Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS KRÖNIKA

Lundh: Går inte att värdera Zlatans insatser för Sverige

NICE. Kanske är det bara 90 minuter kvar.
Zlatan lägger av.
Även om vi alla visste att dagen närmade sig är det svårt att tänka sig landslaget utan honom.

Ödesmatchen mot Belgien onsdag kväll bar en vinna eller försvinna-karaktär redan på förhand. Epoken Erik Hamrén går mot sitt slut och utan att ha lyckats i något mästerskap så ska det till en mirakulös insats om Sverige ska nå en åttondelsfinal i EM i Frankrike. Seger är troligen ett måste.

Efter en presskonferens på tisdagen fick matchen ytterligare en karaktär. Zlatan Ibrahimovic meddelade då att när EM är över för Sverige är hans tid i landslaget över. Lagkaptenen passade på när han fick en fråga av en holländsk journalist om att det kunde vara hans sista match och berättade det.

Även om det inte är någon överraskning – han fyller trots allt 35 år i höst och Sverige byter förbundskapten och Dagens Nyheter hade uppgifterna för några veckor sedan – så är det annat när det blir bekräftat. Sveriges största spelare genom alla tider slutar spela för landslaget.

Att det efter 15 år i landslaget är över. Det började lite stapplande i Tipshallarna i Växjö och Jönköping i januari 2001 och är över i Frankrike 2016. 15 år av spel i landslaget som bjudit på mängder av pärlor. För mig är alltid målet i VM-kvalet mot Ungern i Budepest 2005 något alldeles extra.

Det finns klacken i Porto 2004, bicykletan på Friends Arena 2012, målen mot Danmark i playoffet. Just glädjen efter att ha skjutit Sverige till EM i Frankrike är något som sitter på näthinnan. Hur han kasade på knäna och såg ut att vilja ta alla svenska fans i sin famn efter att ha ordnat biljetten till EM.

Även om han och SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand kommit överens om att Zlatan ska sluta med att vinna sin sista match i landslaget så känns seger i en EM-final på Stade de France 10 juli avlägset. Kan Zlatan hjälpa till att ta Sverige till en åttondelsfinal vore det kungligt.

 Visst kan man drömma om en sommar som 1994 och en mästerskapsmedalj som både Erik Hamrén gjort och talat med Zlatan om. Det hade varit värdigt att Zlatan, som har det överlägsna målrekordet för landslaget och dessutom tagit hem tio guldbollar, hade fått kröna tiden i landslaget med en medalj.

Tyvärr går det inte att styra och det är precis som Erik Hamrén säger, att skillnaden mellan Belgien och Sverige är så stor att allt annat än belgisk seger är förvånande. Lägg till att oavgjort kan räcka långt för belgarna som inte kan gå i kapp Italien och max kan komma två i gruppen.

Zlatan har aldrig riktigt fått sitt storspel att rimma med landslagets form till hundra procent. Bäst var det väl i EM 2004, men där hans straffmiss mot Holland sved. I VM 2006 blev det inget lyft, i EM 2008 var han för ensam och skadad. Även i EM 2012 var han för ensam.

Under årets mästerskap har varken Zlatan eller lagkamraterna kommit upp på en nivå som kunnat ge ett bättre läge inför avslutningen. Om det beror på att Sverige inte är bättre eller något annat går att diskutera, men det är svårt att peka på något annat än att man inte fått till den här gruppen spelare till något starkare ännu så länge.

På något sätt känns det extra bra att Zlatan och Erik Hamrén avslutar tillsammans, oavsett när det blir under EM. För förbundskaptenen har fått Zlatan att explodera målmässigt och växa ut som spelare. Han har gjort över 40 av sina dryga 60 landslagsmål under Hamrén.

Samtidigt kanske det möjliga avskedet triggar Zlatan? Ihop med generationskamraterna Kim Källström och Andreas Isaksson (som vanligt hamnar de i skuggan) är det slut i landslaget när EM är slut för Sverige. De vill garanterat sluta på ett roligare sätt än att åka ut efter tre matcher i gruppspelet.

Utan Zlatan hade Sverige inte ens varit i EM. Det heter alltid att om någon försvinner så ska någon annan kliva fram och ta ansvar. Är rätt övertygad om att det inte fanns under kvalet. Tror inte att någon ifrågasätter påståendet att Zlatan bar Sverige till Frankrike med sina elva mål i EM-kvalet varav tre mot Danmark i playoffet.

Om Zlatan får lägga av efter respass i gruppspelet i EM i Frankrike går det att leva med. Vad han gjort för svensk fotboll går inte att sätta ord på. Inte bara i form av målen och assisten utan för vad han betytt för alla nya spelare och att han sett till att sporten nått ut brett på ett sätt som få fixat.

Ingen går oberörd av Zlatan och hans konster oavsett om det varit på planen eller utanför har fått många att smälta. Min fostermor (vars familj jag bodde hos under gymnasiet) är en i raden av Zlatanister jag träffat, Den nu 75-åriga damen älskar allt Zlatan gör och vi har våra diskussioner om plus och minus.

Var jag än kommer så finns det folk som berättar om sin kärlek för Zlatan och hur mycket han betytt för dem av olika skäl. Han har berört och skakat om. Det har varit både häftigt och spännande att få följa en karriär som varit så mycket mer än en fotbollskarriär.

Jag vet naturligtvis att inte alla uppskattat Zlatan. Det tog inte många minuter efter hans besked så dök det upp ifrågasättande på Twitter om att nu blir en viktig match Zlatans show och mejl som var kritiska till att han tar av rampljuset. Det är givetvis Zlatan van vid, och brukar triggas av det snarare än något annat.

Så det är bara att hoppas att Zlatan och de andra ser till att bjuda på ännu en show. Om det sedan inte blir så är det bara för alla att tacka för allt han gjort under sina 15 år i landslaget. För avtrycket är sådant att svensk fotboll alltid kommer ha en tid före Zlatan och en tid efter Zlatan.

Publicerad 2016-06-21 kl 21:22
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons