Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Kampen om allsvenskans miljoner har bara börjat

Allsvenskan

Om ett år mer än fördubblas allsvenskans kassakista till över en halv miljard kronor.
Och frågan är om superettan får behålla sin fjärdedel?
Kampen om pengarna har bara börjat - och viktigast är att inte åka ur 2019.

Foto: Fotbollskanalen.

Fortfarande är det två månader kvar till det svenska transferfönstret drar igen och allsvenskan väntar. Även om en del klubbar värvat kan vi nog räkna med att aktiviteten kommer att trappas upp efter att utländska fönster slår igen.

Säsongen 2019 är speciell på det sätt att intäkterna kommer att hoppa upp på ett historiskt vis inför nästa säsong. Inte nog med att det nya medieavtalet är värt 555 miljoner kronor jämfört med 230 i dag, även spelavtalet har gått från 90 till 150 miljoner.

Något som innebär att Sef-klubbarna från och med 2020 har över 700 miljoner kronor att disponera jämfört med 230 miljoner kronor säsongen 2019. Även om man inte kan spela fotboll med pengar är det väl ingen som vill ta ner betydelsen av ökade intäkter.

Annons

Sef-duon Lars-Christer Olsson och Mats Enquist fick makten och då hette det att vägen till att bli Nordens bästa liga gick via en fördubbling av intäkterna. Bakgrunden var en utredning som klubbarna tagit fram och man skulle ha varit där 2017.

Nu händer det till 2020 och det är klart att alla vill vara med på tåget våren 2020. För om man åker ur allsvenskan i höst så får ju konkurrenterna ett försprång med högre intäkter i och med att man får dela på en dryg halv miljard. Det kan bli tufft att hämta in det om man ligger i superettan 2020.

Därför är det ingen vågad gissning att tro att klubbarna kommer att göra allt för att se till att undvika de sista tre platserna. En lösning är att värva mer för att stärka truppens kvalitet. Dessutom kommer trycket att öka på tränarna.

Kampen på planen kommer att bli hård för att undvika de nedre delarna av tabellen och därför kommer även klubbkassörerna att bli hårt ansatta. Hur kan de ta fram resurser? Och man vågar ju inte tänka på en pressad förening som lånar för att vara kvar, och ändå trillar ur.

Annons

Vem sa att mer pengar bara är en lättnad? Vinnarna är framför allt spelarna som kan räkna med att snittlönen på drygt 100 000 i månaden fortsätter uppåt. Givetvis kommer även förmedlare kunna se fram emot en del lukrativa uppdrag när klubbarna krigar om en viktig anfallare eller säker back.

Nu är det viktigt att flika in att ännu är inte allt givet när det gäller exakt hur de här pengarna fördelas. Framför allt finns en kamp mellan Sef-ledningen som vill behålla mycket pengar centralt för satsningar i ligornas intresse.

Lägg till att de allsvenska storklubbarna inte vill att superettan ska få en fjärdedel av intäkterna. Skälet är enkelt: man anser inte att superettan har ett värde som innebär att IK Frej eller Varbergs Bois ska vara med och dela på 170 miljoner kronor.

I dag är Sef-modellen sådan att de allsvenskan klubbarna får dela på tre fjärdedelar och superettan har en fjärdedel. I allsvenskan delar man sedan på prispengar enligt en modell där de senaste fem årens placering styr summan. Skillnaden är rätt liten mellan lag 1 som får runt 17,5 miljoner och sistalaget som får 10.2.

Annons

Redan för ett år sedan försökte Malmö FF få till en översyn av modellen för fördelning. Förutom att krympa superettans andel så vill storklubbarn införa prispengar kopplade till placering för varje säsong och även variabler som mer ska spegla varumärke och intresse plus en fallskärm om man trillar ur.

Sef-klubbarna i stort var negativa till att se över den gällande modellen och med tanke på att 32 föreningar alla har en röst kanske det blir svårt att skifta. Får nog konstatera att Sef-ledningen missade en möjlighet att ändra på upplägget då man hade kunnat sålt in ett skifte med en trolig fördubbling av intäkterna.

Pengarna i superettan är runt 60 miljoner för 2019 och med tanke på att en fjärdedel hoppar upp till över 160 miljoner så hade en minskning från 25 procent till 20 ändå gett en ökning i pengar. Om det nu är något man tror är bra för svensk klubbfotboll.

Annons

Sef kunde även ha delat upp sin försäljning i två anbud, ett för superettan och ett för allsvenskan. Det hade fortfarande kunnat vara ett tvång att man var tvungen att bjuda på bägge, men då hade man fått en värdering av de olika ligorna som kunde varit ett bra underlag i diskussionen.

Klart att det är bra att ha en viss utjämnande effekt men det är ett problem för de stora klubbarna att hålla kvar spelare och de behöver intäkter. Ingen ska inbilla mig att Discovery betalat 555 miljoner kronor för 2020 utan AIK, Bajen, Malmö FF och kanske Blåvitt och Djurgården.

I superettan 2019 är det inga klubbar som direkt välter internet och strömningstjänsterna. Nej, det har inte något att göra med att Landskrona Bois föll ur. Utan det är en verklighet där möjligen Gais kan locka tittare och eventuellt Öster och Örgryte men då är jag snäll.

Annons

Lokomotiven i svensk fotboll är andra klubbar och det är klart att de måste få en viss fördel av det. Allt annat är bara inskränkt och avundsjuka. Så den kampen hoppas jag att storklubbarna vinner och får in lite fler variabler i pengauppdelningen.

Helgens...

Helgens...

Helgens måste
Rotherham-Leeds, träna och göra klart måndagens poddavsnitt. 

Helgens avstå
Medaljspelet i handbolls-VM när Sverige föll ifrån.

Veckans deppiga politiska signal
När statsminister Stefan Löfven läste regeringsförklaringen fanns inte idrotten med överhuvudtaget. Inte heller i den nya regeringens program över 73 punkter. Dessutom flyttade Löfven ansvaret för idrotten från socialminister Annika Strandhäll till nya och oprövade kulturministern Amanda Lind som tillhör det betydligt svagare miljöpartiet. Även om Lind var på Idrottsgalan har inte heller hon signalerat något kring vare sig OS eller uppdraget som idrottsminister. Det är naturligtvis deppigt att idrotten inte är viktigare för regeringen och statsministern än att den blir sämre behandlad än något katten släpat in. Samtidigt är det ingen nyhet, det är en politisk paradgren oavsett partifärg att dyka upp när det är dags att sola sig i medaljernas glans men annars strunta i idrotten. Samtidigt är det ett brutalt underkännande av RF och dess specialförbund att man inte når fram till politikerna. Att idrotten gör enorma insatser för det svenska samhället är välkänt men att det inte verkar gå att växla in i någon form inflytande är sorgligt. Självklart är idrotten värd en dedikerad minister.

Veckans vissa lär sig aldrig
Östersunds FK åker på träningsläger till spanska Marbella och stänger nu till för media för att man har en konflikt med Östersunds-Posten, enligt Fotbolldirekt. Direkt pinsamt av ÖFK som onekligen borde agera tvärtemot det med tanke på vad som skett kring förre ÖFK-basen Daniel Kindberg.

Veckans läsarbrev
Hej Olof! Hur fasiken går det för Özcan? Vad hände med Iran-ryktet? Tränar han nån klubb 2019? Som djurgårdare önskar jag honom allt gott. Mvh, Olle

Svar: Lite oklart, och min kollega Sebastian Pearson hade kontakt via sms och då kom svaret att han "inte hade något att kommentera i dagsläget."

Veckans tv-rättighet
När IMG i höstas inte fick sålt italienska serie A och spanska La Liga i Skandinavien körde man igång Strive, en streamingtjänst. Under vintern har man dessutom adderat svenska, danska och norska kommentatorer. I Sverige är det Christoffer Svanemar, Adam Pinthorp och Christopher Kviborg som tar hand om matcherna. I Danmark och Norge har IMG nu slutit avtal som innebär vissa tv-sändningar. Danska TV2 sänder ett par matcher i veckan och i Norge finns Strive som tv-kanal hos distributören Altibox. Sverige härnäst? Vet att man talar med operatörer.

Veckans spelbolagsvärvning
New York Rangers Henrik Lundqvist kunde inte tacka nej till spelbolagspengarna. Nu gör han som Zlatan Ibrahimovic och Sarah Sjöström och blir frontfigur för ett spelbolag, även om man försöker klä det snyggt i att pengar ska gå tillbaka till föreningar. Ska bli intressant att se om några ministrar går på ”King Henrik”.

Veckans riskkapitalist
Prashant Agarwal vill köpa 49 procent av Blåvitt. Älskar att när Fotbollskanalen skrev om mötet mellan Agarwal och klubben så hette det att det bara handlade om sponsring, men G-P visar nu att så inte var fallet.  Visar sig att nuvarande klubbdirektören Max Markusson dessutom var kontaktytan mellan klubben och Prashant Agarwal.

Veckans Harry Houdini
Hur är det möjligt att statliga Svenska Spels ordförande Erik Strand kan stå med en check i statligt finansierade och reklamfria SVT under Idrottsgalan? Förklara det, tack. SVT stryker profiler som andas om reklamsamarbeten, blurrar logotyper på vissa gäster och har lagt ner resultat kring tips och trav men kan vika flera minuter till att berätta om Svenska Spels värde för svensk idrott. Vad tycker konkurrenterna på spelmarknaden om det? Folkspel? ATG? Unibet? 

Veckans tecken på nya tider
Produktionsbolaget Dobb 2.0 som gjort SvenskaFans program plockar hem alla program utom 08 Fotboll och startar kanalen DobbTV. SvenskaFans ägare ESMG som även har Fotbolldirekt har ju aviserat en egen tv-satsning (bland annat rekryterat folk från Nent och även min tidigare kollega Patrick Ekwall) och då blev det naturligt att skiljas åt. Dobb ägs av SVT-profilen David Fjäll samt Michael Fahlstedt och  SvenskaFans-grundaren Anders Nettelbladt och ligger bland annat bakom Eurotalk och även podcasten 3-5-2. Blir spännande att se om man hittar andra allianser eller står helt på egna ben. Klart är att mediabranschen ritas om i snabb takt och jag tror ingen egentligen vet vad som väntar bakom nästa hörn.

Veckans läsarbrev
Hej, AIK är börsnoterat och är skyldiga enligt regelverk att ha korrekt information om bolaget på sin hemsida. Så, hur länge ytterligare fortsatt avser AIK ha felaktig (samtidigt vilseledande för ej insatta/med ej kunskap om korrekt fakta) information på sin hemsida? Längst ned på varje sida på AIK:s hemsida så står det: "AIK Fotboll AB driver verksamheten kring AIK:s herrlag, damlag och juniorlag för herrar. Största aktieägaren AIK Fotbollsförening ... "

AIK FF är ej största aktieägare. Faktisk ägarandel är en sak. Röstinnehav en helt annan. AIK FF äger 10,05% i AIK AB. Största ägare är Fabege AB med 18,51%. Näst största ägare är Bystedt & Son AB med 10,15%. Med vänlig hälsning, Stefan

Svar: Vet ej hur länge men det är ett bra påpekande även om det viktiga för medlemmarna är att FF har röstmajoriteten.

Veckans tv-rättighet II
Zlatan Ibrahimovic och MLS har ingen hemvist i Sverige efter att Eurosport tackat nej till att förlänga rättigheten. Därmed är det oklart om LA Galaxy går att se i Sverige när ligan går i gång i mars, men det är inget vågat tips att MLS dyker upp på Strive. IMG har de globala rättigheterna till MLS ända till 2022 och det är väl inte omöjligt att man trycker in La Galaxy på Strive.

Veckans läsning
New Yorkers långa reportage om journalistik och om det finns en framtid är måsteläsning för alla som är intresserade av medier. Fifa-basen Gianni Infantino fortsätter att försöka förändra turneringarna som organisationen styr och är uppbackad av 225 miljarder kronor som ett japanskt konglomerat samlat ihop. Intervjun med Rio Ferdinand som egentligen ska göra reklam för en DNA-test men blir utfrågad om en massa annat, och där entreprenören bakom testet hela tiden försöker styra intervjun. Intervju med advokaten William Bourdon som försvarar Football Leaks-mannen Rui Pinto som sitter i husarrest i Ungern men är begärd utlämnad till Portugal.  Kul och pricksäkert om fotbollshipstern av Emil Persson i Café. Även om han missade Marcelo Bielsa…

Veckans moderna fotboll
Uefa släpper en speciell boll bara för Champions Leagues slutspel.

Veckans äntligen
Alexander Isak går på lån till Willem II. 

Veckans agent
Hasan Cetinkaya var i högsta grad involverad i Frenkie de Jongs flytt från Ajax till FC Barcelona i en affär värd upp emot 800 miljoner kronor. Ingen svensk agent har tidigare varit i närheten av en affär av dimensionen. Den tidigare mittfältaren (IFK Norrköping, FC Jazz, Landskrona och Trelleborg) har tillsammans med sin holländske kollega Ali Dursun, som jobbat med de Jong under flera år, varit de som skött den holländska talangens flytt. De flesta stora klubbar i Europa har visat intresse, men nu blev det FC Barcelona även om flytten sker först i sommar. Apropå Frenkie de Jong så är här en bra text om Ajax affärsmodell. 

Veckans klubbskifte
AFC:s målvakt Gianluca Curci fick tillåtelse att bryta kontraktet för att han behövde vända hem till Italien och sin familj. Några dagar senare var han klar för Hammarby.

Veckans tecken på nya tider II
En fotbollsresebyrå tar sikte på FA-cupfinalen för damer i vår. Är det premiär? Oavsett, ett intressant och bra kliv.

Veckans tv-serie
Fifa-skandalerna kretsade en del kring argentinaren Julio Grondona som gick bort 2014. Nu håller Amazon på att göra en tv-serie om honom och The President väntas ha premiär i april. 

Veckans tatuerare
Svensken Oscar Åkermo är het bland spelare som vill tatuera sig. Han är verksam på en salong i New York och är inte billig. Men vill du gadda dig som en fotbollsspelare är det Åkermo eller Andy Blanco som gäller. 

Veckans ”odramtiska” avhopp
Jens Fjellström lämnar i vår Malmö FF och är därmed den andre med kontrakt som lämnar klubbens tränarstab inom loppet av några månader. Både Fjellström och Olof Persson hävdar att allt är lugnt och odramatiskt och att relationen med Uwe Rösler är kanon. Må så vara, men man behöver inte vara särskilt misstänksam för att ändå se något annat. De får givetvis ha sin sanning av det hela, men det är ganska självklart att de inte vill störa klubben och det går att förstå. Det är ungefär som när Arsenals chefsrekryterare Sven Mislintat kliver av mitt i säsongen och klubben hyllar honom och han hyllar klubben.

Veckans siffror
2 542 000. Medianlönen i Premier League i pund, det vill säga runt 30 miljoner kronor. Snittlönen ligger på närmare 37 miljoner kronor men där drar storklubbarna upp snittet. För er som inte minns medianvärdet från matten så är det värdet som hamnar precis i mitten av en rad värden.

Veckans låt
”Showstopper” – Mwuana, Timbuktu.

Veckans Leeds United
Elva klubbar i Championship kräver full insyn i Marcelo Bielsas spionerande. Allt från betalning, dokumentation, personer och var och när det skett. Återstår att se vad det ger, men helt klart är att ”spygate” skakat om och när Leeds förlorade mot Stoke var skadeglädjen stor. Nu väntar derby mot Rotherham utan avstängde Pontus Jansson men med invärvade Real Madrid-målvakten Kiko Casillas från start. Som vanligt går matchen att se via Leeds hemsida för fem pund. Även om Leeds är i serieledning är det full ångest och förlust i fyra av de fem senaste matcherna oroar.

Veckans poddintervju
AIK:s Oscar Linnér är först ut 2019 och målvakten talar om drömmen om landslaget, om att försvara SM-guldet och chocken över mutförsöket mot Kenny Stamatopoulos. Sedan tidigare finns 214 andra poddintervjuer med olika svenska och utländska fotbollsprofiler som ni hittar via länken

Veckans citat
”Jag måste säga att det är jobbigt när folk frågade en vad man håller på med och jag svarar: ”Jag har en pizzeria”. Det är jobbigt att folk ser ner på en och man tvingas förklara att det är den bästa pizzerian som finns.”

Jesper Blomqvist i Daily Telegraph om nya karriären.

Publicerad 2019-01-25 kl 16:42

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto