POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
LUNDHS KRÖNIKA
7v

Lundh: Mats Gren är en påminnelse om att vinnarna skriver historien

För ett knappt år sedan stormade det rejält kring Mats Gren som i samma veva fick sparken av Blåvitt.
Annat läge i klubben i dag, men Grens insatser är utsuddade och det är tydligt: vinnarna skriver historien.

IFK Göteborgs omvandling det senaste året är rätt sensationell. Från nedflyttningskandidat med usel ekonomi och omringad av svarta rubriker. I dagsläget är det en klubb i harmoni som smyger med i kampen om Europa-platser och det efter att ha sålt spelare för över 50 miljoner kronor.

På många sätt måste det vara hoppfullt för alla aktiva inom svensk klubbfotboll att studera Blåvitt. Tänk att det kan skifta så snabbt för en klubb som slogs för sitt liv under 2018 och där huvudpersonerna knappast kan ha mått bra.

Det har givetvis skett en del förändringar det senaste året. Sportsligt har Ferran Sibila kommit in som assisterande och klubben har under 2019 samarbetat med spanska Soccer Services. Med tanke på att Sibila kom från GIF Sundsvall som nu ligger sist så har han säkert haft effekt.

Sedan har Mats Gren sparkats som sportchef och ersatts av duon Kennet Andersson och Pontus Farnerud. Lägg till att klubbdirektören Max Markusson fått mer inflytande med tanke på att han varit längre i klubben och därmed kunnat genomföra skiften.

Ändå är det uppenbart att väldigt mycket är det samma. Poya Asbaghi är kvar som tränare och spelartruppen var hyfsat lik när säsongen gick i gång, även om Lasse Vibe anslöt. Trots det fick man ut något helt annat när säsongen drog i gång.

Naturligtvis hade Mats Gren brister som sportchef men det är ändå mycket hans signum som vilar över föreningen 2019. Det var han som rekryterade Asbaghi och en hel del spelare som bland annat Carl Starfelt som gick till Ryssland i utbyte mot 13 miljoner kronor.

Benjamin Nygren kom ju från klubbens akademi och var den som räddade Blåvitts ekonomi efter en sensationell vår. Det var häftigt att följa 17-åringen på plan och när han som 18-åring flyttade till Belgien och Genk. Grens del i det jobbet går säkert att diskutera, men han var sportchef.

Tänkte redan i våras på hur snabbt Mats Gren suddades ut från historien. Den tanken dök upp igen när Göteborgs-Postens Linus Petersson nyligen hade långa intervjuer med flera av klubbens huvudpersoner och Mats Gren var inte direkt förekommande i de texterna.

Absolut ingen kritik mot varken tidning eller personer, det blir bara på det sättet. Jag har garanterat själv bidragit till liknande typer av beskrivningar. Det är kanske det vi vill skriva i medierna och det är kanske det folk vill berätta.   

Fakta är att vinnarna skriver i historien. Så är det. Göran Paulsson åkte ut som ordförande i Hammarby på våren och på hösten så vann klubben 2001 det enda SM-guldet. Eller när Blåvitt vann SM-guld 2007 så var en majoritet av spelarna rekryterade av Mats Persson som fick gå 2005. De nämndes inte jättemycket i firandet.

Sedan är det svårt att avgöra exakt vem som gör vad och hur framgång uppstår. Varför gick det bra för Zoran Lukic och Sören Åkeby ihop men därefter hade de svårt på egen hand? Rolle Nilsson lyckades med Pep Clotet som assisterande, men annars har Nilsson haft svår att få framgång.

Ja, det är egentligen rätt intressant vad som skapar framgång och motgång. Det är svåranalyserade processer och om man visste exakt hur det gick till hade det varit lättare att kopiera. Nu är det mycet svårare att peka på exakta faktorer och personer.

Inte så att jag vill försvara allt Mats Gren gjorde. Absolut inte. Jag vet ju stökigheterna med allt från tränarna till ordföranden och spelarna.  Nej, han var inte smidig, men han gjorde å andra sidan inte allt fel utan lade en del grund till dagens Blåvitt som mår mycket bättre.

Och på många sätt hade jag velat att man kunde inkludera även en del av de sparkade och bortskyfflade när man beskrev framgångarna. Det är klart att det känns bättre om man kan lyfta fram ens egen del i framgångarna och inte nämna andra, men det ger mer att få in nyanser snarare än bara svart eller vitt.

FAKTA

Helgens...

Helgens måste
Allsvenskan i alla dess former. Leeds-Derby. Ska försöka få in ”The loudest voice” om Roger Ailes som skapade Fox News. 

Helgens avstå
Ta del av allt som sker i Tel Aviv. 

Veckans kuliss
Amnesty släppte en ny rapport om förhållandena i Qatar och det visar sig att emiratets snack om att förbättra rättigheterna för gästarbetare inför VM 2022 stannar vid snack. Över 6000 klagomål inkom under 2018 och de flesta var olösta i slutet av året. På något sätt är det inte förvånande och det är bra att Terje Svendsen, ordförande i Norges fotbollsförbund, lyfter frågan om vad som händer. För om det ska ske något på allvar måste fler länder ligga på Qatar och givetvis även Fifa. Nej, det kommer inte bli en bojkott av VM och det är dessutom fel signal att bara idrotten ska böja sig när Sverige en hel rad andra länder handlar för fullt med Qatar. Svenska Fotbollförbundet valde att skicka herrlandslaget till Qatar i januari, men det låter som om man väljer en mindre laddad plats för vinterturnén 2020. Återstår att se vad SvFF:s agenter kan skaka fram.

Veckans uppförsbacke
Saudiske prinsen Abdullah bin Mosaad vann en tvist i domstol i England och tog därmed över det fulla ägandet av Sheffield United. I veckan fick han svara på att en person i släkten Bin Laden ville investera i klubben, och då försvarade han familjen och sa att de flesta familjer har en dålig person.

Veckans belöning
Victor Nilsson Lindelöf fick inte bara bättre betalt av Manchester United utan även ett längre kontrakt. Onekligen starkt jobbat i en av världens största klubbar och ett tecken på förtroendet från ledningen.

Veckans härliga offensiv
Bajen-supportrarna satsar på dubbelt program inför söndagens matcher och att även damerna får att vasst matchprogram.

Veckans läsarbrev
Hej Olof! Jag är HIF-are och måste få uttrycka mitt stora missnöje med Stefan Johannesson och hans teams domarinsats i BÅDA matcherna mellan HIF och Djurgården. I den första matchen blåstes Rasmus Jönssons solklara 2-1 mål felaktigt av för offside (han var 3 meter onside) och ikväll klarade Turay sig ifrån en solklar utvisning. Detta innebär minst 3-5 förlorade poäng för HIF och dito vunna för DIF, vilket ju också innebär att allsvenskan både i topp och botten kan ha avgjorts på dessa två horribla domartavlor. DIF kan vinna guld och HiF kan ev åka ur! Jag hoppas att du och dina kollegor på C More/TV4 har noterat detta och skriver/säger något om detta framöver. Det är för övrigt inte första (och troligtvis inte sista) gången som HIF blir styvmoderligt behandlade av domarna vid möte med 08-lag. Det finns ett antal exempel på detta över åren. Jag har även hört detta från supportrar till andra s k ”landsortslag”. Vad är din uppfattning i frågan? Fotbollshälsningar Leif Persson 

Svar: Domarfrågan är svår. Håller med om att domarna i svensk fotboll blivit svagare på senare år men att även spelare och tränare begår misstag. Lägg till att en del spelare fuskar på olika vis, allt från att filma till att spela fult utan att det ska synas. Frågan är vem som ska bära ansvaret? Det är ju inte så att bättre ligor med bättre domare klarar sig utan misstag. Ta bara Premier League som trots VAR och vassare domare redan är uppe i fyra felaktiga straffar. Domarkritiken på alla nivåer gör det knappast lättare att rekrytera nya domare. Att mindre klubbar har svårare att få rätt är en rätt gemensam upplevelse, ta bara Häckens Andreas Alm efter förlusten mot AIK. Konstigt bara att han inte mindes hur det var alla år då han var tränare i AIK. För mig är VAR en möjlighet att minska på de händelser du skriver om.

Veckans pappa
Alf-Inge Håland satsade 200 kronor på att sonen Erling Håland skulle göra tre mål på Genk. Slutade med 3700 in på kontot. Är det ens lagligt? Oavsett, ganska kul att pappa tror så mycket på sonen.

Veckans tecken på kommande kamp
Uefa och dess partner Team släpper inom nån månad rättigheterna för Champions League 2021-2024 på den franska marknaden. Det är första steget och sedan lär resten av Europa följa med. Även rättigheter till både Europa League och Europa League 2 ska ut på marknaden. Buden ska vara inne 18 november, enligt L’Equipe. Dessutom är Champions League uppdelat i olika paket, enligt tidningen.

Veckans läsarbrev II
Trots att jag är beteendevetare så vurmar jag lite för statistik och siffror. Har roat mig med att jämföra Sveriges motståndare i VM o EM kvalgrupper under 2000-talet utifrån Fifa ranking. Ju lägre totalsumma i grupperna desto svårare motstånd. När det gäller EM så var Sveriges ”lättaste grupp” till EM 2012 och ”svåraste” till 2008. I övrigt är det likvärdigt motstånd till 2004, 2016 och 2020…så rent statistiskt ska Sverige nå EM 2020.

När det gäller kval till VM så var kvalet till 2018 utan tvekan det tuffaste medan kvalet till 2010 det klart lättaste. Mvh, Kent 

Svar: Tänk att Sverige missade VM 2010 och men att landslaget klarade till VM 2018. Siffror räcker en bit men inte hela vägen. Om det blir EM 2020 återstår att se, blir en tuff höst.

Veckans Europa League
Johan Dahlin höll på att ordna en poäng i Kiev, men till slut fick han släppa in ett mål och Malmö FF föll. Egentligen inget att säga om att Kiev vann premiärmatchen. Klart att Malmö har chansen ändå, men måste höja sig rejält till hemmamatchen mot FC Köpenhamn för att vinna den.

Veckans tappade hopp
Festligheterna i Tel Aviv. Att en del som åkt dit på allvar har ambitionen att styra landet gör att landsflykt lockar.

Veckans läsning
Johan Orrenius skriver om när Dennis Wise var tillbaka i Grebbestad i somras.En fin skildring. Påminde mig om hur jag skulle prata Grebbestad med Wise i samband med finalen i Cupvinnacupen 1998, då Stuttgart mötte Chelsea på Råsunda. Då jobbade jag på Göteborgs-Posten och min chef Ulf Jörnvik hade full koll på storyn och förmedlade kontakt med flera från Grebbestad som var i Stockholm för att träffa Wise. Var minst sagt svårt att nå Wise och att föra samman dem var bara att glömma, men jag fick några citat från Wise i den mixade zonen. Det vore en överdrift att säga att han bjöd till, men det hängde nog mest på att han ogillade journalister. 

Veckans tips
I Stefan Lundells krönika hänvisas till Börspodden som talar om hur kasinopengarna försvinner från de spelbolag som licensierat sig i Sverige. Men att det finns bolag som fångar in de pengarna.

Veckans Don Quijote
Fifa, Uefa, Premier League, Bundesliga, La Liga, serie A och en hel del andra rättighetsinnehavare har gått till angrepp mot Saudiarabiens piratsändare BeoutQ och pekar ut landet som ansvarigt. I grunden så är piratsändaren en del av Saudiarabiens kamp att kväsa Qatar och då stjäl man Qatar-ägda Bein Sports direktsända idrott och då mycket fotboll och säljer sedan piratkort över hela Mellanöstern. Naturligtvis kommer inte Saudiarabien att lyssna. Landet verkar vara berett att gå väldigt långt för att hålla fiender på avstånd.

Veckans överklagan I
Nacka kommun har ansökt om att få domen gällande Boovallen och buller prövad i Mark och miljöverdomstolen. Det är givetvis att barns idrottande jämställs med buller.

Veckans investering
För några år sedan satte jag några tusen kronor i Leeds Fans United för att vara med och samla ihop kapital. Allt för att supportrar skulle kunna investera i klubben och samtidigt få något inflytande. Nu verkar det sluta i att kapitalet ska vara en del när klubben bygger en ny träningsanläggning och akademi nära Elland Road. Kanske blir en platta i golvet… Klart är i varje fall att Leeds styrande gett klartecken till markköp i närheten av matcharenan.

Veckans tungvrickare
Monitor ERP Arena. Jag trodde det var ett skämt att Gavlerinken bytt namn till just Monitor ERP Arena, men icke. Jag fattar att namnrättigheter är pengar osv, men Monitor ERP Arena. Ja, herregud. 

Veckans överklagan II
Östersunds FK och Saman Ghoddos har nu överklagat Fifa-domen gällande den havererade övergången till Huesca som gav 40 miljoner kronor i skadestånd, två transferfönster utan värvningar för ÖFK och fyra månaders spelförbud för Ghoddos. Parterna har skickat in ett överklagande till idrottens egen skiljedomstol, CAS i Schweiz. 

Veckans försmak av kommande fajt
I Danmark är Discovery oense med telekombolaget Yousee – som för övrigt tog över en del av Premier League från just Discovery – och nu ska Yousee ta bort alla Discoverys tv-kanaler från dess plattformar. Vilket lett till ett fullskaligt mediekrig och där Discovery körde annonser i danska tidningar. Naturligtvis bråkar parterna om pengar. Räkna med att det kan hända även i Sverige när förvärvade rättigheter ska bekostas framöver. Sedan brukar det lösa sig, men det kan vara tuffa ord och nerstängda sändningar ett tag. Det är en modern form av ”chicken race”.

Veckans dubbla läsarbrev från Björn i Norge
beste Olof. dette är inte nazipengar. Sverige tjänte sig rika på exporten till nazityskland av järnmalm och kullager osv. tusenvis döda och sårade på grunn av detta. skaff deg ett liv din ynkrygg utan hat och avund till NORGE.

beste Olof.  les boken,tror du är för dumm för att forstå din ynkrygg.

Svar: Jag som ändå gillade Drillos fotboll. En av få svenskar.

Veckans moderna fotboll
FC Köpenhamn heter numera FC Copenhagen internationellt.

Veckans tystnadskultur
Kevin Stuhr Ellegaard gick hårt åt Elfsborgs ledning efter att ha upplevt sig blåst på ett nytt kontrakt. Det måste man väl kunna göra. Nu har Elfsborg lyft bort dansken på obestämd tid. En tydlig signal om att hålla käften.

Veckans programledare
Gry Forssell blev för andra året i rad Årets programledare i radio. Heja.

Veckans rättegång
Sorgligt och solkigt att följa turerna från tingsrätten när Daniel Kindberg o Co:s eventuella brottslighet ska avgöras.

Veckans siffror

2 000 000. Skillnaden för klubbarna i Superettan i ersättning mellan 2019 och 2020. Pigga Anno1904  har räknat om ersättningarna till klubbarna i Superettan efter min krönika från förra fredagen om att det inte blir så mycket pengar till klubbarna som många trott.

Veckans låt
”Sports” – Viagra Boys.

Veckans poddintervju
Kommande vecka blir två avsnitt. Först ut på måndag är Elitfotboll Dams nya generalsekreterare Tomas Hoszek som berättar om hur allsvenskan ska surfa på VM-framgången, synen på fusket med ”turister” i Elitettan och hotet från Europas storklubbar. På onsdag kommer intervju med Tobias Hysén om hans bok ”Jag är inte klar” som kommer till Bokmässan. Sedan tidigare finns över 235 avsnitt av podcasten Lundh och ni hittar dem alla här.

Publicerad 2019-09-20 kl 18:23
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå