Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Fotboll är som livet i övrigt: orättvist, bara att tugga i sig

Lundhs Krönika

En Dif-supporter messar om att han indirekt sponsrar Helsingborg.
En Blåvitt-supporter jagar mig för domarkomplotten mot hans klubb.
Drömmen om rättvisa finns alltid där - men det är en fåfäng förhoppning.

I min bokhylla står ett verk med rubriken: ”No Glossing Over It - How Football Cheated Leeds United”. Författaren Gary Edwards har i boken gått till botten med hur många gånger Leeds blivit blåst av olika domare, förbund och andra aktörer i fotbollens värld. Det är många gånger.

Omslagsbilden är hämtad från Europacupfinalen 1975 där Peter Lorimers korrekta mål blev bortdömt för offside och Bayern München vann. Naturligtvis finns det en rad av tveksamheter genom åren och jag har givetvis själv blivit upprörd. Samtidigt orkade jag inte läsa klart boken. Jag slog igen den efter ett par kapitel.

Konspirationerna blir för många, helt enkelt. Givetvis finns det exempel genom fotbollshistorien om hur det fuskats och manipulerats för att stoppa ett land, ett lag, en spelare och så vidare. Men jag har svårt att köpa för många konspirationer som är svåra att bevisa. Det är som med morden på Palme och Kennedy och det far i väg i samband som är omöjliga att bevisa, och nu handlar det bara om fotboll.

Annons

Ibland har bara en domare en dålig dag. Eller så missar han och de andra två på linjen vad som skedde. I måndagens podcast är Martin Ingvarsson gäst och han var fjärdedomare när Martin Hansson inte såg Thierry Henrys hands mot Irland. Ett misstag. De var helt knäckta efteråt. Men det var ett misstag. Fråga folk i Irland om vad de tror om det?

I början av 2000-talet var Jonas Eriksson inte populär i Landskrona-trakten. Kan inte minnas exakt vilka missar han stod för men ilskan var rejäl. Bois-supportrar var övertygade om att domaren hade något emot klubben och därför dömde mot dem. Straffar. Röda kort. Om det var så? Nej, det går inte att tro att han var ute efter Bois.

Under lång tid har en Blåvitt-supporter jagat mig mejlledes för att han menar att jag skyddar domarna och förbundet som ser till att hans klubb drabbas av domslut (exempelvis straffar) men att 08-klubbarna och Malmö FF helt klarar sig. Och att jag ingår när jag inte avslöjar myglet. Vad svarar man på det?

Annons

I veckan fick han ny fart när Stefan Johannessons interna mejl nådde omvärlden efter att Expressen fick tag på det. Det var beviset på att hans teori var korrekt och det är för djävligt att jag skyddar myglet. Jag har ju i alla år hävdat att jag inte tror på konspirationen om att domarna är en grupp som styrs av förbundet och att de agerar i hemlighet.

Under alla år har man som journalist dessutom fått höra om hur fotbollsförbundet gynnat AIK. Klubben och förbundet kamperade ihop på Råsunda under många år. Nu delar man fortsatt hemmaplan och sitter i samma byggnad när Friends Arena. Och en del av höjdarna inom förbundet är AIK:are. Något som inte är så konstigt, fotbollsrörelsen är byggd av fotbollsfolk.

Det är en jakt på rättvisa. Samtidigt är det en rätt fåfäng jakt för den går aldrig riktigt att uppnå. Klart att Juventus eller andra storlag har fördelar om de ställs mot AIK, Blåvitt eller Malmö FF. Likadant är det när MFF, Blåvitt och AIK ställs mot mindre svenska lag. Näringskedjan är sådan.

Annons

Det handlar om att det är människor som dömer och styr och de blir påverkade på olika sätt. Publiken. Traditionen. Tränarna. Arenorna. Stora spelare kan sätta domare under tryck. Från Henrik Larsson till Markus Rosenberg. Samtidigt kan säkert både Larsson och Rosenberg hävda att domarna var hårdare mot dem för att markera.

Klart att domarna och systemet ska vara så rättvist som möjligt, men total rättvisa är omöjligt att uppnå. Alltid är någon missnöjd med spelschemat, domarens bostadsort, transferfönstrets placering, domarbasens uttalanden och så vidare.

För några veckor sedan messade en Dif-supporter som jag känner: ”Skattebetalarna i Stockholms kommun bidrar med 4000kr/invånare i kommunen till kommuner ute i landet.....Helsingborg får 10000kr/invånare i bidrag....De har råd att skänka pengar till deras allsvenska fotbollsklubb. Hur fan kan det vara så?”

Annons

I sak har han givetvis rätt, även om Helsingborg faktiskt får nästan 11 000 kronor per invånare, enligt SCB. Det är en del av det kommunala utjämningssystemet där Danderyd betalar mest av kommunerna (19484/invånare) och Pajala får mest (31 723/invånare). För att tala fotboll så får Malmö 16 000 kronor per invånare och Göteborg 4000.

Är det då orättvist? Kalmar får nästan 8000 per invånare i bidrag och där köpte kommunen loss arenan för att rädda Kalmar FF från konkurs för en kvarts miljard. Om Kalmar kommun inte fått 291 miljoner kronor om året i utjämning kanske man inte köpt Guldfågeln Arena.

Systemet handlar om något annat, att politikerna vill jämna ut förutsättningar i landet. Har exempelvis södra Sverige kompenserat få råvarorna som man exploaterat i norr? Jag tänker inte ge mig in i den diskussionen, men inser att den frågan är svårbesvarad.

Annons

Hur ska man jämföra klubbars förutsättningar för att sedan börja omfördela rättvist? Hur ska andra föreningar kompenseras för att Skåne-klubbarna har bättre klimat? Eller för att Stockholm har en större folkmängd, fler företag och en starkare ekonomi? När vi börjar vi räkna ifrån om vi ska fördela rättvist med tanke på att vissa haft fördelar för länge sedan, men inte nu.

Hur tar vi in att drivna personer varit skickliga under en viss tid? Från Eric Persson i Malmö FF till Stig Svensson, Stig Nilsson, Gunnar Larsson, Ingvar Wenehed till dagens aktörer Bosse Andersson, Björn Wesström, Niclas Carlnén och Daniel Andersson. Eller släpper vi det?

Trots allt finns det en fördel att vara en allsvensk klubb i Stockholm när hjulen snurrar på snabbt. Publik, sponsorer och annat gör att ekonomin kan växa kvickt om resultaten går rätt väg. Även om man gör ett bra jobb i Borås, Kalmar eller Halmstad så finns ett tak på hur långt man kan växa.

Annons

Det är klart att kommuner med idrottslag får pengar från Stockholm. Sedan kan jag inte se att supportrar till AIK, Hammarby och Djurgården ska styra vad pengarna ska gå till. Det är ofta supportrar till storstäders klubbar som påpekar hur ohälsosamt det är när kommunerna gynnar sina lag.

Som Leksand i ishockey eller nu Helsingborg och HIF. På kort sikt är det knappast bra för kommunerna med tomma arenor efter konkurser och på lång sikt skulle det ge ännu mer tryck på utjämningssystemet. Det är upp till kommunerna själva hur de vill göra.

Vissa kommuner anser att en idrottsklubb är viktig för staden av olika skäl. Allt från att få fart på den lokala ekonomin till att vara hyresgäst i arenan och fylla en rad sociala funktioner måste det vara upp till kommunen. Fotbollens ekonomiska regelverk får väl ta in en parameter om kommunalt stöd om det är ett så stort problem.

Annons

För mig är det betydligt allvarligare att idrotten i stort får för lite stöd från stat, kommun och regioner. Man behöver mer pengar för att man fyller en viktig funktion i samhället och har misslyckats med att få staten att förstå det till fullo.

Livet är ett lotteri. Tyvärr. Jag hade en fruktansvärd tur som föddes i ett fredligt Sverige. Dessutom hade jag bra förutsättningar när jag växte upp i Lund. Det får jag aldrig glömma och det är klart att jag är för ett samhälle som försöker ge alla bättre förutsättningar. Att sträva mot rättvisa.

I fotbollens värld får deltagarna nog acceptera mycket av förutsättningarna och gör det bästa utav det som finns. Vilket också är en del av charmen. Det finns mängder av exempel på klubbar och människor som trotsat begränsningar eller fel domare och ändå lyckats. Ibland blir fokus på orättvisan bara ett sätt att fly undan det jobbiga i att man inte vann matchen eller titeln.

Annons

Fakta

Helgens...

Helgens måste
IFK Norrköping-Djurgården på plats på söndag. En del fotboll på diverse skärmar under helgen.

Helgens avstå
Midsommarfirande i lantlig miljö. 

Veckans VM-val
Om en vecka ska de 37 medlemmarna i Fifa:s styrande råd rösta om vilket eller vilka länder som ska arrangera VM för damer 2023. Nyligen drog sig Brasilien ur kampen. Tidigare har Belgien, Bolivia, Argentina, Sydafrika och en kombination av Sydkorea och Nordkorea dragit sig ur processen. När Fifa nyligen presenterade sin rapport fick Australien/Nya Zeeland högst betyg med 4,1 utav 5 följt av Japan på 3,9 och Colombia 2,8. Öppet mål för Australien och Nya Zeeland? Nja, även om det ser bra ut är inget säkert om man ska tro Bonita Mersiades. Hon jobbade med Australiens VM-kampanj som ville ha VM 2018 eller 2022 men klev av efter att hon hade sett för mycket skit och blev en av fotbollens visselblåsare. Jag träffade henne i Dubai 2018 och intervjun går att se här. Mersiades är förvisso hoppfullare nu då Fifa-processen är mer öppen än tidigare och skriver här om vilka som kan tänkas rösta på vem. Ingen svensk sitter med i Fifa:s styrande råd som består av framröstade delegater från de olika konfederationerna varav Uefa är en som har nio ledamöter. Vad som är bra är att det blir offentligt hur de olika ledamöterna röstar. Då kan man inte som man gjorde förr, då lovade man bort sin röst till flera och ganska ofta i utbyte mot en muta. Men i slutändan kunde ingen kontrollera hur man hade röstat. Om fyra år kan det vara dags för Norden som uttryckt ett intresse att arrangera VM för damer 2027. Vilket vore ett mästerskap som länderna fortfarande skulle klara av, även om VM för damer också vuxit. Första VM som spelades 1991 hade tolv lag, till 1999 var det 16, 2015 gick man upp till 24 och från och med 2023 är det 32 lag som deltager.

Veckans nya grepp
Amazon äger sedan tidigare Twitch och bolaget har även rätt till vissa Premier League-matcher. Nu ska man sända fyra matcher via Twitch. 

Veckans pyramidspel
Bolaget Kambua påstod att man via en algoritm skulle ordna säkra vinster på sportspel. Nu avlidne Frank Andersson, J-O Waldner och Tomas Brolin var några av profilerna som var ambassadörer för bolaget som även sponsrade en del klubbar som Kalmar Hockey. Nu har korthuset rasar och det visar sig via Realtids granskning att inga pengar satsades på sportspel. Istället gick pengarna till att täcka kostnader för bolagets grundare och för att ambassadörerna skulle få betalt.

Veckans corona-effekt
Uefa lättar på regelverket kring Financial Fair Play. För att klubbarna ska kunna överleva. Samtidigt blir det då en möjlighet för dem med pengar att göra en del investeringar i spelartruppen. 

Veckans läsarbrev
Hej! När man tillät 5st byten var det då inte att man skulle kunna byta 5 spelar vid 3st tillfällen? Vid matchen Hammarby - Östersund så bytte väl Östersund in 5 spelare vid 4 tillfällen eller är jag ute o cyklar? Mvh Janne 

Svar: Det är korrekt. Trodde precis som du men med tillägget att om man bytte i paus så räknades inte det som ett av de tre. Verkar som om det inte gäller fullt ut.

Veckans överlevare
Stuart Baxter har nytt jobb. Skotten blir ny tränare för indiska Odisha. Åtminstone skriver han det på sin Linkedin-sida. Står inget på klubbens hemsida. https://www.odishafc.com/

Veckans nya makthavare
Norrmannen Joachim Walltin är ny generalsekreterare för det internationella spelarfacket, Fifpro, i Europa. Utnämningen får beröm av Caroline Jönsson som sitter i Fifpros styrelse. Hon kallar Walltin för hederlig, ödmjuk och en som jobbar för ALLA spelare.

Veckans comeback
En gång i tiden var Nicklas Nielsen en supertalang som fick beröm av dåvarande Landskrona Bois-tränaren Henrik Larsson. Dessutom stod Nielsen som 17-åring för enda målet i Larssons första tävlingsmatch som tränare och Bois slog Degerfors. Tyvärr fick inte Nielsen den utveckling som många trodde då allvarliga knäskador satte stopp och han klassades till slut som fotbollsinvalid. Men Nielsen fortsatte spela på låg nivå och vräka in mål och i vintras fick 27-åringen klartecken av sitt försäkringsbolag att ta upp spel i Landskrona Bois igen. Under onsdagens så slog Nielsen till med en vacker frispark som betydde 1-0 och blev också enda målet mot Eskilsminne. Grymt snyggt och ni kan se målet här.  Ändå lite hoppfullt att Nielsen kan komma tillbaka och prestera på högre nivå ännu en gång. Visar sig dessutom att Nicklas Nielsen är gräsfantast och kan allt om gräs och har ett instagramkonto om det. Dessutom har han precis gett en podcastintervju där han berättar om sin comeback och om intresset för gräs. Ni kan lyssna via länken.

Veckans överraskande lösning
Inte nog med att Uefa behöll Nations League, man fick till och med in playoff till EM 2020 som nu går 2021. Vilket innebär att Sverige får möjlighet att spela träningsmatcher i oktober och november utöver Nations League. Måste misstänka att Janne Andersson vill ha den möjligheten för att testa spelare och förbundskaptenen brukar byta hela elvor till träningsmatcher och därmed sliter det inte på de tongivande spelarna. 

Veckans Guardiola
Manchester Citys manager Pep Guardiola var tydlig när Premier League-spelarna bar Black Lives Matter på sina tröjryggar: ”Vita människor borde be om ursäkt för sättet vi behandlat svarta människor under 400 år. Jag tycker det är pinsamt och skäms över vad vita människor gjort mot svarta människor” Ett starkt uttalande. Samtidigt undrar man vad han tänker kring sitt mångåriga samarbete med Qatar? 

Veckans ifrågsaättande
I både mejl och i sociala medier har en del Peking-fans eldat på om att jag tippat IFK Norrköping på åttonde plats. Nu har laget två raka segrar och imponerande onekligen i första halvlek mot AIK. Svaret är rätt enkelt: A) Det är långt kvar B) Tipset är gjort innan det blev klart att Sead Haksabanovic stannar hela säsongen C) Det är ett tips. Kan läsa tipset här. 

Veckans kommande åtal
Även om förre Fifa-basen Sepp Blatter stängdes av från fotboll i sex år – avstängningen löper ut 2021 - så har han inte åtalats för några brott. Nu aviserar en schweizisk åklagare att Blatter är misstänkt för brott gällande ”ett lån”  på en miljon dollar till fotbollsförbundet i Trinidad och Tobago som delades ut 2010. Förbundet leddes av Jack Warner som då även var ordförande i Concacaf (konfederationen för Nord-, Centralamerika och Karibien) och via den posten kontrollerade Warner en rad röster i Fifa-valet. Sedan tidigare har schweiziska åklagarmyndigheter lagt ner två andra utredningar gällande Blatter. Den gamle schweizaren som nu är 84 har själv gett en intervju till magasinet The Blizzard. Han är fortfarande inställd på att rentvå sitt namn.

Veckans tillbakablick
Herrlandslagets VM-historia under 2000-talet. En hel del godbitar finns med i filmen. Även 2000-talets EM-historia finns sammanfattad i ett program som finns på C More.

Veckans tveksamma censur
Även om jag inte är förvånad så är det konstigt att domarbasen Stefan Johannesson i ett mejl ber domarna att vara tysta om Martin Strömbergsson och hans rasistiska skämt till Aly Keita. Det var Expressens Anel Avdic som kommit över Johannessons mejl där han skriver: ”Ingen uttalar sig i media utan hänvisar till mig.” Det är klart att domarna måste få uttala sig om en kollega och den uppkomna situationen. Att domarbasen och domarna stöttar Strömbergsson är väl bra sett till att man ska göra det när en kollega har det tungt. Inga konstigheter till det, men domarna är vuxna människor som måste få svara på frågor. Däremot är det också förvånande att Johannesson kan slå fast vad som låg till grund för Strömbergssons uttalande. Vad händer om en domare inte håller med om Johannessons glasklara ställningstagande för Strömbergsson och där han dessutom slår fast att det inte finns något rasistiskt inslag utan bara är ett dumt skämt? Är det okej för en domare att avvika från chefens åsikt? Alla behöver inte vara lika övertygade.

Veckans oväntade fotbollsaktör
I veckan kom Världshandelsorganisationen WTO med ett utslag i tvisten mellan Qatar och Saudiarabien gällande piratsändaren BeoutQ som kapar Qatar-ägda Bein Sports sändningar med bland annat mycket fotboll. WTO lägger skulden på Saudiarabien som nu kan stoppas från att köpa Newcastle United då Premier League är en av aktörerna som visat sitt missnöje. 

Veckans pinsamhet
Hawkeye missade Sheffield Uniteds mål mot Aston Villa. 

Veckans lyssning
Oerhört stark dokumentär av Radiosportens Andreas Matz och Martin Marhlo om dödsmisshandeln i Helsingborg 2014.  Den är välgjord och ger en tillbakablick med ett nyttigt tidsperspektiv.

Veckans läsning
DN:s Henrik Brandao Jönsson om tillvaron i en favela under coronautbrottet. Sorglig läsning. Abbe, 13, såg till att avslöja en pedofil och även om det gör ont att läsa om vad den vuxne gjort är det hoppfullt att läsa om en pojke som fattar misstankar. Donald Trump vill hitta läckan som berättade att han tog skydd i en bunker i samband med att protesterna i Washington spårade ur och åtala personen. En artikel från Trumps Vita Huset är intressant. 

För snart 52 år sedan stod Tommie Smith med en höjd näve på en prispall i Mexico City. Han är fortfarande inställd på kampEn udda text om hur en liten pojke och hans pappa bluffade sig in på olika matcher i USA för att pojken utgav sig för att vara juniorreporter för Sports Illustrated.

Veckans låt
”AOD” – Timbuktu, Snoh Aalegra. 

Veckans Leeds United
Leeds United börjar borta på söndag (Cardiff) men när det är dags för hemmamatch mot Fulham nästa lördag sitter jag på Elland Road. Ja, inte i verkligheten men väl som en så kallad ”crowdie”. Tidigare i veckan hade över 15 000 supportrar köpt pappersgubbar som ska sättas upp på läktarna. Kostade 300 kronor att få sig själv inklistrad och uppsatt på läktaren. Min gubbe blev inte jättesnygg men den är halsduk på och jag är där för att stötta på vägen mot Premier League.

Veckans siffror
44,6. Antalet procent som baseballigan fick upp priset på mediarättigheterna. Trots att den pågående pandemin inneburit att årets säsong inte är i gång än och att ägare och spelare bråkar om hur mycket man ska spela 2020 och hur det ska slå mot lönerna. Tidigare fick man dryga tre miljarder kronor om året och från 2022 gäller nästan fem miljarder. Jakten på livesänd idrott är inte över än och det avspeglar sig i priset.

Veckans poddintervju
Nye domarcoachen Martin Ingvarsson är gäst och talar om den egna karriären, om varför svenska domare tappat i kvalitet och hur de ska bli bättre. Sedan tidigare finns över 270 avsnitt av podcasten och det är bara att klicka på länken och lyssna.

Publicerad 2020-06-19 kl 14:25

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto