Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Filmningar är en del av fotbollen – och det får vi leva med

La Liga

Luis Suarez filmade till sig en straff och reaktionerna var enorma.
Energin i ilskan över fusket borde kunna ersätta ett kärnkraftverk, eller två.
Själv har jag bytt spår - och inser att det är så här världen ser ut.

Kanske är det Martin Luthers fel? Eller matcherna i Tipsextra? Eller Stefan Schwarz? Jag vet faktiskt inte, men länge satt jag fast i bilden att en rejäl kapning på planen var okej men absolut inte att filma eller förstärka ett fall. En typ av fusk var värre.

Jag har ändrat mig. Det betyder inte att jag gillar vad Luis Suarez gjorde när han ordnade en straff mot Paris SG som bidrog till att FC Barcelona gick vidare i Champions League. Däremot så ser jag det som en del av spelet vare sig man vill ha det eller ej.

Många spelare gör av olika anledningar allt för att vinna närkamper och i förlängningen matcher och titlar, och då inte bara dribblingar och kombinationer. Kapningar. Psykningar. Tröjdragningar. Punggrepp. Stå på motståndarnas tår. Sno några meter vid ett inkast eller en frispark. Screena bort spelare.

Annons

Ta bara en vanlig hörna i dag. Varje närkamp är på gränsen eller över den. Det är en slags parodisk brottningsmatch där en domarsignal oftast leder till frispark för det försvarande laget men där känslan är att domslutet kan gå åt bägge hållen.

Egentligen hade man kunnat fylla hela den här krönikan med exempel på skit som man gör på planen i jakten på framgångar. Fotbollen är varken bättre eller sämre än i resten av samhället, folk fuskar eller skarvar för att ordna fördelar till sig själv.

Eftersom jag själv är marinerad av en bild från min uppväxt att det är okej med tuffa tacklingar och hårt spel och att det är rättvist, men att filma eller luras aldrig är okej så har det varit min instinkt att reagera hårt likt Lasse Lagerbäck.

Med åren har jag ändrat mig och insett att det inte är någon större skillnad. Fusk som fusk. Dessutom är det oerhört sällan som spelare och ledare ger tillbaka efter att någon i deras lag filmat sig till en fördel. Kanske spelar man lite att man skäms, men alla tar segern, målet eller vad det må vara.

Annons

När Lars Lagerbäck inför Island-Portugal i EM i somras talade om Ronaldos filmningar är det också en del av spelet att skaffa sig fördelar. Tanken var givetvis att sätta tryck på domaren och på så sätt förekomma och visa sig moraliskt bättre.

Visst kan jag högakta klubbar och ledare som verkligen vågar stå för att man inte vill ha fuskande i form av filmningar eller annat som går emot spelets idé. Det är givetvis rätt väg, men verkligheten leder tyvärr i väg de flesta på en helt annan stig. De goda exemplen är försvinnande få.

Inte heller har jag sett publiken vända sig mot sitt lag som fuskat till sig fördelar. Alla vi som har känslor för ett lag har nog svalt både det ena och det andra eller tittat åt ett annat håll och tänkt att det jämnar ut sig, och knappast protesterat mot en spelare som fuskat till sig en framgång.

Annons

Spelare och ledare ska vara förebilder för de unga. Jo, det brukar heta så och det är väl en viss sanning i det. Samtidigt ser vi föräldrar och ledare elda på i unga år. I en elitinriktad verksamhet hänger väldigt mycket på att man får framgångar och det skapar ett helt annat klimat.

En anfallare får dessutom känna på en massa skit när han kämpar för att göra mål. Till slut tröttnar spelaren och ser till att falla istället för att få till en halvchans ur balans sedan backen hållit fast tröjan när man slitit sig loss. Det gör att gränserna flyttas.

En spelare som kommer med sträckta ben och dobbarna uppåt är betydligt farligare än någon som överdriver och lägger sig. Det är sedan upp till domaren att straffa de som fuskar och det är naturligtvis oerhört svårt för den personen att alltid hamna rätt.

Annons

Domarens uppdrag har dessutom bara blivit svårare och svårare när spelet går fortare och det finns repriser på allt och det från alla möjliga och omöjliga vinklar. Så det är givet att några hundra miljoner tv-tittare ser att Suarez filmar till sig en straff, men domarteamet kan missa det.

Självklart hade det varit bra om man kunde straffa fuskare i efterhand. Och det oavsett om de gjort något fysiskt eller om de filmat och på annat sätt lurat sig till fördelar. Sedan är det alltid svårt att dra gränsen för hur mycket man ska granska.

Ta bara om någon drar fram en frispark eller inspark för långt och det blir mål. Eller om målvakten går för tidigt på en straff och räddar den utan att domaren reagerar. Är det något man ska granska? Jag har inget svar, inser bara det svåra i processen.

Det här är inte svart eller vitt, även om alla som ville lyncha Luis Suarez i onsdags kväll gärna såg det så. Att sätta gränserna för vad som är okej och inte är svårt. Det är en massa saker som spelar in i hur man ser på det.

Annons

Inte underligt att Lars Lagerbäck som är sprungen ur det svenska folkhemmet ser det på ett visst sätt, även om många ur den floran inte lever som de lär. Det leder till kraftiga reaktioner och de går att förstå men är knappast korrekta med hur världen ser ut.

Naturligtvis är det extra laddat när Luis Suarez fuskar. Han som gjort det till en sport att inte bara ligga på gränsen utan snarare våldföra sig på alla gränser. Vilket han flera gånger även straffats för, och som kanske glöms bort.

Kanske adderar det en del när Barcelona fuskar. En klubb som inte helt olikt Sverige haft en självbild som kanske inte alltid stämt med verkligheten. Något som bidrar till upprördheten när klubben som anser sig vara mer än en klubb fuskar till sig fördelar, men de är bara som alla andra.

Ännu har fotbollen för damer varit förskonad från filmningar och det är befriande. Tyvärr tror jag inte det kommer att hålla i sig. I takt med att allt mer står på spel kommer allt fler töja på gränserna för att vinna matcherna. Det finns i spelets natur, och det är bara att leva med.

Annons

Sedan handlar det om att fotbollens styrande måste ge domarna mer möjligheter att döma rätt på planen. Man måste ta hjälp av teknik och se till att domarna ser vad i princip alla andra kan se, att Luis Suarez fuskar. I sämsta fall kan man straffa honom i efterhand, även om det inte visat sig hjälpa.

Veckans...

Helgens måste
Gryningsflyg till England lördag morgon och tåg till Leeds för att bänka mig på Elland Road för Leeds-Queens Park Rangers. Var ett tag sedan jag var där och ser fram emot det. Redan i torsdags, kring lunch, hade man sålt över 30 000 biljetter. 

Helgens avstå
Stockholm. 

Veckans mångmiljonjackpot
Rune Hauge och hans bolag Profile Media har förhandlat fram avtalet gällande mediarättigheterna för allsvenskan och superettan från 2020 och framåt. I veckan bekräftade Svensk Elitfotboll att man slutförhandlar med en av anbudsgivarna utan att avslöja vilket bolag det är.Det ska, enligt Mathias Lühr, vara amerikanska Discovery, som äger Kanal 5, Kanal 9 och Eurosport som ska ha lagt det högsta budet, och enligt förre TV4-chefen Jan Scherman är budet på 550 miljoner kronor om året.Inget att säga något om kampen, det bolag som betalar bäst vinner även om ett framtida tapp av allsvenskan givetvis är tråkigt eftersom jag gillar att jobba med den serien. Har skrivit mycket om det här och bland annat att norrmannen Rune Hauge lovat att dubbla intäkten för bägge ligorna från nuvarande 230 miljoner kronor årligen (som det blivit då vissa rörliga delar inte har uppnåtts) till 460 miljoner, och att hans bolag först då man når det ska ta tre procent i provision på HELA beloppet.Vet att Sef-ledningen inte var rak mot medlemmarna i november, för många i klubbarna trodde att Hauge o Co bara skulle få tre procent av det som gick över 460 miljoner kronor, men så är det icke. Tre procent av 550 miljoner kronor är 16,5 miljoner per år och uppgifter gör gällande att avtalet är på fem eller sex år och det innebär att norrmannen tar hem mellan 82,5 och 99 miljoner kronor. Onekligen bra pröjs för några månaders arbete. Skatteparadiset nästa för de svenska klubbarnas pengar?

Veckans civilkurage
Skidlandslagets läkare Per Andersson skrev i DN om hur ”medicinska grundvärderingar är på väg att bli satta på undantag… där unga friska individer skall kunna prestera över de begränsningar naturen sätter".

Veckans sarg ut
USA:s fotbollsförbund kräver numera att spelarna ska stå under nationalsången. Bakgrunden är att Megan Rapinoe gick ner på knä för att visa att hon stöttade NFL-stjärnan Colin Kaepernick som gjorde det flera gånger under hösten för att protestera mot orättvis behandling av minoriteter.

Veckans korrekta skifte
Sportchefen Mats Jingblad lämnar Hammarby och det känns riktigt med tanke på hur svårt klubben haft att värva lyckat. Suleyman Sleyman är ett vettigt val med rätt bakgrund och bra utbildning för en elitklubb 2017.

Veckans bristande bollkänsla
Bayern Münchens jakt på publik till basketlagets match med en minst sagt tveksam affisch och text. 

Veckans nollkoll
Stockholms FF fick en till stora delar ny styrelse efter skandalen där en medarbetare genom åren försnillat och satt fart på 14,8 miljoner kronor av distriktets pengar. Man har nu ett negativt eget kapital på elva miljoner kronor. Nuvarande ordförande Lars Ekholmer, som var ensam om att bli omvald av den sittande styrelsen, är den som hjälpt till att kartlägga turerna. Men det var givet att resten fick respass. Man kan även undra vad tidigare ordförande gjort? Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson satt på posten 2011-14, nu avlidne Sune Reinhold satt 2005-10 och var ensam om att dömas i muträttegången kring Friends Arena och innan dess var det Mats Aronsson 2001-04, Annika Eriksson 1997-00 samt Thore Hallbäck 1988-96. Och distriktets revisorer genom åren? Ibland hade man gärna sett att det blev rejäla utredningar om vem som gjort vad och hur det kunde ske, men styrelsen fick ansvarsfrihet och har fått det tidigare.

Veckans samordning
Alltid speciellt när engelsk press i princip samtidigt publicerar uppgifter. Nu handlade det om Alexis Sánchez som petats mot Liverpool för ett bråk med andra spelare efter att han lämnat en träning. Chilenaren ska vara på väg att lämna klubben. 

Veckans ”bullet”
Kollega Lasse Granqvist vek ner sig till slut och klev in på Twitter under torsdagen och har redan passerat 6000 följare.

Veckans utnämning
Den bästa tränare som aldrig vunnit en titel i Europa. Arsène Wenger som förlorat finalen i Cupvinnarcupen med Monaco, i Uefa-cupen med Arsenal och Champions League med Arsenal. Den pinsamma förlusten mot Bayern München i veckan är ett tecken på att tiden hunnit ikapp fransmannen. 

Veckans revisorer
Undrar så hur Swedbanks, Fabeges och SvFF:s revisorer agerar nu när Folksam Sak skrivit ner sin investering i 11,1 procent av Friends Arena till noll kronor. För ägarna Fabege och SvFF så måste det vara lite jobbigt att slåss för ett annat värde, och främst då för förbundet som skulle kunna hamna på obestånd om värdet på innehavet i arenan är noll när man dessutom har stora lån med aktierna i Friends Arena som säkerhet. Och hur gör Swedbank? Trots allt är banken den som lånat ut långt över en miljard kronor och om arenan är värd noll så är det problematiskt. Dessutom genererar driften bara nya förluster. Lägg till det delikata att Folksam Sak som är en del av Folksam även är en av Swedbanks storägare. Ja, det är en svensk klassisk röra där man undrar vem som till slut kliver fram och tar smällen. För ingen kommer att sätta SvFF i konkurs, men det är svettigt för Karl-Erik Nilsson o Co. 

Veckans gala
Att anordna en gala för lyfta fram 50 kvinnliga förebilder inom idrottens värld i Sverige var ett bra initiativ av nybildade Swedish Alliance for Women in Sport. Handels, GIH och Elitfotboll Dam finns med bland arrangörerna av denna nystartade sammanslutning. Det kommer dessutom mer av organisationen och till nästa år utser man 50 nya förebilder och det kan man aldrig få för många av.

Veckans Fifa-höjdare i trubbel
Spanjoren Angel Maria Villar är ordförande i det spanska förbundet och en tung pjäs inom både Uefa och Fifa. Nu åtalas han för att 1,2 miljoner euro av statens pengar som skulle gå till VM-ansökan 2018 är borta.

Veckans sorgligaste
Berättelsen om hur en flicka i Lund blev våldtagen och hur skolan och kommunen därefter svek henne gång på gång när de skyldiga pojkarna fick gå kvar på skolan. Först efter att Sydsvenskan skrev om ärendet så agerade skolan och flyttade på pojkarna, och att läsa flickans mamma berätta om det hela gör ont. Naturligtvis ett litet steg i rätt riktning att man till slut flyttar på pojkarna, att kommunen ber om ursäkt och rektorn lämnar sitt arbete, men det är ofattbart att det kan gå så långt. De ansvariga på kommunen visade dessutom noll civilkurage när de inte ens kunde ställa upp och svara på frågor.

Veckans fake news
Efter att Leicester sparkade managern Claudio Ranieri så kom uppgifter om att italienaren hade skänkt 17-18 miljoner kronor av sin fallskärm 35 miljoner till klubbens välgörenhetsfond, the Foxes Foundation. Det visade sig inte stämma, lokaltidningen har kollat upp storyn, men det var väl så att vi alla ville tro att gentlemannen var en riktigt fin man.

Veckans läsning
Reportaget om Växjö-tjejen Ilham Abdalla i Dagens Nyheter. Hon gav sig inte när mamman inte ville att hon skulle spela fotboll. Abdalla är en stjärna. Även intervjun med David Letterman var väl värd en stund. En bonus är bilden på omslaget till New York Magazine där Letterman bytt stil och nu liknar Bajen-tomten vilket Café snappat upp. Även storyn om hur kampen om LA Lakers blivit rena familjefejden är fascinerande. Natalia Kazmierskas kolumn i Bladet var tänkvärd om hur vi ser på olika stökigheter på olika vis.

Veckans Leeds United
Seger borta mot Birmingham följdes upp i veckan med 1-1 borta mot Fulham efter att Leeds-fostrade Tom Cairney skickat in kvitteringen med matchens sista spark. Mest imponerande var att Leeds hade 7000 supportrar en tisdag kväll i London och det utav 21 000 på Craven Cottage.

Veckans prislapp
I England kostar det drygt 1000 pund att se Premier League, Champions League, FA-cupen, Ligacupen samt landslagets matcher under ett år. I veckan förlängde BT (Englands Telia) avtalet gällande Champions League och Europa League i tre år för 14 miljarder kronor, vilket var en höjning på 31,5 procent. Nu när Uefa ska börja med två olika avsparkstider, 19 och 22, så tror BT att man ska kunna dra in mer pengar på annonsörer trots att det är betal-tv.

Veckans låt
”Para Ya” – LASH.

Veckans podd
Özcan Melkemichel är gäst och Djurgårdens nye tränare berättar vad han lovade AFC:s starke man, hur han var som spelare, pekar på vad Dif-truppen saknar och mycket mer i en fyllig intervju. Sedan tidigare finns 140 avsnitt av podden Lundh och de är samlade här.

Veckans korrigerade citat
”Det är hela paketet. Chansen för honom att injicera varumärket Zlatan, som många inom fotbollsvärlden redan känner till, men som många utanför fotbollen inte känner till, det kan vara väldigt attraktivt för människor som är måna om och som vill utveckla sitt varumärke.

Förre landslagsmannen och LA Galaxy-managern Alexi Lalas förklarar varför MLS och LA Galaxy kan locka Zlatan Ibrahimovic till USA. Faktum är att det fanns kontakter för två år sedan, men då rann det ut i sanden och Galaxy gick på Steven Gerrard. Nu kanske det öppnar sig för Zlatan? Att det är bra för affärerna är rätt givet.

Publicerad 2017-03-10 kl 14:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto