Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Lundh: Malmö borde haft dubbla guldfester - men cidermiljonerna har effekt

38v

SM-gulden är nära att delas ut både på herr- och damsidan i svensk fotboll.
Malmö FF vinner som väntat.
Mer oväntat är att FC Rosengård stapplat och att Göteborg FC vinner.

Nu är det inte klart förrän slutsignalerna gått i helgens matcher. Att ta ut segern i förskott är varken så kul eller så snyggt om det inte går hela vägen. Vilket en hel värld fått se när det handlat om kampen om presidentposten i USA.

Samtidigt är det svårt att på allvar tro att någon ska hinna i kapp Malmö FF. Tio poängs försprång med fyra matcher kvar och det är inte ens säkert att MFF:s match mot Sirius gäller något. Elfsborg och Djurgården måste vinna sina matcher för att hoppet ska leva.

Att MFF vinner är väntat efter två år där AIK och Djurgården hållit herrallsvenskans dominanter bakom sig. Malmös trupp är bredare och vassare och sedan har nya tränaren Jon Dahl Tomasson satt sin prägel på elvan. Något som ledde till att Guillermo Molins gick till Norge precis som Marcus Antonsson och dominanten Rasmus Bengtsson blev en bifigur.

ANNONS

Klart att förstärkningen med Ola Toivonen var en injektion men fortfarande är det Anders Christiansen som är motorn. Den danske landslagsmannen är så oerhört viktig att det i det perspektivet går att se varför Malmö nobbade ett bud från Saudiarabien. Det är nästan omöjligt att ersätta honom.

Vi var en del som trodde att FC Rosengård skulle se till att Malmö fick ytterligare en guldfest. 2010-talets dominant hade några tunga år 2016-18 men studsade tillbaka och tog i fjol klubbens sjätte guld på tio år. Sett till spelarna som Jonas Eidevall disponerar är det en aning förvånande att man är fyra poäng efter med två omgångar kvar.

Istället ser det ut som Göteborg FC äntligen får ta hem det där SM-guldet man varit snubblande nära ett flertal gånger. Att vinna utan Elin Rubensson som ska bli mamma och korsbandskakade Beata Kollmats är rätt starkt. Även om man har en rad landslagsspelare och bara i den svenska truppen hade med sju spelare senast.

ANNONS

Det fascinerar även att Mats Gren är en av tränarna i Göteborg FC. För ett par år sedan sparkade Blåvitt ut honom och med den kicken följde mycket av skulden för misslyckandena på Kamratgården. När nu Blåvitt slåss för att hänga kvar inser kanske en del att alltid inte hängde ihop med Gren.

Mats Gren imponerade inte inledningsvis i Göteborg när hans jobbansökan läckte ut. Via Linkedin så letade Gren nytt jobb i Förenade Arabemiraten och det var knappast rätt signal. Han bad om ursäkt och har jobbat på med Jörgen Eriksson och de har skapat ett guldlag.

På lördag blir det SM-guld om man slår Linköping borta. En som har en stor del i framgången är Peter Bronsman. DN hade en lång intervju med den annars medieskygge bryggerimannen som pumpat in miljoner i klubben. Utan hans företag Kopparbergs hade inte Göteborg FC varit på denna nivån.

ANNONS

Och utan Bosse Falk hade kanske inte Bronsman lockats till att sponsra klubben som från början bildades i Landvetter. Falk stötte på Bronsman när han hjälpte till med ett Gais-öl och när Bosse Falk bytte klubb fick han med sin bryggeristen och hans pengar.

Tack vare Bronsman så hände det saker och klubben flyttade matcherna till Göteborg och Valhalla IP. Namnet skiftades också… Något som kanske inte funkat i dag? Under 20 år har Bronsman och Kopparberg skickat in miljon på miljon och det är rätt befriande att läsa att även om han fått reklam handlar det även om jämlikhet.

Följande citat är på ett sätt härligt: ”Hela den här sponsringen går ut på att gynna tjejer på ett bredare plan och ta samhällsansvar”. Samtidigt belyser det också problematiken att toppklubbarna på damsidan är beroende av stöd. Likadant har det varit i FC Rosengård under en rad år.

ANNONS

Enligt DN har Bronsman satt in runt 100 miljoner kronor i Göteborg FC. Något han och de andra som jobbat i klubben nu hoppas kunna växla in i ett SM-guld. Den stora utmaningen efter det blir att försöka få andra att följa med och se till att klubben får resurser. Allt för att kunna behålla mästarlaget.

Svensk damfotboll har numera liknande problem som svensk herrfotboll. Utmaningarna och de större pengarna finns utanför Sveriges gränser och man förlorar en del spelare. Tyvärr utan uppsidan att få ordentligt betalt när spelare byter allsvenskan mot ligafotboll i Tyskland, Italien, Spanien, Frankrike och England.

Samtidigt kan både Rosengård och Göteborg se fram emot spel i Champions League. En turnering som ska växlas upp de närmaste åren med ett gruppspel. Förhoppningsvis växer intäkterna med den förvandlingen, men det är bara att inse att Bronsman och andra finansiärer kommer att förbli viktiga i många år till.

ANNONS

Ett SM-guld för Göteborg FC ska väl inte mätta Bronsman och de andra som står bakom klubben. Snarare hoppas man att det ger ett sug efter mer framgångar. Och att han lever upp till löftet om att inte lämna klubben utan att den klarar sig på egen hand.

Fakta

Helgens...

Helgens måste
Dubbla guldmatcher i svensk fotboll lördag (Linköping-Göteborg) och söndag (Malmö-Sirius). Fotbollssöndag i C More med Gusten Dahlin, Hasse Backe, Vicki Blommé och Milan-Hellas Verona med avspark för programmet 19:30. Lägg till det ångestmöte i Helsingborg, 08-derby, Manchester City-Liverpool och det är bara att inse att det krävs många skärmar.

Helgens avstå
Utsvävningar av alla slag.

Veckans äntligen
Uefa uppmanar Fifa att se över handsregeln. Det är i form av ett brev som Uefa-basen Alexander Ceferin påpekar att regeländringen kring hands från 2019 har lett till felaktigheter. Nu vill Uefa-basen att Fifa som har fyra röster i IFAB (International Football Association Board) som styr reglerna ska verka för ett nytt skifte. De andra fyra rösterna har England, Skottland, Nordirland och Wales. Sex av åtta röster måste stödja ett förslag för att det ska bli så. Bara att hoppas att Fifa och IFAB lyssnar på Uefa, för det har spårat ur kring handsregeln. Fifa har öppnat för att kolla på handsregeln. Apropå IFAB så har norska NRK kollat på förre domaren David Elleray som moderniserat regelverket för fotbollen. Man har bland annat tagit bort över 10 000 ord.

Veckans Ole Gunnar Solskjaer
Manchester Evening News uppger att Tottenhams förre tränare Mauricio Pochettino är aktuell att ta över nu när Solskjaer återigen är i gungning. Samtidigt har Sky News slagit fast att norrmannen har klubbens stöd.               

Veckans italienska offensiv
Amazon har på kort tid köpt Champions League-rättigheterna 2021-24 i Italien och även rättigheterna till Juventus-TV. Något som ska visas på e-handelsjättens streamingtjänst Prime. Ska dock sägas att Amazon funnits i Italien i nästan tio år.

Veckans inte alltid lätt att vara brittisk tränare
Ända sedan Arsène Wenger lyfte Arsenal och tog hem en rad titlar och samtidigt införde en del professionalisering av engelsk fotboll har en rad efterföljande utländska tränare fått hög status. Pep Guardiola. Jurgen Klopp. Och på senare tid Marcelo Bielsa. I måndags så var Leicester överlägset mot Leeds och vann klart efter att ha taktiskt sårat Bielsas lag gång på gång. Det var imponerande att se. Det blir naturligtvis inte samma kult kring Brendan Rodgers som gjort ett bra jobb med Leicester sedan han lämnade Celtic och tog över klubben. Förvisso var Rodgers hyllad när han tog över Swansea och lyfte upp klubben i Premier League. Efter två år i Wales blev det Liverpool men där uteblev framgångarna och till slut fick han sparken hösten 2015 och hade onekligen tappat i status. Även om det blev en rad titlar med Celtic så var han knappast något större namn när han fick chansen att leda Leicester i februari 2019. Under sin första hela säsong var han nära att ta klubben till Champions League, men man föll ner till femte plats i sista omgången. Nu har Leicester fått en stark start på säsongen och är tvåa och bara en poäng efter Liverpool. Kanske blir Rodgers en hyllad kulttränare framöver?

Veckans lycka till
Fifa gör ett nytt försök att komma till rätta med agenter samt deras ersättningar för spelaraffärer. Man vill införa licenser, pröva blivande agenter och sätta ett tak på ersättningar. Dessutom vill man publicera vad agenter och förmedlare får av både klubbar och spelare. Det sistnämnda är nog det viktigaste av allt om man ska förändra den här världen. Man ska även förbjuda familjemedlemmar från att agera agent om de inte är licensierade och sätta stopp för att agenter kan ha intresse i klubbar. Blir spännande att se om Fifa lyckas med det här, med tanke på att agenter givetvis är emot ett tak på ersättningar. Lägg till att alla använder agenter (från Fifa och Uefa via ligor och ner till spelare och tränare) och att det blir svårt att sätta stopp för det. I jakten på en attraktiv spelare kommer klubbar vara beredda att runda regelverk för att få just den spelaren.

Veckans moderna fotboll
Manchester City ägs av Sheikh Mansour bin Zayed Al Nahyan som är medlem av Abu Dhabis kungafamilj. Nu har hans kusin Sheikh Khaled Zayed Bin Saquer Zayed Al Nayhan visat intresse för att köpa Derby County för cirka 720 miljoner kronor.

Köpet görs via Derventio Holdings som tidigare velat köpa både Liverpool och Newcastle men nu ser det ut att bli Championship-klubben Derby.

Veckans jobbiga fråga
Sir Bobby Charlton har fått demens. VM-vinnaren från 1966 som var tongivande i Manchester United är ytterligare en i raden av gamla spelare som drabbats. Ytterligare en spelare är Gerd Müller. Sedan tidigare finns en brittisk studie som visar att tidigare fotbollsspelare löper tre gånger så stor risk att dö av demens. Hjärnskador går alltså att koppla till fotbollen. WBA-spelaren Jeff Astle dog redan som 59-åring och det visade sig att hans hjärna utsatts för trauma. Länge var man inte intresserad av det här från fotbollens organisationer men Astles änka drev på och fick till en förändring. Frågan är om fotbollen är intresserad av att ta tag i detta på allvar, att lära sig mer och försöka minska på riskerna? I en del länder har man begränsat nickande i unga åldrar för att komma åt problematiken.

Veckans otursförföljde
Under fredagen kom besked om en ny knäskada för Patrik Karlsson Lagemyr. Han har tagit sig tillbaka från två korsbandsskador och nu meddelas det att han är borta till minst hösten 2021 efter en ny operation. Den lille liraren har kontrakt över 2022 och det är bara att hoppas att han orkar kämpa sig tillbaka igen.

Veckans tittande
Tehran. Apple TV har nu en serie som inte går att sluta se. Makalöst spännande. Om hur Israel försöker sätta stopp för Irans kärnvapenprogram och en kvinnlig agent som är på plats i Teheran.

Veckans nomineringar - och tippade vinnare
Årets Målvakt
Jennifer Falk, Kopparbergs/Göteborg FC
Hedvig Lindahl, Atletico Madrid
Zećira Mušović, FC Rosengård
Vinnare:  Jennifer Falk.

Årets Back
Magdalena Eriksson, Chelsea FC
Hanna Glas, FC Bayern München
Linda Sembrant, Juventus FC
Vinnare: Magdalena Eriksson, Chelsea FC.
 
Årets Mittfältare
Kosovare Asllani, Real Madrid CF
Olivia Schough, Djurgårdens IF FF
Caroline Seger, FC Rosengård
Vinnare: Kosovare Asllani, Real Madrid CF.

Årets Forward
Anna Anvegård, FC Rosengård
Sofia Jakobsson, Real Madrid CF
Fridolina Rolfö, VfL Wolfsburg
Vinnare: Fridolina Rolfö, VfL Wolfsburg

Årets Målvakt
Karl-Johan Johnsson, FC Köpenhamn 
Kristoffer Nordfeldt, Genclerbirligi SK
Robin Olsen, Everton FC
Vinnare: Karl-Johan Johnsson, FC Köpenhamn.

Årets Back
Pierre Bengtsson, FC Köpenhamn
Pontus Jansson, Brentford FC
Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United FC
Vinnare: Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United FC.

Årets Mittfältare
Emil Forsberg, RB Leipzig
Dejan Kulusevski, Juventus FC
Kristoffer Olsson, FK Krasnodar
Vinnare: Dejan Kulusevski, Juventus FC.

Årets Forward
Marcus Berg, FK Krasnodar
Zlatan Ibrahimovic, A.C Milan
Alexander Isak, Real Sociedad
Vinnare: Zlatan Ibrahimovic, A.C Milan.

Veckans läsarbrev
God morgon Olof. Du skrev om landslagets mittbacksuppsättning i din senaste krönika Tiden är snart ute för Granqvist. Spontant undrar jag vad du tänker kring Joakim Nilsson? Han blev utsedd till bästa mittbacken i 2. Bundesliga, vilket ni själva på Fotbollskanalen rapporterade om i januari 2020. Nu har han även fått göra sin debut i Bundesliga. Han har även erfarenheter från flera januariturneer. Som enögd och partisk elfsborgare anser jag att han är i paritet med exempelvis Pontus Jansson, Marcus Danielson och Carl Starfeldt. Med vänliga hälsningar Robert

Svar: Nu fick Nilsson till slut spela en ligamatch i Bielefeld efter att ha gått från att vara bäst i andraligan till bänken. Återstår att se om det hjälper honom, men med tanke på att Janne Andersson och Peter Wettergren inte tagit med honom utan gått på Sebastian Holmén och Carl Starfelt så kan de inte ranka Nilsson så högt. Jag trodde att han skulle komma med i början av hösten med tanke på hans starka säsong när klubben tog klivet upp, men uppenbarligen ser Andersson/Wettergren annorlunda på det. Han var med på deras vinterturné 2018 och fick spela 90 minuter mot Estland, så de har hyfsad koll på honom.

Veckans pengakamp
Franska Ligue 1 och Ligue 2 är under tryck efter att Kina-ägda Mediapro inte vill betala pengarna man utlovat i ett nytt mediavtal. Man klarade bara av en betalning och de franska ligaklubbarna har tvingats ta ett gemensamt banklån. Tidigare rättighetsinnehavaren Canal Plus säger att Mediapros avtal är omöjligt att få ekonomi i och är inte intresserat till det priset. Nu visar det sig att Mediapro vill sänka det gällande avtalet med 25 procent vilket är två miljarder kronor bara för Ligue 1 och dessutom vill man få avtalet förlängt ytterligare två år till samma pengar. Återstår att se hur härdsmältan ska lösas.

Veckans supporterseger
Till slut vek Premier League ner sig kring att sälja matcher som inte sänds på tv via pay-per-view för närmare 15 pund styck. Något som fått mycket kritik av supportrar som istället skänkt pengar till välgörenhet snarare än att betala för matcherna. Nu är PPV-satsningen nerlagd för den här säsongen.

Veckans tuffa tag för att köpa rättigheter
Amerikanska ESPN skär hårt i personalstyrkan. Närmare var tionde fick sluta och det handlar om att försöka spara in pengar för att kunna vara med i kampen om framtida rättighetspaket.

Veckans läsarbrev II
Hur kan guldbollen delas ut om det inte bli nån fotbollsgala? Andreas

Svar: Nu är Guldbollen mycket äldre än Fotbollsgalan, så det är inget problem. Guldbollen infördes 1946 och då var det Stockholms-Tidningen som delade ut den ihop med fotbollsförbundet. Aftonbladet tog över 1966 och har därefter delat ut den ihop med fotbollsförbundet. Fotbollsgalans premiär var först 1995 och då var det SVT som sände från Berns med Arne Hegerfors och Katarina Hultling som programledare. Även om det inte blir någon Fotbollsgala så blir det en tv-sänd utdelning i form av Fotbollsåret 2020 där Guldbollen och alla andra priser i svensk fotboll skildras. Det sker den 24 november och där första halvlek är på TV4 Play och Fotbollskanalen och andra halvlek går på TV4.

Veckans värvning
Dagens Nyheter plockar in Patrik Lundberg från Expressen. DN gör en stark silly season.

Veckans låt
”100” – Ana Diaz.

Veckans Leeds United
Marcelo Bielsa och Leeds United är nere på jorden efter 1-4 hemma mot Leicester. Den argentinske managern är dock en person som väcker beundran för sitt sätt att hantera presskonferenser och frågor. I veckan fick han svara på frågor om Englands nya lockdown och spelarnas ansvar att följa reglerna. Då svarade Bielsa: ”Jag kanske inte är rätt person att svara på det, en gång gick jag till mataffären utan munskydd.”

Veckans siffror
51,5. Antalet miljarder kronor som Europas toppklubbar beräknas förlora på grund av coronakaoset. Det är ECA som är en sammanslutning för 246 klubbar, och där svenska klubbar som Malmö FF, Elfsborg, Helsingborg, Djurgården, AIK och Blåvitt är medlemmar, som räknat fram det här. Risken är dessutom att förlusterna ökar i takt med att viruset sätter stopp för publik under längre tid.

Veckans poddintervju
Malmös Anel Ahmedhodzic är gäst och talar om vad han lärde sig i Danmark, om hur Jon Dahl Tomasson, om att vinna SM-guld och om vad han letar efter vid en utlandsflytt. Sedan tidigare finns 285 avsnitt av podcasten och det är bara att klicka på länken för att finna tidigare avsnitt och lyssna på dem.

Publicerad 2020-11-06 kl 18:08

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto