POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
LUNDHS KRÖNIKA
4v

Lundh: Gillar att ALLA tar ställning – men hur gör Fifa med albanska örnen som målgest

Foto: Fotbollskanalen.

Mordet på George Floyd har skakat om världen.
Fotbollen är inte förskonad.
Det är bra att många tar ställning mot rasism, men politiken är mer komplicerad än så.

Efter att ett gäng poliser i Minneapolis brutalt tagit livet av George Floyd i samband med ett ingripande har reaktionerna varit kraftfulla. Runt om hela världen har fördömanden och protester följt. Väldigt många tar ställning mot rasism och det är givetvis bra.

Förhoppningen är att det leder till något mer och beständigt när det handlar om rasism som finns över hela världen, men kan se olika ut. Även om det givetvis är annorlunda i USA så kan ingen tro att det inte existerar i Sverige. Den är synlig hela vägen upp i riksdagen. Ska inte ge mig in på teorier om varför och hur, konstaterar bara att det är så.

Hösten 1983 var jag utbytesstudent i den lilla staden Elmira i delstaten New York. En klassisk arbetarstad som då börjat känna av förändringar som sedermera lett till att de två största arbetsgivarna är två fängelser, bägge högsäkerhetsfängelser. Då kändes den hyfsat välmående och jag gick på en av två stora skolor.

Första dagen på Elmira Free Academy gick jag för att käka lunch och tog min bricka och svängde in i en av två matsalar. Först efter ett tag funderade jag på varför jag var den enda vita personen som satt och käkade där. Så såg det inte ut i klassrummen, där jag upplevde att det var rätt blandat. Det visade sig att svarta åt i en matsal och vita i en annan.

Som svensk gick det givetvis att glida mellan de olika världarna utan några problem, men det överraskade mig hur uppdelat det var i en miljö där en majoritet hade det rätt okej. Ekonomiska skillnader mellan familjer och ungdomar fanns givetvis, men det är långt i från hur det är i dag. Ändå fanns segregationen.

Därför är det knappast underligt att det kokar över en del när människor protesterar mot vad som skedde i Minneapolis och framför allt vad det symboliserar. Inte minst för svarta som varit utsatta för polisbrutaliteten under lång tid. Det vore fel att ifrågasätta reaktionerna, sedan är det givetvis så att man aldrig kan stödja våld.

Minns hur jag och två kompisar överlagt körde för fort i USA och hade varit jagade i en timme av polisen när vi blev stoppade. Han som körde hörde inte hur polisen skrek ”Hands on your head” och böjde sig mot handskfacket. Vi hade en oerhörd tur att polisen inte sköt, de stod på varsin sida med vapen riktade mot oss. Spelade vår vithet en roll där?

I USA har idrotten alltid spelat en roll i politiken. Under OS 1968 sträckte John Carlos och Tommie Smith nävarna i luften med svarta handskar. Något som ledde till skandal och det hette att de hade skändat flaggan. Det har inte tagit slut och på senare år har NFL-stjärnan Colin Kaepernick blivit bannlyst för att han i protest mot polisbrutalitet gått ner på knä.

Efter övergreppen som ledde till George Floyds död har fotbollen i Europa blivit en given plats att protestera. Från budskap vid mål i Bundesliga till sociala medier och där alla från klubbar till stjärnor markerat. Gillar verkligen att många utnyttjar sina plattformar, för det är klart att det har ett genomslag.

Alla räknade med att spelarna som firat mål med ställningstaganden skulle bli straffade. Men först gick det tyska förbundet ut och slog fast att så inte var fallet och Fifa följde efter. Fifa-basen Gianni Infantino slog fast att handlandet från Jadon Sancho o Co ska applåderas och inte bestraffas. 

Låter ju underbart, men för mig är Infantino tiderns opportunist. Har tappat räkningen på hur många gånger han träffat Donald Trump och en av gångerna gav han USA:s president ett rött kort som han kunde ge journalisterna. Eller när han njöt mellan Saudiarabiens Mohammed Bin Salman och Vladimir Putin i samband med VM-invigningen 2018. Nej, Infantino får kappan att framstå som i princip ovändbar i kastvindar.

Kommer Infantino att jubla och applådera när spelarna under VM i Qatar protesterar mot hur det lilla emiratet behandlar gästarbetare? För det är väl i princip alla överens om. Jo, tjenare. På ett sätt är det givetvis positivt att Fifa inte straffar spelarna, men det enda som kan ge trovärdighet är att ta bort regeln helt.

I frågan om rasism borde det vara glasklart men även nu rasar en debatt om vad och hur som gör en trött. Politik är komplicerat och det finns så många exempel där Fifa agerat och straffat fall som i min värld är tveksamma. Och där nationsförbund följt efter. Straffen kommer snabbare än man hinner reagera, för fotbollen är livrädd för politik.

Är det rätt att straffa spelare som firar mål med den albanska örnen? Ja, Fifa gör det. Är det rätt att straffa Pep Guardiola för att han med ett gult band stöttade katalansk frihet? Ja, det gjorde engelska FA. Är det rätt att bötfälla Örgryte för en manifestation för Dawit Isaak? Ja, det tyckte SvFF men styrelsen ändrade sig efter rejäla protester.

Det finns ett gäng till exempel som visar att Fifa-basen Gianni Infantino öppnade en dörr till en enda väg: att ta bort straff för politiska aktioner på plan. Sedan kommer inte hans vänner i Saudiarabien, Kina och en rad andra länder att uppskatta det. Vilket talar för att vi får leva med Infantinos dubbelmoral kring vad som är rätt och fel.

Helgens...

Helgens måste
Golfrunda. Havsbad. Några bärs. Några nätter ute i naturen.

Helgens avstå
Jobb.

Veckans journalistiska principstrid
Magasinet Josimar har under en rad år granskat norsk fotboll på ett förtjänstfullt sätt. Inför VM för damer i somras hade man ett temanummer och där avslöjade man att det norska förbundet lyft bort den kommersiella direktören för att han inte hanterat ett möjligt sponsoravtal med Obos på ett bra sätt. Dock anmälde NFF och dess generalsekreterare tidningen till Norges motsvarighet till Mediaombundsmannen och Mediernas etiknämnd. När Josimar blev fälld så publicerade man mycket av materialet och röjde även att NFF:s generalsekreterare var tidningens källa. Det hela har lett till en rätt häftig debatt i Norge och där anklagelser viner fram och tillbaka. För mig är det oavsett hur fel Josimar upplevt det hela inte rätt att avslöja en källa. Det får inte ske. Då är risken stor att man undergräver trovärdigheten för inte bara Josimar utan journalister och medier i stort. En bra sammanfattning i denna krönika om det hela. 

Veckans Fotbollsfredag
Gusten Dahlin och jag kör Fotbollsfredag på C More och Fotbollskanalen där vi kollar läget i svensk fotboll och det går givetvis att se i efterhand. Erik Friberg, Jonna Andersson och Olof Unogård är gäster.

Veckans läsarbrev
Tjena Olof! Hoppas allt är bra! I dagar som dessa så blir ämnet 

”Allsvenskan ” automatiskt förminskat då det bl a är masskravaller i USA och många människor fortfarande dör varje dag i Corona. Men om man ändå ska diskutera ämnet ämnet så kan jag inte låta bli att landa i att det allra bästa hade varit att ställa in hela säsongen -20. JAG VET (!!!), att många klubbar hade kursat då så det är såklart inget alternativ och tro mig, jag är en av dem som ser varje minut av Allsvenskan som spelas, så det är absolut inget jag egentligen vill. Men så som läget fortfarande är i världen vilket medför spel utan publik förmodligen hela säsongen, ett forcerat spelschema vilket kommer gynna de rikaste lagen med bredast trupper osv osv. Hur mycket kommer man ta den här säsongen på allvar? Med det sagt, visst hade det varIt bäst/skönast/roligast att se framemot en ”riktig” säsong -21, även om det är en omöjlighet, som sagt. Allt gott, Mathias

Svar: Fattar hur du tänker, men det funkar inte att ställa in. Vill att klubbarna ska överleva och det är inte ens säkert att alla gör det.

Veckans ekvation som inte går ihop
Världens ekonomi och börsernas uppgång. Går emot allt jag lärde mig i nationalekonomi en gång i tiden.

Veckans moderna fotboll
Hammarby hade byggt sin verksamhet på att en rad spelare skulle representera Frej. När den tidigare superettan-klubben verkar falla samman ekonomiskt finns ingen annan väg för Hammarby än att gå in och ta över. Man kan konstatera att det är tur för Hammarby att inte Frej har så många supportrar.

Veckans sajtförsäljning
Goal är till salu. För en dryg miljard kronor kan man köpa fotbollssajten. Det handlar om att ägarna som även har strömningstjänsten DAZN måste försöka ta in pengar för att rädda tjänsten som lidit hårt av ingen livesport.

Veckans klubbägare
NBA-stjärnan Kevin Durant köper in sig i Philadelphia Union.

Veckans mästare i kavaj
Chelsea klev förbi Manchester City i tabellen då poängsnittet var bättre i Womens Super League. Kul för Jonna Andersson och Magdalena Eriksson att ta den andra titeln för säsongen efter Ligacupen, men visst antiklimax.

Veckans val
Helsingborgs IF går till Helsingborgs stad för att försöka överleva. Ska stan låta Olympias största hyresgäst gå under? Nej, det är knappast bra för staden, men samtidigt är det en kroniskt dålig ekonomi som nu får en sista skjuts av coronautbrottet. Dessutom är det spelare som är väldigt välbetalda. Ingen lätt ekvation.

Veckans moderna fotboll II
Chelsea betalar 53 miljoner pund (640 miljoner kronor) för Timo Werner och ger tysken 200 000 pund i veckan i fem år vilket är 52 miljoner pund (625 miljoner kronor. Totalt en affär värd runt 1,25 miljarder kronor. Inte så långt från vad allsvenskan omsätter.

Veckans författarduo
Marcus Birro ska skriva bok ihop med Hammarbys sportchef Jesper Jansson. Oklart när den kommer ut. Birro har tidigare skrivit om ”Masse” Magnusson och i höst kommer boken han skrivit med förre ÖFK-basen Daniel Kindberg.

Veckans rättighetsvinnare
Bonniers kom inför säsongen överens med Svenska fotbollsförbundet och ledningen för herrarnas division 1-klubbar om att sända alla matcher. Bonniers vilket är Expressen ska via Sportsground se till att producera alla matcher i både division 1 norra och södra och tidningen står för kostnaderna via Bonnier News. Priset för rättigheten var noll. När pandemin satte stopp för publik så innebär det att klubbarna i Sveriges tredjeliga inte har några intäkter alls. När nu Expressen satsar stort med Sportexpressen Play finns det inget att säga om satsningen och att man kommit över rättigheten till det priset, överenskommelsen är gjord. Frågan är dock om tidningen får så många att haka på? Det jäser i division 1-kretsar och det blev inte mindre när man såg priset på 299 kronor i månaden alternativt 139 kronor per match. En del resonerar att man hellre ger pengar till sin klubb som riskerar att gå under och avstår köp. Kanske hade Expressen vunnit på att dela intäkter när väl kostnaderna var täckta? Då hade man fått klubbarna med sig och säkert även en hel del supportrar. Kan för övrigt notera att det kostar lika mycket att se både allsvenskan och superettan i månaden via Dplay som det kostar att se Sveriges tredjeliga. Sedan är det intressant att Expressen nu blir tv-bolag (och TV4 är en tidning via Fotbollskanalen) och att det ritar om hela kartan. Tidigare hade det varit en given Expressen-vinkel, när Expressen griper in, att skildra hur de små klubbarna hamnar i kläm. Samtidigt kunde förbundet och Ettan fotboll avstått avtalet.

Veckans läsarbrev II
Tjena!! Vet du vart man kan se kff la manga klassiker från 2007? Anna-Klara.

Svar: Jag ska se om jag kan få ut den igen. Det är tomt i artikeln där den skulle vara. Tyvärr byter vi publiceringssystem och skiftar på olika sätt.

Veckans författarduo II
Erik Niva skriver Martin Mutumbas historia och ”Äkta hela vägen” ska komma ut i början av september. 

Veckans lättnad
Premier League-klubbarna får skjuta på en återbetalning på runt två miljarder till tv-bolaget Sky ett par säsonger. Tv-bolaget kommer helt enkelt att dra av på vad man betalar säsongen 2021-22 för att återgälda skulden. Tidigare har det talats om att en inställd Premier League skulle innebära kostnader på nio miljarder för klubbarna bara när det handlar om tv-bolag som inte får visa matcher. När nu ligan kommer i gång så minskar kostnaderna givetvis men fortfarande måste man ersätta tv-bolag och det har handlat om förluster på närmare fyra miljarder kronor. Nu får man viss respit.

Veckans journalistik
Kvällspostens och Expressen Federico Moreno gräver ofta fram riktigt bra grejer. Som senast med SSU i Helsingborg. Vass journalist.

Veckans Big in Europe
Eurosport kör ut norska Eliteserien över hela Europa. Kanske blir lyftet för den norska ligan?

Veckans författarduo III
Förbundskapten Janne Andersson och multimediemannen Henrik Johnsson skriver ”Att bygga ett lag” som kommer i början av september. En ledarskapsbok, och Andersson utesluter inte en självbiografi längre fram. Redan när Johnsson producerade Sommar i P1 åt förbundskapten Andersson var rådet att han skulle dokumentera sin tid som ledare för landslaget.

Veckans läsarbrev III
Hej Olof, Vet du varför träningsmatcher inte är tillåtna? Jag har inte sett någon motivering och får inte ihop det rent logiskt. Eventuella (ologiska) farhågor går ju lätt att reglera bort med typ långreseförbud, inga tevesändningar etc. Det känns som att FHM inte förstår sporten, vilket såklart kan skyllas på SVFF och SEF och co. /Ulf

Svar: Nej. Men jag tror att du är något på spåren kring förståelse.

Veckans låt
”Apanage” – Erik Lundin.

Veckans siffror
2,2. Antalet miljarder pund som Premier League-klubbarna bedöms ha förlorat på coronautbrottet. Det är ungefär 26-27 miljarder kronor. Sanslösa belopp.

Veckans författarduo IV
Lotta Schelin och frun Rebecca Schelin släpper ”I huvudet på Lotta Schelin” i början av oktober. Boken om Lottas karriär finns redan att beställa, och även signerad.

Veckans poddintervju
Elfsborgs och Göteborg FC:s läkare Matilda Lundblad är gäst och talar om vad det innebär för risk att börja spela utan träningsmatcher, om varför det är bra med extra byten, om skillnader och likheter med att ansvara för herr och damspelare och om fotbollens svårighet att hantera hjärnskakningar. Sedan tidigare finns närmare 270 avsnitt av podcasten och det är bara att klicka på länken och lyssna.

Publicerad 2020-06-05 kl 20:35
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto