Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Lär av ÖFK-härvan och få med alla när regelverket moderniseras

Lundhs Krönika

Ännu har inte domen mot Daniel Kindberg vunnit laga kraft.
Ändå är det uppenbart att turerna kring Östersunds FK skadat svensk fotboll och att man behöver utreda vad som gått snett – och hur det ska undvikas framöver.

Om sex veckor är det allsvensk premiärhelg. Östersund ska ta emot Mjällby söndagen 5 april. Om nu ÖFK klarar av att betala räkningar och hålla fordringsägare på avstånd och undvika konkurs. Om det blir konkurs kan det bli Brage som tar platsen, men möjligheten finns att endast 15 lag utgör allsvenskan. 

Ett datum att hålla koll på är 1 mars. Om ÖFK går i konkurs före det, vilket verkar osannolikt, så flyttas Brage upp i allsvenskan. Om det blir efter 1 mars men innan premiären spelas så krävs särskilda skäl för att flytta upp en klubb och det är klart att det finns praktiska svårigheter med kort varsel. Om det blir konkurs under säsongen stryks alla resultat.

Annons

Hur läget är i Östersunds FK är svårt att bedöma. I en intervju i Aftonbladet i veckan sa Nils-Åke Hallström, som är en av de tyngre sponsorerna som legat på för att byta ut styrelse och ledning i ÖFK, att risken för konkurs för klubben är 50 procent.

Den tidigare bankmannen Mathias Rasteby är valberedningens förslag att bli ny ordförande i klubben. Han ville inte kommentera det ekonomiska läget när Östersunds-Posten frågade utan hänvisade till bokslutet i nästa vecka. Klubbens årsmöte är först 12 mars och då lär väl mer klarna.

Förre ordföranden Daniel Kindberg dömdes i början av november till tre års fängelse i tingsrätten. Ännu är det oklart när det blir förhandling i hovrätten, bland har Kindberg begärt att tingsrättsförhandlingen tas om från början för att det begicks fel. Ännu är det inte meddelat vad som sker.

Annons

Oavsett vad som händer är det uppenbart att svensk fotboll skadats av turerna. Förbundet hade inte koll på vad som gällde när det handlade om att anmäla Östersund till disciplinnämnden och det visade sig vara preskriberat. Sedan gav inte Licensnämnden ÖFK elitlicens, men Överklagandenämnden gav senare klubben klartecken.

I de två beslut som alltså gick åt olika håll gällande ÖFK:s elitlicens så handlade det mycket om 15 miljoner kronor i ett sponsoravtal från ett ännu ej kommunicerat företag. Ett avtal som saknar motstycke i allsvenskan och då i en klubb som knappast är förknippad med särskilt mycket positivt.

För övrigt har miljonerna ännu inte kommit in i klubben, även om ÖFK fortsatt hävdar att de ska komma och hänvisar hemlighållandet till sekretess med bolaget. Enligt avtalet som Licensnämnden fick så skulle sponsorn ha betalat drygt 15 miljoner fördelat över tre månader: november, december och januari.

Annons

Svenska Fotbollförbundet har börjat agera för att ändra på regelverket kring när ett ärende preskriberas. Enligt Riksidrottsförbundets stadgar ska en anmälan ske inom två månader från det en förseelse blivit känd, men SvFF vill ändra på det. Dock går det inte att ändra förrän våren då det är dags för RF-stämman igen.

Sedan ska man även se över elitlicensen. Redan på årsmötet i mars kommer man att be om tillåtelse att se över regelverket inklusive de ekonomiska kraven på klubbarna. Allt för att göra processen tydligare och det finns ju fler fall än bara Östersund som pekat på oklarheter kring elitlicensen..

Ängelholms FF fick en elitlicens 2015 utan att ha några tillgångar för att den ansvarige skrev ett brev om garanti och fick styrelsen att underteckna det. Licensnämnden trodde på ÄFF. Så subjektivt kan det vara. Eller så var det Örgryte som fick elitlicens 2010 och gick i konkurs några månader senare.

Annons

Det finns mycket åsikter om förbundets agerande och det är naturligtvis så att det största ansvaret faller där. Förbundets styrelse är vald för att representera alla i svensk fotboll och sedan staka ut riktningen. Allt för svensk fotbolls bästa. Men det behövs ett rejält omtag efter Östersunds-härvan.

Samtidigt är det är lätt att glömma bort att alla som är medlem i en fotbollsförening även är en del av svensk fotboll. Elitklubbarna är exempelvis representerade i förbundets styrelse både via sitt distrikt men även via svensk elitfotbolls två representanter. Naturligtvis är det långt till Karl-Erik Nilsson från ett medlemskap i Malmö FF, AIK eller Blåvitt men det går att nå fram.

Ta bara hur supportrarna gick samman 2013 och såg till att stoppa en eventuell förändring av 51-procentsregeln. Det finns en stor kraft i supporterkollektivet och med tanke på hur kritiskt man är till hur ÖFK-fallet hanterats så måste det vara många föreningsmedlemmar som är del av svensk fotboll.

Annons

Naturligtvis har inte förbundets eller RF:s regelverk varit anpassat efter vad som skett och egentligen har ingen påpekat något förrän efteråt. Det är väl därför svensk fotboll borde tillsätta en grupp från alla delar av svensk fotboll, inklusive supportar, för att se över vad som gått fel och uppdatera regelverket.

Man får nog också vara beredd på att klubbars företrädare kan runda alla möjliga regelverk i jakten på framgång. ÖFK-fallet är ett men naturligtvis inte det enda i svensk fotbolls historia. Precis som att man i dag är beredd på matchfixning måste man vara det när det gäller hur man gör affärer eller ordnar kapital.

Om man får med sig alla parter finns också en möjlighet att få alla att känna ett ansvar och en delaktighet. När det handlar om en elitlicens så är det inte lätt att få till något som är tydligt och rakt och samtidigt effektivt. Kanske man behöver tätare kontroller? Eller ha andra parametrar? Framför allt måste man vara klar med syftet.

Annons

Ska inte vi journalister fråga vad vi kunnat göra mer? Jag är rätt övertygad om att de flesta journalister diskuterat det. Vi har i varje fall gjort det på TV4 och Fotbollskanalen. Jag är naturligtvis väl medveten om kritiken som riktats mot en del av oss och sedan kan man se på det olika sätt. Däremot finns det emellanåt en övertro på vad vi kan åstadkomma.

Precis som Linda Hedenljung på Östersunds-Posten skrev på Twitter nyligen så är det svårare för journalister att få ut dokument och därmed bevis: ”ÖP har rapporterat om märkligt snabbt uppdykande extra sponsorpengar till ÖFK i 10 år. Vi kom inte ända fram för vi har inte samma tvångsmedel som Skatteverket eller Ekobrottsmyndigheten. Men vi pekade på det.”

Ö-P har gjort granskningar och hela tiden ställt frågorna till Kindberg och ÖFK. Inte helt lätt som lokaltidning, det är mycket lättare att bli en hejarklack. Sedan krävdes det att skattemyndigheterna skulle ingripa för att polis och åklagare skulle bli inblandade. För det saknades de avgörande bevisen.

Annons

I offentlig verksamhet är det trots allt möjligt att få ut kvitton, korrespondens och annat material för journalister. I börsbolag och aktiebolag kan man få viss insyn. I föreningar är det svårare då det är mycket upp till styrelsen vad man vill lämna ut. Överlag är det väldigt svårt att få insyn i klubbars ekonomi och därmed är det svårare att ställa initierade frågor.

Vi fick några tips om ÖFK genom åren men aldrig något som pekade i den här riktningen och inte heller något vi kunde belägga. Vi kan inte heller skriva eller säga vad som helst bara för att det finns misstankar eller en övertygelse om att något är fel. Utan det måste finnas någon form av källor som ger information eller någon form av belägg, men det hade åtminstone inte vi.

Sedan hade man säkert kunnat göra mycket mer. Det kan man i princip alltid. Men det är inte så att vi suttit på information som vi undanhållit utan vi har helt enkelt inte hittat något. Många är arga för att vi har gullat med ÖFK. Då får folk vara det, för sportsligt var det en stark resa och Graham Potter utvecklade spelare som knappast tillhörde de mest eftertraktade.

Annons

Om vi lärt oss något? Ja, det har vi gjort och vi har försökt prioritera härvan och sätta av resurser för att exempelvis bevaka rättprocessen och annat kring ÖFK. Samtidigt kvarstår problemet att även om man har en misstanke så går det inte att dra den hela vägen utan någon form av uppgifter som stärker ens misstanke rejält. Utan det kan man inte dra på, oavsett vad folk skriver på sina sociala medier om hur säkra de är.

Fakta

Veckans...

Helgens måste
Svenska Cupen drar i gång på allvar och man kan börja se konturerna av lagen i allsvenskan. Filmen 1917.

Helgens avstå
Onyttigheter. 

Veckans hetaste norska huvudvärk
Erling Braut Haaland har en utväxling som få andra. I veckan sänkte han Paris SG med två mål och det är uppenbart att den unge norrmannen är en av världens hetaste spelare just nu. Inte konstigt att Norge rustar för att placera Haaland på podium när det väntar EM-playoff mot Serbien i mars. Intresset lär vara stort för tonåringen. Förbundskapten Lars Lagerbäck gav anfallaren en startplats mot Malta i september och ett inhopp mot Sverige men sedan blev det ingen speltid under resten av EM-kvalet. Med tanke på att den svenske förbundskaptenen ofta är en försiktig man så lär det vara rejält med spekulationer inför hemmamatchen mot Serbien om hur laget formeras. Det är inte så att Lagerbäck saknar offensiv slagstyrka med bland andra Martin Ödegaard, Joshua King och Alexander Sörloth som gjort 17 mål för Trabzonspor. Däremot är det en del defensiva spelare som har ont om speltid. Kan Lagerbäck bänka Haaland? Klart han kan, det är Lagerbäck och hans resultat är svåra att ifrågasätta. Ullevål är utsålt och det är inget snack om att Serbien är den svåra matchen på vägen till EM. Om Norge vinner den matchen så väntar antingen Israel eller Skottland på hemmaplan eftersom norrmännen hade tur i lottningen. Serbien har en del vassa spelare men har sedan Jugoslaviens sammanbrott haft svårt att omvandla spelarmaterialet i framgångar. Inget EM sedan 2000 och även om man spelat VM 2006, 2010 och 2018 har man aldrig överlevt gruppspelet. Man bytte tränare så sent som i juni i fjol efter en stor förlust mot Ukraina i EM-kvalet. Norge har fördel av hemmamatch i mars och ett klimat som inte alltid uppskattas av motståndarna. Dessutom har Lagerbäcks landslag inte förlorat hemma på över tre år och 15 matcher. Om Norge går till EM väntar gruppen med England, Kroatien och Tjeckien. 

Veckans överlevare
Malmö FF:s valberedning föreslår Anders Pålsson som ordförande. Trots haveriet med LB07 så kan han väljas på två nya år på klubbens årsmöte. 

Veckans tv-marknadsnytt
Nordiska spelare går onekligen starkt i spanska La Liga för tillfället med Ödegaard, Isak och Braithwaite. Kanske ökar det trycket i budgivningen när den spanska ligan skickade ut anbudsförfarande för rättigheterna till de två högsta spanska ligorna med start säsong 2021-22 och tre år framåt. Bland de 16 länderna där man säljer rättigheterna finns Norge, Danmark, Sverige, Finland och Island. Auktionen stänger 19 mars. 

Veckans skifte som är bra för svenska klubbar men för sent för BP
Från och med 1 juli i år ska det även utgå solidaritetsersättning vid nationella övergångar om det finns klubbar i andra förbund som haft hand om spelaren. Bra för svenska klubbar som då kan få pengar för att man utbildat spelare. Tyvärr för sent för BP som kunde fått runt fem miljoner till för Dejan Kulusevski när Juventus köpte honom.

Veckans domarkris
Domarna i SHL är satta under tryck och nu ska rättskiparna få skyddad identitet. Det är en sorglig utveckling men förståeligt att man måste skydda domarna.

Veckans obekväma fotbollshöjdare
För ett år sedan blev Paris SG:s president och vd Nasser al-Khelaifi invald i Uefa:s exekutivkommitté trots att han var misstänkt för flera brott gällande mutor vid köp av tv-rättigheter. Därför var det minst sagt pinsamt för Uefa att al-Khelaifi under torsdagen åtalades i Schweiz för att han med mutor fått Fifa:s förre generalsekreterare Jérôme Valcke att sluta avtal gällande tv-rättigheter som varit förmånliga för den köpande parten. Otroligt nog fick al-Khelaifi till en uppgörelse med Fifa gällande en anklagelse vilket innebar att han slapp åtal för det. Visade sig att al-Khelaifi betalade Fifa runt tio miljoner kronor, enligt The Times. Fascinerande att man kan betala sig ur en mutanklagelse. Man ska väl inte bli förvånad längre och att Uefa med öppna ögon släppte in Nasser al-Khelaifi i det innersta maktcentrumet är en tydlig signal om hur man ställer sig till den typen av brott av den typen av människor. Nasser al-Khelaifis svar är att han bett schweiziska myndigheter att agera mot alla olagliga läckor och hotar även med att stämma vissa medier. 

Veckans värvning
Abbe Khalili till Hammarby är en högklassig förstärkning. 

Veckans avtryck
Malmös mittback Anel Ahmedhodzic visade mot Wolfsburg att frågetecknen från förra våren nu är ett utropstecken. En utlåning till danska Hobro och framför allt ett tränarskifte, Uwe Rösler var tydlig med sin syn på U21-landslagsmannen, och nu ser Rasmus Bengtsson att ha fått en given partner. 

Veckans turnénytt

IFK Norrköpings ordförande Peter Hunt lämnad återvud till LIVE-podden i Norrköping på grund av arbetsbelastning. Ersättaren blir Mikael ”Gädda” Hansson som varit i centrum under våren efter att klubben varslat honom och spelarna erbjudit sig att gå ner i lön för att han ska få vara kvar. Här är datum och klara gäster under turnén och ett par gäster i Malmö och Kalmar ska tillkomma framöver. I princip utsålt i Landskrona vilket är riktigt kul.

8 mars: Stora Teatern, Göteborg – Pontus Farnerud, Lisa Ek, Anders Svensson

9 mars: Katalin, Uppsala – Henrik Rydström, Joshua Wicks

11 mars: Stadsteatern, Lund – Roland Andersson, Therese Sjögran, Ivo Pekalski

12 mars: Arbis bar & salonger, Norrköping – Janne Hellström, Mikael ”Gädda” Hansson

13 mars: Scalateatern, Stockholm – Jonas Olsson, Janne Andersson, Jesper Jansson

14 mars: Frimis salonger, Örebro – Pelle Blohm, Nordin Gerzic

19 mars: Landskrona teater, Landskrona – Claes Cronqvist och Daniel Nannskog

20 mars: Kalmar teater, Kalmar – Petter Wastå

21 mars: Malmö live, Malmö – Yksel Osmanovski

Mer information om turnén och vad som gäller finns via länken och det är TV4/Fotbollskanalen som arrangerar poddturnén ihop med Live Nation. Biljetter hittar man via denna länk.

Veckans kassa
Malmö FF passerade en halv miljard kronor i eget kapital. Över 200 miljoner i likvida medel. Samtidigt flaggar man för tuffare tider när Uefa nu gör det svårare att nå Champions League och Europa League och där nya Europa Conference League knappast kommer att generera några större pengar på ett antal år. 

Veckans norska blåsväder
Engelska Telegraph har uppmärksammat de solkiga turerna kring den våldtäktsmisstänkte Babacar Sarr som värvades till Molde och sedan fick hjälp att byta klubb och lämna landet och därmed har undkommit en rättsprocess. Skälet är att Moldes dåvarande tränare Ole Gunnar Solskjaer numera är manager i Manchester United. Norrmannen får kritik för att ha låtit Sarr spela vidare trots en rad anklagelser och dessutom tackade han spelaren för insatserna när han flyttade till Ryssland. Det har blivit en del jobbiga frågor för Solskjaer som nu även fått hjälp av sin agent Jim Solbakken som ska ha kontaktat en del engelska medier för att ge en annan version av vad som skett.

Veckans Europa League-hopp
Förlust med 1-2 borta mot Wolfsburg innebär att Malmö FF givetvis kan känna att det är  möjligheternas match i returen på torsdag. Sedan var det rätt tydligt på MFF-spelarna att man inte är i fas än och lägg till det ett tränarskifte och en del nya spelare och dessutom en tidig skada. Visst, Wolfsburg har haft det tungt i Bundesliga men det är ändå ett styrkebesked av MFF att ta sig hit och se till att returen lever. 

Veckans sätt att slippa jobbiga frågor
Uefa stängde av Manchester City från Champions League i två år och nu har ledningen uttalat sig till klubbens egen hemsida. Det är vd:n Ferran Soriano som under sju minuter svarar på frågor och klagör klubbens syn om att man är oskyldig och räknar med ett frikännande i idrottens egen domstol CAS. Guardians Jonathan Liew skrev en bra krönika om klubben vars ägare knappast böjer sig för några regler. En del är arga på Uefa men det är trots allt Uefa:s tävling och Uefa sätter reglerna och dessutom utgörs Uefa av nationsförbund där klubbarna är en del.

Veckans påtvingade reträtt
Johan Wiland fick lägga av på grund av att kroppen inte klarade av målvaktsspelet längre. Oerhört synd om en av Sveriges bästa målvakter under 2000-talet och hade han inte konkurrerat med Andreas Isaksson hade det blivit fler landskamper. SM-guld för både Elfsborg och Malmö och ett gäng titlar med FC Köpenhamn är talande för kvaliteten. Dessutom en väldigt vettig person. Kommer att vara saknad. 

Veckans La Liga-parodi
Martin Braithwaite går givetvis att förstå och det är en stark flytt, men det är udda att FC Barcelona får värva på det sättet från Leganes för att det är akut skadeläge men Leganes får i sin tur inte ersätta dansken. Mycket märkliga regler i La Liga. 

Veckans seger
Strejken i den spanska ligan för damer gav resultat. Ett kollektivavtal.

Veckans siffror
120. Antalet miljoner kronor som Everton fått att spelbolaget Sportpesa i Kenya varje säsong, men nu har klubben brutit avtalet två år i förväg. Everton har fått en del kritik av supportrar för att man precis som många andra sålt sig till ett spelbolag. Dessutom finns det även i England diskussioner från politiskt håll om att förbjuda eller begränsa spelreklam framöver. Återstår att se vilken partner det blir i framtiden på Evertons tröja.

Veckans låt
”Konstgjord andning” – Melissa Horn. 

Veckans Leeds United
Seger mot Bristol City samtidigt som konkurrenterna tappade poäng men det blev bara 1-0 trots en brutal överlägenhet i allt från avslut till bollinnehav. Reading väntar hemma på ett utsålt Elland Road lördag eftermiddag och det är en av minst 13 ångestmatch fram till ligans slut i maj. 

Veckans poddintervju
Varbergs manager Joakim Persson är gäst. Vi pratar om att fynda spelare, om Varbergs hopp att hänga kvar i allsvenskan, om att ge raka besked och om att generera rubriker. Sedan tidigare finns över 250 avsnitt av podcasten Lundh och ni hittar dem alla här.

Publicerad 2020-02-21 kl 17:55

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto