Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS KRÖNIKA
27v

Lundh: Hammarby kan infria potentialen

Hammarby kunde förvisso ha fått se 4-0 bli 4-4.
Men det blev ny seger.
Är det 2018 som klubben infriar den potential man har i publiken?

Över 25 000 följde Hammarby återta serieledningen under lördagen. Med tanke på att Bajen behövde mindre än en timme på sig att rusa i väg till 4-0 så var det förståeligt att det var darr på slutet när Sundsvall var ett offsidemål från 4-4.

Det går givetvis att diskutera passivitet och en rad byten när man tappade, men Hammarbys tränaren Stefan Billborn menade att han borde kunna byta in materialaren Anders ”Biten” Bitén och ändå hålla undan. Han har en poäng.

Samtidigt är det så tydligt att Bajen är i något som är svårt att förklara. Det man ibland kallar ”att vara i zonen” i brist på en bättre förklaringsmodell. Det är då man avgör ett derby på slutet mot Djurgården eller ser till att hålla undan till 4-3 trots att man rasar samman.

Om man ser på hela säsongen så har Billborn fått en bättre bred, delvis för att han fått i gång Imad Khalili och Muamer Tankovic samt fått in en del spetsspelare som Nikola Djurdjic som avlöst Pa Dibba förutom mot Sundsvall då bägge startade och gjorde mål.

Lägg till Jiloan Hamad som efter en krånglig första säsong i klubben är tillbaka på den nivå han höll 2013. Då han ledde Malmö FF till ett SM-guld som lagkapten och var en viktig offensiv motor i Rikard Norlings lagbygge. Det är en liknande han har i Hammarby i dag.

Om det gungade rejält i vintras i klubben, när man sparkade Jakob Michelsen och höll en halvskakig presskonferens med ersättare Billborn, och det talades om all makt låg hos sportchefen Jesper Jansson, så är det få som saknar dansken i dag. Istället är det tal om att man kan gå långt.

Sprang på Kennedy Bakircioglu på stan i fredags och det gick att ta på känslan hos honom. Att Bajen är något helt annat under 2018. Att man gått från att ha haft en hyfsat stark förstaelva och tunt bakom till att vara en trupp som kan utmana i toppen.

Visst, det har bara gått sju omgångar men sex segrar och ett kryss samt 19-9 i målskillnad är starkt. Nu väntar Örebro, Malmö, AIK och Kalmar innan serien vänder. Allt talar för att Bajen hänger med i toppen när det är dags för omstart hemma mot Östersund 7 juli.

Är 2018 säsongen då Hammarby verkligen växlar in sin potential. När Nanne Bergstrand blev klar för den dåvarande superettan-klubben i november 2013 så skrev jag om hånen Bergstrand fått när han slutade i Kalmar och talade om en dröm om Champions League, och att Bajen kanske var rätt plats för tränaren.

Det blev aldrig så, Nanne Bergstrand hade inte rätt sportchef för att få till en trupp som var tillräcklig för hans visioner. Kanske kroknade han själv på vägen? Han fick istället vända hem till Kalmar och drömmen om Champions League stannar nog vid en dröm.

Däremot kanske Hammarby kan blicka mot Europa? Tänk om klubben skulle kunna nå Europa och få tillgång till mer resurser och dessutom se hur Tele2 Arena fylldes ännu mer. Ja, då skulle det kunna rassla rätt bra i kassakistan på Årsta.

För ingen kan blunda för den enorma potential klubben besitter i form av publiken på Tele2 Arena. Det är en häftig uppslutning kring Bajen och skulle man fortsätta att hålla sig i den yppersta toppen är det givet att kassan fylls på. Vilket öppnar för förstärkningar.

Nej, publikintäkter är inte allt och klubben jobbar med en del lägre priser men det är klart att det finns en potential kring sponsorer som ännu är outnyttjad. Överlag ligger 08-klubbarna efter och det är givetvis delvis ett imageproblem.

Men det är klart att man kan göra mer kring en förening som Hammarby med det draget som omger den. Om de sportsliga resultaten följde med så skulle man ganska snabbt kunna bli en av jättarna i svensk fotboll och som skulle kunna utmana Malmö FF och AIK.

Inser att de luttrade Bajen-fansen inte luras alldeles för lätt. Ännu så länge är det långt kvar och de har naturligtvis hört om möjligheterna och potentialen till leda… Samtidigt går det inte att blunda för att nu är det mycket som pekar åt rätt håll.

Återstår att se om Hammarbys ledning kan förvalta läget. Med en ny träningsanläggning på gång och ett kansli som ska flytta till Årsta och en ny ledning som tagit drastiska beslut som hittills gett effekt så är det svårt att inte se en ljus framtid för Hammarby. 

Helgens...

Helgens måste
Flyger till Dubai för en poddintervju i ett avsnitt som kommer publiceras närmare VM i Ryssland. Gästen har mer fokus på det som sker utanför plan än det som sker på plan. Därmed får jag släppa tungviktsmötet mellan Blåvitt och Malmö FF. Däremot är jag tillbaka till cupfinalen på torsdag, och ser verkligen fram emot Djurgården-Malmö på Tele2 Arena.

Helgens avstå
Allsvenskan på plats.

Apropå förra veckans debatt om spelambassadörer
Bronshjälten Kennet Andersson var näste man in på spelmarknaden som representant för ett åländskt spelbolag, och som presenterades när SVT:s Mästarna mästare var klart. Det verkar finnas väldigt gott om pengar i spelbranschen. Även intressant att se SVT:s VM-expert Glenn Strömberg som frontfigur för ett relativt nytt spelbolag. Hur SVT jonglerar med vilka som får göra reklam och vilka som inte får göra reklam är ganska fascinerande. Intervjuade Jan Helin i Almedalen förra sommaren och då slog SVT:s programdirektör fast att den fria televisionen har ett arbete att göra, men det är uppenbart att man inte är klar med det arbetet än. 

Veckans rekommenderade läsning
New York Times artikelserie om cheerleaders vars tillvaro i NFL inte är något att jubla över.

Veckans upprepade snedsteg
Leo Vegas har vuxit snabbt och tagit rejäla kliv på spelmarknaden men det var deppigt att ta del av alla övertramp som bolaget bötfälldes för i Storbritannien.

Skrämmande hur man agerar trots att man tjänar bra med pengar.

Veckans Fifa-turer
Fifa-basen Gianni Infantino jobbar hårt för att bli omvald som president 2019. Ett utökat VM. Klubblags-VM. Mer pengar till nationsförbunden. Investerare som är beredda att skjuta till över 200 miljarder kronor.

Veckans konkurshot
Varbergs Bois.

Veckans depp
Hade unnat Arsène Wenger ett finalavslut och en möjlighet att få vinna en titel i Europa med Arsenal. Han har förlorat finaler i Uefa-cupen, Cupvinnarcupen och Champions League men aldrig bärgat en pokal i cupspelet i Europa. Nu blir det ett sorgligt avslut för Wenger i London-klubben och han hade varit värd något annat, men har givetvis ett eget ansvar att klubben hamnade här.

Veckans förebild
DN:s Matilda Gustavsson. Hon avslöjade i höstas turerna kring den så kallade ”kulturprofilen” och anklagelser om sexuella övergrepp och trakasserier. Även om polisutredningen inte lett någon vart så ledde artiklarna till att Svenska Akademien imploderade och nu blir det inget Nobelpris i litteratur i höst.

Veckans revansch
Måste vara gött för Thomas Askebrand att ha fått fart på Örgryte samtidigt som Öster sladdar.

Veckans debatt
Nyligen kom boken Hjärnboll ut och i samband med det så besökte en av författarna, Torbjörn Vestberg, Nyhetsmorgon för att tala om människors exekutiva funktioner och hur vi fattar beslut styr hur bra man blir som spelare. Det har lett till reaktioner i forskarvärlden som ifrågasätter vad Vestber och de andra bakom boken kommit fram till. Här ger Magnus Lindwall och Johan Fallby sin syn och ifrågasätter vad författarna bakom Hjärnboll kommit fram till.

Veckans nya tider
Landskrona Bois börjar med fotboll för tjejer. På tiden.

Veckans läsarmejl
"Hej, Under hela Premier league säsongen har jag ställt mig frågandes... Varför i hela friden punktmarkeras inte Vigge varje dag av er? Med rätt typ av stöd och uppbackning från media kan vi ha hela Sveriges mest viktiga spelare i ett decennium framöver.

Jag vill läsa mer om Vigge. Skulle vilja läsa allt fotbollsmässigt som händer kring honom, bra som dåligt, att ni har en reporter som följer honom på ett nära håll, att jag som läsare får ta del av hans karriär i princip dagligen och även, det kanske mest viktiga, att han känner att det finns ett outtömligt, genuint intresse från Sveriges håll. Vi/ni har inte råd att ”glömma” en sådan viktig möjlighet. Får jag fråga dig som media representant. Hur är det möjligt att Vigge inte är med på alla sportsidors löp och förstasidor när han blir utnämnd till matchens lirare i ett lag som Manchester United? Det är snudd på tjänstefel.

Eftersnacket i media borde pågå i flera dagar, med flera uppföljande artiklar och reportage om honom. Varför så fega gällande Vigge? Lindelöf står för en begåvad, intelligent, exceptionell, moraliskt sund och således unik förebild för kommande generationer fotbollsspelare och Sverige som fotbollsnation, förmodligen även ngt media kan tjäna hackor på. Jag tycker du har en del av ett ansvar här. Vänligen, Mikael"

Nu bestämmer inte jag hur andra medier gör och vet inte hur de resonerar, men om det hade varit mycket läsning om en spelare så hade man skrivit mer och mer. En faktor som spelar in är att han tillhör Manchester United som inte släpper till särskilt mycket och han själv verkar inte heller vara så intresserad. Han gör väldigt få längre intervjuer vilket bidrar. Dessutom har han åkt in och ut i laget och inte varit given. Knappast heller medias uppdrag att bygga en spelare för framtiden, dessutom tror jag inte heller ett medias bevakning har den effekten.

Veckans glädje
Fotbollskanalen redovisar oerhört starka siffror på flera plan. Gläder mig oerhört att Tobias Rosvall, Sven Bertil Liljegren, Andréas Sundberg, Martin Petersson, Alexander Malmkvist, Aron Forsberg, Frederic Pavlidis och många andra får kvitto på kvitto att deras jobb och nysatsningar ger resultat. Extra kul att Pavlidis blogg Headlines om det senaste i fotbollsvärlden går ännu bättre än tidigare.

Veckans avtal
Statliga svenska spel skickar in 145 miljoner kronor fram till och med 2023 till Elitfotboll Dam. En rejäl ökning (60 procent) jämfört med tidigare avtal. Sedan kan man undra om jämställd sponsring i ett statligt bolag? Man kan även undra om EFD nu lägger ner sin röst gällande kritik mot Svenska Spel. I min värld hade det varit bättre att pengarna kom från statskassan till idrotten snarare än gå vägen via ett statligt spelbolag.

Veckans Leeds United
Säsongen slutar äntligen i helgen och det är bara att lägga den åt sidan. Leeds-ägaren Andrea Radrizzani tog däremot hem en seger i veckan när hans bolag Eleven Sports vann budgivningen kring att visa La Liga i Storbritannien i kamp med Sky. Den brittiska tv-giganten Sky som haft sin slogan ”The Home of Football” har nu tappat Champions League, serie A, La Liga och en del mindre rättigheter på senare år.  

Veckans nya tider II
Qatar får vara med och spela Copa America 2019 ihop med Japan. Kan man gissa att pengar varit inblandade när det lilla emiratet som är 101:a på världsrankingen är med i de sydamerikanska mästerskapen…

Veckans låt
”Hunger” – Florence + The Machine

Veckans poddintervju
Rosengårds målvaktslöfte Zecira Musovic är gäst och talar om hur hon hanterat motgångarna, om att klubbarna gör för lite och att det är fel personer som jobbar för damfotboll inom Uefa. Podden finns ute i gryningen på måndag, men går även att se 21:15 på Sportkanalen på måndag. Sedan tidigare finns över 190 poddintervjuer med olika svenska fotbollsprofiler via länken.

Veckans klara besked
Skrev i förra veckan om Lagadère som i det tysta avvecklat sin verksamhet i Sverige och är på väg att försvinna. I veckan kom besked från storägaren Arnauld Lagadère om att Lagadère nu säljer sin sportverksamhet för att satsa på medieverksamhet och resor. Sportbesöket var ett dyrt äventyr för honom och då var förlusterna i Sverige bara en bråkdel av vad det kostat.

Veckans citat
”Man måste försäkra sig om att man inte har en superstjärna som tränare utan någon som kan integrera med gruppen. José Mourinho är en superstjärna i Manchester United, men han har inte tagit klubben framåt överhuvudtaget. Allt handlar alltid om honom.”

Bayer Münchens president Uli Hoeness. Pep Guardiola?

Veckans nya tider III
Över 50 000 biljetter sålda till FA-cupfinalen mellan Arsenal och Chelsea. Rekord för damernas cupfinal i England. Häftigt för Chelseas Hedvig Lindahl, Magdalena Eriksson och Jonna Andersson och Arsenals Jessica Samuelsson att få uppleva framväxten på plats.

Publicerad 2018-05-05 kl 18:56
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons