Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Historien om Wrexham är feelgood - men man kan undra hur länge

Lundhs Krönika

Wrexham tog klivet upp i den engelska proffsfotbollen. Scenerna från triumfen är härliga. Frågan är hur länge Hollywood-skenet håller i sig och om det bara är skönt.

Foto: Bildbyrån.

Man inser att fenomenet med lilla Wrexham fått ett rejält genomslag när klubbens avancemang från Nations League till League 2 (engelska fjärdedivisionen) är ett ämne i Talkshow i P1. Den lilla klubbens resa engagerar och feelgood-historien har blivit en global nyhet.

Wrexham är en av världens äldsta klubbar och spelar på en av världens äldsta arenor, Racecourse Ground. Men även om man vunnit den walesiska cupen många gånger är framgångarna i det engelska ligasystemet begränsade. Som bäst är det ett gäng säsonger i det som är dagens Championship på 1970-talet och någon FA-cupskräll (Arsenal), men annars få ljusglimtar.

Annons

Nu vill många frossa i framgångarna för en klubb som varit rejält på dekis under 2000-talet och där den var på väg att gå under helt 2005. Det var poängavdrag, stridigheter och en klubb i händerna på ekonomiska rekonstruktörer. Det ledde till respass ur det engelska ligasystemet och ner i Conference-fotboll.

Några år senare tog supportrarna makten när man samlade ihop pengar och fick köpa in sig men man har inte lyckats ta sig tillbaka till ligasystemet. Det är nu ett par år sedan de amerikanska stjärnorna Ryan Reynolds och Rob McElhenney köpte klubben. De fick ett överväldigande stöd av medlemmarna i stiftelsen som ägde klubben.

Efter att ha satsat en del inför första hela säsongen så stupade Wrexham när man blev tvåa i serien (bara ettan går direkt upp) och sedan föll laget i playoff. Omstart inför 2022-23 och kröningen kom förra helgen efter 3-1 mot Boreham Wood betydde serieseger. Det var härliga scener efter triumfen och starka känslor när klubben tog klivet upp.

Annons

Lilla Wrexham har gått för att vara något som folk i den walesiska staden bryr sig om och blivit något många i USA och i andra delar av världen följer. Discovery i Sverige visade lagets matcher. Det finns en streamingserie om lagets första säsong och i augusti kommer säsong två. Det finns globala sponsorer.

Under året plockade man in Ben Foster som målvakt och nu flörtar de amerikanska ägarna med Gareth Bale via sociala medier. Klart är att League 2-klubben med Reynolds och McElhenneys pengar, kontakter, kändisskap och kunnande har helt andra resurser än en hel del av rivalerna. Det finns givetvis ett drag kring Wrexham och man siktar bara uppåt.

Hjälpen av dokumentärserien är givetvis ovärderlig. Där intresserade kan komma nära en klubb och plötsligt är Wrexham något många fler följer. Något som leder till tröjförsäljning, ökande följarskaror på sociala medier och säkerligen en del som tar sig till norra Wales för att se laget på plats.

Annons

Plötsligt gör Wrexham en Manchester United eller en Liverpool och slår på många ställen. Därför är det inte konstigt att klubben åker på försäsongsturné i USA i sommar och möter bland andra Manchester United i San Diego och Chelsea i North Carolina. Laget ska även spela en 32-lagsturnering där det är sju mot sju som gäller.

Allt ovan gör säker att Wrexham möjligen får betala mer när man vill värva spelare från andra klubbar, men att man samtidigt blir mycket mer attraktiv för spelare. Många vill säkert vara del av en popklubb som alla följer. Draget fungerar på många olika sätt och just nu är det mesta positivt.

Även om det är ovanligt med utländska köp så här långt ner i divisionerna kanske det lockar numera när de bästa Premier League-klubbar kostar miljarder pund att köpa. Här kunde de två skådespelarna skicka in ett par miljoner pund för att köpa Wrexham och sedan har man fortsatt skicka in pengar då den ännu så länge går back.

Annons

Det finns en affär att hämta i form av resan uppåt i seriesystemet där värdet ökar. Även om klubbar förlorar pengar är det uppenbart att ägande av fotbollsklubbar inneburit att man kan ta in de pengarna och lite till om man är skicklig. Det är därför många investerare vill införskaffa en klubb eller flera för att göra en bra affär.

Att amerikaner kommer mer och mer till Europa och fotbollen här har varit tydligt de sista tio åren. Sedan 2019 har det gjorts över 110 investeringar (både som majoritets och minoritetsägare) i europeisk fotboll och flest är det i England, Spanien, Italien, Frankrike, Belgien. I Premier League finns amerikanskt ägande i tio av 20 klubbar numera.

Ovan trend speglar att de amerikanska proffsklubbarna är mycket dyrare och att investerare från USA ser större möjligheter i Europa. Sedan har alla olika strategier för att nå sina mål och då handlar det om finansiella sådana snarare än mål man gör på planen. Långt ifrån alla lyckas, men det är sällan välgörenhet.

Annons

Ägande av en anrik klubb kommer givetvis med ett ansvar och man vill se mer än bara en snabb resa under några år och därefter exit. Risken att det blir så finns givetvis och just Reynolds är en skicklig affärsman som gått in i både ett ginmärke och mobiltelefoni som han gjort bra affärer kring.

Kanske har Reynolds och McElhenneys inga tankar på en eventuell försäljning och en bra affär, utan är inriktade på att bli kvar under lång tid. Förhoppningsvis är det så, för intresset för de flesta feelgood-historier dör ut efter ett tag och då vill man inte se besvikna Wrexham-supportrar som återigen lämnas åt sitt öde.

FAKTA

Helgens måste
Ingenting.

Helgens avstå
Arbete.

Veckans ordförandeval
Karl-Erik Nilsson lämnade posten som ordförande i fotbollsförbundet i slutet av mars. I veckan blev det klart att han är valberedningens kandidat att bli RF-ordförande och valet sker i slutet av maj på RF-stämman. Även om Nilsson formellt ska väljas kan man konstatera att de andra två kandidaterna, Helena Carlsson från ridsportförbundet och Anna Iwarsson från gymnastikförbundet, dragit sig tillbaka. Alltså talar allt för att Karl-Erik Nilsson två månader efter han lämnat SvFF kliver in och blir ordförande för riksidrottsförbundet. Imponerande arbete av Nilsson och de som stödjer honom sett till att det bara är några år sedan SvFF-Nilsson hotade med att dra SvFF ur RF efter bråk om en sänkt maxgräns på bidrag som slog hårt mot fotbollen. Då hade nog ingen trott på Nilsson som RF-ordförande. Om man lyfter frågan är det slående att svensk idrott under 2023 hade chansen att generationsväxla i ledarskiktet för RF, Sveriges Olympiska kommitté och även fotbollsförbundet som är det största specialförbundet. Nu kan man säga att Fredrik Reinfeldt är ny i fotbollsrörelsen men Hans von Uthmann som blev SOK-ordförande och Nilsson är veteraner som fick nya poster. Inte heller blev det några kvinnor valda. Mångfalden brister även i styrelser. Det är slående att tiden nästan står stilla i idrottens styrelserum, vilket jag beskrev i en krönika i Dagens Industri. Klart att det är en brist när det översta skiktet i svensk idrott inte speglar Sverige 2023 och det är tydligt att gamla strukturer sitter hårt.

Veckans drama
Kvalet till SHL mellan Djurgården och Modo. Ångest för alla inblandade men underhållande.

Veckans svensk i England
Alexander Isak har haft en del skador som stört säsongen men när han spelat har han gjort avtryck. Dribblingsräden senast var otrolig.

Veckans politik är fotboll och fotboll är politik
En fransk antikorruptionsorganisation (Anticor) agerar nu för att franska åklagarmyndigheten ska gå efter förre presidenten Nicolas Sarkozy och en del andra kring misstänkta mutbrott som har koppling till tilldelningen av VM till Qatar. Franska Le Monde har skrivit om det i veckan. Det finns kopplingar till Sarkozys valkampanj och handlar om pengar. Trots att VM är över och det är länge sedan beslutet tog om Qatar-VM dör inte frågorna ut i Frankrike. Fortfarande pågår minst en juridisk process kring Platini och Sarkozy.

Veckans hovnigning
Premier League vill spela nationalsången i samband med de matcher som spelas nästa helg när Charles III kröns till kung. Inte säkert att det uppskattas på alla arenor där det ibland buas.

Veckans kommande fest
Napoli kan säkra ligateln på söndag eftermiddag. Då man möter Salernitana. Lär bli galna scener och borgmästaren i Neapel talar om en "jordbävning av glädje". Det blir första titeln på 33 år då Diego Maradona ledde klubben på plan. Bara klippen från när Napoli återvänt efter segern mot Juventus senast gör att man inser att det lär bli galet.  Kan bli en lång natt.

Veckans framtiden är ljus
Dawn Airey är ordförande för Women’s Super League och hon tror att den starka utvecklingen innebär att den inom tio år kan nå en miljard pund i intäkter. Det var på en konferens i London i veckan som hon fick frågor om ligans framtid. Sedan tidigare har FA som driver ligan tackat nej till miljardinvesteringar för att man tror mer på sitt eget sätt att driva på utvecklingen och att det skulle innebära att man säljer sig för billigt.

Veckans spelare och tränare griper in
Uefa har satt ihop en diger grupp av tidigare spelare och nu aktiva tränare, där Henrik Larsson är med som ende svensk. Skälet är att Uefa vill ha deras synpunkter för att förbättra fotbollen. Nu har gruppen träffats för första gången och man är på Uefa att ändra hur man ser på handsregeln. Man vill inte se att spelare straffas varje gång bollen träffar handen/armen.

Veckans läsning
Målvakten Svante Hildeman som representerar Landskrona Bois sätter ord på kampen om att få spela matcher i ett långt reportage i Offside. Stark läsning om rivalitet mellan kollegor och en inblick i tillvaron för spelare i ett lag i superettan. Fyndiga formuleringar av Marcus Leifby från ett galet hockeydrama.  Metaforen om ett tält på Hultsfreds-festivalen gjorde att man kunde känna luften inne på Hovet. Fascinerande inblick i hur det engelska hovet byter tjänster med en del medier för att styra bevakningen. Går det till så i Sverige också? Guardian skildrar ett Juventus i kris. Man ställer sig frågan om det är något typiskt för klubben eller om det speglar fotbollen i stort.

Veckans svensk i England II
Förvisso har Anel Ahmedhodzic valt att spela för Bosnien, men den tidigare Malmö-spelaren har gjort en strålande säsong i Sheffield United som är klart för Premier League. Han stod för ena målet när man säkrade platsen i veckan.

Veckans fråga
Jermaine Defoe undrar om han slösar bort sin tid när han vill bli tränare.  Det han lyfter i en intervju är de få svarta tränare som finns i den engelska fotbollen.

Veckans gästspel
Med i Mix Megapol och hos Gry Forssell med vänner på tisdag morgon och talar om idrottare som ska verka i sina föräldrars skugga.

Veckans Leeds United
Ibland vill jag bara att eländet ska ta slut, sedan kommer det smygande hoppet om att det kan gå. Nya tag mot Bournemouth. Kan Leeds sedan lämna WO till matchen mot Manchester City? 0-3 måste vara bättre än att spela den matchen. Det lär bli lilla julafton för Erling Haaland.

Veckans arrangörsval
Basket-VM 2027 går i Qatar. Mästerskapet ska vara klimatneutralt. Det blir första gången basket-VM spelas i Mellanöstern. De 32 lagen ska alla var i huvudstaden Doha där mästerskapets alla matcher spelas. Qatar som är 89:a på världsrankningen är direktkvalificerat.

Veckans siffra
38 441. Antalet miljoner kronor som Viaplay uppger att man ska betala för ej uppsägningsbara rättigheter inom de närmaste tre åren. Står under Not 24 i bolagets årsredovisning. Det var alltså 38.5 miljarder kronor som ska betalas på tre år och det var 31 december. Man kan nog sluta sig till att det mestadels handlar om rättigheter för idrott. För ett år sedan var summan 30,4 miljarder. En majoritet av åtaganden är i dollar och euro.

Veckans låt
"Mermaids" - Florence + The Machine.

Veckans poddgäst
Henrik Rydström är gäst och talar om livet i Malmö, om känslan kring Kalmars starka start, om "moralpaniken" kring Sergio Peña och om det är ett misslyckande att inte vinna SM-guld 2023. Sedan tidigare finns över 390 intervjuer med fotbollsprofiler och de hittar man via länken. Bara att lyssna på.

Publicerad 2023-04-29 kl 14:39

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto