Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Låt det bli en öppen valkampanj för att få fram en ledare som tar fotbollen in i samtiden

Lundhs Krönika

Klart är att Karl-Erik Nilsson ska sluta. Efterträdaren måste modernisera svensk fotboll och en given väg är att öppna upp den. I bästa fall får svensk fotboll veta vad kandidaterna vill göra innan de blir valda.

Foto: C More

Har det redan gått tolv år? Nja, inte riktigt, men det är klart att även Karl-Erik Nilsson ser slutet på sin ordförandetid. Blir han likt amerikanska presidenter en lam anka? Inte säkert, men det är klart att han gör allt för att undvika större skeenden som riskerar att fläcka ner han sista år vid makten. 

Jag är exempelvis övertygad om att generalsekreterare Håkan Sjöstrand inte suttit lika säkert om det varit längre kvar av Nilssons mandatperiod. För det är ingen tvekan om att ledningens försök att mörka avskedandet av en profilerad och framlyft avdelningschef som betalat ut pengar på fel grunder irriterat rörelsen rejält. Men Karl-Erik Nilsson stävjade det.

Annons

På ett liknande sätt går det att se hur förbundets styrelse och ledning tvingades backa kring projektet ökad samverkan. Motståndet blev för kraftigt och såren är inte läkta på länge. När jag och min kollega Martin Petersson gjorde en rundringning till alla 24 distrikt är det många som talar om en delad fotbollsrörelse. Övertygad om att Karl-Erik Nilsson inte heller vill avsluta sin tid med det och därför beordrat ett omtag. 

Karl-Erik Nilsson tog över ordförandeskapet efter Lars-Åke Lagrell 2012 och då blev han den 13:e mannen som styrt förbundet sedan 1904. På något sätt blir Nilsson också en sista koppling till en annan tid där starka män styrde och såg till att hålla rörelsen i schack. Något även den tidigare elitdomaren och politikern gjort. 

Ändå är det uppenbart att många i svensk fotboll uppskattar Nilsson som kan både bredden och eliten. Att de upplever att han klarar av det svåra uppdraget att ena sekunden representera en mindre förening på landet för att i nästa sekund se till att anlita en agent som jagar miljonintäkter i rättighetsförhandlingar åt förbundet. 

Annons

Det är ett drygt år sedan jag skrev en krönika om det unika tillfället som svensk fotboll har att stöpa om rörelsen. Där tiotaggaren Lars-Christer Olsson klev av våren 2021 och även långköraren Jörgen Eriksson fick lämna styrelsen efter tolv år. Om ett drygt år ska Karl-Erik Nilsson lämna och dessutom är alla styrelseplatser uppe till omval. 

Nu är det inte fullt så dramatiskt. Ännu så länge har svensk fotboll en modell där distrikten i varje landsdel av Svealand, Götaland och Norrland utser varsin representant. Därefter har herrarnas intresseorganisation Sef två ledamöter och damernas EFD har en. Egentligen ser bara valberedningen till att vidarebefordra dem till årsmötet. 

Däremot är det valberedningen som tar fram en kandidat till ordförandeplatsen och det har inte gjort på elva år. Då var det en rätt brutal maktkamp, som förlorande Lars-Christer Olsson kallade ett lågvattenmärke för svensk fotboll. Fast två tunga maktspelare när svensk fotboll tillsatte en gammal socialdemokrat finns inte längre och det är på många sätt en ny spelplan. 

Annons

Karl-Erik Nilsson har delvis förnyat svensk fotboll. När han valdes var det slut med smusslandet om vad ordföranden hade i arvode. Lägg till att han även satte stopp för att förbundsstyrelsen tillsatte en ordförande i valberedningen. Nu är det i stället en valnämnd som utser ordförande och då slipper vi ovärdiga scener som när dåvarande SvFF-basen Lagrell lyfte bort Bengt Madsen från valberedningen för att de inte var ense om vad som var bäst. 

Ändå är det uppenbart för de flesta att svensk fotboll måste moderniseras ännu mer. Att det tagit så här lång tid för landslagsspelarna att tvinga förbundet att offentliggöra ersättningsavtalen som visar att det är jämställt är bara ett tecken på att förbundet släpar efter sin tid. Det borde ha gjort för många år sedan. 

Ett av målen när Karl-Erik Nilsson valdes var att han skulle försöka erövra en plats i Uefas innersta. Det lyckades han med fem år efter att han blev vald och det tidigare kommunalrådet i Emmaboda är en skicklig politiker och kan spelet. Han förnekar själv uppgifterna i Josimar om att han och de andra nordiska förbunden var tidigt ut med stöd till Alexander Ceferin och fick en plats i Uefa-exekutiven. 

Annons

Klart är att det svenska förbundet utan större tvekan dumpade sin tidigare Fifa-kandidat Michael van Praag när Nilssons försök att medla mellan van Praag och Ceferin om Uefa-posten föll. Klart att Nilsson kände vem som skulle vinna och hakade på det och blev också nummer två bakom Ceferin när han väl valdes in i Uefa-exekutiven. 

Baksidan av det för svensk fotboll blev att Nilsson koncentrerade sig på det internationella arbetet och släppte ansvaret för svensk fotboll till Håkan Sjöstrand. Definitivt inte optimalt. Jag vet att Sjöstrand blir besviken om man skriver kritiskt om honom, men då har han glömt att jag var hoppfull när han kom in i svensk fotboll (vilket jag skrev många gånger) efter att Karl-Erik Nilsson bytte ut Lagrells man Mikael Santoft. 

Verkligheten blev en annan och Sjöstrand har till och med stängt mer kring svensk fotboll än hur det var förr. Insynen blir sämre och sämre och då går jag ändå på årsmötena för att vara med på de ekonomiska dragningarna, men han täpper till hål efter hål. Hanterandet av avdelningschefen som SVT och vi på Fotbollskanalen fick berätta för rörelsen om är talande för hans ledarskap. 

Annons

Det är otidsenligt att Sveriges kanske största idrottsrörelse håller stängt och inte öppnar upp för genomlysning. Sedan vore det bättre med en högsta tjänsteperson med fokus på uppgiften snarare än på sig själv och vilka sammanhang eller kända personer som han råkar träffa via sitt uppdrag.  

Tidigare har sittande generalsekreterare blivit ordförande i svensk fotboll, likt Lars-Åke Lagrell och Tore G Brodd, men tydligen var flera distrikt kallsinniga till det när frågan ställdes om det var möjligt efter Karl-Erik Nilsson på ordförandekonferensen i augusti. Man måste vara ärlig att det inte finns några givna kandidater. 

Rundringningen till distrikten gav att Jonas Eriksson är ett namn som flest distrikt nämner som en tänkbar ersättare. Man måste utgå från att de har läst hans bok och vet vad han står för. Klart att han skulle hantera flera av uppdragets viktiga delar och han kommer från rörelsen. Däremot kanske han inte blir mottagen med öppna armar av vare sig Uefa eller Fifa, men det är kanske inte så viktigt. 

Annons

I fotbollsrörelsen talas det om en del namn. S-politiker med fotbollsintresse likt Ylva Johansson och Thomas Bodström är givetvis namn som figurerar, men Johansson satsar nog snarare på EU-rollen som kommissionär. Även en gammal storspelare likt Patrik Andersson nämndes. Kanske kan förre Elfsborgs-basen Bosse Johansson vara ett namn? Det lär kunna hända mycket innan det är val i mars 2023. 

Traditionen talar för att valberedningen gör jobbet i tysthet. Klart att alla tunga parter har insyn i vad som sker, men för svensk fotboll vore det en nystart med en mer öppen process. Vad står kandidaterna för? Vad vill de göra med svensk fotboll? Och hur ska de åstadkomma det? 

Klart att fotbollsrörelsen behöver komma in i 2022 och samtiden. Samhället stöps om i en snabb förändring som ständigt pågår och där har idrotten stått mer stilla och fotbollen likaså. Då behövs en ledare som är modig nog att våga sluta göra som vi alltid gjort och få med sig tillräckligt många på det. Återstår att se om hon eller han kliver fram det närmaste året.

Annons
Publicerad 2022-01-21 kl 18:02

Fakta

Helgens...

Helgens måste 
Spruta tre. Milan-Juventus söndag. Leeds-Newcastle lördag. En brittisk skandal på SVT. Samt Vardagar 4 och 5 av Lundell. 

Helgens avstå 
Umgänge och socialt liv. 

Veckans uppseendeväckande flytt I 
Fifa-basen Gianni Infantino har flyttat till Doha. Sedan i oktober har han och familjen mest bott i ett hyrt hus i Qatars huvudstad och hans döttrar går i skolan där. Fifas förklaring är att det är tillfälligt och att det är för att vara närmare arrangerandet och arbetet med VM. Inte underligt att Infantino talar så väl om Qatar som även lånat ut flygplan till Fifa-basen. 

Veckans pengastinna kamp 
Fyra agenturer slåss om att få representera Uefa i försäljningen av alla rättigheter kring Champions League, Europa League och Europa Conference League. Sedan Champions Leagues början 1992 har Team haft hand om försäljning av både medierättigheter och sponsoraffärer men inför omgörningen med start 2024 och i svallvågorna av Superligan har klubbarna tagit ett tydligare grepp via European Club Association som leds av PSG-basen Nasser Al-Khelaifi. Uppgifter före jul gjorde gällande att Team låg bra till att få fortsätta, men tydligen kom man inte i mål i de sista förhandlingarna. Därför är det nu en tredje budrunda där IMG, Infront, Team och Relevent alla bjuder på att sälja allt kring Uefas klubblagsfotboll i antingen tre eller sex år. Det handlar om perioden 2024 till 2027 alternativt 2030. Klubbarna och Uefa hoppas på att få in 45 miljarder kronor årligen i sex år.   

Veckans maktkamp 
Stockholms fotbollsförbund vill få mer inflytande i svensk fotboll.  Därför har man kommit med en motion om att få lämna Svealand och därmed bli en egen landsdel. Som det är nu är distrikten uppdelade i landsdelarna Götaland, Svealand och Norrland som alla har varsin representant i fotbollsförbundets styrelse. Sett till motståndet lär det knappast ske. 

Veckans moderna fotboll 
Burnleys nya ägare har svårt att klara avbetalningar till klubbens tidigare ägare. Då ska man veta att det amerikanska riskkapitalbolaget ALK Capital som köpte Premier League-klubben i princip gjorde det med kapitalet som fanns i Burnley. Sedan tidigare har man sålt Chris Wood till rivalen Newcastle för närmare 300 miljoner kronor. 

Veckans uppskjutna samtal 
Samtalet om VM i Qatar, OS i Kina och journalistiken på Publicistklubben är framskjutet till 14 februari. Skälet är givetvis pandemin. Då ska Johanna Frändén, Johan Croneman, Ola Wong, Siri Hill och jag utfrågas av Robert Aschberg om ovan. Det finns 50 platser på Kulturhuset men det går lika bra att följa via Publicistklubbens hemsida eller Facebook-sida. Preliminär avspark 18:30 måndag 14 februari. 

Veckans frågetecken 
Anel Ahmedhodzic var efter MFF:s vunna SM-guld i december säker på att han skulle få till en utlandsflytt i januari. Nu är det bara en dryg vecka kvar på transferfönstret. 

Veckans journalistik 
Sydsvenskan har via Joakim Palmqvist, Dan Ivarsson och Sally Wahlstedt tagit ett rejält grepp kring cykelstölder. Man får vara med i många delar av en brottslighet som är jobbig för alla som blir av med sina cyklar, men där polisen knappast lägger några resurser på det för det är svårutrett. Fascinerande med en cykeltjuv som tjänar miljoner på en verksamhet som personen själv klassar som säker. 

Veckans trotjänare 
Thomas Lyth kliver av. I över 45 år har han jobbat för svensk fotboll och ingen kan ifrågasätta hans engagemang och vad han bidragit med.  

Veckans uppseendeväckande flytt II 
Patrik Wålemark lämnar Hisingen för Rotterdam. Inget dåligt skifte och hamnstaden är bättre än sitt rykte och Feyenoord är en klubb som väcker känslor. En jätteaffär för Häcken som under två år haft hand om Wålemark som utvecklats och tagit kliv. Bara hoppas att han hanterar skiftet, för det är en sak att verka i en skyddad verkstad på Hisingen till att gå till en av Nederländernas största klubbar med ett enormt tryck. Kanske ett lyft även för Fredrik Risp? Den gamle mittbacken har verkat lite i skymundan som agent men har nu fått till en större flytt. 

Veckans rundringning 
Tillsammans med min kollega Martin Petersson har jag ringt runt till de 24 distrikten för att höra hur man ser på en del av skandalerna som drabbat SvFF senaste året. Uppenbart att det finns ett stort missnöje med att SvFF-ledningen brast när man inte informerade distrikten om avdelningschefen som fick sluta efter att ha betalat ut felaktiga bidrag. 

Veckans bank 
Fifa har öppnat bankverksamhet. Bolån nästa? 

Veckans kryptobete 
Gareth Southgate är den senaste i raden av kändisar som använts av kryptobedragare för att locka folk att satsa pengar som de blir lurade på. Han försöker nu ta hjälp av advokater. 

Veckans locket 
Idrottare varnas för att uttala sig om Kina under OS i Peking. Kanske klokt av Nils van der Poel att ligga lågt? Även om man alltid uppskattar en sådan som Sebastian Samuelsson. 

Veckans biljettsläpp 
I veckan började Fifa sälja biljetter till VM i Qatar och man uppger att man fått in 1,2 miljoner ansökningar varav 140 000 är till finalen som tar 80 000. Främsta intresset är från Qatar givetvis, men även Argentina, Mexiko, USA, England, Indien, Förenade Arabemiraten, Saudiarabien, Brasilien och Frankrike. Biljettpriserna har också gått upp sedan VM i Ryssland. En del biljetter är 46 procent dyrare, enligt AP. Samtidigt finns en del gruppspelsmatcher där priserna är lägre. AP har listat priserna här i dollar:  

Öppningsmatchen: $618 ($550), $440 ($390), $302 ($220).
Gruppspel: $220 ($210), $165 ($165), $69 ($105).
Åttondelar: $275 ($245), $206 ($185), $96 ($115).
Kvartsfinaler: $426 ($365), $288 ($255), $206 ($175).
Semifinaler: $956 ($750), $659 ($480), $357 ($285).
Bronsmatch: $426 ($365), $302 ($255), $206 ($175).
Final: $1,607 ($1,100), $1,003 ($710), $604 ($455).

Om man nu får loss biljetter och bestämmer sig för att man vill åka till emiratet ska man veta att det är svårt att ordna boende. Det kommer bara att finnas 90 000 rum. Ännu är bara 13 av 32 länder klara för VM och först i slutet av mars är det helt klart vilka länder som ska delta. VM som spelas 21 november-18 december lottas den 1 april i Doha. 

Veckans uppseendeväckande flytt III 
Jardell Kanga lämnar BP för Bayer Leverkusen. Stort för honom och för BP att få rätt bra betalt. Sedan kan man alltid undra om det är rätt tid att flytta som 16-åring efter spel i svenska division 1? Å andra sidan är det lätt att förstå att det kan vara ett kontrakt som är svårt att nobba. 

Veckans läsning 
Uppskattar Aftonbladets serie Vintersaga – Hemvändarna där en del av tidningens olika skribenter vänder hem för att skildra sina uppväxtplatser.  Fina bilder av Magnus Wennman till flera av reportagen. Gillade Simon Bank i Kinna, och My Rohwedder från Simrishamn, men de var alla läsvärda. 

Veckans fortsatta sponsoravtal 
Svenska Spel har fram till nu betalat 40 miljoner kronor om året för att sponsra Svenska Fotbollförbundet. Ett avtal som gällde två år till, men nu är parterna överens om ett nytt avtal fram till 2028. Men varken Svenska Spel eller fotbollsförbundet har kommunicerat hur mycket pengar det handlar om framöver. Klart är att SvFF inte gör som engelska FA som brutit allt samarbete med spelbolag. 

Veckans förhoppningsfulla läsning 
Tidigare Norrby-profilen Alen Krasnici lämnar fotbollen för att bli polis. Han hoppas att bidra till att minska föraktet mot polisen. 

Veckans bild 
Pontus Jansson som spelade med Joseph Elanga i Malmö FF 2010 lämnade över en tröja till Anthony Elanga efter att Manchester United-spelaren och sonen till MFF-Elanga sänkt Brentford. Vilken framfart på Elanga, det är häftigt att se. 

Veckans låt 
”Heroes” – David Bowie. 

Veckans Leeds United 
Ny ångestmatch och skadetrycket lättar inte. Nu har Patrick Bamford fått en ny skada utan att ha spelat match. Hur är det möjligt? På plussidan finns att jag har biljetter till Leeds-Norwich i mars. Måtte covidtrycket ha lättat till dess. 

Veckans siffra 
2. Antalet gånger som Riksidrottsnämnden gett Boden rätt att slippa kravet att tillhöra Hockeyettan. Otroligt att ishockeyförbundet, Riksidrottsförbundet och andra specialförbund bara står vid sidan och låter det här fortgå utan att säga något. Ett skäl är naturligtvis att fler förbund har liknande överenskommelser. Lägg till att RF är under tryck efter att fotbollsförbundet inte är nöjt med den fördelning av anslag som en majoritet av de andra röstat igenom och att svensk idrotts organisationsform är under tryck. 

Veckans poddintervju  
Martin Åslund är gäst i avsnitt 335 av podcasten Lundh. Viasat-experten och den tidigare mittfältaren ger sin syn på vad som gör en bra expert i TV, om att inte vara rädd för att sticka ut, om skidresan som blev kostsam samt om tankarna på att framöver engagera sig i AIK. Avsnittet finns ute i gryningen på måndag. Sedan tidigare finns det 334 avsnitt via länken: Bara att lyssna på. 

Veckans läsarbrev i massor 
Hej Olof Long time reader, first time writer får det bli. Följt dina krönikor, böcker och artiklar sen över ett decennium tillbaka, även om det senaste året blivit något mer sporadiskt pga. ett barn som tar allt mer av min tid. Har även alltid hållt på dig i Alla mot Alla, får ta och vinna skitet nästa år! :P Nåja, till de jag tänkte på; skriver med hänvisning till din krönika som kom den 14/1. Jag ser inget fel i sig med att klubbarna vill driva sin egen agenda och att exempelvis MFF startar sin premiumkanal, de har i slutändan ett eget självintresse och när helst de får möjlighet att styra så är det inte konstigt att de gör det, med tanke på pengarna som är inblandade, vare sig det är lag som befinner sig på allsvenskt nivå eller från lag i CL-nivå. I en optimal värld, absolut att man hade gärna haft mer tydlighet mellan båda sidor (dvs både journalisterna och klubbarnas) sida. Den ena ska ju bedriva mer kritiskt granskning än den andra och kanske ibland hade även gagnat själva klubbarna (bara ibland :P). Min fråga är: om problemet är att vissa, eller flesta journalister, inte vågar granska för att förlora vissa sorters priveligier, finns det inte ett sätt att ”slå” tillbaka. Om t.ex de flesta, eller alla, större sporttidningar hade gått ihop och satt en sorts embargo eller dylikt för att markera att inte vartenda intervju eller artikel behöver vara en sorts ”puff piece” utan att ni ibland behöver göra intervjuer som är obekväma? Någonstans behöver klubbar (och landslag för den delen) ändå er sporttidningar med er journalister med, eller? Tänker jag fel? Förstår att den sortens taktik blir svårare i ett värld där klubbarna idag har alla möjligheter att fortsätta nå ut på egen hand, framförallt via nätet. Och jag säger inte nödvändigtvis att denna ”embargo” är det enda lösningen, bara ger en slags idé om hur man kanske kan samla en kraftsamlig från journalistikens håll, om detta nu ens är möjligt. Med vänlig hälsning T 

Jag finner noll intresse för att endast bli presenterad klubbarnas version. Klubbarnas version av en story/skandal/whatever är intressant, i kontexten av att det också finns andra potentiella versioner att väga det emot, likt från traditionella mediers egna källor eller dylikt. Att lyssna på enbart en klubbs version känns allt för förutsägbart, och dessvärre ganska oärligt i många fall. Tack för en bra krönika och podd som vanligt! Tråkigt att Ygeman inte tog en vidare tydligare ställning mot Qatar. /DA 

diftv kan jag se en hel presskonferens utan lösryckta citat. Jag får också höra hur saker sägs - om det är med glimten i ögat etc. På diftv får jag en väldigt fin inblick i laget i serien "DIF inifrån". Diftv producerar utan någon lusta att sälja. Man trycker inte på citat, man väljer inte den mest lockande rubriken. Spelarna är också mer naturliga när de pratar med sin egen kanal mot sina supportrar än de är när de pratar med utomstående journalister. Man får ett starkare band till spelarna - de blir mänskliga. 

Givetvis vill vi inte ha klubbens tillrättläggande. Lokaljournalistiken smeker sina klubbar tillräckligt mycket medhårs. Så riksmedia måste ju förstås vara en motpol med neutralt bevakande. Lokal sportmedia är så oerhört rädda för att missta sina källor så de vågar inte ta upp något dom skulle likna kritik. Björn

Så länge det går bra för klubben, sportsligt och ekonomiskt, så är egna ”inhouse-produktioner” populära. Men när det går dåligt sportsligt och ekonomin blöder då brukar det knorras om Nordkorea och Bagdad-Bob om klubbens egna intervjuer, uttalanden och sändningar. 

Jag tror media är starkt bidragande till utvecklingen. Det är mer fokus på Silly Season och utifrån känns nyhetsbevakning mer agentdriven. Lite mer smutsigt är min känsla. Dessutom har storstadsfokuset på senare år ökat ordentligt, och där behöver inte lagen media lika mycket. Medierna har också gärna velat göra sina journalister till rockstjärnor, vilket gör att journalistiken ibland känns lidande. Det är mer än en gång man på senare år har svurit åt kvalitén med en magkänsla av att mediehuset har prioriterat snabbhet. Och i slutändan påverkar nog influencerkulturen mycket. Folk hejar på sina lag och vill att det ska gå bra. Då är det enkelt och lättsmält med ett okritiskt youtubeklipp där en spelare är lite rolig framför en kamera. 

Jag är nog ganska övertygad att supportrar enbart vill att ens lag når framgång, tar poäng och vinner ligan. Med detta synsätt som utgångspunkt ligger det nära till hands att frågor som ifrågasätter föreningens verksamhet, gärna kan undvikas. Risken är ju att en alltför inträngande och närgången journalistik hotar lagets framgång. Så enkelt är det. Bland fans finns ett outtömligt behov att komma närmare LAGET, vilket föreningarna satsar hårt på, med poddar direktsända träningar m.m. Obehagliga frågor om skumraskaffärer i den egna föreningen vill supportrar ogärna informeras om. Blir en känsla som av situationen i USA just nu, Trump och det republikanska partiet, ändamålet helgar medlen. Däremot gillar och hyllar supportrar grävjournalistik i konkurrerande föreningar. Hans  

Journalister överskattar intresset och behovet för ”kritiska frågor” inom sporten. Ser 1000 gånger hellre på DIF TV och @Willebackstrom än mediahusens hyenor på jakt efter en säljande vinkel.

Jag vill följa Malmö på detta sätt och i deras kanaler och jag betalar mer än gärna 99kr/mån för att få grymt innehåll i deras mff play premium kanal och på så vis kan jag själv begränsa vilket nyhetsflöde jag vill ha och slipper följa andra nyhetskanal för det Mvh//H

Hej. Läste din artikel och det är intressant. För min del ser jag gärna undersökande journalistik beträffande att saker inte går rätt till bland klubbar och att man mörkar som fotbollsförbundet verkar ha gjort. Däremot tycker jag att journalister inte behöver lägga sig så mycket i hur tränare lägger upp takrik eller hur individuella spelare spelar. Åtminstone inte på ett alltför personligt sätt. Det kan ibland tendera att närma sig personliga påhopp. Framförallt i intervjuer (alldeles särskilt under eller i direkt anslutning till matcher) anser jag att det är viktigt att hålla det sakligt och respektfullt. Allmänt tror jag att om man är lite mer "torr och saklig" snarare än kryddar med färgstarka adjektiv så blir man som journalist också mer respekterad även om man är kritisk. Men även journalister lockas väl av kortsiktigt att locka läsare med färgstarka artiklar och intervjuer som uttrycks i braskande ordalag... Mvh Jörgen 

Hej Olof! Tack för tydlighet i krönikorna även om jag inte alltid håller med. Ett format som jag uppskattar är rakapuckar.com. Visserligen ishockey men tänker på upplägget: ansvarig är nära klubben, intervjuer som har kritiska frågor, supportrar som tycker (är förstås ofta oerhört känsloladdade) och ger mycket input. Sajten är också väl uppdaterad. Hälsar Roger

Hej, alla tänkande fotbollssupportrar vill nog att traditionell media granskar ens klubb och ställer jobbiga frågor när det behövs, att klubbarna helt okritiskt ska kunna pytsa ut tillrättalagd information utan att få motfrågor låter som en riktig mardröm. Problemet är väl det vanliga - det skrivs för många artiklar i de största tidningarna som bygger på uppgifter som är kraftigt vinklade och ibland är så osannolika att de verkar påhittade (gäller verkligen inte bara idrott) och det drar ner trovärdigheten, det är för många som har svårt att förstå att det kan förekomma både seriösa granskningar och rena skräpartiklar i samma publikation och därför dömer ut allt som skrivs förutom det som kommer från den egna klubben eller någon form av alternativmedia. Det är ett jätteproblem och som samhällsklimatet ser ut nu är känslan att det blir jobbigt att vända skutan men ni får jobba på, traditionella medier som ställer kritiska frågor är givetvis jätteviktiga. Mvh J 

Hallå Olof Lundh! Vi är långt ifrån alltid ense men det är första gången jag får för mig att kontakta en journalist och dessutom kommentera på hens jobb.. Jag tycker att du levererar en träffsäker och väldigt intressant krönika idag den 14/1 på ett ämne det snackas alldeles för lite av (rentav nästan knäpptyst?!). Jag har följt MFF enda sedan farsan tog med mig som bebis och anser att det är en, ur ett supporterperspektiv, riktigt tråkig väg som MFF valt att stiga in på. Ska journalistisk vara journalistik måste den få lov att vara oberoende, annars går det snarare att likna vid propaganda. Jag förstår att MFF vill ta kliv i alla dess riktningar som de styrande anser driver föreningens utveckling framåt, men i min värld görs det på ett tondövt och supporterkallt sätt. De senaste åren i takt med sportsliga framgångar i allmänhet, och de två pandemi-säsongerna i synnerhet, har MFF gjort det allt mer tydligt att de ser på oss supportrar som kunder och inte supportrar. Kan man tjäna ännu mer pengar på de mest lojala och hängivna tvekar man inte en sekund. Personligen tycker jag det är pisstråkigt och helt ointressant med allt det material man själv nu pumpar ut i sina kanaler samtidigt som övrig media allt mindre granskar eller skriver något oväntat om klubben. Likväl står man där som en idiot och vrålar vid varje tillfälle som ges, även om man försöker inbilla sig att ens supporterskap betyder mindre än vad det än gång gjorde. De som verkar köpa hela den nya mediaidéen är väl tyvärr många av de supportrar som tillkommit i takt med allt större framgångar samt de gubbar som fått lite för mycket i plånböckerna ute i kranskommunerna. Du bad om åsikter kring ämnet och jag tycker det är en pisstråkig utveckling som jag tyvärr tror kommer att långsamt döda mitt engagemang för klubben. Supporterskapet kommer man nog aldrig lyckas få ur en, däremot graden av engagemang. Med det sagt vill jag önska dig en trevlig helg och hoppas att du fortsätter att granska bl.a. MFF kritiskt även om jag inte kommer hålla med dig alltid. Det är väl också en del av supporterskapet, att alltid skydda utåt?! Tyvärr kritiseras det alldeles för dåligt internt dock och det kommer nog tyvärr bli förödande snabbare än klubben själva nonchalant vågar tro. 5500 förnyade årskort hittills bara är väl också en alarmerande nyhet som man önskade att någon vågade lyfta och ställa MFF mot väggen på?! Har deras mediasatsning och hantering av supportrarna under pandemin någon del i detta måntro?…Må gott! Vänligen, Jon 

Hej! Jag är helt inne på din linje. Jag är beredd att gå längre och vill mena att det är en farlig utveckling. Jag tycker mig se liknande tendenser i övriga samhället. Myndigheter, företag, föreningar med mera som vägrar intervjuer om det finns minsta risk för kritiska frågor. Tittar man i backspegeln hur det var på 90-talet så ställde alltid "företrädare" upp på intervjuer och svarade på frågor. Tendens är att vi går mot ett mer slutet samhälle vilket är i direkt motsatt till vad ett demokratiskt och solidariskt samhälle ska vara. Finns så mycket mer att tillägga i denna fråga, men nu ska jag duscha efter jobbet. Vänliga hälsningar C  

Svar: Kul att min krönika från förra veckan ledde till rejäl respons. Absolut är det så att en del inte gillar journalistik och journalister, men en klar majoritet av de som hörde av sig till mig vill inte bara ha kurerat och tillrättalagt innehåll. Samtidigt är det nyttigt för oss journalister att inse att konkurrensen kommer från betydligt fler håll än bara från andra medier och journalister och att vi behöver höja kvaliteten.

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto