Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Mer än en VM-medalj på spel i Frankrike

Sverige (dam)

Ingen har väl missat draget kring fotboll för damer.
Sommarens VM blir ett nytt avstamp.
Frågan är om svensk fotboll kan haka på eller om den ser hur de andra försvinner?

Foto: Bildbyrån

I veckan presenterade Peter Gerhardsson truppen till VM i Frankrike. Förutom att Julia Roddar knuffade ut Hanna Folkesson så var det få överraskningar bland de 23 namnen. Om knappa tre veckor är det premiär mot Chile för svensk del.

Då ska det givetvis bli seger. Precis som mot Thailand i matchen därefter innan det blir en väntad gruppfinal mot USA. Sverige ska helt enkelt lätt ta sig vidare och ha sikte på sista veckan i Lyon där det är semifinaler och final i början på juli.

Förväntningarna är som vanligt på det svenska landslaget för damer. Fotbollsförbundet har budgeterat på att Sverige når en VM-semifinal och att landslaget minst får spela en bronsmatch, och därmed får in lite av de utökade prispengarna.

Annons

I samband med uttagningarna var Kosovare Asllani inne på att VM i Frankrike blir det mest ovissa hittills och att sju, åtta lag kan vinna. USA och Tyskland är inte längre oslagbara, enligt den svenska landslagstjärnan, och att Sverige har möjligheten att slåss om medaljer.

Sveriges senaste VM, 2015 i Kanada, var inte roligt. Då åkte man ut i åttondelsfinalen mot Tyskland (ständigt detta Tyskland) och hade överlag svårt att prestera. OS-silvret 2016 blev en comeback medaljmässigt men EM 2017 var en påminnelse om att utvecklingen går åt fel håll.

Även om Asllani har rätt i att konkurrensen ökat rejält, vilket EM 2017 visade, så är det mer osäkert om Sverige hängt med när de andra tagit kliv. Både Tyskland och USA har generationsväxlat och tillhör oavsett konkurrensen favoriterna att vinna VM-guld.

Annons

I dagsläget är Sverige rankat 9:a i världen vilket är ett steg upp från 2017 men ändå på en historiskt låg placering. Parallellt med att fotbollen både fått fler landslag som kan konkurrera har fotbollen vuxit och utvecklats i klassiska länder där man satsat målmedvetet för att bli slagkraftigare både i landslag och klubblag.

Under lördagen är det Champions League-final i Budapest och Lyon tar sig an Barcelona och det är inte en enda svensk spelare inblandad. Förvisso en hel del profiler som spelat och utvecklats i Sverige men det är rätt talande för hur man tappar mark. Först försvann de svenska lagen och nu även spelarna.

Naturligtvis är det inte lätt för Sverige när både stora fotbollsländer och fotbollsklubbar gör rejäla satsningar på att växa. Det finns helt andra resurser och marknader. Då spelar det mindre roll att Sverige var en av pionjärerna när det gällde att ta kliv på den här scenen. Gamla meriter väger lätt.

Annons

Därför är en svensk framgång i Frankrike viktig. Det gäller att ta vara på möjligheten när många tittar och visa att man fortfarande är en aktör som är att räkna med i kvalitet. Inte så att en svensk VM-medalj automatiskt sätter fart på vändkorsen i allsvenskan, men det finns mycket annat att hämta.

I en tid när fler och fler företag vaknar och vill göra något som representerar värderingar som styr 2019 är givetvis fotbollen en viktig bastion. Det är en tid när vi talar om jämställdhet och där Unionens utspel om lönediskriminering mot damspelare får omedelbara rubriker.

Det är tydligt när Adidas ger lika mycket i VM-bonus till damer som till herrar för första gången och att Nike tar fram kläder som inte är gamla herrmodeller. Där Uefa satsar på att öka antalet spelare på damsidan med flera miljoner. Där Obos skickar in 40 miljoner kronor över fem år i Sveriges högstaliga och Barclays 120 miljoner över tre år i Englands liga.

Annons

På en presskonferens sitter Pep Guardiola och skjuter ner frågan om att hans Manchester City kan bli historiskt genom att vinna tre inhemska titlar med att upplysa reportern om att det redan har gjorts av ett lag. Det handlade om Arsenals lag för damer. Och där City länge gått i bräschen för att vara EN klubb för herrar och damer.

När all den här kraften finns då gäller det att vara med och prestera sportsligt. Vilket ökar trycket på ett svenskt landslag vars lycka vilar tungt på fyra veteraner: Lindahl, Fischer, Seger och Asllani. Alla måste vara i toppslag för att Sverige ska ha en chans att göra verkligt avtryck.

Efter en aning svajig vår är det förståeligt om Peter Gerhardsson är orolig. Det är för många som inte riktigt varit nära toppen av sin förmåga, men det kanske kommer i VM? Det kan vara det sista ett par av de stora spelarna göra.

Annons

Visst, det är en överkomlig grupp med USA, Chile och Thailand men svårigheten är att om man blir grupptvåa (vilket väl är rimligt) så väntar Kanada eller Nederländerna i åttondelen och troligen Tyskland i kvartsfinalen. Ja, det kan vara slut redan i åttondelen då.

En ytterligare aspekt som gör att Frankrike-VM är viktigt är att den svenska truppen är rätt ålderstigen. Det är talande att tillväxten av spelare som kan vara med på den här nivån är begränsad och det i en tid när många länder har mycket mer att välja på och kan se framtiden an med solglasögon. Annat för de svenska ledarna i förbund och klubbar som nog anar ett kommande mörker.

Fakta

Helgens...

Helgens måste
Allsvenskan går inte att släppa. Ångestmatch för HIF borta mot AFC. Hur blir det för Magnus Pehrsson att återvända till Malmö? Vilket lag av Djurgården och Elfsborg hakar på i toppen?

Helgens avstå
FA-cupfinalen. En gång i tiden var det en given match att se, det var ju en av få som tv-sändes, men FA-cupen har med tiden devalverats när storklubbar tycker annat är viktigare parallellt med att utbudet av andra matcher mångfaldigats.

Veckans olyckliga mästerskapskrock
När VM i Frankrike för damer drar i gång 7 juni är det fullt EM-kval för herrar och dessutom final i Nations League parallellt. Ur svensk synvinkel var det tur i lottning som gjorde att Sveriges VM-premiär inte krockade med EM-kvalet mot Malta eller mot Spanien. Man kan verkligen tycka att det är olyckligt att mästerskap krockar och det är svårt att förstå, men det var likadant 2015 och då var det inte så många reaktioner över att VM i Kanada krockade med EM-kval. Kanske beroende på att VM för damer vuxit och blivit viktigare? Sedan har även klubbar på damsidan börjat agera för att kunna förbereda sig inför säsongen vilket gör att landslagsfotbollen hamnar mer i kläm. Fifa lär garanterat ta större hänsyn när man lägger fram nästa spelkalender som brukar sträcka sig över fyra år. Den senaste kalendern är från 2014 och löper ut 2019 och det är den som inrymmer krocken. Det är inte helt lätt för Fifa med tanke på att även Copa America, Afrikanska mästerskapen och Concacafs Gold Cup ska avgöras under den här tiden och det är givetvis så att Europas storklubbar inte vill släppa spelare allt för sent. Ovanpå det avgörs U20-VM i Polen och U21-EM i Italien. Det viktiga är väl att försöka synka tider för viktiga och avgörande matcher så att det inte blir kamp om tv-tiderna. Sedan är det tyvärr så att fotboll för damer inte är lika prioriterat världen över, men det är självklart att det sker en förändring och det går att rätt håll.

Veckans deppiga utveckling
Konflikten mellan fotbollens parter och polisen kring bengaler. Att polisen går fram som de gör lär bara öka deras kostnader, vilket knappast kan vara målet med den skiftade strategin. Dessutom vidgar man gapet mellan fotbollen och polisen med en kollektiv bestraffning och gör att många som annars varit neutrala går över på motståndarsidan. Ansvariga politiker borde vakna. Omedelbart.

Veckans på tiden
Uefa granskar nu Manchester City gällande regelbrott kring Financial Fair Play. Klubben förnekar det och riktade sin ilska mot Uefa för att man läckt information till New York Times. Än då svårt att se hur Uefa ska kunna agera med någon större pondus. Vill man verkligen stoppa ett av de stjärnspäckade lagen som indirekt genererar tv- och sponsorintäkter till Uefa via Champions League? Tillåt mig tvivla på det även om det återstår att se. Lär bli en lång process om City skulle bli fällt av Uefa då man kan ta fallet till idrottens egen domstol, CAS.

Veckans utväxling
Ja, det är i holländska ligan och ja, det är lättare att göra mål där. Ändå är det imponerande att Alexander Isak klev in i Willem II i vintras och under våren gjorde 13 mål och 6 assist i ligaspelet. Lägg till mål i cupspelet. Han spelade 1368 minuter och snittade nästan ett mål på 100 minuter.

Veckans fortsatta inblick i hockeyvärlden
Skrev i förra veckan om IIHF som är det internationella hockeyförbundet och kontrollerar både tv- och marknadsrättigheter kring hockey-VM. Något man säljer till agentbolaget Infront och det är ingen direkt insyn. En person med direkt insyn informerar däremot om att IIHF säljer rättigheterna till Infront mot en fast summa och där agentbolaget, som styrs av Sepp Blatters brorson Philip Blatter och ägs av kineser, tar hem ökningarna och de stora vinstökningarna. Man kan givetvis fråga sig varför IIHF-basen René Fasel, som lett förbundet sedan 1994, skriver sådana avtal. Även om han ska avgå nästa år är alla övertygade om att Infront får förlängt innan han slutar. Svenska hockeyförbundets ordförande Anders Larsson är tyvärr klassiskt passiv i frågan. Varför? Ja, han kanske vill komma in i värmen i IIHF? För i IIHF-rådet finns ingen svensk med. Det är tyvärr så det går till och SvFF-basen Karl-Erik Nilsson var inte heller särskilt frispråkig på vägen mot en plats i Uefa:s exekutivkommitté. Tyvärr är det så det fungerar inom idrottens organisationer och det betyder ofta att insynen blir begränsad och att mycket pengar hamnar på fel ställen.

Veckans maktkamp
Både den tyska och den franska fotbollsligan ansluter sig till motståndarna till att göra om Champions League från 2024. Då vill de största klubbarna i det närmaste stänga Champions League och införa mer av ett seriespel med upp- och nerflyttning. Sedan tidigare har den spanska ligan uttryckt sitt motstånd och Sef-basen Lars-Christer Olsson som leder European Leagues är också emot. Frågan är bara om storklubbarna går att besegra när nu Uefa verkar ha köpt deras koncept? Uefa-basen Alexander Ceferin gillar i varje fall diskussionerna som kommit i gång och lovar att man inte kommer att acceptera något som skulle skada Europas fotboll. Jo, tjenare.

Veckans negativa landslagsbesked
Robin Quaison skadad och osäker inför EM-kvalet. Lägg till Andreas Granqvist som knappast kommer till spel i EM-kvalet. 

Veckans läsarbrev
Hej Olof!

Utifrån mina naiva ögon är väl upplägget något så här:

1. Hammarby scoutar Odilon under Gothia 2016

2. Hammarby bjuder med Odilon och några av hans lagkamrater till Årsta

3. Odilon provspelar och blott som 15-åring utmärker han sig mer än sina äldre landsmän

4. Hammarby fortsätter att bjuda in Odilon på provspel under flera perioder från 2016 till han fyller 18 år 2019.

5. Under denna tid har Odilon gång på visat sin kärlek för Bajen på sociala medier där han benämner Hammarby som sin familj och Hammarby har förmodligen lagt upp en plan för hur de ska få Odilon att fortsätta vilja välja Hammarby när han fyller 18 år

6. Odilon presenteras trots att det enligt uppgifter finns intressen från mycket större klubbar

Summa summarum tror jag Odilon mycket riktigt har haft ett avtal klart med Bajen som har legat och väntat på honom likt det som fanns för Pato en gång i tiden när han lämnade Brasilien som 18-åring. Enligt alla regelverk är det i gränszonen och moraliskt och etiskt går det än mer att diskutera med att Hammarby verkligen försökt bygga en relation med spelaren trots att han inte får värvas. Slutligen tror jag att det hela blir än mer uppseendeväckande med tanke på Odilons bristande insatser och ett Club Brügge som desperat försöker att ta efter Anderlecht och Genk som har erfarenhet av att sälja mittbackar med erfarenhet från de nordiska ligorna likt Kara nu i Nantes och Omar Colley för att nämna några. / Robert

Svar: Mejlet kom apropå att jag inte kunde lösa ekvationen kring Hammarbys rekordförsäljning av Kossounou Odilon och det svåra i att spelare som kommer utanför EU och är under 18 år inte får teckna kontrakt med klubbar. Man kan säga att det är en nackdel för spelare, men borde också kunna vara en fördel om man är talang och många vill ha en. Oavsett är det lite underligt att Odilon som betingar ett pris på närmare 40 miljoner kronor skulle varit helt oscoutad av de belgiska klubbarna när han skrev på för Hammarby tidigare 2019. För även om han är en stor talang kan ingen köpt honom för spelet i vårens allsvenska. Det ska tydligen komma en dokumentär om hela affären på SVT under 2020. Då kanske det kommer några fler svar. Jag får i varje fall inte

Veckans tecken
Att FA-cupen även tappat i angelägenhet i England visar sig när tv-rättigheterna från 2020 delas av BBC och ITV. Sedan 2014 har BT (Englands Telia) haft rättigheterna ihop med BBC men där BT släpper dem och reklamfinansierade ITV tar över. FA-cupen må vara anrik och bjuda på många klassiska matcher men i dagens fotbollsutbud har den svårt att engagera som förr.

Veckans omslag
Greta Thunberg, Time. Inte många svenskar som varit där. 

Veckans kliv i rätt riktning
Inte sällan lyfter vi fram Sverige som ett jämställt land i framkant. På domarsidan i fotboll är det definitivt inte så. Ta bara att det japanska domarteamet – huvuddomaren Yoshimi Yamashita och assisterande Makoto Bozono och Naomi Teshirogi – blev det första kvinnliga domarteam att ta hand om en match i den asiatiska klubblagsturneringen AFC Cup. 

Veckans nya arbetsmarknad
Vanligtvis jobbar rekryteringsföretaget Novare med att hitta chefer till näringslivet men nu börjar man även med inriktning mot sportens värld. Skälet är att man tror att en ökad professionalisering av verksamheterna i klubbar, föreningar, ligor och förbund gör att det blir ett växande område. Första uppdraget är att hitta en ny klubbdirektör till BP. Återstår att se om det finns några intresserade och vassa kandidater till plantskolan vars lag på både herr- och damsidan siktar uppåt?

Veckans moderna fotboll
Bolton Wanderers får ta hjälp för att samla in mat till klubbens anställda som inte fått betalt. Oklart om det blir en ny köpare för Bolton som är i fritt fall.

Veckans pinsammaste
Svenska EU-kandidater får frågan om vilket land som vann EM 2016 och bara skämtar bort det. Värst var det för Alice Bah Kuhnke som var Idrottsminister som bara skrattar bort det hela.

Veckans läsning
Fin intervju med Ronaldo (brassen) om livet efter fotbollen. Intressant text om experter som supportrar. Dagens Industris man i Silicon Valley är Andreas Cervenka och han skildrar hur techjättarna ändrar på USA. Här om hur de superrika börjar bli rädda för att klassillnader ska slå sönder samhället.

Veckans låt
"Tillfälligheter" - Veronica Maggio.

Veckans Leeds United
Fy. Fan. Vad. Tungt. En klassisk Leeds-kollaps och det går att ifrågasätta mycket kring sista matchen mot Derby. Att Pontus Jansson inte startade eller ens kom in är en sådan sak och bilderna på honom helt ensam var talande. Frågan är om inte det var det sista som mittbacken gjorde i en Leeds-tröja? Särskilt om Marcelo Bielsa fortsätter. Om man sedan ser Leeds säsong i ett större perspektiv så är det en rätt rejäl förvandling av både klubben och spelartruppen som argentinarens insats betytt. Trots allt hade inte Leeds varit i playoff till Premier League sedan 2006 och kom på 14:e plats under förra säsongen. Nu har det varit ett drag kring Leeds United som man får gå långt tillbaka för att hitta. Kanske till åren när man spelade i Champions League och Uefa-cupen kring 2000-talets början. Å andra sidan är det inget värt om det inte följs upp av fortsatt framåtsatsning. Dock lär Leeds behöva sälja spelare då ägaren Andrea Radrizzani inte verkar vilja skjuta till så mycket mer pengar utan vill finansiera värvningar med spelarförsäljningar. Leeds transfernetto på senare år har inte varit högt.

Veckans poddintervju
Sirius Philip Haglund är gäst och berättar om hur han byggt företag med närmare 30 anställda parallellt med fotbollskarriären, om vad som gick snett i Real Blåvitt, om varför han hatade livet som fotbollsproffs och besvikelsen över tiden i Hammarby. Sedan tidigare finns närmare 230 andra poddintervjuer med olika svenska och utländska fotbollsprofiler som ni hittar via länken

Publicerad 2019-05-18 kl 11:19

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto