Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

LUNDHS KRÖNIKA

Lundh: "Frankrike-matchen kan definiera 'det nya Sverige'"

PARIS. I VM-kvalet blir det inte svårare än Frankrike borta.
En match med allt att vinna för Sverige.
Framför allt kan landslaget visa vad ”det nya Sverige” är – och att det är ett lag.

Givetvis ville de franska journalisterna veta vad det är för Sverige som kommer till Paris utan Zlatan Ibrahimovic. Och om han kan tänkas göra comeback. Och hur Sverige ens kan spela fotboll utan dess enda stjärna.

Janne Andersson var trött på frågan redan innan tolken var färdig och suckade innan han talade om att han byggt nytt i tre matcher. Lagkaptenen Andreas Granqvist hyllade givetvis Zlatan men stängde dörren för att han vill komma tillbaka till landslaget.

Istället talade både Andersson och ”Granen” om det nya Sverige som är på väg att kläckas. Där man under tre matcher tagit vissa kliv, men att nu är det dags för ett fjärde. De hymlade inte om hur svårt fredagens steg blir.

Det är nu sex år sedan Erik Hamrén tog sitt nya landslag till Amsterdam för att möta den dåvarande VM-finalisten Holland. Då hade hans lag med U21-hjältar från 2009 och gamla äss vunnit mot Ungern hemma och klarat av San Marino utan problem.

Under sommaren hade Hamrén övertalat dåvarande Barcelona-spelaren Zlatan Ibrahimovic om att göra comeback i landslaget. Löftet var att man skulle spela mer offensivt och siktet var inställt på en mästerskapsmedalj.

När Sverige anlände till Holland inför EM-kvalmatchen talade Hamrén om att åka ner och vinna. Det hette att det var möjligt och vi i pressen hakade på optimismen inför mötet. Verkligheten hann i kapp oss alla.

Landslaget blev kölhalat av Holland och en bit in i andra halvlek stod det 4-0 till hemmalaget och Behrang Safari hade blivit utbytt i pausen. Tätt därefter åkte Pontus Wernbloom av planen. Men det var hela laget som hade svårt att hänga med när Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart och de andra satte fart.

Man kan utan tvekan konstatera att Erik Hamrén kom av sig med sin offensiva revolution efter det. Flera spelare har vittnat om att den förlusten fick den tidigare förbundskaptenen att tvivla på sin idé och han hittade aldrig riktigt rätt igen.

När Sverige anlände till Paris för att möta Frankrike är likheterna många. Ny förbundskapten. En stark start på kvalspelet. Bortamatch mot sommarens mästerskapsfinalist. Upplagt för en ny käftsmäll för svensk fotboll?

Janne Andersson har inte heller övertalat svensk fotbolls största och enda världsstjärna att göra comeback. Istället skickar Sverige förbundskapten ut en av de mest orutinerade och oprövade svenska startelvorna till en match mot ett världslag.

Det är klart att det är lätt att tro att man tror att det kommer att smälla när Pogba, Payet, Griezmann o Co vräker på framåt. Alla vi som såg Sverige falla mot ett franskt landslag i Marseille hösten 2014 vet att det då var klasskillnad.

En hedervärd förlust är kanske det man kan hoppas på för det är knappast troligt att ett landslag som har Lars Lagerbäck som rådgivare kliver upp som Sverige gjorde i Amsterdam i oktober 2010. Snarare handlar det om att ta noll risk.

Om man bevakar landslaget nära är det svårt att inte smittas av att atmosfären är annorlunda. Om det sedan räcker till att göra resultat mot Frankrike är en annan sak, men det är givet att det är ett nytt Sverige som håller på att kliva fram.

Man kan säga att Janne Andersson är modig som satsar på ung och oprövat i startelvan och truppen. Man kan också säga att han inte har mycket val. Oavsett, det är verkligen möjlighet att visa vad det nya Sverige står för när man ställs mot Frankrike och att faktiskt göra avtryck.

Nej, jag talar inte så mycket om resultatet eller poäng. Snarare visa att det man pratar om när det handlar om stämning, sammanhållning och känslan av att vara en grupp kan spegla av sig i en insats på planen. Att signalera att man är på allvar.

Självklart måste Sverige både våga och kunna spela mer av ett eget spel mot fransmännen, för annars kommer man inte klara av att hålla rent. Det går inte att förlita sig på att man ska ha tur, utan man måste kunna ta kliv på Stade de France för att det ska vara på allvar.

Om nu det nya Sverige är så suget och oerhört hungrigt som man säger är det upp till spelarna att visa det. Egentligen finns rätt lite att förlora, eftersom man inte målat upp det som en match där man ska åka hit och vinna, och det är bara att gå ut och njuta och hoppas att man klarar av att simma på det djupa.

Helgens...

Helgens måste
VM
-kvalet Frankrike-Sverige Stade de France fredag kväll. På lördag kväll går vi på Ubåtsbaren UC-61. På söndag reser vi till Budapest för att ladda inför Ungern-Sverige tisdag kväll. 

Helgens avstå
Skogspromenader.

Veckans humor
Jag saknar det, jag åkte mycket när jag var mellan 10 och 16 år. Jag tog blå, gröna, linje 13, nej röda linjen till Ropsten.”

Carola Häggkvist åkte tunnelbana för första gången på 34 år och påstår att hon saknar det. Jo, tjenare. Varför då vänta i 34 år?

Veckans generationsskifte
IFK Göteborgs
akademi har haft svårt att motivera kostnaderna och efter lång tid så skiftade klubben ut legendaren Roger Gustafsson och ersatte honom med Jonas Olsson. Helt rätt att göra ett skifte och det är bara att hoppas för Blåvitt att Olsson är rätt man (och drar mungiporna uppåt något gång och ser till att bygga alla som jobbar där). Däremot fattar jag inte att Blåvitt-ledningen inte kunde bjuda GT:s Markus Wulcan på avslöjandet som han drog fram. Istället körde man inga kommentarer och skickade sedan ut ett pressmeddelande.

Veckans icke-förklaring
”Rangers and Joey Barton have agreed to terminate his contract with immediate effect. Neither Rangers nor Joey Barton will comment further.”

Joey Barton letar ny klubb efter nya skandaler.

Veckans comeback
De allsvenska klubbarna är besvikna på att vara så långt efter SHL-klubbarna när det handlar om tv-intäkter. Sef vill därför sälja tv-rättigheterna för 2020 och framåt redan nu, och anlita Rune Hauges Profile Media för att få fart på affärerna, vilket jag skriver om i krönika på Dagens Industri. 

Veckans tålamod
Kvalvakan. Världsklass.

Veckans ångest
Assyriska
är på väg ur Superettan efter att Norrby vunnit första kvalmatchen.

Veckans läsning
New Yorkers David Remnick om USA-valet var smärtsamt att läsa. Även kartläggningen av hur valet gick till där Washington Post talat med många av Clintons och Trumps medhjälpare.

Veckans blottläggning
Helsingborgs Dagblad
var på storyn att Landskrona Bois sportsligt ansvarige Mikael Hjelte hoppat av och då körde klubben ut att Jonas Thern och Håkan Svensson var klara för klubben. Naturligtvis var det den värvningen som gav eko i Sverige, men nu har Hjelte, kickade andretränaren Billy Magnusson och lagkaptenen Mikael Dahlgren alla talat ut i HD och det är ingen vacker bild de målar upp av arbetet i Bois. Även om Thern är ett kap ger alla turer en dålig smak i munnen. Gillar så att HD är på och ställer frågorna.

Veckans signal
ESPN
har byggt ett miljardimperium på sport i tv i USA men nu tappar man abonnenter i en takt som gör att man till och med gör allt för att försöka dölja det. Sport i tv är inte en garanti för succé längre vilket är en signal till alla oss som jobbar med det.

Veckans galenskap
Donald Trump.

Veckans gåta
Att bara 800 svenska fans köpt biljett till Frankrike-Sverige. Match en fredag kväll. I Paris. Landslaget lite på gång. 

Veckans Leeds United
Ideliga rykten om att Massimo Cellino är på väg att sälja klubben. Den som pekas ut som köpare är italienaren Andrea Radrizzani som varit med och byggt upp tv-rättighetsbolaget MP & Silva som nyligen såldes till två kinesiska bolag för tolv miljarder kronor.

Veckans låt
”Call of the Wild” – Viagra Boys.

Veckans podd
Journalisten och kolumnisten Johanna Frändén jobbar för Aftonbladet och SVT och har Paris i bas. Hon berättar om skillnaderna på sportjournalistik i olika länder, vad som är roligast av tidning och tv, om hur hon nått sitt drömjobb och hur det är nu efter att Zlatan lämnat PSG. Nya avsnittet är ute i gryningen på måndag, sedan tidigare hittar ni alla 123 avsnitt via länken. 

Veckans citat
"På den tiden hade han inte att göra mål i sitt DNA, han hade roligare när han stod för assists. Men han följde mina råd och blev mer fokuserad framför mål och till slut en riktig skyttekung”.

Fabio Capello om hur han förvandlade Zlatan Ibrahimovic från en spelare som varken skö bra eller kunde nicka till en målmaskin.  

Publicerad 2016-11-11 kl 07:00

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER