POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
LUNDHS KRÖNIKA

Lundh: Hyckleriet är lika illa som mutkulturen

Att Fifa är korruptionens högborg är ingen nyhet.
Ändå har det varit så tyst.
Hycklandet från en massa herrar nu är lika illa som mutkulturen.

Uefa-presidenten Michel Platini gav på torsdagen Sepp Blatter rött kort och krävde att Fifa-basen skulle avgå. ”Jag sa det till honom i ett samtal man till man”, upplyste Platini. Annars hotar Europa med att hoppa av allt arbete i Fifa:s kommittéer, VM i fotboll och ser till att det blir problem.

För alla som törstar efter en sheriff som ska städa upp i det smutsiga Fifa-högkvarteret var det mumma att höra en passionerad fransman tala klartext. När sedan Vladimir Putin red in och ställde sig på Blatters sida så var de onda och de goda klart placerade på kartan, och det är ingen tvekan om vem vi ska hålla på.

Jag försvarar absolut inte Sepp Blatter och den kultur han varit med och skapat och sedan upprätthållit. Däremot så mår jag illa av hyckleriet från många av herrarna som nu putsar på sina sheriffstjärnor för att framstå som rättvisans riddare. Det är i princip lika illa som mutkulturen.

Om vi börjar med Michel Platini så jobbade han tajt med Blatter under många år och det var grunden till hans snabba stigande som fotbollspamp. Det var faktiskt i Stockholm 2002 som Fifa-presidenten lyckades trycka in fransmannen i Uefa:s exekutivkommitté och Lennart Johanssons man Per Ravn Omdal åkte ut.

I samband med kongressen i Stockholm 2002 gick alltså Platini från att vara rådgivare till Blatter till att bli en spelare bland makthavarna. När Michel Platini besegrade Lennart Johansson i Uefa-valet 2007 var Blatter med i kulisserna och det är så det fungerar.

Nej, det är inte så att jag tror att alla svenskar är helgon. Naturligtvis krävs det att man nätverkar för att nå toppen som Lennart Johansson. Han har själv berättat hur han byggde allianser i öst när han bjöd deras delegater på middagar, och det var en grund till både att han blev Uefa-bas och att Sverige fick EM 1992.

Så Michel Platini kan börja med att städa upp i sitt förflutna innan jag litar på honom. Ta bara Platinis lunch på Elyséepalatset hösten 2010 ihop med Frankrikes dåvarande president Nicolas Sarkozy, Qatars kronprins Tamin bin Haman al-Thani, Qatars premiärminister samt en representant för fonden som då ägde Paris SG.

Dealen man ska ha slutit, enligt France Football, var att Qatar skulle köpa PSG och få fart på fransk fotboll med stora insatser i klubben och satsa på att bygga en tv-kanal som kunde utmana Canal Plus (en kanal Sarkozy hatade) och visa den franska ligafotbollen.

Platini var med och pratade om dealen och hans del var att han skulle lägga sin röst på att Qatar skulle få VM 2022, vilket han också gjorde. Att sedan Michel Platinis son jobbar för ett företag i Qatar må vara en ren slump och att han är ett äss på vad han gör, men det är klart att det väcker frågor.

Självklart är det bra att Uefa och Platini talar klartext men det ekar ihåligt att man faktiskt bara krävt nytt ledarskap för Fifa i ett år. Det var under fjolårets kongress i Sao Paolo som Uefa gick ut och tydligt markerade att Sepp Blatter borde avgå och att han lovat att inte ställa upp i valet 2015.

För min del har SvFF varit lika flata under åren och att SvFF-basen Karl-Erik Nilsson både i Aktuellt och P1 säger att han är förvånad över vad amerikanska myndigheter tagit fram, och talar i Sportbladet om att ”det här var droppen som fick bägaren att rinna över”. Var har Nilsson varit?

Kanske kan SvFF:s omvärldsbevakare Jonas Nystedt hjälpa Karl-Erik Nilsson att sätta sig in i turerna kring Jean Marie Weber, ISL-skandalen, Jack Warner, Mohammed Bin Hamman, Issa Hayatou, João Havelange, Ricardo Teixeira, Nicolas Leoz? Då lär Nilsson förstå att det inte bara är rykten.

Eller ta bara det engelska förbundet som dagarna före omröstningen om var VM 2018 och VM 2022 skulle gå gick till attack mot den inhemska pressen? Varför? Jo, för att engelska medier hade granskat turerna och belyste mutkulturen som rådde och det skadade Englands chanser att få VM.

Efter att man förlorat så har FA svängt och nu är man hårda mot Sepp Blatter & Co. Problemet är bara att inget egentligen ändrats, FA borde varit tydliga från start men det handlar om politik och att byta tjänster och då passar det inte att klaga annat än när alla tågen redan gått från perrongen.

I dag är det samma kultur som råder inom Fifa som brassen Havelange skapade när han kuppade ut Stanley Rous på Fifa-kongressen 1974 och med Sepp Blatter vid sin sida tog ett grepp om Fifa. Inget har ändrats, och det vet alla som vill veta och det är inte Fifa ensamt om men för många har varit tysta.

Den kulturen är inte lika stark inom Uefa men det är inte så att det europeiska förbundet är ett gäng korgossar som aldrig svurit i kyrkan. Ta bara hur det gick till när man delade ut matcher till EM 2020 och där Sverige blev utan, men där Parken fick och danskarna har alltid varit tajta med Blatter och Platini.

Eller att Bilbao fick matcher, där spanjoren Angel Maria Llona Villar, som är en av de tyngsta i fotbollsvärlden styr och ställer. Det är verkligheten att det är någon slags vänskapskorruption som gäller och den hade Sverige nytta av när Lennart Johansson var högst upp i pyramiden och i dag är ingen svensk ens nära att vara med.

Michel Platini hatar tidigare Uefa-vd:n Lars-Christer Olsson, som förvisso gjorde fel som tjänsteman när han tog strid för Lennart Johansson i valet 2007. Fransmannen arbetade aktivt för att Olsson inte skulle bli SvFF-bas. Tänk att Platini ska vara med och bestämma vem som styr det svenska förbundet? Demokrati, anyone?

Har även från ett par centrala källor hört att Olssons relativt starka position i svensk fotboll som Sef-bas innebar en belastning för SvFF när man sökt evenemang hos Uefa. Man fick noll matcher i EM 2020. Man har ännu inte fått en klubblagsfinal till tremiljardersbygget trots att man sökt ett par gånger.

Inom SvFF finns delade uppfattningar om hur man ska hantera det? Ska man rasa mot hur det går till mot Uefa? Eller ska man hålla klaffen och sitta stilla? Hittills har man valt det senare och det är precis så stora delar av fotbollsvärlden agerat kring Sepp Blatter år efter år – och det krävs att FBI kliver in för att mössen ska börja pipa.

Önskar att kulturen var en helt annan i svensk fotboll – Karl-Erik Nilsson pratar gärna om  att han inte känner igen kulturen som är i Fifa när han jämför med Sverige – men det är även så att i svensk fotboll så är det svårt att gunga båten eller gå motströms, för då åker man ut och mister sin plats.

Bygget av Friends Arena slutade dessutom i rätten och det var knappast så att mjölet var helt vitt när parterna gjorde upp under tennisveckan i Båstad. Vet att Solnas numera avlidna stadsdirektör Sune Reinhold var ensam om att bli dömd för att ha tagit emot mutor i den härvan.

Och det är lätt att prata om andras kulturer och inte titta på sin egen kultur och att man är sig själv närmast. Skrev en krönika i ämnet apropå mig själv, Lars-Christer Olsson och även Karl-Erik Nilsson som utnyttjade att han som pensionerad politiker kunde ta ut full pension och ta in andra intäkter i bolag och där hans fru fick 300 000 om året som suppleant i styrelsen.

Självklart är det på en helt annan nivå när man granskar männen som FBI nu jagar världen över och jag vill vara tydlig med att jag inte försvarar Sepp Blatter och kulturen som han står för, men det är viktigt att ha perspektiv. Det är få av herrarna på dagens Fifa-kongress som förtjänar några sheriff-stjärnor.

 


 

Helgens måste
FA-cupfinalen var en klassiker förr men avspark 18:30 som man kört ett antal år skakar om min värld, men på något sätt tar jag in Arsenal-Aston Villa.

Helgens avstå
Springa maraton.

Veckans Leeds United
Ägaren Massimo Cellino var på väg att anställa Steve Head, en respekterad scout som senast jobbat för Norwich, men italienaren ändrade sig när det visade sig att Head hade en inbokad semester.

Veckans bloggare
Charles ”Chuck” Blazer är indirekt mannen bakom polisräderna mot Fifa-höjdarna. Den tidigare Fifa-höjdaren är själv i klammeri med rättvisan efter att ha tagit tio procent på alla pengar som passerat honom. Han har även en blogg, den är kul att läsa och få en inblick i.

Veckans beundran
Den gamle målvakten Caroline Jönsson har orkat jobba för att damspelare ska inkluderas i Fifa-spelet, och det är naturligtvis inte bara hon som ligger bakom att man tagit ett roligt steg och fått in ett gäng damlandslag. Kan knappt förstå hur alla som står upp för jämställdhet och mångfald orkar. Räcker att kolla min Twitter eller Instagram efter TV4 och Fotbollskanalens granskning av bristen på kvinnor och mångfald inom svensk fotboll för att bli mörkrädd.

Veckans avsked
SUPERLIVE packade ihop för säsongen och det med ett klipp med idel gamla favoriter.

Veckans journalistik
Av många fantastiska historier så är den här ett år gamla artikeln på Buzzfeed om Charles ”Chuck” Blazer, även känd som ”Mr Ten Percent” en sanlöst bra djupdykning.

Veckans låt
Det visade sig att Wiz Khalifas ”Black And Yellow” inte var att rekommendera, vilket en vänlig mejlare upplyste om, då den innehöll budskap som var homofobiskt och som fått Radio Råsunda att sluta använda den. Så ni vet…och jag ramlar tillbaka till Hoola Bandoola Band och ”Vem kan man lita på?”

Veckans citat
”Det har var droppen som fick bägaren att rinna över”.

SvFF-basen Karl-Erik Nilsson i Sportbladet efter polisrazziorna mot Fifa och vad det fick för följder. Nilsson måste ha världens största bägare för det har både droppat mycket och länge.

Publicerad 2015-05-29 kl 10:45
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto