Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS KRÖNIKA
8v

Lundh: Kalmar FF kan ha gjort BÅDE rätt och fel med Rydström

Foto: Bildbyrån

Tänk att det ska vara så svårt att ha två tankar i huvudet samtidigt.
Kalmar FF gjorde definitivt fel i hur man hanterade sparkandet av Henrik Rydström.
Däremot kanske det var rätt för klubben.

När jag var liten hette det att USA:s president Gerald Ford inte kunde tugga tuggummi och gå i en trappa samtidigt. Om det är sant vet jag inte, men det var väl ett sätt att försöka beskriva att han inte var särskilt skarp.

Gerald Ford var vicepresident till Richard Nixon och ganska ofta tilldelas den rollen någon som inte ska hota presidenten. Dock visade det sig att Nixon var både paranoid och kriminell och han klev av uppdraget och Ford blev världens mäktigaste man, men gjorde inget större intryck.

Vad har då Ford med Kalmar FF, svensk fotboll och 2018 att göra? Jo, det verkar bli allt svårare att hålla två tankar i huvudet samtidigt i debatten. På något sätt så får man inte ha några nyanser utan bara hålla sig till en tanke åt gången och det är en inriktning.

Det klassiska exemplet är Zlatan Ibrahimovic där det verkar vara omöjligt för en majoritet att beundra vad han gjort och samtidigt se en del av de mindre charmiga sidorna. Nej, om man lyfter något negativt är man omedelbart Zlatan-hatare och numera även rasist.

Alternativet är att tillbedja Zlatan och ingå bland Zlatanister som aldrig ser något negativt. Jag vet inte hur de hanterar det? Tittar de bort? Lyssnar de inte? Som när han nu på Fotbollsgalan sa att det inte blir några tittare om han inte kommer. Tyvärr hade galan 2018 närmare 150 000 färre tittare än 2017 när han inte var med.

Zlatanisternas skygglappar är i varje fall rätt rejäla när allt är okej bara för att han är Sveriges bäste spelare genom tiderna och miljardär. Att både kunna hylla det han gjort under en makalös livsresa och samtidigt ifrågasätta det är något som inte verkar gå ihop, man får välja sida.

Det slår mig även när jag fått reaktioner på att jag tycker att Kalmar FF gick bort sig kring Henrik Rydströms avsked. För där tycker jag att klubbens ledning skämde ut sig med en gafflande ordförande på stan och sedan ett pressmeddelande 21:40 en söndag kväll med rubriken ”Henrik Rydström lämnar Kalmar FF”.

Om jag inte kunnat förhistorien, där KFF-basen redan talat vitt och brett på stan om att Rydström skulle få sparken, så hade rubriken fått mig att tro att tränaren och den tidigare spelaren själv valt att lämna. Men i själv verket fick han sparken efter en lång tid i föreningen.

Rent tekniskt så valde Kalmar att inte förlänga kontraktet som löpte ut vid årsskiftet, men det är rätt kort varsel att få besked 18 november när man varit spelare, U-tränare och sedermera inhoppande huvudtränare under 25 år i Kalmar FF.  

Inte blev det bättre av att Ica-handlaren Richard Teern som sitter i Kalmar FF:s styrelse gick ut och visade exakt noll bollkänsla med utspelet: ”Ska jag ha presskonferens varje gång någon av mina anställda slutar?” Ett företag är en sak, en förening är något annat.

Och detta sker efter en höst där vi sett hur svensk fotboll på många sätt visat klass i att tacka av spelare och ikoner. Men i Kalmar har den strömningen inte fått fullt utslag, även om det går att förstå att det är svårare när personen är tränare och vill fortsätta.

I grunden har givetvis Kalmars ledning rätt att bedöma att Henrik Rydströms lag har gjort för svaga resultat under hösten. Man har styrelsens uppdrag att driva klubben framåt och inför 2019 när alla kommer att kapprusta inför nya media- och spelavtal 2020 kan det vara rätt beslut.

Alternativet är att tro på spelare som signalerar att Kalmar hade något på gång under Rydström även om poängskörden var för svag. Att man då borde tro på tränaren som hade svåra omständigheter när han fick hoppa in när Nanne Bergstrand gick in i väggen och ingen möjlighet att påverka truppen.

Även om jag lutar åt det senare alternativet är det förståeligt om Kalmar FF vill gå en annan väg än Rysdströms med tanke på poängskörden. Tyvärr tror jag att KFF-ikonen har en poäng när han tror att han varit för kontroversiell för klubben och det kostat honom stöd.

Vilket egentligen är otroligt. För när Kalmar FF stormade fram i mitten på 2000-talet så fick man en helt annan profil tack vare Rydströms publika profil. I själva verket borde man vara tacksamma gentemot honom och köpa att han talar på första maj.

Naturligtvis hade en proffsig klubb även vänt fokus inåt. Vad har Thomas Borstam Andersson för roll? Han har rekryterat tränare på tränare som inte lyckats. Dessutom har han knappast lyckats med spelarvärvningar och även hans relation med Nanne Bergstrand var svag.

Dessutom har det varit konstiga skiften kring ordförandeposten och rollen som klubbchef vilket bidragit till svårigheterna för KFF post SM-guldet. Och utan att Kalmar kommun hade köpt arenan hade det inte funnit mycket till klubb att diskutera. Då hade det varit tufft att ens överleva för KFF.

Nu har några KFF-medlemmar samlat tillräckligt stöd för en extra föreningsstämma. Det är väl så föreningsdemokrati ska fungera, även om nu hela KFF-styrelsen hotar med att hoppa av om någon av dem skulle bli bortröstad. De borde se värdet i ett engagemang.

Man hade önskat att klubbens ledning skulle idkat någon självkritik kring processen även om man fortfarande stod för ett tränarbyte. Men det finns garanterat en viss prestige i det hela när det blivit så här stort, samtidigt hade det varit kanon om de hade två tankar i huvudet samtidigt.

Helgens...

Helgens måste
Inga måsten överhuvudtaget. Rätt skönt.

Helgens avstå
Det mesta.

Veckans kontraktsförlängning
Liverpools Jürgen Klopp har varit lite hånad för att han satsade på danske inkasttränare Thomas Grönnemark. Jag gillar att tysken satsar på detaljer och Grönnemark har fått förlängt kontrakt. 

Veckans nyttiga påminnelse om en annan verklighet
Ibland tycker spelare och ledare att svensk press är för tuff, men det finns onekligen skillnader mot en del andra länder. Guardians Marina Hyde är en av mina favoritskribenter och när hon går hårt åt det engelska spelarfackets boss Gordon Taylor och jämför honom med olika diktatorer i världen  då inser man att svensk press är som en kattunge i jämförelse.

Veckans moderna fotboll
Island mötte i veckan Qatar i en träningslandskamp i Eupen i Belgien. Givetvis ingen slump då Qatars Aspire Academy äger KAS Eupen.

Veckans läsning
David Conn på Guardian har varit i Qatar fyra år innan VM kommer till emiratet. Conn har även intervjuat Fifa-basen Gianni Infantino som verkar vara sugen på Nobels fredspris och talar om att ett utökat VM 2022 till 48 länder kan hjälpa fredsprocessen i Mellanöstern. Det är ingen hemlighet att Sepp Blatter ville ha Nobels fredspris och jobbade stenhårt i den riktningen. Apropå Infantino så är han även på väg att trycka igenom en försäljning av mycket av organisationens historiska material och dess framtid. Allt för att få in många miljarder och som gör schweizaren ännu mäktigare.  Fantastisk intervju med Lasse Nilsson i Borås Tidning som är väl värd att registrera sig och betala en krona

Veckans polisinformatör
Guatemalas Rafael Salguero satt i Fifa:s exekutivkommitté när man gav VM 2018 till Ryssland och VM 2022. Han försvann för tre år sedan och nu visar det sig att han varit informatör åt FBI i jakten på Fifa-höjdarna som sålt sina röster. 

Veckans förtjänta vinnare
Matilda Gustavsson fick Stora Journalistpriset för sin skildring av kulturprofilen som bland annat lett till att Svenska akademien inte delar ut något Nobelpris i år och att Jean-Claude Arnault är dömd till fängelse för våldtäkt av tingsrätten och ännu är häktad i väntan på dom i hovrätten.

Veckans hetaste spelare
BP:s Jack Lahne har onekligen gjort avtryck.

Veckans vilja att vara en fluga på väggen
När fotbollsförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand tryckte ner sig bredvid Andreas Granqvist i omklädningsrummet i turkiska Konya för att ta en selfie på sig själv och lagkaptenen. Det efter en vecka där herrspelarna tvingat Sjöstrand till en pinsam reträtt kring ersättningarna för damer och herrar. Hade gärna varit på plats för att ta del av stämningen. Tog inte många minuter i lördags förrän jag både fick sms och mejl från folk inom svensk fotboll som reagerade på bilden och talade om fjäskande och så vidare. Ja, det är enkelt att konstatera att Granqvist inte bara skickade in straffen till 1-0 utan att han även besegrade Sjöstrand.

Veckans läsarbrev
hej Olof hoppas du mår kanoners! lite tråkigt att Fotbollskanalen inte skrev nåt om ÖFKs föreställning ikväll med Glada Hudik - men det kanske kommer?? är inte det värt en artikel eller notis i alla fall? :) bästa hälsningar, Johan

Svar: Förstod att den var lyckad. Kul. Vi har vad jag vet aldrig skrivit om den och kan inte se skäl till det nu heller. Samtidigt ska det sägas att det inte är ett beslut som jag är delaktig i utan det är redaktörer som fattar beslut under sina pass och i grunden är det chefredaktör Tobias Rosvall som äger frågan.

Veckans befrielse
Reglerna inom fotboll styrs av IFAB (International Football Advisory Board) och varje år i mars gör man förändringar. Nu talar allt för att man till våren kommer att jobba igenom handsregeln för att göra den tyligare. Frågan är om det går? Oavsett, det måste kunna göras bättre.

Veckans häftigaste
Att Kosovo bara är två matcher från EM 2020. Först ska förvisso EM-kvalet spelas under 2019 men i och med att den nya nationen vann sin grupp i D-divisionen så har man en möjlighet via playoff. Där väntar Georgien, Vitryssland och Makedonien och det som gäller är en semifinal och en final. Jag gillar verkligen Nations League.

Veckans kamp
Engelska FA vill minska på antalet utländska spelare i Premier League och vill öka på antalet spelare som klassas som ”home-grown” i lagens trupper om Storbritannien genomför Brexit. Något som ligan går emot. 

Veckans politiskt helt okänsliga
Ryktas om att Sveriges herrar åker till Qatar på januariturné nu när det inte går att åka till Abu Dhabi då Asiatiska mästerskapen spelas i Förenade Arabemiraten.

Veckans moderna fotboll II
Holländska Ajax öppnar kontor på Manhattan.

Veckans läsarbrev II
Hej Olof, Tycker det är intressant hur opinionen kan svänga. Lagerbäck tog oss till fem raka slutspel och slutade efter ett misslyckat VM-kval och kritiserades hårt framförallt för att landslaget spelade tråkigt. In kom Hamrén med hopp om ett frejdigt spelande landslag. Det kom på skam en höstkväll i Holland och efter ett misslyckat slutspel 2016 kritiserades han året för bristen på spelidé och analys. Vi är nu tillbaka till vår trygga, organisatoriska fotboll som varit Sveriges signum tidigare. Har svårt att förstå kritiken när landslaget spelat det bästa slutspelet sen 94 samt nu vunnit gruppen i nations league och gör otroliga resultat. Mvh Hans

Svar: Det var väl naturligt att kraven och förväntningarna ökade med tanke på vilka spelare Lars Lagerbäck förfogade över och att han inte lyckades ta laget vidare efter gruppspelet. Sedan hade Lagerbäck varit förbundskapten i 13 år när han slutade och det kan inte heller anses vara fel att byta då. Sedan kan jag hålla med om att Hamrén brast på flera plan och det kritiserades han också för.

Veckans tecken på en ny tid
Amazon har via tv-satsningen Prime köpt rättigheter till NFL i USA och tennis och Premier League i Storbritannien. Nu är e-handelsjätten inne och bjuder på 22 olika regionala sportkanaler i USA som värderas till 185 miljarder kronor. Onekligen en ny satsning mot sportens värld.

Veckans siffror
49. Antalet miljoner euro som Mino Raiola drog in på affären när hans klient Paul Pogba flyttade från Juventus till Manchester United. Tidigare har det hetat att agenten tog hem runt en kvarts miljard kronor men Football Leaks visade att han fick det dubbla för transfern. Inte nog med att Raiola jobbade för Juventus och hade del i vad Turin-klubben fick betalt, han jobbade även för United och givetvis för Pogba. Något som betalade sig.

Veckans läsarbrev III
Hej Olof, Vi är fyra pågar från Skåne som reagerade när John Guidetti blev inbytt igår mot Ryssland. Thelin hade tidigare kommit in som central anfallare, nu fick han gå ut som vänsterbreddare då John tog hans plats i mitten. På bänken fanns Durmaz, Rohdén och Svanberg som är yttermittfältare. Även Hiljemark hade klarat uppgiften till vänster. Varför fick inte framtidslöftet Svanberg chansen under de få minuter som återstod av matchen? Intressant få höra din uppfattning om detta byte. Hälsningar, Sten med Friends

Svar: En förklaring är väl att man chansar mindre i en tävlingsmatch som gav både pengar och en extra EM-chans samt en plats en nivå upp i Nations League. Därför kan jag förstå att man inte kastade in Svanberg. Sedan är Janne Andersson en förbundskapten som lutar mer åt äldre och erfarna och det är svårt att klandra honom då han nått resultat. Måste vara betydligt tyngre för en del spelare som gjort det bra i landslaget men ändå inte får speltid likt Hiljemark som var bra mot Slovakien men inte fick komma in.

Veckans supporterseger
Tyska fans har protesterat på olika vis mot Bundesligas måndagsmatcher och i veckan klubbades beslutet att man tar bort dem från och med nästa rättighetscykel som startar hösten 2021. Istället blir det fler söndagsmatcher.

Veckans comeback
Guillermo Molins fick dryga 20 minuter i cupmatchen mot Lunds BK och visade klass när han fick en fin boll av Lasse Nielsen och skickade in 2-0 till Malmö FF. 

Veckans låt 
”Jag Dör För Dig” – Silvana Imam.

Veckans läsarbrev IIII
Hej! Skriver till dig med anledning av att SvFF återigen går ut och skyller den dåliga biljettförsäljningen på avsparkstiden är kl.20.45. Om jag och många med mig inte missminner oss så spelade 20.45 på Friends 2013, 14, osv och även på Råsunda. Då var det slutsålt stora publiksiffror, bland annat var det slutsålt på Råsunda och ca 35-40 000 på Friends. Det bor närmare 2 miljoner människor i Stockholms området och SvFF har ingen Marknadsföring som kan attrahera så det blir minst 40-45 000. Nej, det viktiga är att ha höga biljettpriser i stället för att ha humanare priser och tacka det svenska folket för det stöd som laget fick under VM. Gör om och gör rätt! Hälsningar Rune

Svar: Håller med. Skrev så här i oktober och det gäller än: Kan inte SvFF:sgeneralsekreterare Håkan Sjöstrand lära landslagsspelarna och förbundskapten Janne Andersson varför landskamper numera ofta börjar 20:45? Det är rätt mycket gnäll på avsparkstiden på vardagar som är bestämd på centralt vis. Det kan vara bra att veta att det svenska fotbollsförbundet varit med och röstat igenom det här, när Uefa samlade landslagsfotbollen i ett paket, och när man sedermera adderade Nations LeagueDå röstade ALLA nationsförbunden för att det skulle ske, vilket kan vara nyttig information när man sågar avsparkstiden. Skälet till 20:45 är för att Uefa fick i uppdrag av alla nationsförbund, inklusive SvFF, att jaga maximalt med tv-pengar när man fick alla förbund att gå ihop med landskamper i “a week of football”. Därför satte Uefa ihop ett paket som liknar Champions League som sedan såldes med hjälp av agenturen CAA Eleven för att pressa tv-bolagen. Något som betyder att det är Uefa som tagit fram konceptet och på så sätt maximerat intäkterna och det betyder mycket pengar för svensk fotboll. Nu vill ju Håkan Sjöstrand inte avslöja hur mycket SvFF får, som man förhandlat fram med hjälp av Rune Hauges bolag Profile Media. Men i Norge är fotbollsförbundet betydligt öppnare än SvFF och har redovisat att NFF fick 22 miljoner euro (220 miljoner kronor) av Uefa för kvalperioden 2014–17 och ytterligare 27 miljoner euro (270 miljoner kronor) för rättigheterna till tävlingsmatcherna 2018–21. En halv miljard kronor, helt enkelt. Man behöver inte vara kärnfysiker för att räkna ut att Sverige som dels är en större marknad, dels gjort betydligt bättre resultat har fått loss mer pengar än det norska fotbollsförbundet. Så SvFF har fått bra betalt för att spela matcherna med avspark 20:45, vilket man även röstat för, och det kan vara bra att ha med sig.

Veckans Leeds United
På träningen i veckan gjorde tidigare skadade Patrick Bamford ett väldigt snyggt mål på volley. Då var det häftigt att se hur Marcelo Bielsa rusar över planen och omfamnar anfallaren. Annars är det mest skador i Leeds inför matchen mot Bristol City och Pontus Jansson ser ut att missa den och bägge klubbens målvakter är borta…

Veckans poddintervju
Malmö FF:s Sören Rieks är gäst och berättar om vad som ligger bakom hans succé, om Röslers stenhårda krav, om att göra mål på Blåvitt och varför han hamnade i Skåne. Podcasten är ute i gryningen men går att se 21:00 på Sportkanalen på måndag kväll. Sedan tidigare finns en bra bit över 210 andra poddintervjuer med olika svenska och utländska fotbollsprofiler som ni hittar via länken. 

Veckans läsarbrev
Beklagligt att höra dig slicka röven på Nilla Fischer. Det bar väl fan inte ok allt hon sa och inte tillfället heller. Inte en enda journalist har vågat kritisera henne. Mvh Mats

Svar: Slicka röven? Jaha, men jag har varit tydlig med att hon får säga vad hon vill och jag gillar att folk tar ställning, men jag har även skrivit att jag verkligen inte köper allt som hon sa. Som att Fischer talade om att hon varit ekonomiskt oberoende om hon varit man, vilket för mig är en annan sak. Det styrs av andra mekanismer och är betydligt svårare att åtgärda utan att marknaden följer med i form av publik, sponsorer och så vidare. Det finns enorma löneskillnader bara i allsvenskan för herrar, och det finns andra svenska idrottare som har det sämre än vad Fischer har i Wolfsburg.

Veckans citat
"Jag tänker att hans nya ekonomi påverkar mycket. Så är det för alla människor som får så oerhört mycket pengar på kort tid. Det tar lite tid att vänja sig vid att man kan vara riktigt samma person längre. Det måste man ha respekt för. Att allt förändras för någon i så pass unga år. Omställningen är total och han får ett helt annat ansvar för sin familj, till exempel. Det är massa saker som händer, men jag är rätt säker på att han inte gör samma analys av läget som jag. Han kanske tycker jag är ute och cyklar."

AIK:s sportchef Björn Wesström i Sportbladet om varför Alexander Isak inte hittat rätt i Borussia Dortmund. Inlåst intervju men värd att betala för. 

Publicerad 2018-11-23 kl 19:21
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons