Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS KRÖNIKA

Lundh: Landslagets nya sportchef blir en signal om en ny väg

Inom några veckor lär SvFF presentera en ny sportchef för herrlandslaget.
Många är kallade – utnämningen blir en signal om vilken väg som väntar.

Sverige tar efter Tyskland och utser en mer renodlad sportchef för herrarnas A-landslag. På damsidan har Marika Domanski Lyfors tagit den rollen, i den nya organisation som fotbollsförbundet lanserade 1 oktober.

Efter den förra landslagssamlingen framkom i Expressen att Lasse Richt släpper sitt uppdrag under nästa år. Förbundets fotbollschef eller landslagschef som han även kallats har haft jobbet sedan början av Tommy Söderberg och Lars Lagerbäcks dagar.

Förändringen var på gång redan efter EM 2016 men då valde generalsekreteraren Håkan Sjöstrand att behålla Richt i sin roll när man fick en ny förbundskapten i Janne Andersson. Allt för att ge Andersson stöd under sin första kvalperiod.

Under sina år har Lasse Richt byggt upp ett betydande kontaktnät och ett stort kunnande och en viktig erfarenhet. Något som efterträdaren ska få en chans att ta del av och om det blir VM i Ryssland blir det en perfekt resa att lära sig allt.

Till just det jobbet går det inte att utbilda sig utan man måste tanka av företrädaren vad han kan. Särskilt med tanke på hur fotbollen vuxit och förändrats under de år som Lars Richt varit ansvarig och därmed fått ovärderlig kunskap.

Uppgifter till Fotbollskanalen gör gällande att en efterträdare till Lasse Richt bara är någon eller några veckor bort. Processen har varit i gång ett längre tag och det är framför allt generalsekreterare Sjöstrand som leder rekryteringen av en sportchef.

Vem det blir? Oklart, men det blir spännande. Både Stefan Schwarz och Patrik Andersson har anmält intresse. Pia Sundhage ska ha klart med ett nytt uppdrag som kommer att förvåna många. Skulle hon kunna ta det uppdraget? Även hört uppgifter om både Henrik Larsson och Kim Källström men det senare namnet spelas ner av andra med insyn.

Generalsekreterare Håkan Sjöstrand är förtegen och säger bara att det verkar vara ett av Sveriges intressantaste jobb sett till hur många som anmält intresse, men i och med att SvFF är i en pågående process så kan man inte kommentera några namn.

Oavsett vem det blir som får uppdraget så blir det en nystart för förbundet när man utser en mer renodlad sportchef likt Tyskland.  Där har den förre storspelaren Oliver Bierhoff rollen som manager för landslaget.

Under 13 år har den gamle anfallaren jobbat som manager och jobbat mycket för att skapa en lagkänsla i landslaget, men också för att skapa relationer med fansen och folket. Landslaget har under Bierhoff varit öppnare och deltagit i helt andra sammanhang.

Han har även jobbat stenhårt för att skapa en kultur i landslaget eftersom man är samlad en begränsad tid under året. Det handlar om att sätta principer som alla ska tro på och sedan leva principerna dagligen, enligt Bierhoff.

Under tiden som Oliver Bierhoff arbetat som manager har också det tyska landslaget gått från att vara ett mer stereotypt lag till något som i dag andas kreativitet. Dessutom har man tagit flera VM-medaljer med guldet i Brasilien som kronan.

Fotbollsförbundet har alltså gått över till en organisation där man har en sportchef för A-landslaget på herr och damsidan. Sedan har U-landslagen för både killar och tjejer egna chefer i form av Claes Eriksson och Lillie Persson som tar hand om U21- och U23 och neråt.

Tanken är att U-landslagen framför allt ska förbereda spelare för kliven uppåt och att helt enkelt hjälpa till att vaska fram spelare för A-landslagen. Det handlar inte om att spela likadant i U21 och A-landslagen då den största spelarutbildningen sker i klubbarna och inte i landslagen. Det gäller att lära sig flera sätt att spela på.

Epoken Lasse Richt lider mot sitt slut och för oss i media är det kanske inte negativt, men det går inte att komma ifrån att han varit del av en framgångsrik period. Sju stora mästerskap för herrarna, och ett åttonde inom räckhåll.

FAKTA

Helgens...

Helgens måste
Djurgården-Häcken på Tele2 Arena. Europajakten går vidare. Under lördagen väntar Oskarshamn-Landskrona och Bristol City-Leeds via ett par Öppna Kanalen-sändningar.

Helgens avstå
SHL, långa skogspromenader och sena nätter.

Veckans skakande story
#Metoo har tagit över efter Harvey Weinstein och det är sorgligt att ta del av den flodvåg av berättelser om övergrepp och vad kvinnor blir utsatta för. Kring rena övergrepp är det givet att alla ska agera för att stoppa dem. Alla vi män har även ett ansvar att reflektera över hur vi snackat och framöver sätta gränser för uppträdande, skämt, snack och jargong. Vet efter många år i en mestadels manlig miljö att det är alldeles för lätt att vara en del av det än tvärtom. #Metoo leder till en viktig diskussion, medvetenhet och förhoppningsvis en förändring. När det gäller rena övergrepp och andra brottsliga gärningar så är det rättssystemet som får ta ansvaret att följa upp det, följt av arbetsgivarna som får hantera de problem som kommit till ytan på respektive arbetsplats.

Veckans VM-gäst
Förre Fifa-basen Sepp Blatter kommer till VM i Ryssland. Vladimir Putin har bjudit in honom och Blatter ska åka. Innan dess släpper han en bok om fyrtio år i Fifa:s tjänst. 

Veckans mejl I
Jag undrar bara om Zlatan kommer spela den 10 november? Jonas

Nej. 

Veckans ”rättighetsköpare”
”När Expressen griper in” hette det alltid förr när kvällstidningen fixade till saker. Nu har man slutit ett avtal som innebär att man kan visa tre Bundesliga-matcher i veckan plus höjdpunkter. Påminner om när La Liga och serie A var osålt hösten 2015 då Aftonbladet visade ett antal omgångar.

Veckans haveri
Att VM-kvalet Sverige-Danmark ställdes in var ett riktigt bakslag för det danska fotbollsförbundet och även för spelarna som riskerar att missa både VM 2019 och EM 2021 om Fifa och Uefa. Här är en bra bakgrund till konflikten i Danmark från Ekstrabladet.

Veckans Fifa-miss
Nyhetsbevakningen av det pågående VM-kvalet till Frankrike 2019 är pinsam både på Fifa:s och Uefa:s hemsidor. Läs bara den senaste nyhetstexten om Sverige-Danmark på Fifa:s hemsidaÄven om Uefa har med att Sverige-Danmark är inställd så finns ingen riktig bevakning och på framsidan är det mycket annat som tar uppmärksamheten.

Veckans mejl II
MFF har ju fått hjälp till guldet av alla myglar-domare, speciellt MFF supporten Ekberg har ju bara dömt för MFF och dömt bort andra lag. Det skriver du inget om. Fusket som MFF får i allsvenskan är det väldigt tyst om av er falsk nyhets journalister. Ni skriker högt om olika agenters Matchfixning men inget om domarnas fixningar för att hjälpa MFF. Pinsamt av dig och er journalistmaffia

Skickat från min iPhone 

Mejlet från Joachim är inte från Malmö-regionen. Om ni nu trodde det. Uppenbarligen har det fastnat med Ekberg och MFF, även om jag inte vet vilket lag domaren höll på som liten.

Även Rasmus Elm har ju tidigare ifrågasatt om Andreas Ekberg från Lund ska få döma Malmö FF. För mig känns det rätt konstigt att ens fundera i sådana banor. Folk flyttar ju. Jonas Eriksson bor förvisso i Sigtuna men har bott i Stockholm, men är från Luleå. Vilka klubbar är det okej att han dömer?

Veckans missade tekniktåg
Enligt Filip Hammar och Fredrik Wikingsson - i avsnitt 185 av podcasten på svenska - så är jag född för tidigt och missade precis teknikrevolutionen och därför är det svajigt ljud i min podcast. Kan upplysa herrarna om att de närmaste åtta poddarna blir det klanderfritt ljud då inspelningarna görs för tv och jag slipper ljudansvaret...

Veckans siffra
Noll. Antalet artiklar som Kvällsposten – Sydsveriges kvällstidning – skrev om Landskrona Bois efter att klubben vunnit seriefinalen mot Utsikten inför 4000 åskådare och i princip blev klart för superettan. 

Veckans allsvenska start-up
Sirius Philip Haglund, som nyligen förlängde med Uppsala-klubben, jobbar även med en app som ska lära barn värdet av pengar. Nyligen tog han in 30 miljoner kronor i kapital. Grattis!

Veckans konspiration
André mejlar mig och menar att det är något lurt kring lottningen av Sveriges VM-playoff. Så här skriver André: Klicka 17.48 in i klippet. Kvinnan säger "Kroatien" samtidigt som Hierro som drar lotten säger Kroatien och då har hon väl omöjligt hinna se att de står Kroatien på textremsan innan honom? Titta på när de andra lagen dras. Då säger hon aldrig namnet för hon troligtvis inte ser vad som står innan han säger landet men Kroatien verkar hon veta även om det ser lika omöjligt ut där för henne att se. 

Hon är Vanessa Huppenkothen som höll i playofflottningen och han är den förre spanske landslagsspelaren Fernando Hierro. Jag ser inget lurigt i det hela, men konspirationer är alltid givna vid lottningar.

Veckans mediabevakning
Tennisstjärnan Johanna Larsson klagade i veckan på hur svenska medier bevakar tennis. Har själv svårt att bedöma om hennes kritik är riktig eller ej, men bevakningen av tennis har gått ner. Däremot var det för första gången hälften kvinnor och hälften män på listan över mest omskrivna svenska idrottar från 1 oktober 2016 till siste september 2017.

Veckans föredöme
Handbollslandslagets pressansvarige Daniel Vandor mejlar presskåren inför kommande samling:

Hallå på er! Nästa vecka samlas, som ni har nog redan har koll på, både A- och ligalandslaget på herrsidan i Malmö. Ni är i vanlig ordning välkomna att närvara på träningar och det finns dessutom en tid på tisdag om ni vill göra längre sitta ner-intervjuer med spelarna i A-landslaget. Måndagens pass för A-landslaget kommer också vara avslappnat och möjlighet till bra snack. De varvar individuell träning med fotograferingar och videoinspelningar med MTG inför EM-sändningarna. 

Ha gärna för vana att kolla in på Handbollslandslaget.se/press i samband med samlingar, matcher och mästerskap. Där lägger jag alltid upp träningstider och där finns också alltid ackrediteringsformulär till landskamperna på hemmaplan. Observera dock att träningar ibland kan flyttas eller ställas in med kort varsel så det skadar inte att skicka ett sms till mig inför och dubbelkolla. Det lär dock inte vara några konstigheter på måndag och tisdag, där kan ni vara säkra på att träningarna blir av. 

Så här ser schemat ut för måndag och tisdag: 
Måndag 23 oktober:
16.00–18.00 Träning för ligalandslaget i Baltiska hallen
16.00–19.00 Fotografering, inspelningar och individuell träning för herrlandslaget i Baltiska hallen
Tisdag 24 oktober:
09.30–11.30 Träning för ligalandslaget i Baltiska hallen (träningshallen)
12.00–14.00 Träning för herrlandslaget i Baltiska hallen
14.30–15.15 Mediaträff på Scandic Scandic St Jörgen för A-landslaget
16.00–18.00 Träning för ligalandslaget i Baltiska hallen (träningshallen) 

Ligalandslagskillarna är klara efter tisdags kväll, A-landslaget flyger till Island på onsdag. Där väntar bland annat två matcher mot Island, 26/10 klockan 21.30 (svensk tid) och 28/10 klockan 16.00 (svensk tid). Jag finns på plats under hela lägret och vill ni ha tag på spelare eller ledare så får ni gärna ringa mig så löser jag det. 

Hör av er om ni har några frågor! Daniel

Fick ovan planering av Bladets Johan Flinck och givetvis är det skillnad i intresse och bevakning med fotbollen men handbollsförbundet är framåt på många områden. Bara det att man kör lika stor guldbonus till herrar och damer och man var tidigt ute med att markera självklara demokratiska åsikter när man spelade VM i Qatar.

Veckans humor
Genomgången av Bladets Patrik Brenning kring rubrikerna som skapades av ett skämt från komikern Soran Ismael och av några citat i DN från RF-basen Björn Eriksson. Gillar när man går till botten med olika historier och inte bara rusar på som vi i media ofta gör.

Veckans Leeds United
Totalt mörker efter ny förlust, hemma mot Reading, och nu är det fyra förluster på fem matcher. Bristol City borta väntar i helgen. Ångesten kommer krypande. 

Veckans låt
”Shoreline” – Broder Daniel. Spotifys radiofunktion tar fram den hela tiden…

Veckans podd
Östersunds kontroversiella ordförande Daniel Kindberg är gäst 168 och premiärgäst i den filmade podden. Han talar om alla stolar han sitter på, om övertygelsen att Graham Potter stannar, om varför det är effektivt att bara vara tre personer i styrelsen, om sin syn på 51-procentsregeln och om han kunnat göra det ännu bättre med mer pengar i en svensk storklubb. Poddintervjun går att se på Sportkanalen, 21:15 måndag men läggs även ut i gryningen på måndag. Sedan tidigare finns över 160 andra poddintervjuer med olika svenska fotbollsprofiler via länken.

Veckans citat
Det blir mer konstgräs nästa år. Det har gynnat Östersund, men det gynnar inte oss att alla de andra spelar på plast. Det kommer inte att hända i Europa och det är ta mig fan olika spelformer. Med ny teknik och mer tv-pengar på väg in borde vi i Sverige kunna välja en annan väg.”

MFF-basen Håkan Jeppsson visar att mästarklubben fortfarande vill ha bort konstgräset i en intervju med Sydsvenskan. Han talar även om att vinna SM-guld bara är en lättnad, att MFF klarar en stor ekonomisk förlust kring tio miljoner kronor och att det är en besvikelse att man inte kan värva mer från andra allsvenska klubbar.

Publicerad 2017-10-20 kl 23:00
Annons
Annons
Annons