POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
LUNDHS KRÖNIKA
4v

Lundh: Modigt att ge perspektiv kring löneskillnaderna

En manlig hockeyspelare tjänar våldsamt mycket mer än en kvinnlig.
22 gånger så mycket.
Ändå skönt att höra Sofia Reideborn peka på att det är rimligt sett till intäkterna.

Pavlovs hundar var långsamma i reaktionen jämfört med svenska medier när en undersökning kommer ut som belyser löneskillnader i idrott. Nu var det fackförbundet Unionen ihop med Sico som kunde visa att en SDHL-spelare i snitt tjänar 3,6 procent av vad en en SHL-spelare.

Känslan är att vi alla ska rycka åt oss högafflarna och ge oss ut på stan för att jaga ansvariga. Eller åtminstone göra en Greta Thunberg och sätta oss vid riksdagen för att protestera. För hur kan det se ut så här? Det är inte rimligt, eller?

Både ja och nej, om man nu får svara så. Det är klart att samhället fortfarande är fast i strukturer som är satta av män och att det speglar av sig här och det måste förändras över tid. Samtidigt kan man undra vem som ska betala SDHL-spelarnas löner om de ska tjäna mer?

Självklart vill nog de flesta att elitidrottare ska kunna leva på sin idrott, men det är ingen mänsklig rättighet. Det finns garanterat idrottare (orientering, fäktning) som lägger ner mycket tid eller till och med mer utan att tjäna några större pengar. Det är helt enkelt svårt med rättvisa i en orättvis värld.

Därför var det befriande att läsa SDHL-målvakten Sofia Reideborn från SDE HF (Stocksund, Danderyd, Enebyberg) som hade en annan syn: ”Damhockey drar inte in några pengar och kan därför inte betala ut några löner. Jag tycker det är helt rimligt”, sa Reideborn till Mitt i.

Nu förstår jag att hon knappast säger vad Unionen, Sico och andra vill höra. De vill hänvisa till de stora skillnaderna för att försöka påverka SDHL-lönerna i rätt riktning, vilket är uppåt. Samtidigt är det ingen lätt ekvation att lösa, för det är lätt att prata och svårare att handla.

I grunden handlar det om att folk måste gå på matcherna. Då kommer dels pengar den vägen, dels kommer sponsorer och tv-bolag bli intresserade. Vilket leder till att intäkterna stiger och då även löner och bonusar för spelarna.

SHL-spelarna har inte alltid snittat 120 000 i månaden. Det har kommit över tid. Dessutom är det lätt att snegla över Atlanten och inse att där tjänar man ännu mer. Förra säsongen drog 97 svenska spelare in 2,5 miljarder kronor i lön på att spela i NHL.

SDHL är en ung serie som bildades 2008 och som från start hette Riksserien. Den syns numera mer på tv och får en större uppsmärksamhet. Förhoppningsvis så kommer den att fortsätta ta kliv och därmed locka till sig publik och på så sätt ge fler spelare möjlighet att leva på sin idrott.

Självklart kan man skynda på den här processen och det ser vi ishockeyns värld där flera SHL-lag satsar på damsidan. Likadant är det i fotbollens värld, både i Sverige och utomlands, och där investeringar i verksamheten kan ge en snabbare tillväxt. Vilket givetvis är en bra väg att vandra.

Dessutom ska man sätta tryck på förbund och ligaföreningar som kan göra mer. Så som hockeyförbundet skött landslaget för damer under en rad år var direkt svagt och här är det viktigt att förbundet är en ledstjärna och agerar så som man vill att det ska se ut.

Handbollsförbundet, basketförbundet och innebandyförbundet är föregångare som jämnat ut förutsättningar för herrar och damer som representerar Sverige. Förbund ska stå över marknaden, det kan inte klubbar och föreningar göra på samma sätt. Förbund ska även agera internationellt för att allt från Fifa och Uefa till IIHF (internationella hockeyförbundet) ska se till att jämna ut marknadens krafter.

Samtidigt går det inte att tro att pengar löser allt. FC Rosengård har haft en bra ekonomisk uppbackning – åtminstone jämfört med konkurrenterna - under många år och kunnat både satsa och värva, men det är ändå svårt att få verksamheten att ta riktig fart.

FC Rosengård hade med 1 467 bäst publiksnitt i allsvenskan och där Eskilstuna och Piteå följde närmast, men bara fem av tolv lag drog över 1 000 personer i snitt. Även om tillväxten för allsvenskan varit bra så är det från en låg nivå och det krävs mer för att ta ytterligare kliv.

Det är ett vågspel att bedriva elitverksamhet i de flesta sporter. Kungsbacka trillade ur allsvenskan för damer och ser ut att falla samman. Vi hade Tyresö FF för sex år sedan. Ovanpå dem finns mängder av föreningar i flera idrotter och för både män och kvinnor som sliter för att få intäkterna att möta utgifterna.

Ganska ofta tänker jag på när GIF Sundsvalls förre ordförande Johan Nikula skrev i lokaltidningen apropå föreningens närmast kroniska ekonomiska kris: ”intäkterna måste öka då vi inte har fler kostnader att skära i.” Han hade fel i sin analys.

Bäst vore att få intäkterna att öka men om man år efter år går back och är i kris så har man för höga kostnader. Och det oavsett om man bara värvar Bosman-spelare, har ett litet kansli och dessutom lägst lönebudget. För om pengarna inte räcker till räkningarna är det för dyrt.

Klart att Unionen och Sico ska göra sitt för att elda på debatten men ibland är det som om vi hamnar snett. Det är så oerhört lätt att skrika högt om att det är för djävligt med löneskillnaderna, men det ekar ganska tomt om samma personer inte kan gå på matcherna. Det är att göra skillnad.

Veckans...

Helgens måste
Inget. Kanske se Kalifat och resten av Hasse o Tage. Även om jag gillar en hel del med Hasse o Tage så fattar jag inte poängen med att unga komiker ska säga att de inte vet vem det är.

Helgens avstå
Som tur var har Leeds United uppehåll då det är FA-cup. Väldigt skönt.

Veckans skygglappar
IFK Norrköping tappar halva styrelsen och har dessutom beslutat sig för att kicka trotjänaren Mikael ”Gädda” Hansson efter 30 år som både spelare och ledare av ekonomiska skäl. På senare år har ”Gädda” varit väldigt viktig för spelarna som nu är beredda att gå ner i lön för att han ska få vara kvar. Att Peking skulle behöva spara in de pengarna efter en rad av spelarförsäljningar är naturligtvis trams. Det handlar snarare om någon vill ta bort Mikael Hansson av något skäl och då är det bättre att tala klarspråk om det. Återstår att se om IFK-basen Peter Hunt lyssnar på spelarna? Att det är han som styr föreningen är ingen hemlighet och under hans år har klubben vunnit SM-guld och vänt på det ekonomiska läget – och där har Hunt varit en stark faktor - men det är svårt att tro honom när han talar om att det inte blir något bekymmer med avhoppen i styrelsen. För övrigt har Sportbladet gjort en bra koll med en del avhoppare och där även Gädda berörs, och om en valberedning fungerade bra så hade väl stora supportergrupper varit konsulterade snarare än frågande till utvecklingen. Årsmötet i IFK Norrköping väntar 26 februari och det är väl bara att anamma Hunts eget stridsrop: Let’s get ready to rumble!

Veckans quick-step
Genoa värvade från allsvenskan men inte Muamer Tankovic utan Sebastian Eriksson.

Veckans moderna fotboll
Real Madrid flög till veckans cupmatch, 17 mil bort. En klubb som tidigare under säsongen spelade i grönt för att lyfta klimatfrågan.

Veckans riskkapital
Amerikanska The Athletic fortsätter att intressera marknaden och man tog nyligen in närmare 500 miljoner kronor i nytt kapital för att kunna fortsätta satsa. Totalt har appen som levererar sportjournalistik utan reklam tagit in närmare 1,5 miljarder kronor sedan man lanserade 2016. The Athletic räknar med att gå med vinst redan 2020 och närmar sig en miljon prenumeranter världen över och bäst tillväxt är det i fotboll.

Veckans läsarbrev
Hej, Jag misstänker att du fått en miljard mail om avsnittet med Svennis men jag är lite efter och lyssnade på det idag. Då får jag till min förtvivlan höra att ni inte, ens tillsammans, vet vad irländaren heter som var lagkapten för city under Svennis. Ni enas om Duffy men det är ju helt fel och jag sitter och skriker Richard Dunne i bilen. Tack för ordet. Mvh Johan

Svar: Haha, nej det är inte en miljard mejl men några stycken har det blivit. Det var riktigt dåligt men intervjun med Svennis spann från 1970-talet i Värmland till Kina häromåret. Ledsen för missen och hoppas du behöll händerna på ratten när du skrek.

Veckans verkligheten hann ikapp
Syrianska nerflyttat till division 2 efter att klubben inte skött sina affärer.

Veckans skämskudde
Fifa-basen Gianni Infantino introducerade USA:s president Donald Trump på en middag på World Economic Forum i Davos. Bland det pinsammaste jag sett. Varför ska han hylla Trump? Inte så att han behöver såga honom, men hyllningen av USA:s president är pinsam. För övrigt inte första gången herrarna möts och det är klart att Fifa vill hålla sig väl med USA med tanke på VM 2026 som går i Nordamerika. Bäst är ändå att läsa Vita Husets redovisning ord-för-ord och där Trump envisas med att kalla Infantino för ”Johnny”.

Veckans föreningsdemokrati, eller?
AIK öppnar för att ge inflytande till minoritetsägarna som skickat in pengar i klubben. På ett sätt förståeligt att Fabege, Per Bystedt och andra vill ha makt om de har investerat pengar, men 51-procentsregeln är tydlig.

Veckans turnénytt
Nu är Daniel Nannskog klar för Landskrona-stoppet och förbundskapten Janne Andersson för Stockholm under poddturnén i mars. Det handlar om LIVE-podd – inget bandas eller sparas – och om 2 x 45 minuter fotbollssnack med två gäster på varje ställe. Möjligen tilläggstid på något eller några ställen. Här är datum och klara gäster under turnén och fler gäster tillkommer framöver:

8 mars: Stora Teatern, Göteborg – Pontus Farnerud, Anders Svensson
9 mars: Katalin, Uppsala – Henrik Rydström
11 mars: Stadsteatern, Lund – Roland Andersson, Ivo Pekalski
12 mars: Arbis bar & salonger, Norrköping – Janne Hellström
13 mars: Scalateatern, Stockholm – Jonas Olsson, Janne Andersson
14 mars: Frimis salonger, Örebro – Pelle Blohm, Nordin Gerzic
19 mars: Landskrona teater, Landskrona – Claes Cronqvist och Daniel Nannskog
20 mars: Kalmar teater, Kalmar – Petter Wastå
21 mars: Malmö live, Malmö

Mer information om turnén och vad som gäller finns via länken och det är TV4/Fotbollskanalen som arrangerar poddturnén ihop med Live Nation. Biljetter hittar man via denna länk. 

Veckans lycka till
Fifa vill begränsa agenternas arvoden till max tio procent av köpesumman om man hjälper en klubb, max tre procent av spelarens lön och max sex procent om man hjälper en köpande klubb. 

Något som fått en del av fotbollsvärldens agenter att samlas i London i veckan. Mino Raiola & Co är beredda att utmana Fifa och det troliga är att agenterna vinner den kampen. Trots allt finns det alltid klubbar som är villiga att göra affärer om nu någon kliver av. Fifa har aviserat nya regler till säsongen 2020-21 men redan nu kraftsamlar agenterna som även skramlat ihop en krigskassa för att kunna utmana Fifa rättsligt.

Veckans fotbollsbyråkrat I
Irlands förre förbundshöjdare John Delaney som var både vd och kassör för förbundet som han gjort konkursfärdigt tvingas nu lämna Uefa:s exekutivkommitté. Men han får åtminstone behålla en årslön trots att han inte varit på några möten.

Veckans minister
Kulturministern Amanda Lind gick på Guldbaggegalan och hade ändå inte sett en enda av de nominerade filmerna. Rätt fascinerande och då kanske det hade varit bättre att avstå galan. Visst, hon har fått barn och inte kommit i väg på bio men det går givetvis att lösa om man vill. Dålig respekt för ett av hennes ansvarsområden. Lind är även Idrottsminister och man kan misstänka att hon kommer på Idrottsgalan på måndag. Förhoppningsvis har hon sett fler idrottare än filmer, men det finns ingen garanti. I regeringars värld brukar kultur komma före idrott alla dagar i veckan och det oavsett politisk kulör på de styrande.

Veckans läsning
Osynliga Handen bloggar om att det troligen väntar sämre transfertider. Något som kan påverka svenska klubbar negativt om man nu vill ta in intäkter på att sälja spelare. Skrämmande teknik 1 om företaget vars app gör att man snabbt kan ta reda på vem man möter och mycket om personen. Skrämmande teknik 2 när det handlar om hur Saudiarabien hackade Jeff Bezos mobiltelefon via kronprinsen Mohammed bin Salman.

Danska Tipsbladets chefredaktör Troels B. Thøgersen har en lång Twittertråd om transfers med många bra lästips om hur det går till i en värld av spelaraffärer. G-P:s Joel Tivemo gjorde mig avundsjuk när han fått tag på Vincenzo Morabito. Italienaren var 1990-talets svenska superagent och i princip hade halva den svenska VM-truppen från 1994.

Veckans fotbollsbyråkrat II
Förre Uefa-basen Michel Platini siktar på comeback efter att ha avtjänat sin avstängning från fotbollen. Nu har Platini lyckats bli utsedd till speciell rådgivare till spelarfacket Fifpros president Philippe Piat.  Det talas dessutom om att Platini är intresserad av att ta över efter den 77-årige Piat som ska avgå 2022. Även om Fifpro-presidenten tycker det är för tidigt att diskutera en efterträdare så är det klart att Platinis steg in i spelarfacket är ett rätt tydligt tecken. Fascinerande att en del aldrig ger sig utan vill ner i köttgrytan igen, och om det är bra för spelarfacket går att diskutera.

Veckans bråk om en fotbollsbyråkrat
Efter uppgifterna om Michel Platinis nya roll i spelarfacket så skickade Fifpro ut ett meddelande. ”In light of media reports linking Michel Platini to a role within our organization, FIFPRO would like to put on record that no such position has been discussed let alone agreed by the FIFPRO board.” Återstår att se om Platini kan hänga kvar eller ej.

Veckans bara i Philadelphia
Hockeylaget Philadelphia Flyers maskot Gritty anklagas för att ha nitat en pojke. I en stad som är ökänd för hårda tag och där supportrar kastade snöbollar på jultomten på 1960-talet och där ryktet levt vidare.

Veckans quick-step II
La Liga-basen Javier Tebas gick hårt åt det spanska fotbollsförbundet och anklagade det för att hjälpa Saudiarabien med sportswashing för att man spelade Supercupen där. Han har givetvis rätt i det, men La Liga hade inga problem att ta in ett batteri spelare från Saudiarabien i ett samarbete mellan ligan och det saudiska fotbollsförbundet. 

Veckans föredöme
Svårt att inte uppskatta insatserna som Behrang Safari gör när det handlar om att stå upp för barn och att vi alla är olika. Nu har han skrivit en bok om sina söner ihop med Sydsvenskans tidigare krönikör Anja Gatu. Safaris mål är att sönerna inte enbart ska förknippas med autism som bara är en liten del av dem. Gatu har sedan tidigare skrivit många barnböcker som kretsat kring fotbollsspelare på damsidan och nu släpper hon ”Snygg brytning, Behrang!” med MFF-spelaren. Sedan tidigare har Malmö FF låtit Safaris söner designa klubbens årskort. Vackert på många plan.

Veckans utväxling
Tino Kadewere byter Le Havre mot Lyon till sommaren och närmare 160 miljoner går till Ligue 2-klubben. Något som ger Djurgården runt 13 miljoner kronor. Onekligen imponerande av Djurgårdens sportchef Bosse Andersson att se den utvecklingen i Zimbawe-anfallaren som var minst sagt ojämn från start.

Veckans siffror
35,4. Antalet miljarder kronor som Manchester United lagt på spelarköp och löner sedan Sir Alex Ferguson klev av som manager i maj 2013. Allt enligt Kieran Maguire som heter Priceoffootball på twitter. I veckan förlorade man hemma mot Burnley för första gången sedan 1962.

Veckans tjatigaste
Ole Gunnar Solskjær må vara fel tränare för Manchester United. Samtidigt är det slående över hur tålamodet bara krymper och krymper oavsett om det är ledningar, spelare eller tränare. Sir Alex Ferguson fick jobbet som manager för Manchester United i november 1986 och vann sin första titel våren 1990 och då hade han spenderat en del på nyförvärv. Nya tider.

Veckans låt
”Gonna fly now” – Bill Conti. Snurrat in på Rocky-låtar för att elda på mig själv.

Veckans Leeds United
Ångest. Ny förlust, denna gång mot Queens Park Rangers efter straffmiss, handsmål för Rangers och nu närmar sig konkurrenterna. Ingen ny anfallare heller och snart stänger fönstret.

Veckans poddintervju
Blåvitts August Erlingmark är gäst och talar om att gå från supporter till spelare, om att prestera i pappas skugga, om vad Poya Ashbagi betytt för honom och om lyxen att få spansk konsulthjälp för att utvecklas som spelare. Sedan tidigare finns 250 avsnitt av podcasten Lundh och ni hittar dem alla här.

Veckans Leeds United II
Ryktas att Adidas tar över spelardräkten till hösten. Första gången i så fall.

Publicerad 2020-01-24 kl 16:21
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå