Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Fotbollens galna matchschema är lika lättlöst som klimatkrisen

Lundhs Krönika

Carl Starfelt och Jesper Karlsson är de senaste spelarna som skadat sig i landslaget.
Nations League måste tryckas in, precis som allt annat när ingen vill avstå matcher - och pengar.

Foto: Fotbollskanalen.

Fler och fler spelare vågar ifrågasätta matcherna i Nations League som är intryckta i juni. Under mindre än två veckor ska fyra matcher spelas av spelare som är slitna efter en lång säsong med både klubblag och landslag. Hjulen måste snurra och då krävs det offer när Uefa och nationsförbunden ska uppfylla sina miljonavtal.

Det blir förvisso en lite längre sommarledighet men ligaspelet måste gå i gång tidigare för VM i Qatar ska spelas i november och december. Plus att cupspelet i Europa ska avgöras under kortare tid än vanligt. Glöm inte Nations League i september, träningsmatcher i november och sedan kommer EM-kvalet 2023.

Annons

Inte ens ett skohorn hjälper när pandemin satte hårt tryck på en spelkalender som redan innan dess varit på väg att sprängas. Innan världen lärt sig om ett virus från Kina gjorde jag ett jobb på spelschemat och träffade spelarfacket Fifpro och förre Sef-basen Lars-Christer Olsson och alla var överens om att det inte gick att addera fler matcher.

De hade både rätt och fel. Följderna ser vi nu. I Sveriges Nations League-premiär i torsdags fick Carl Starfelt problem med baksidan i låret i första halvlek. Varken han eller landslagets ledning trodde på mer spel för Celtic-backen denna samling och han har lämnat laget. Under fredagen fick även Jesper Karlsson lämna samlingen efter en smäll på träningen.

Redan när Janne Andersson presenterade truppen hade vicekaptenen Albin Ekdal lämnat återbud för att läka ihop kroppen som pressats hårt när han spelat skadad. Samma dag som landslaget samlades kom ett likadant besked från Victor Nilsson Lindelöf och duon är nu på semester i Spanien och vilar ut.

Annons

Även Martin Olsson lämnade återbud inför samlingen. Efter ett par dagar fick Kerim Mrbati ge upp. Alexander Milosevic som ersatte Starfelt i segermatchen mot Slovenien talade efteråt om att han hade ont och var osäker framöver när Sverige spelar söndag, torsdag och söndag.

Belastningen på dagens herrspelare är hård och det är för många matcher med klubblag och landslag. Precis som kring klimatkrisen i världen är de flesta överens om problemet, men att ingen vill avstå från sin del. Fifa, Uefa, ligor och klubbar jagar alla matcher och i förlängningen intäkter. Problemet är att man inte kan samarbeta.

Under den senaste säsongen hade Leeds United enormt med skador men fick inte skjuta upp matcher som en del andra klubbar som hade covid-sjuka spelare. När dåvarande managern Marcelo Bielsa fick frågor om det hopplösa läget var han frank kring det hela och sa att om spelare, tränare och klubbar var villiga att avstå pengar hade matchschemat säkert gått att krympa.

Annons

Precis som det ekonomiska systemet på jorden verkar bygga på ständig tillväxt är det likadant i fotbollens värld. Och alla vill ha en del av kakan som ständigt växer. Intresset för fotboll är stort vilket gör att sponsorer, TV-bolag och andra gärna är med och syns och sänder. Vilket ger intäkter till de inblandade, och mycket vill ha mer.

Något som syns i matchkalendern för herrarna. Champions League har skalats upp rejält sedan grundandet 1992 och ska från 2024 tillföras fler lag och fler matcher för varje lag. Och det i en redan knökad matchkalender. Lägg till att man adderat Europa Conference League för att ge fler klubbar chansen att spela fler matcher.

Klart att det var häftigt för AS Roma att vinna en titel, men det blev också rejält med matcher som möjligen påverkade spelarna och därmed ligaspelet. Landslagsmännen hade en del att fylla ut ligauppehållen med. Det är en ständig snurr med fler och fler matcher och resor och mer och mer belastning.

Annons

Uefa har via cupturneringarna sett till att man genererat stora pengar till klubbarna och även en del till den egna organisationen. Något Fifa inte uppskattat och president Gianni Infantino gör allt för att skapa nya turneringar som ska ge Fifa mer pengar. Ena gången är det ett klubblags-VM för 24 lag med löfte om stora intäkter som ger mer matcher till de allra största klubbarna. Nästa gång är det VM vartannat år.

Landslaget ska vara kassakossor och då inte bara för Fifa och Uefa utan även för nationsförbunden. Det är givetvis lätt att peka på Nations League och säga att den turneringen ska bort, men miljonerna som den ger är viktiga för ett förbund som det svenska. Många av de miljonerna når fotbollens gräsrötter snarare än att bli spelarlöner som omsätts i privatflyg, klockor och annan lyxkonsumtion.

Annons

Finns det någon lösning? Det är svårt att se det med tanke på att alla är medvetna om problemet men ingen kan göra något. Alla bara kör vidare och vet att man inte ska bita handen som föder en. Att en del spelare faktiskt börjar tala om problemet är ett steg i rätt riktning men historiskt har Fifa och Uefa inte lyssnat på varken spelare eller tränare.

De stora ekonomiska skillnaderna gör det också svårt att få en global samsyn. Ska Uefa och de största i Europa dela med sig ännu mer? Är det rätt att klubbar i Europa är besvikna när stjärnor i landslagen i Afrika spelar kontinentens mästerskap? Något som ger intäkter till både den afrikanska konfederationen och nationsförbund

Fotbollen behöver någon form av global kraft som kan se helheten och ta den nödvändiga besluten. Tyvärr ser det inte ut att gå att samla det inom fotbollens värld. Precis lika lite som världen i stort verkar kunna samla ihop sig kring klimatkrisen och ta beslut för att förhindra dess följder. Tillväxten driver på framåt oavsett offer.

Annons

Fakta

Veckans...

Helgens måste
Sverige-Norge på Friends Arena söndag kväll. Finns en prestige i botten när Ståle Solbakken tar med sig Haaland och Ödegaard och kommer till Sverige.

Helgens avstå
Helgen.

Veckans varför inte tala klarspråk om textsatsning
Häromveckan tog Medierna upp att SVT får kritik kring att man har en texttung nyhetssajt apropå en utredning kring framtidens Public service. Anne Lagercrantz, som tidigare varit på TV4, är divisionschef för SVT Nyheter och Sport och man får väl sammanfatta det som att hon slog ifrån sig kritiken. Jag har inte följt SVT.se slaviskt men passade efter det på att följa hur SVT-sporten agerar kring herrlandslaget i Nations League på sportsajten. Det är rätt fascinerande att ett mediabolag som säger sig satsa på rörlig bild knappt lägger ut några intervjuer som görs på dagarna. Visst, jag fattar att nyhetsverksamheten är viktigast och där linjära sändningar är fokus för intervjuer, men i ljuset av kritiken så får kritikerna definitivt stöd. I de flesta fall är det rörliga materialet mindre än en minut långt, men ligger inbäddat i mer textbaserade artiklar. Som när Robin Olsen talar ut om attacken i ligamatchen och det är 54 sekunder rörligt. Jag hoppade till efter artikeln om Dejan Kulusevski där det var en bild på honom från Bildbyrån och det enda rörliga materialet var knappa 30 sekunder med ett mål från Premier League som SVT har efter en överenskommelse med Viaplay men själva intervjun var enbart textbaserad. Klart att SVT har en texttradition från text-tv men det är betydligt kortare texter och det hade varit en rimlig nivå. Ser man till public service-kollegan Sveriges Radio är man mycket mer återhållsamma textmässigt. I en tid när kommersiella medier i Sverige i de flesta fall är hårt pressade ekonomiskt vore det klart bättre om SVT bara konkurrerade med rörlig bild på internet. Alternativet vore att SVT var rakare i kommunikationen kring att man faktiskt har en texttung sajt och inte alls att den är baserad på rörlig bild, vilket vore tvärtemot vad Anne Lagercrantz sa i Medierna. De korta klippen ger intryck av att SVT tänker kommersiellt och vill att så många som möjligt ska ha sett hela klipp. För mig svårt att förstå att SVT som finansieras via medborgarna ska agera på det sättet och konkurrera med texter. 

Veckans bekräftade rättsprocess
Superligan möter Uefa i Europadomstolen 11 och 12 juli. Det var där Jean Marc Bosman vann en strid som förändrade fotbollen i Europa för evigt. Återigen hävdar Uefa att man ska vara ett undantag men superligans påskyndare hävdar att Uefa missbrukar en monopolställning vilket strider mot EU:s regelverk.

Veckans moderna fotboll
Saudiarabien har fått ännu ett lag i Europas högsta ligor. Almeria gick upp i förstaligan i La Liga och ägs sedan några år tillbaka av Turki Al-Sheikh som är rådgivare till landets monark och även ordförande för en myndighet som ska utveckla nöjeslivet i Saudiarabien. Han ägde tidigare en klubb i Egypten men köpte Almeria 2019.

Veckans comeback
Nottingham Forest har inte spelat i Premier League sedan 1999 men för mig var det länge en storklubb. Forest vann Europacupen två gånger (1979 mot Malmö FF) och var en klubb som sprängde miljonpundsvallen i spelarköp. Managern Brian Clough såg till att Forest var med in på 1990-talet men därefter har det varit många tunga år. Efter knapp seger mot Huddersfield i playoff till Premier League - ett självmål avgjorde och man slapp straff emot sig - är man tillbaka i högsta ligan i England. Återstår att se om tiden sprungit ifrån klubben eller om den grekiske Olympiacos-ägaren skjuter till pengar som krävs till nyförvärv.

Veckans sorgliga
Efterspelet till Champions League-finalen där olika parter bara skyller på varandra och få tar något ansvar.

Veckans satsning som ska ge betalande abonnenter
Streamingjätten Dazn har lite slarvigt kallats sportens Netflix och försöker växa globalt även om det är bökigare med rättigheter i sportens värld. Ännu så länge är man uppbackad av en ukrainsk oligark och gör satsningar som innebär att man går med förlust. Under säsongen har Dazn visat damernas Champions League gratis via Youtube och har nått totalt 56 miljoner tittare från närmare 200 länder. Största marknaderna är Spanien, USA, Storbritannien, Frankrike och Tyskland. Man har även nått en yngre publik där 55 procent av tittarna är mellan 18 och 34. Lägg till att 80 procent är män. Även kommande säsong kör man gratis men från och med hösten 2023 är tanken att börja låsa in matcherna och på så sätt få fyraårsavtalet med Uefa att generera vinst. Klart är att satsningen gett mer exponering till damernas Champions Leauge.

Veckans uttagning
På tisdag kväll presenterar Peter Gerhardsson namnen på de 23 spelare som får följa med till EM i England. Uppenbart att det blir en del besvikna sett till konkurrensen.

Veckans läsning
Financial Times hade en otrolig genomgång av hur Premier League ryckt ifrån de flesta andra ligor ekonomiskt. Det är uppenbart att de engelska klubbarna har ett försteg och har haft ett tag, men ändå står sig exempelvis de spanska lagen väl i Europa. Hela ingången till artikeln var att Europas fotboll är till salu och vinnaren är den som betalar mest. Det går att ifrågasätta när varken Paris SG eller Manchester City vunnit Champions League ännu. Sedan är min undran om det inte alltid varit så? Ta bara Inters förre ägare Massimo Moratti som skickade in miljard på miljard för att få vinna ligan och Champions League. 

Veckans skotte
Andy Robertson. Ingen Premier League. Ingen Champions League. Inget VM. 

Veckans granskning
Min kollega Martin Petersson och jag har i veckan tagit fram medarbetarundersökningen från svenska fotbollsförbundet som visar att många medarbetare är allt annat än nöjda med arbetsklimatet på SvFF. Läs om det här. Tänk att fackklubben på SvFF bara gett upp! Dessutom har Stockholms FF krävt att SvFF-ledningen ska vara öppnare kring den utredning man gör kring den gruppchef som fick sluta när det visade sig att hen betalat ut bidrag felaktigt och skott sig på Alla är olika - olika är bra-projektet. Här kan ni läsa om StFF:s krav och SvFF:s svar. På söndag är det årsmöte för SvFF och med tanke på ovan finns en del att prata om i kaffepauserna. Här är en krönika apropå siffror som knappast gör rörelsen stolt. SvFF:s svar? Ja, det finns i första artikeln och riktar in sig på spridning, avvikande svar och så vidare. 

Veckans välförtjänta belöning
DN:s Jens Littorin fick Advokatsamfundets stora journalistpris. Han har troget skildrat bland annat matchfixningen och skrivit två böcker i ämnet. Krönikerade om hans senaste bok för någon månad sedan. Han är väl värd att uppmärksammas.

Veckans låt
"(Oh la la) Jag vill ha dej" - Ulf Lundell.

Veckans Leeds United
Danske Rasmus Kristensen är nästa nyförvärv från Salzburg. Är österrikiska Bundesliga tillräcklig nivå för att ta klivet till Premier League? Ännu oklart om klubben kan behålla Raphina och Kalvin Phillips och om det var eufori när Leeds hängde kvar smyger sig ångesten fram alltmer.

Veckans poddgäst
Häckens Johanna Rytting Kaneryd är gäst i podden som kommer ut på Sveriges nationaldag och hon talar om att våga följa EM-uttagningen, om varför hon avvaktat kring att flytta utomlands och om sin mentala styrka att ta sig igenom korsbandsskador och landslagsnobbar. Sedan tidigare finns över 350 intervjuer med fotbollsprofiler och de finns via länken: https://www.fotbollskanalen.se/bloggar/lundhpod/. Bara att lyssna på.

Publicerad 2022-06-03 kl 18:52

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto