Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Känner ni vibbarna? Det nya Sverige är det nya svenska A-landslaget

Lundhs Krönika

Sällan har ett svenskt landslag vunnit mot en stornation på ett sådant sätt som mot Spanien.
Finns grunden i triumfen i U21-EM 2015?
Många av spelarna har nu bärande roller både på och utanför planen.

Foto: C More

När slutsignalen gick i VM-kvalet mellan Sverige och Spanien kom så var sex av de elva svenskarna på plan från truppen som vann guldet i U21-EM för sex år sedan. Lägg till att Emil Krafth och Viktor Claesson var med och kvalade in till mästerskapet, men missade det av olika skäl.

De flesta fotbollsintresserade minns väl tillbaka till sommaren 2015. Då Håkan Ericson ledde ett talangfullt svenskt landslag som hanterat en tuff grupp och via playoff mot Frankrike nått mästerskapet i Tjeckien. Väl på plats hade man ingen respekt mot namnkunnigare motstånd. 

Först sänkte man Italien och överlevde till semifinal efter en sen kvittering mot Portugal. Enda plumpen var mot Gareth Southgates England som åkte ut. I semifinal väntade ett starkt Danmark men Sverige fullkomligt krossade det som klassades som det bästa danska U21-landslaget genom tiderna.

Annons

Inte många gav Sverige någon stor chans mot Portugal i finalen men efter 120 mållösa minuter blev det straffar inför närmare 19 000 åskådare varav många var tillresta svenskar. Målvakten Patrik Carlgren tog två straffar och blev hjälte när Sverige vann.

Scenerna från Kungsträdgården i Stockholm när 25 000 tog emot U21-landslaget var magiska. Det var ett landslag som andades hopp och tro om en annan fotboll än den klassiska svenska där det är fokus på hårt jobb, försiktighet och försvarsspel. De ingredienserna fanns också, men det var en öppnare fotboll.

Om ni känner igen rubriken så har jag lånat den från Erik Nivas bok från 2016: Känner ni vibbarna? : fotbollen och det nya Sverige. Där han bland annat skrev om fotbollens kraft som integrationsmotor och där John Guidetti som då var en symbol för U21-mästarna satt på omslaget.

Annons

Det var ett nytt landslag som symboliserade ett nytt Sverige och en ny fotboll. Det var ett landslag som speglade ett land som förändrats och där man hämtade styrka i en brokig skara ambitiösa spelare med andra erfarenheter som hade ett gemensamt mål. De lyckades och det fanns något hoppfullt i det.  

Självklart har flera av spelarna tagit kliv upp i A-landslaget och etablerat sig, men det var annorlunda i VM-kvalet mot Spanien. Nu var Victor Nilsson Lindelöf lagkapten och han ledde sitt landslag med pondus. Runt om kring sig i backlinjen hade han idel U21-spelare: Krafth, Helander och Augustinsson. 

Klart att Sebastian Larsson, Marcus Berg och Andreas Granqvist varit starka ledare och som satt sin prägel på landslaget. Ibland behöver en del av de äldre flytta på sig för att man ska kunna växa. Det var vad som skedde mot Spanien, åtminstone var det känslan som jag fick från läktaren. 

Annons

Om man ser till Danmarks, Englands, Italiens och Portugals framgångsrika A-landslag är en hel del av spelarna från U21-EM 2015. Från Harry Kane och John Stones till Bernardo Silva, Jannik Vestergard, Andreas Christensen, Pierre-Emile Höjbjerg och några stycken i Italiens EM-vinnande trupp. Klivet upp till seniorlandslag är inte lätt, men många har gjort resan här.

Inte sällan sätter man stort hopp till olika generationer som når framgångar och en del gör avtryck. De som spelade U21-EM 1998 under Tommy Söderberg hade senare stora framgångar på högre nivå: Anders Svensson, Fredrik Ljungberg, Erik Edman, Olof Mellberg, Daniel Andersson. 

Även generationen som blev fyra i U21-EM 2004 innehöll en del profiler som Johan Elmander, Markus Rosenberg, John Alvbåge, Mikael Antonsson, Mikael Dorsin och Alexander Farnerud. Ändå var Kim Källström, Andreas Isaksson och Zlatan Ibrahimovic inte med på U21-EM i Tyskland utan på EM i Portugal en fotbollsspäckad sommar.

Annons

Janne Anderssons landslag har sedan 2016 hämtat en hel del kraft från spelare som var med i U21-EM 2009 på hemmaplan. Ola Toivonen, Marcus Berg, Mikael Lustig, Martin Olsson och Gustav Svensson. Nu är bara Martin Olsson och Kristoffer Nordfeldt kvar i det svenska A-landslaget. Istället är det en del andra spelare, och rätt många har erfarenheten från 2015.

De spelare som var med och vann EM-guld i Prag med U21-landslaget bär erfarenheten av att ha vunnit en titel med sig. Att det finns en möjlighet och en tro som kan ledas över till framgång. Lägg till det en yngre generation av spelare likt Dejan Kulusevski och Alexander Isak som garanterat följde mästerskapet 2015. Där de fick ett nytt Sverige som tog plats och gick in i en turnering med andra ambitioner.

Helgens....

Helgens måste 
Landslagsbevakning med Sverige-Uzbekistan på söndag 15:00 som huvudnummer. Läser även in det sista av min nya bok Sporten och livet enligt Lundh som kommer ut som ljudbok den 14 september.  

Helgens avstå 
Syndigt leverne. 

Veckans haveri 
Islands fotbollsförbund vars ordförande och styrelse alla lämnade sina poster i veckan efter att man inte varit sanningsenlig kring att man nåtts av uppgifter om att spelare begått sexuella trakasserier. I centrum är bland annat Blåvitts anfallare Kolbeinn Sigthorsson som inte fick vara med i landslaget över VM-kvalet efter att en händelse kring honom från 2017 blivit känd efter förbundets initiala nekande. Nu har även den svenska klubben stängt av honom från träning och match i väntan på att man utreder vad som skedde 2017. Klart att det är vettigt av Blåvitt att inte fatta ett beslut i all hast utan i stället se till att vända och vrida på vad som skett. Sedan kan man lugnt konstatera att det här var knappast vad Blåvitt behövde i den sportsliga situation som man befinner sig i. 

Veckans tänkvärda läsning 
Författaren Fredrik Backman skriver om svårigheten att glädjas åt Manchester United och Cristiano Ronaldo efter att portugisen vänt tillbaka till klubben. Skälet är de anklagelser om våldtäkt som följer honom. Hela Twitter-tråden finns härDet är bra reflekterande kring ett ämne som många supportrar nog gärna tummar på. För att gå till mig själv så ville jag inte tro att Lee Bowyer och Jonathan Woodgate var skyldiga i en stökig rättegång kring en grov misshandel. Det gäller säkert inte alla supportrar, men en del av oss som inte vill ta del av negativa. Har själv skrivit om Ronaldo och anklagelserna några gånger och det är något som väcker starka känslor. Heder åt Backman som tar diskussionen vidare. 

Veckans tappade huvud 
Arsène Wenger driver stenhårt att VM ska spelas vartannat år. Fransmannen är chef för utvecklingen av den globala fotbollen hos Fifa och det är svårt att förstå varför han vill det här. 

Veckans finger 
Luis Enrique till arga supportrar. 

Veckans svårgreppade 
Att Robin Olsen bara får Sheffield United som är under strecket i Championship. 

Veckans brev 
De nordiska fotbollsförbunden fortsätter att skriva brev till Fifa om VM i Qatar och gästarbetares rättigheter.  Skälet till det senaste brevet är Amnestys senaste rapport om hur många som mist livet sedan emiratet fick VM 2010. Över 15 000 har dött under åren. Återstår att se om det går att få Fifa och Qatar att göra mer.

Veckans läsarbrev 
Hej, Läste just om Englands 4-0-seger i Budapest inför vidriga, ungerska supportrar. Fattar inte varför FIFA och UEFA inte kan nypa åt det där öststaterna ordentligt. De borde finnas ett system där de skickar ut personal som filmar händelserna på nära håll. Därefter ett system med varningar, poängavdrag och till sist uteslutning. Hur svårt kan det vara? Hälsn. Mats 

Svar: Klart det är idioti att Uefa och Fifa inte kan samarbeta kring det här och där Uefas straff för homofobi och rasism i samband med EM innebar spel inför tomma läktare, men det blir först i Nations League. Sedan blir det en form av kollektiv bestraffning för det lär inte vara varenda ungrare som beter sig så här. I England är det upprört, men Gareth Southgate påpekade inför VM-kvalet att en hel del engelska supportrar skämde ut sig i samband med EM-finalen med bland annat rasism mot straffmissarna. 

Veckans lägereld 
EM i fotboll. Över fem miljarder människor såg något av sommarens EM-fotboll. Det finns en oerhörd kraft i fotbollen och den funkar världen över. I Kina växte tittandet med 43 procent, inte konstigt att Uefa kunde dra in ett gäng kinesiska sponsorer.

Veckans reality check 
Hoffenheim slg FC Rosengård med 3-0 i Malmö i andra omgången av Champions League och gruppspelet ser långt bort ut. 

Veckans silly season 
Visst gjordes det mer affärer än väntat men om man granskar det så är det framför allt klubbarna i Premier League som handlar. Man skickade i väg drygt 13 miljarder kronor vilket är mindre än 2020 och mindre än 2019 samt 3,6 miljarder mindre än toppåret 2017. Inte sedan 2010 har klubbarna gjort av med mindre två år i rad. Samtidigt får man lägga ihop La Liga, Serie A, Bundesliga och Ligue 1 för att de fyra gemensamt ska komma upp i vad Premier League gjorde av med. Här finns mer detaljerat kring hur Premier League är den liga som tack vare tv-avtal och en del rika ägare lyckas fortsätta göra av med mycket pengar. Även intressant att La Liga faktiskt gjort ett nettoplus efter pandemin, men att Premier League ligger minus. Något som speglar att de spanska jättarna Barcelona och Real Madrid har problem. Även Financial Times ger sin bild av transfermarknaden. Vill ni även ha Osynliga Handens analys? I så fall finns den härDär det visar sig att allsvenskan håller uppe försäljningar bättre än vad många förutspått. Framför allt har Fifa publicerat en genomgång på transfers de senaste tio åren. Där har ni så det räcker en bit in på helgen.

Veckans flykt från allsvenskan 
Filippa Angeldahl lämnade BK Häcken för Manchester City. Stjärnflykten fortsätter.  

Veckans överraskning
Att Gabriel Gudmundsson skulle bli en spelare som kostade runt 60 miljoner kronor. En otrolig utväxling sedan den tidigare offensive spelare skolats om till back. Något kan man i nederländsk fotboll.  

Veckans skatteskuld 
Östersunds FK är uppe i närmare 14 miljoner kronor. Blir inte lätt att överleva den om man inte hänger kvar. Nu försöker man samla in mer pengarFinns stödet för ÖFK nog för att rädda klubben? Parallellt så ska rättegången i Hovrätten mot Daniel Kindberg börja inom kort. ÖFK passade också på att anställa Per Joar Hansen som ny huvudtränare och man sparkade Amir Azrafshan.

Veckans svårbedömda nyhet 
Paris SG ska ha nobbat Real Madrids bud på Kylian Mbappé på 220 miljoner euro. Alltså 2,2 miljarder kronor. Nu finns det en del bedömare som menar att Real Madrid inte har pengarna. Det är onekligen en annorlunda värld. 

Veckans försäljare 

Danska ligans klubbar är bättre på att få betalt för spelare. Inte sällan flyttas det över till att svenska klubbar är för dåliga. Lätt att glömma att danska klubbar under en rad år varit mycket mer inställda på att sälja spelare än svenska samt att det finns mer kapital i den danska fotbollen. Svensk fotboll vill inte ha riskkapital som majoritetsägare och då tror jag man får köpa att Danmark blir vassare på just det och kan stå emot bättre. Lägg till att danska ligan innehåller färre lag och har nått bättre resultat i Europa och det danska landslaget är vassare. Det är en mängd faktorer som spelar roll i att sälja spelare. Även om det enklaste är att skylla på att svenska klubbledare är för dåliga på att ta betalt är det en för enkel faktor.

Veckans läsarbrev II 
Hej, Spaniens försvarsspel ikväll var anmärkningsvärt slappt vid flera tillfällen. Tittar man noga på vissa sekvenser är det ganska tydligt att det handlar om någon form av matchfixning. Isak skulle bara lyckas i denna match. Pengarna styr totalt och förstör fotbollen. Inga experter, journalister, spelare eller ledare reagerar. Tala om tystnadskultur! Med vänlig hälsning Magnus 

Svar: Apropå att man aldrig får vara glad och att det finns en konspiration över allt. Dessutom är även jag med i tystnadskulturen.

Veckans låt 
"The Passenger" - Iggy Pop.

Veckans poddintervju  
Inom någon vecka eller två ska vi vara på banan igen. En del intervjuer är bokade och nu närmar det sig fler avsnitt av podcasten Lundh som är uppe i 317 avsnitt sedan starten 2014. Vill du botanisera i vad som finns hittar du poddarna här. Håll ut, snart på gång igen.

Publicerad 2021-09-03 kl 21:02

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto