Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: C More

Lundh: Ingen drömgrupp för Malmö FF men det finns möjligheter att gå vidare

3v

En gång skrev jag på Twitter att det borde vara omöjligt för Malmö FF att slå ett visst lag.
Det fick jag ångra.
Klart att möjligheterna finns att MFF tar poäng i Champions League men de är små.

Malmö FF överlevde fyra kvalomgångar och tog sig till Champions League och gjorde därmed om det som bara Röda Stjärnan klarat tidigare. Att Skåne-laget imponerade genom att ta sig till den finaste och mäktigaste turneringen för tredje gången på sju år råder det ingen tvekan om.

Däremot är det rimligt att fråga sig om det ger mer att spela Europa League där man nått 16-delsfinal två år i rad jämfört med att få rejält med pisk i Champions League. Att få stryk med 8-0 eller 5-0 är inte så förbannat roligt och inte heller så utvecklande. 

Fast när det nu lottats och står klart att Malmö FF ställs mot Chelsea, Juventus och Zenit St Petersburg är det lätt att konstatera att det inte är en drömgrupp. Fanns det ens en sådan? Ja, möjligen att gruppen som Wolfsburg hamnade i med Lille, Salzburg och Sevilla skulle klassas som det, men det hade blivit svårt. 

ANNONS

Här kan man nästan klassa Chelsea som omöjligt men både ett Juventus som är i gungning efter en skakig fjolårssäsong, superligafiaskot och Cristiano Ronaldos reträtt, och ryska Zenit St Petersburg måste klassas som möjliga poäng. Det är inte stora möjligheter, men de finns. 

Inför lottningen var det en diskussion både inom Malmö FF och bland supportrar om man ville ha stora lag eller hellre något som var så sportsligt överkomligt som möjligt. Jag kan sympatisera med bägge inriktningarna. Å ena sidan hade det varit häftigt med Lionel Messi och Paris SG i Malmö, å andra sidan vill man ha chansen att gå vidare. 

Nu tror jag inte på Malmös möjligheter att gå vidare i Champions League, men väl att ta tredjeplatsen i gruppen och få vara med i Europa League efter jul. Nej, det blir inte lätt och det handlar om små möjligheter att rubba den ryska klubben Zenit som dock tappat en aning och även om man spelat gruppspel de två senaste säsongerna har man kommit fyra.

ANNONS

Det finns något i den här årgången av Malmö FF som lyckas gräva fram resultat trots motgångar. Man hanterade trycket på Ibrox Park trots utvisningen och 55 000 på läktarna och ordnade målen. Likadant när man i veckan klarade av att hålla undan mot Ludogorets trots VAR-motgångar och en skada på Johan Dahlin som kunde fått de flesta att tvivla. 

Det är i den styrkan som Jon Dahl Tomasson skapat man kan hitta en tro. Möjligen och troligen skriver jag det lite påverkad av att Malmö FF är från Sverige och jag följer klubben betydligt närmare än jag följer Zenit St Petersburg. Att jag blir påverkad av en vilja att det ska gå. 

Det borde naturligtvis vara omöjligt för Malmö FF att överleva på något sätt i ett gruppspel i Champions League. Bara att ta sig in där är i det närmaste omöjligt för svenska klubblag. Under de senaste 20 åren har det skett endast två gånger tidigare och Malmö FF överlevde inte då. 

ANNONS

Samtidigt kan jag gilla inställningen att spelarna och ledarna vill ställas mot de bästa och mäta sig. Det kan sluta illa, men den gång man inte vill det längre är fotbollen inte lika rolig. När man inledde kvalet med fyra rundor framför sig kändes Champions League avlägset och nu är man där och har hela tiden höjt sig. Har man en nivå till i sig? Bara att hoppas.

Helgens...

Helgens måste 
Deltar i Stockholms bokhelg lördag och söndag för att prata om min nya bok Sporten och Livet enligt Lundh. Intresserad? Läs här om schema: https://www.instagram.com/p/CTBoNyZM7DR/.
Där emellan blir det en del fotbollsmatcher och bland dem sticker Hammarby-Malmö ut på söndag. Ska försöka fånga en del av Skånederbyt i superettan (Landskrona-Helsingborg) på lördag.  

Helgens avstå 
Golfklubborna är nära att åka in för säsongen.

Veckans hela havet stormar 
Cristiano Ronaldo. Han återvänder till Manchester United efter förra helgens garantier från Juventus om att portugisen skulle bli kvar i klubben. Han uppges ha varit nära Manchester City men det svängde. Fotbollsvärlden är speciell.

Veckans utredning 
Hammarbys medlemmar fick till en utredning av hur Hammarby IF ska kunna bli 100-procentiga ägare i Hammarby Fotboll AB. I dag äger amerikanska AEG Sweden 47 procent av bolaget och Zlatan Ibrahimovic i sin tur äger halva AEG Sweden. AEG och Zlatan lär knappast släppa det utan en rejäl kompensation och frågan är om det är där Hammarby ska lägga sina pengar? Jag förstår givetvis symboliken men trots allt har medlemmarna fortfarande den formella makten och kan styra vad som sker i klubben. 

Veckans comeback 
Fotbollskanalen On Tour kör i gång på måndag för att följa landslaget som ska VM-kvala. Ser ut som om vi syr ihop en höst där vi följer landslaget och svenskar i Europa-spelet. 

Veckans roliga besked 
Daniel Sundgren har inte bara excellerat i Grekland utan nu även nått A-landslaget.

Veckans hela havet stormar II 
Paris SG:s Kylian Mbappé närmar sig Real Madrid trots att den qatariskägda klubben hela tiden hävdat att det inte är aktuellt.

Veckans läsarbrev
Hej! Blev sugen på att kommentera din krönika. Håller med dig om riskerna med för snälla journalister. Det jag upplever är att intervjuande journalister inte ställer insiktsfulla frågor som problematiserar t.ex. en förlust, laguttagning som gått snett, trakasserier av domaren mm. I stället ställs ”dumma” frågor eller utslätade frågor. Kanske för att få access till fotbollens primadonnor (tränare i första hand). Vilket gör att primadonnorna suckar och blir intetsägande eller raljanta. Det jag tycker journalister kan sakna är förmågan att ställa obekväma frågor så att den som svarar inte känner sig i första hand ifrågasatt av någon mindre vetande. Utan i stället ser frågan som ett tillfälle att förklara för oss tittare hur det hänger ihop. Man kan faktiskt svara insiktsfullt OCH  vinna titlar utan att elda upp sig till att tro att det är jag mot världen, som Mourinho verkar göra. Om man lyssnar på vad fotbollsexperter säger så skräder de inte orden så länge den/de som diskuteras inte är närvarande. Speciellt gamla PL-stjärnor från England törs säga vad de tycker. De lyder nog under andra sociala lagar än journalister. Men det tycks ändå finnas en underlig artighetskultur hos dem att inte kritisera direkt den/de som det gäller. Men i omklädningsrummet är det öppna spjäll. Det vet vi. Sen kan jag köpa om OS-idrottare i en obskyr sport bryter ihop inför att en gång vart fjärde år få en chans att lyckas bli nationens hjälte och plötsligt kastas ut i global rampfeber. Och misslyckas. Samma empati har jag inte för fotbollspelare o tränare. Eller för journalister som blir upprörda över att själva behöva få svåra frågor om något de inte borde ha publicerat. Jag lyssnar gärna på Medierna P1. Sen kanske det i dag är så lätt att bli näthatad att journalistisk självcensur smyger sig på en mindre konflikthärdad journalist. Utan en som bara vill leva sitt drömjobb inom sportens underbara värld. Och inte saknar bevakning av tragiska bilolyckor åt en länstidning. Med vänliga hälsningar, Danne

Svar: Mejl apropå förra veckans krönika om snälla journalisterAlltid svårt att generalisera men i dagens klimat är det lätt att medier och dess utsända blir försiktigare för att inte bli blockerade. Vill hellre se journalister som inte går i den typen av koppel och inte är rädda för vare sig klubbar, stjärnor eller supportrar, men det betyder inte att jag vill gå åt ett engelskt tabloidhåll.

Veckans pendel 
Ett tag ansåg Uefa att tre cupturneringar var för mycket och krympte till två samtidigt som hybriden av Uefa-cupen och Cupvinnarcupen (Europa League) var ifrågasatt, men i veckan presenterade man pokalen för Europa Conference League och nu är man uppe i tre igen.

Veckans deppiga sammanställning 
Svenska medier har tappat många miljarder när annonspengarna går till Google, Facebook och andra aktörer. Under 2008 tog man in 11,8 miljarder och under 2020 blott 4,9 miljarderOm ni undrar varför färre journalister och fattigare medier har svårare att bevaka.

Veckans Europasmäll 
Hammarby gjorde en stark insats mot Basel och var nära att ta sig till Europa Conference League. Till slut blev det straffar och där svek nerverna för Bajen som åkte ut. Tungt för klubben som behövt den framgången (och även miljonerna) och nu behöver jaga på för att ta en kvalplats till Europa nästa säsong igen. Man är långt efter och frågan är om man kan samla ihop sig till mötet med Malmö FF på söndag.

Hela havet stormar III 
Paris SG ska eventuellt försöka köpa loss Erling Braut Håland med pengarna som en eventuell försäljning av Mbappé ger. 

Veckans läsarbrev II 
Hej Olof, Läste din artikel om Janne och hans landslag. För ett land med Sveriges infrastruktur och pengar så vore det väl en stor skandal om man inte tar sig till i princip varenda mästerskap. Det är väl ingen bedrift? Ta senaste EM som ett exempel. Där finns ca 50 länder i Europa och ca 15-20 är skitdåliga sett över ett gruppspel på 10-12 matcher. Det gör ju att Sverige har minst 90-95% att ta sig vidare varenda gång med tanke på det utökade antalet. Janne har tagit Sverige tillbaka 20 år vad gäller det rent fotbollsmässiga. Hade han utvecklat en offensiv istället som vi har i den nya yngre generationen så hade vi lätt sopat undan UkrainaKan man inte ställa upp med unga offensiva spelare på hemmaplan mot de så kallade kalleanka-lagen när skall de unga spelarna då få erfarenhet?! Varför vågar man inte spela Quaison, Isak och Kulusevski samtidigt från start utan det sker när vi ligger under. Janne och förbundet borde istället se till att förändra vår inställning och mentalitet i de unga åldrarna och implementera ett tänk och spelsätt där vi vågar. Varför skulle inte Sverige kunna spela fotboll som Danmark, Kroatien och andra små länder och ändå ta sig till mästerskap? Mina 2 länder jag följer är Sverige och Kroatien. Jag kan lova dig att Lunds SK har bättre faciliteter än hälften av lagen i kroatiska högsta ligan. Gå och ställ dig på valfri match för knattar så kommer du höra: rensa, bort med bollen och slå inte så farliga passningar. Det är likadant överallt!  Kan man inte ställa upp med unga spelare på hemmaplan mot de så kallade kalleanka-lagen när skall de unga spelarna då få erfarenhet?! Min personliga åsikt är att man målat upp Janne som någon slags guru. Frågar du dagens unga elittränare så tror jag inte många av dom gillar hans sätt att spela fotboll. Bara några tankar. Fortsatt trevlig dag. Robert

Svar: Kroatien har ett makalöst facit, inget snack om det, och i fler sporter än bara fotboll. I Sverige konkurrerar fotbollen med framför allt ishockeyn om allt från talanger till sponsorpengar och offentligt stöd. I min värld är det resultat som gäller och jag är präglad av åren 1978-1990 när Sverige missade mästerskap på mästerskap. Sedan är jag väl medveten om att många inte gillar Jannes fotboll och hellre sett en annan utveckling, men det är svårt att få gehör för det när landslaget presterar.

Veckans Europaframgång 
Hammarby futsal som har två raka SM-guld avancerade i Champions League och får ett nytt gruppspel i oktober. Såg att även Zlatan lyfte det på Instagram.

Veckans låt 
Du Gamla Du Nya” – Timbuktu. 

Veckans Leeds United 
Cupseger mot Crewe i veckan efter ett kryss mot Everton förra helgenDet viktigaste var två fullsatta Elland Road. Burnley borta på söndag. Finns lite frustration kring att klubben inte värvat mer än en vänsterback och en del unga talanger.

Veckans poddintervju  
Tyvärr inte i gång ännu och jag behöver hitta någon som kan hjälpa mig en del för att få det att snurra. Intresserad? Läs mer härOm du är intresserad mejla mig: olof.lundh@tv4.se.

Publicerad 2021-08-27 kl 19:29

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto