POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Lundh: I Bois och AIK lever demokratin - hoppas inte den dör direkt

Landskrona Bois var tvungna att skjuta upp sitt årsmöte. AIK flyttade sitt i förväg.
Skälet är att demokratin lever -  bara hoppas att den inte dör direkt.

På måndag väntar årsmöte för AIK FF och redan i veckan flyttade man från Solna Gymnasiums aula till Solnahallen. Vilket speglar intresset att delta i den föreningsdemokratiska processen. Naturligtvis en fin utveckling.

I veckan som gick kunde Landskrona Bois genomföra sitt uppskjutna årsmöte. Man var tvungen att avbryta vid första försöket, då det kom fler röstberättigade medlemmar än som rymdes i lokalen av säkerhetsskäl. I grunden positivt att många vill delta.

Skrev häromveckan en krönika om föreningsdemokrati och att utan engagemang är snacket om demokrati bara snack. Nu lever demokratin i två föreningar som bägge var med i vad man brukar klassa som den första allsvenskan, 1924-25. Borde väl bara glädje, eller?

Gemensamt för AIK och Landskrona Bois är att de skakats av maktkamper och det är vad som väckt demokratin. Förvisso bättre att medlemmar engagerar sig då än aldrig, men det krävs mer än ett årsmöte för att göra en demokratisommar.

Inför AIK:s årsmöte har bland annat förre Uefa-basen Lennart Johansson lämnat in en motion om en stadgeändring för att man ska få rösta med hjälp av ombud i framtiden. Då ska ett ombud kunna representera 200 medlemmar, för att få fart på demokratin. Johansson o Co skriver i sin motion:

”Det hävdas ofta att vi har en levande demokrati i vår klubb. Som ett bevis på detta pekar vi bl.a. på att våra årsmöten samlar hundratals medlemmar. Sanningen är dock att dessa årsmötesdeltagare utgör en klar minoritet av klubbens röstberättigade medlemmar. AIK FF:s senaste årsmöte samlade 154 medlemmar, vilket utgör endast 2 procent av samtliga röstberättigade medlemmar. Att vi (medlemmar) skulle ha ett väl fungerande demokratiskt inflytande stämmer alltså inte med verkligheten.”

På måndag är det annat. Då lever demokratin i AIK. Eller gör den det? Valberedningen har lagt ett förslag, enligt den svenska idrottsmodellen. Man har därefter utmanats av PR-mannen och AIK:aren Simon Strand som samlat över 500 AIK:are och satt ihop ett eget styrelsebeslut.

Nu blir det kamp på årsmötet, om inte det blir en kompromiss till slut. Krafterna i och kring AIK är starka och det är givet att Simon Strand och de som finns i hans styrelseförslag får känna av både tryck och förslag på skiften. Kanske blir kompromissen i valberedningen.

Oavsett har Simon Strands initiativ satt fart på AIK. Plötsligt klev klubbens ordförande Per Bystedt fram med ett öppet brev som det så populärt heter. Rätt rörigt och personligt vädjade han om stöd för att få fortsätta leda AIK, utan att egentligen ta något ansvar för det som inte funkat.

Man kan konstatera att när klubbens anställda och förtroendevalda varit utsatta för tryck och trakasserier har Bystedt legat lågt och dessutom har han inte varit lätt att nå. Sedan är det naturligtvis inte lätt att leda klubben.

Att försöka navigera kremlologin kring AIK är inte det lättaste. Där är det svårt att veta vem som agerar för vem och varför. Har haft svårt att förstå varför Per Bystedt ville ta sig tillbaka till en position som han fick lämna efter hårda tag från en del krafter kring klubben.

Vem som drivs av vad i makten kring AIK är svårt att veta, även om alla säger att det är AIK:s bästa som gäller. Utan tvekan känns Simon Strands initiativ som en frisk fläkt, men frågan om det håller hela vägen in i mål? Och vad blir dess följder om man lyckas ta makten över klubben?

I Landskrona Bois fick den nya styrelsen känna av motståndet från förlorarna omedelbart. Inte bara storsponsorn och styrelseledamoten Peter Condrup drog tillbaka sitt miljonstöd, även ett gäng andra sponsorer uttryckte hot om att dra tillbaka sina pengar.

Nu ska sägas att Strand inte är intresserad av någon egen position utan hans styrelseförslag är en kombination av ledamöter som redan är valda, två nya ur valberedningens förslag samt en ny ordförande i Eric Ljunggren och några ytterligare ledamöter.

Oavsett hur det slutar så hoppas jag att detta nyväckta intresse och engagemang lever vidare. För det går inte att hävda att föreningsdemokratin är den främsta och enda tänkbara formen av styrande om man inte går på årsmötet och deltar i processen.

Med engagerade medlemmar är det mycket svårare för de som vill runda 51-procentsregeln att lyckas. Men om det är fåtal som går på årsmötet och stället frågor och röstar så är det betydligt lättare att kontrollera makten i en förening,

FAKTA

Veckans...

Helgens måste
Cupfotboll utspritt lördag-tisdag. Kanske plågar mig igenom Reading-Leeds även om det smärtar att se klubbens fria fall under 2018. The Post på bio.

Helgens avstå
Träning. Inledde veckan med en spruta i ena hälsenan för att försöka få ordning på den. Får inte ens cykla…

Veckans kontroll
Skåneboll hade en utsänd som kontrollerade att allt gick rätt till på Landskrona Bois årsmöte. En korrekt åtgärd med tanke på laddningen i maktkampen som skakat om klubben. Nu klev valberedningens förslag av i förväg och sedan straffade många av förlorarna klubben med ett dra tillbaka sponsorstödet…apropå att alla insatser hängde ihop med kärleken till klubben.

Veckans rättighetsaffär
SVT ska sända tolv matcher från allsvenskan för damer. Man utökar från nio matcher i fjol vilket är kul, men det är konstigt att man inte kan satsa ännu mer. Tolv matcher av 132 är ganska blygsamt. Precis sådant som licenspengar ska gå till. SVT Sports chef Åsa Edlund Jönsson bloggar om att kanalens satsning på jämställd bevakning har gett ett lyft av besök och titt. Intressant att ta del, även om det är lätt för någon som tar emot sin budget 1 januari varje år och inte behöver jaga pengar att slå in på en inriktning.   

Veckans VM-koll
Emil Forsberg tillbaka i 90 minuter för RB Leipzig är kanske det viktigaste som kan ske för Janne Andersson. Yttern är utan tvekan Sveriges viktigaste spelare. Fotbollskanalens Svenskkollen är ovärderlig om man vill ha total koll på svenskarna som spelar utomlands.

Veckans politiska inspel
Italiens idrottsminister Luca Lotti ändrade upplägget för fördelning av intäkterna för tv-rättigheterna för Serie A. Från och med i höst ska 50 procent fördelas jämnt mellan klubbarna, 30 procent efter resultat och 20 procent efter något annat mått som är tydligt och klart. En modell som ska jämna ut skillnaderna, tidigare delade man bara 40 procent av intäkterna jämnt.

Veckans boktips
Fick ett exemplar av Matchfixarna som DN:s Jens Littorin och Uppdrags Gransknings Magnus Svenungsson skrivit och som man släpper 20 mars. Ger ett gediget intryck även om jag inte läst hela. 

Veckans katt
Arsène Wenger. Fler än nio liv. 

Veckans kulturskifte
Öppet hus på Operan i Malmö flyttade cupkvartsfinalen mellan Malmö FF och Blåvitt. Därav avspark 13:00.

Veckans filmtips
Har sett Filip och Fredriks ”Tårtgeneralen” och gillade den, framför allt för den härliga skildringen av 1980-talet och ett fullständigt magiskt slut.

Veckans läsning
Berättelsen om hur även Sunday Times anlitade personer som letade igenom sopor i jakt på nyheter från kändisar och makthavare och hur John Ford använde sin skicklighet att imitera till att bluffa sig till information är både spännande och läskig. Tydligt att inte bara de engelska tabloiderna tänjde på gränserna. Fin krönika av DN:s Niklas Orrenius apropå rättegången mot Peter Madsen gällande mordet av Kim Wall. 

Veckans kommande debatt
På tisdag presenterar Brottsförebyggande Rådet sin rapport om att ”Motverka otillåten påverkan inom idrotten” och följer upp det med en rad panelsamtal om olika ämnen kring idrotten och dess problem.

Veckans icke-drag
Sunderland trillade ur Premier League förra våren och sladdar i Championship. Nu stänger klubben delar av arenan, för att det inte är något drag på Stadium of Light längre.

Veckans raggande
Nordamerikanska MLS flörtade med Malmö FF efter inflödet av spelare från klubben. Sydsvenskan hade för övrigt en fin kartläggning av att allt fler spelare från Sverige flyttar västerut. Anton Tinnerholm berättade även för Fotbollskanalen om tiden i New York City.

Veckans mejlväxling
Joachim: Och så måste ni fortfarande tjata om Zlatan. Pinsamt 

Jag: Hej! Hur menar du nu?

Joachim: Ja, det enda ni gör i media är att skydda och hylla Zlatan hela tiden

Jaha.

Veckans brist på säljare
Svensk landslagsfotboll är glödhet, men SvFF:s marknadsavdelning har svårt att kapitalisera på det. Att man knyter till sig en elektronikjätte under endast ett år är ett tecken på det. SvFF har alldeles för länge jobbat med att bara förnya gamla avtal och inte sålt tillräckligt mycket.

Veckans Leeds United
Vi har alltid nästa säsong… Under 2018 har Leeds fallit från en femteplats till långt från playoff och det efter en rad haverier. Efter veckans kölhalning hemma mot Wolves så gick ägaren Andrea Radrizzani till attack mot motståndaren som är uppbackad av superagenten Jorge Mendes. I tider av motgång måste man slåss mot alla. Samtidigt kan man konstatera att Wolves-klacken skrek: ”One Jorge Mendes, one Jorge Mendes”…

Klart är att Wolverhampton värvat många spelare från Mendes firma. 

Veckans låt
”Skuggorna kommer” – Hurula och The Indigo Children, Live från Ebbots Ark

Veckans poddintervju
Östersunds Ken Sema om drömmen om VM, om varför han nobbat utländska bud, om möjligheten att förlänga med ÖFK och hur han var nära att ge upp karriären. Sedan tidigare finns över 180 poddintervjuer med olika svenska fotbollsprofiler via länken.

Veckans citat
Vi tycker att både våra klubbar och våra supportrar ska låta pengarna stanna kvar inom fotbollsfamiljen istället för att ge bort dem till schweiziska företag som lockar med konstiga erbjudanden.

Sef-basen Mats Enquist reagerade mot andrahandsförsäljning av matchbiljetter, men verkar ha glömt att de svenska klubbarna själva jobbade med schweiziska bolaget Kentaro i nästan tio år.

Publicerad 2018-03-09 kl 17:20
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto