kvalificerande och man har ganska ofta överlevt gruppspelet. Danska lag får två platser i nästa Champions League-kval.

ANNONS

Tyvärr innebär svenska klubblags svaga kvalfacit att man halkar efter. För oavsett vad vi tycker om att pengar styr och ställer i fotboll så är det en brutal verklighet. Något som blivit ännu tydligare i samband med corona-utbrottet och allsvenskan som liga riskerar att halka efter ännu mer och därmed långt från målet att vara Nordens bästa liga.

Nu har kanske inte alla som bryr sig om allsvenskan skrivit under på att den ska bli Nordens bästa liga. En del är kanske nöjda med läget som det är och att Sverige position på Uefa:s rankinglista som styrs av spelet i Europa får flukturera bäst den vill. Går att köpa det resonemanget, men för svensk klubbfotboll är det dåligt.

Alla kan nog inse att det vore bättre för svensk fotboll att de 300 miljoner kronor som nu hamnar hos Midtjylland hade varit bättre i en svensk klubb. Inser att många inte vill se att Malmö FF blir rikare för det är en rival, men att Midtjylland nu kan locka svenska spelare är inte heller bra.

ANNONS

Hammarbys sportchef Jesper Jansson sa i min podcast att om Emil Roback varit dansk hade han varit dyrare för Milan att köpa. Skälet är att de danska framgångarna i Europa gör att man kan ta bättre betalt för spelare. Det är också ett skäl till att Malmö FF kunnat ta bra betalt för en hel del spelare efter de många gästspelen i Europa. Spelarna har visat kvalitet på en högre nivå.

Hur ska man ändra på det här? Ja, det är naturligtvis inget lätt uppdrag. Varje klubb vill säkert vidare och gör sitt bästa. Samtidigt finns en känsla att man inte prioriterar Europa-spelet tillräckligt mycket. Att kvalificerandet inte är det som är allra viktigast för klubben jämfört med ett kommande derby eller att bli trea även i år. Kampen att nå en kvalplats i Europa verkar viktigare än att ta vara på den.

ANNONS

Nästa höst behöver dock svenska klubbar inte oroa sig över att nå Europa Leagues gruppspel. Resultaten på senare år innebär att svenska lag inte platsar där, förutom mästarlaget som får kvala till Champions League. Istället får de svenska lagen slåss om Uefa:s nya tröstpris: Europa Conference League. Där går cupvinnarna samt det andra- och tredjeplacerade laget i allsvenskan in i den andra kvalomgången. Heja!

Kanske kan det komma intäkter via denna nya turnering? Ingen vet. Klart är att det blir en turnering med gruppspelsmatcher men sedan måste det bli något attraktivt som lockar publik, tv-bolag och sponsorer. Om det inte blir drag blir det inte heller några stora pengar till de svenska klubbarna. Det tog rätt många år innan Europa League, som drog i gång 1999, lyfte och gav rejäla intäkter.

ANNONS

I den bästa av världar kan svenska klubbar nå gruppspelet i denna nya cup och bli bättre i Europa och kanske nå målet att vara Nordens bästa liga. 2025? Då kan allsvenskan klättra på Uefa:s rankinglista. Allt för att komma upp ett steg i näringskedjan och kanske få vara med i kvalet till Europa League. Det är där vi är nu, men man vill inte titta neråt på rankinglistan.

Fakta

Helgens...

Helgens måste
Fotbollssöndag Europa på Cmore Fotboll med Juventus-Napoli som har avspark 20:45 med Hasse Backe, Gusten Dahlin, Vicki Blommé. Marcelo Bielsa vs Pep Guardiola 18:30 lördag. Hammarby-Djurgården 14:30 söndag. 

Helgens avstå
Golf. Spelade tävling med jobbet i veckan och efter den insatsen är det dags att fundera på att slänga klubborna för gott. Det blir i varje fall inget mer spel under 2020. 

Veckans svenskar i Europa
Marcus Berg, Viktor Claesson och Kristoffer Olsson såg till att FC Krasnodar nådde Champions League. Även Joel Andersson och Jens Cajuste var delaktiga i Midtjyllands triumf att ta sig till gruppspelet i Champions League. Sedan tidigare fanns Victor Nilsson Lindelöf, Emil Forsberg, Oscar Wendt och Dejan Kulusevski redan där. Kul för ryssvenskar och dansksvenskar att nå fotbollens finaste rum. Lite extra kul för Marcus Berg som gjort en stark inledning av säsongen och nu får en bra avslutning på utlandsäventyren med Champions League. Naturligtvis är det en boost för landslaget att en del svenskar är med på den högsta nivån och förhoppningsvis får de även speltid. Inget svenskt lag i Europa Leagues gruppspel men en hel del svenskar tog sig även in där: Filip Helander, Mikael Ishak, Zlatan Ibrahimovic (även om han var sjuk och missade straffdramat mot Rio Ave), Moldes Andreas Linde och Mattias Moström, Alexander Isak, David Moberg Karlsson, Jesper Karlsson. Må ha missat nog men när svenska klubbar inte är ute i Europa så måste åtminstone spelarna i landslaget och de som är på uppgång få mer erfarenhet av att spela i Europa.

Veckans corona-oro
Genoa-Torina flyttas då Genoa drabbats av 15 corona-fall. Det talades tidigare i veckan om att man skulle pausa serie A under några veckor. Man inser ganska snabbt att det finns inte mycket utrymme i kalendern att trycka in fler matcher för att hjulen ska fortsätta att snurra.

Veckans vinn-en-ny-bok
I torsdags släppte Lotta Schelin boken I huvudet på Lotta Schelin och jag har ett signerat exemplar. Svara på hur många mål hon gjorde i landslaget och mejla mig: olof.lundh@tv4.se så får personen med det första rätta svaret den signerade boken via posten. Lycka till! 

Veckans Champions League-tips
Grupp A
1. Bayern München
2. Atletico Madrid
3. RB Salzburg
4. Lokomotiv Moskva

Kommentar: Regerande mästarna blir svårrubbade även om Atletico förstärkt. Klart att de två giganterna tar sig vidare. CL-debutanten Salzburg kan utmana om tredjeplatsen och ta sig till Europa League.

Grupp B
1. Real Madrid
2. Inter
3. Borussia Mönchengladbach
4. Sjachtar Donestsk

Kommentar: Ett storsatsande Inter och Real Madrid är storfavoriter att gå vidare från gruppen och där talar erfarenheten för att Madrid-laget vinner gruppen. Oscar Wendts Mönchengladbach är i Champions League igen och kan ställa till problem för alla men slåss med ukrainska Sjachtar Donestsk om att bli trea och leva vidare i Europa League.

Grupp C
1. Porto
2. Manchester City
3. Marseille
4. Olympiakos

Kommentar: En lurig grupp där ett Manchester City som svajar får kämpa för att ta sig vidare. Portugisiska dubbelvinnaren Porto är främsta utmanare med Marseille strax bakom. City har förstärkt försvarslinjerna från Benfica och kanske räcker det för att staga upp Pep Guardiolas lag som jagar en framgång i Europa.

Grupp D
1. Liverpool
2. Atalanta
3. Ajax
4. Midtjylland

Kommentar: Det danska svensklaget Midtjylland får en rad häftiga matcher, men det blir nog inte många poäng. Atalanta gick långt i Champions League i somras och har visat i säsongsupptakten att man blir att räkna med. Svårt att tippa Liverpool på annan plats än den första. Ajax är inte lätt för något lag men fortsätter att tappa spelare.

Grupp E
1. Chelsea
2. Sevilla
3. Krasnodar
4. Rennes

Kommentar: Flera miljarder kronor har vässat Chelsea och det är klart att man är favorit att vinna gruppen, även om Europa League-vinnande Sevilla kommer att utmana. Svensklaget Krasnodar kan garanterat sno åt sig några poäng men en tredjeplats måste ses som en framgång. Plantskolan Rennes kan slåss om tredjeplatsen men inte mer.

Grupp F
1. Borussia Dortmund
2. Zenit St. Petersburg
3. Lazio
4. Club Brügge

Kommentar: Det tyska storlaget är klar favorit att vinna gruppen, men bakom Borussia Dortmund är det ganska jämnt. Det ryska mästerlaget klarade bara gruppspelet senast men har kvalitet att utmana de andra lagen. Club Brügge ska inte räknas bort men Lazio har bättre kvalitet även om säsongen inletts utan att man övertygat. 

Grupp G
1. Barcelona
2. Juventus
3. Dynamo Kiev
4. Ferencvaros

Kommentar: Messi mot Ronaldo. Kulusevski mot Barcelona och Henrik Larsson. En fascinerande lottning på flera sätt. Det är svårt att tro att antingen Dynamo Kiev eller Ferencvaros ska kunna hota giganterna Juventus och Barcelona som dock inte sett lika starka ut som tidigare. Snarare handlar grupp G om en kamp om tredjeplatsen mellan Ungern och Ukraina och en kamp om förstaplatsen mellan Spanien och Italien.

Grupp H
1. Paris Saint-Germain
2. RB Leipzig
3. Manchester United
4. İstanbul Başakşehir

Kommentar: Stjärnspäckade Qatar-bygget PSG är favorit att vinna gruppen med Leipzig och Manchester United i kamp om andraplatsen. Blir ett kul svenskmöte mellan Emil Forsberg och Victor Nilsson Lindelöf. United har inte övertygat ännu så länge och RB Leipzig kan sno andraplatsen. Det turkiska mästarlaget får svårt att ta sig vidare.

Veckans läsarbrev
Tjena olof, Hoppas du mår bra. Skulle verkligen uppskatta om du kunde ge korta tankar på nedan, stort tack på förhand! Hur kan en högerback i en bottenklubb i turkiska ligan gå före en formtoppad Tinnerholm som blir tokhyllad i USA vecka efter vecka och senaste 5 veckorna (kan vara 6) varit uttagen i ”MLS team of the week”. Anton har varit grym i klubblaget och levererat på hög nivå länge och är idag ansedd som topp 3 i ligan av vissa och av många experter anses vara MLS bästa högerback. Inte följt Johansson och kan inte hans statistik eller form, men han kan omöjligt visat framfötterna såpass i Turkiet redan då dom bara spelat 2 matcher. Har Janne o co inte koll eller hatar dom bara Anton? Fattar noll och hoppas du kan ställa frågan någon gång. Tycker han borde kunna konkurrera med kraftig också, men alla vet ju att Janne inte petar någon av sina gubbar om dom inte bryter benet, och knappt då. Har för mig att Janne sa att man måste prestera för att vara med (handlade då om granen), men alla vet ju att det inte stämmer. Inte ens i närheten. Som sagt, tack på förhand ;) Mvh, Eric

Svar: Vet Anton om att du mejlar? Nej, skojade bara. Jag tror att man får se det i perspektivet att förbundskapten Andersson har två högerbackar (Lustig och Krafth) och att han nu vill kolla alternativ. Tinnerholm var inkallad i landslaget så sent som 2019 och har varit med ett par gånger under Andersson till skillnad på Mattias Johansson som nog inte är med efter två matcher i turkiska ligan utan efter en lång rad år ute i Europa. Som försvarare är det knappast en nackdel att spela i ett bottenlag, då blir det mycket försvarsspel. Om jag eller någon annan ställer den frågan, vilket vi gjort många gånger kring spelare, så får man rätt svepande och intetsägande svar.

Veckans blod är tjockare än vatten
Toppmöte i division 3 mellan Lunds BK och Pandora. Då visar det sig att domaren är bror till Pandoras tränare. https://www.sydsvenskan.se/2020-10-01/tranarens-bror-domde-toppmote-enskilde-domaren-har-brustit Något Skånes FF tycker är oproblematiskt.

Veckans bisarraste
Tottenham spelade två veckomatcher. Starkt att at sig vidare i både Ligacupen och Europa League.

Veckans stat i staten
Uefa gav i går klartecken för att alla länders fotbollsklubbar att släppa in publik på matcher med start på landskamperna i nästa vecka. Förvisso med en maxgräns på 30 procent av arenan. Jaha. Visst, man hänvisar till att det måste tillåtas i landet det gäller. Trodde annars att Uefa bestämde?  

Veckans civilkurage
Landon Donovan markerade tydligt. Det är uppskattat.

Veckans framtid
Generation Z är de som är födda mellan 1995 och 2014. Många av dem är inte alls intresserade av sport. Fyra av tio mellan 13 och 24 kollar NOLL sport.

Veckans gyttjebrottning
Donald Trump vs Joe Biden. Orkade inte kolla mer än litegrann. Så förbannat ovärdigt. 

Veckans klartext
Roy Hodgson om handsregeln. Kung!

Veckans läsning om Saudiarabien
På senare år har Saudiarabien på olika sätt försökt ta sig in i fotbollens värld. Bland annat via ett monsterbud på Fifa:s olika tävlingar och rättigheter, som dock fick nobben. Man försökte även köpa Newcastle United. Här är en intressant artikel om hur satsningen gått snett. 

Veckans Moder Teresa
Allt jag gjorde, det gjorde jag för klubbens bästa. Det må vara att Lionel Messi kände så när han informerade klubben om att han ville lämna, men han måste väl haft sig själv i åtanke. Åtminstone litegrann.

Veckans agent
Jorge Mendes behöver inte spara. Den portugisiske superagenten ska ha tagit in över 200 miljoner kronor på sistone. Han har ett finger med i de flesta affärer till och från Portugal.

Veckans läsarbrev II
Hej Olof, Fotbollsförbundet samt media började under sommaren att framföra starka önskemål om att fotbollen skulle få ta upp spelandet utan publik och man lovade att spelarna skulle hålla avstånd till varandra och inte utdela kramar efter mållyckan, men hur gick det och hur går det, damerna låg nästan omedelbart i högar och kramades det kunde man se på  tv rapporterna ganska omgående och killarna är också kramglada. Du och övriga sportreportrar har inte kritiserat detta på något sätt och undanlåtenheten kanske gör att folk i allmänhet kan tycka att då kan vi också göra det och då bidrar man ju till covid19. Borde inte du gå på fotbollsförbundet och se till att dom tillrättavisar spelarna. Från ett pensionärspar (86 år) som saknar att inte kunna krama sina barnbarn o rara barnbarnsbarn! Med vänlig hälsning Stig

Svar: Tack för mejl. Förstår verkligen din frustration kring corona och sedan är det nog svårt för spelarna att kontrollera glädjen i stunden och just spelarna är i samband med match i hyfsat säkra miljöer. Det är ingen lätt uppgift för fotbollsförbundet att slåss för att få spela matcher och ta in publik för att inte fotbollen ska få skador som inte går att reparera. Fotbollen anser att de tar ett ansvar för smittskyddet. Det finns reportrar som går hårt åt fotbollen och hockeyn för att man vill börja spela igen, andra vill öppna upp för mer spel. Vi är inte en grupp som agerar ihop. Oavsett kramar på planen eller ej så hänger ert kramande av barn och barnbarn ihop med något som fotbollen inte kan kontrollera.

Veckans propagandaseger
Ungerska Ferencváros nådde Champions League. Landets styrande Viktor Orbán är knappast missnöjd med tanke på att han både satsat och använt sig av fotbollen.

Veckans moderna fotboll
La Liga tar fram ett koncept på sportbarer som ska heta TwentyNine’s (då ligan grundades 1929). Skrev i Dagens Industri om kampen om marknadsandelar runt om i världen där olika ligor från Europa och USA gör upp om en miljardmarknad. Bara att inse att risken är att det bara blir stora giganter kvar i förlängningen och att det kan gå ut över en del inhemska ligor och sporter.

Veckans marknadsnotering
Bundesliga har fått till fler internationella mediaförsäljningar än tidigare, ändå faller intäkterna med en halv miljard kronor. En del marknader har det tufft och det finns inte pengar. Parallellt med det talar serie A om att man förlorat fem miljarder kronor på coronautbrottet.

Veckans dubbelseger
Jurgen Klopp kom från att ha sett sitt Liverpool enkelt ta hand om Arsenal. Då plockade även tysken ner Roy Keane. Magisk sekvens.

Veckans läsarbrev III
Reducera lönerna för de professionella spelarna. Spelarna är ju så förtjusta i sitt jobb. Nu kan det bli bättre balans i klubbekonomin. Sören 

Svar: Haha, det är korrekt. Fick mejlet efter förra veckans krönika om att klubbarna behöver hjälp för att överleva. Tror inte att spelarna går med på det med tanke på korta kontrakt. Samtidigt vore det en intressant diskussion då det är lönerna som är en av de största posterna som klubbarna brottas med. Det är ingen lätt ekvation. Även intressant att läsa i Guardian att toppklubbarna i Europa köpt spelare för närmare 30 miljarder kronor och transferfönstret stänger först på måndag. Heja.

Veckans låt
”The River” - Bruce Springsteen. Ibland behöver man den deppiga låten.

Veckans Leeds United
Sjunde plats! Ännu inte sett ”Take us home” som finns på Amazon. Har lite svårt för ”dokumentärer” som är så putsade att man varken nämner att Leeds förstamålvakt blir avstängd för rasism eller den misslyckade värvningen av Jean-Kevin Augustin. Men det är kanske kul ändå? Första säsongen klarade jag mig knappt igenom det första avsnittet där Leeds ägare framställdes på ett sätt som att han kunnat lösa världssvälten parallellt med att han medlade fram fred i Mellanöstern.

Veckans siffror
79. Ett nytt öl som MFF Support tagit fram med en del av hjältarna från laget som nådde Europacupfinalen 1979. Gillar att Staffan Tapper berättar att namnidén kom från 79-gänget. Att det är en ljus lager är ett plus.

Veckans poddintervju
Stade de Reims Arber Zenel är gäst. Den tidigare Elfsborg-spelaren berättar om Kosovos kommande EM-playoff, om den svåra korsbandsskadan, om förhoppningen att nå en högre liga och om att avrunda karriären i Borås. Sedan tidigare finns över 280 avsnitt av podcasten och det är bara att klicka på länken för att finna tidigare avsnitt och lyssna på dem.

Publicerad 2020-10-02 kl 11:44

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto