Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Lundh: Motståndet till trots – Sverige behöver en seger för att få tillbaka tron

37v

Inte sedan 2014 har landslaget haft en så svag period.
Seger mot Kroatien är viktigt.
Av betydligt fler skäl än att hänga kvar i A-divisionen av Nations League.

Under 2014 hade Sverige ett tungt landslagsår under Erik Hamréns ledning. Två vinster räknade man in: Estland och Liechtenstein. Även om SvFF-basen Karl-Erik Nilsson talade om två viktiga segrar när han sammanfattade året så var det efter det som landslaget rankades på plats 44 i världen vilket är det sämsta året.

De risiga resultaten under en rad år gav ett rejält tapp på världsrankingen och även en svår VM-kvallottning. Många kommer att peka på EM-avancemanget 2015 men det krävdes playoff mot Danmark efter att Sverige kommit trea i kvalgruppen efter Ryssland och Österrike. Och EM i Frankrike var inget att skriva hem om.

ANNONS

Därefter kom Janne Andersson in och fogade samman ett lag. Det är alltid intressant att gå tillbaka och lyssna på Albin Ekdals sommarprat och hur han beskriver skillnaden mellan LAGET som åkte till Ryssland och det andra landslaget som åkte till EM 2016. Men innan det var det flera år då Sverige hade svårt att göra resultat.

I dag är landslaget rankat på plats 19 i världen och då har man ändå tappat ett par platser under hösten. Vilket bland annat innebär att man missat möjligheten att bli seedat i den första gruppen i VM-kvallottningen vilket Danmark ser ut att ordna. Negativa resultat får effekt även om det säkerligen är utvecklande att möta de bästa.

Under Anderssons tid i landslaget har det mesta gått rätt fram till höstens Nations League. Naturligtvis har Victor Nilsson Lindelöf rätt i att det inte är Färöarna Sverige möter utan världsmästarna, Europamästarna och vice världsmästarna. Men fotboll handlar om resultat och folk glömmer snabbt.

ANNONS

Därför behöver Sverige visa att man kan vinna fotbollsmatcher. Mötet med Kroatien är ett sådant där landslaget behöver ett resultat. För att få en tro på ett ändrat och mer offensivt balanserat lag. Ett Sverige som vågar gå fram utan att man bli straffat. Där anfall verkligen är bästa försvar.

Risken är annars att vi får se en reträtt likt den Erik Hamrén slog in på efter att Nederländerna kölhalat hans landslag på Amsterdam Arena hösten 2010. Då man i träningsmatchen efter det knappt vågade lämna egen planhalva för att inte släppa in mål och säkra bakåt.

Om Sverige nu skickar in ett lag med Kristoffer Olsson, Emil Forsberg, Viktor Claesson, Dejan Kulusevski så vill man få ut något av det. Att de kreativa spelarna kan hantera balansen av att våga utmana och attackera och samtidigt kan sköta försvarsspelet tillräckligt.

ANNONS

Det är lätt att gå tillbaka till hösten 2016 där Sverige vinglade i gång mot Nederländerna och med tur klarade 1-1. Sedan kom ett ökande självförtroende med resultat och det gick hand i hand. Man kunde ta en förlust mot Frankrike borta, men följde upp det med mer positiva resultat och nådde till slut Ryssland och en VM-kvartsfinal.

Landslaget lyckades räta upp en svag Nations League-start med en seger i Bursa mot Turkiet och därefter mot Ryssland. EM-kvalet klarade man av på ett liknande vis och hanterade att man hade tufft mot Norge och fick storstryk mot Spanien. Avslutningen mot Rumänien var magnifik.

Robin Olsen och Emil Forsberg var bägge inne på att Sverige vill vara kvar i A-divisionen av Nations League även framöver. Enda möjligheten att ordna det är via en vinst mot Kroatien och sedan inte göra sämre ifrån sig än kroaterna i den sista omgången på tisdag.

ANNONS

Förutom att få möta de bästa lagen och dessutom garanteras mer prispengar av Uefa så finns en viktig faktor till. De flesta lagen i A-divisionen tar sig till EM 2024 och då kan man få spela playoff utan att ens vinna sin grupp. Likt Island som förlorade alla matcher hösten 2018 men ändå fick en möjlighet via Nations League.

Sedan vill väl ingen förlora sig till EM, men bättre att ha fler vägar till Tyskland 2024 än färre. Och målsättningen är att det här svenska landslaget ska utveckla spelet och våga mer. För att våga hålla i den kursen måste de börja vinna och lördag kväll är ett utmärkt tillfälle. För att alla fortfarande ska tro att det är rätt väg.

Helgens...

Helgens måste
Sverige-Kroatien lördag kväll på Friends Arena. Ni ser matchen i TV4 med start 20:00. Sista chansen för det svenska landslaget att hänga kvar i Nations Leagues högsta division. Seger är ett måste då det är inbördes möten som gäller. Värnamo-Landskrona är seriefinal i division 1 och blir ett bra alternativ söndag.

Helgens avstå
Något kul. Coronan har slagit ut det roliga i livet.

Veckans virus
Covid-19 präglar fotbollsvärlden och efter att Carl Starfelt testat positivt hade det tagit sig in i den svenska landslagsbubblan. Hur många som är smittade? Om ens någon? Ja, det finns det ingen som kan svara på. Samtidigt spelar fotbollen på. Fattar givetvis att många tycker det är dårskap, men så länge myndigheterna inte stoppar det och man följer protokoll och testar kan jag inte se varför man ska sluta. Det är en industri som många är avhängiga av och det är svårt ge dem yrkesförbud när man gör allt man kan för att få fortsätta spela.  Det är många parter som bidragit till att skapa den här galna fotbollsvärlden och man kan hoppas att viruset bidrar till en förändring men jag tvivlar på det. Tyvärr. Fotbollen behöver en Greta Thunberg som verkligen åstadkommer förändring, men tvivlar att de som kedjar sig framför Uefa, Fifa och SvFF får till något skifte.

Veckans grymma öde
Island och Erik Hamrén var bara minuter från att nå EM 2020 (som spelas 2021) borta mot Ungern. En olycklig studs ledde till 1-1 och sedan kom 2-1 när Island klivit fram och släppt på disciplinen. Istället var det Ungern som firade att landet får med sitt landslag när det (eventuellt) blir EM-matcher i Budapest nästa sommar. Som neutral var upplösningen av EM-playoff allt man vill ha av fotboll, även om det är svårt att inte lida med de som förlorar. I fallet med Island så var det i stora delar samma generation spelare som nådde EM 2016 och VM 2018 som var nära att bragdartat ta sig till landets tredje raka mästerskap. Istället rasade man ner i ett totalt mörker när matchen svängde de sista minuterna. Svårt att bara uppskatta premiärminister Viktor Orbans landsbygge där fotbollen spelat en stor roll (läs briljant Guardian-text om det) och där det pumpats in stora summor i allt från arenor till akademier. Men det var fascinerande att den Guadeloupe-födde fransmannen Loïc Négo, som är svart och nu naturaliserad ungrare, som ordnade 1-1. Vilket knappast är linje med Orbans politik.

Veckans läsarbrev
God kväll! Läste om damfotboll och pengar. I samband med det undrar jag varför svensk herrfotboll står sig så dåligt internationellt på klubbnivå. Vi måste vara ett av de sämsta länderna i Europa utan deltagare i någon av de stora turneringarna. Varför har Ukraina flera deltagare!? Bättre ekonomi.....? Bättre skatteregler för fotbollsklubbar!? Eller bara bättre fotbollsspelare och ledare? Både i Norge och Danmark är de mer framgångsrika jämfört med våra klubbar. Varför!? Mvh G

Svar: Det är inte korrekt att Norge är bättre än Sverige, landets högsta serie är rankat lägre än allsvenskan och det var i början av 2000-talet som Rosenborg var med ofta och mycket. Uefa-rankingen bygger på de senaste fem årens resultat. Däremot är Danmark klart bättre och förklaringen är komplex. Dels saknas en stark konkurrent för fotbollen i Danmark likt SHL är för svenska klubbar när det handlar om allt från sponsorer, talanger, publik och tv-pengar, dels kan danska klubbar ta in investerare helt fritt då man inte har 51-procentsregeln. Lägg till att danska klubbar under en lång rad år haft en fördel i form av förmånlig beskattning för spelarvärvningar (både utländska och hemvändare) och även om Sverige infört expertskatt är det fortfarande mer lönsamt för spelare att gå till Danmark än Sverige om en klubb disponerar x kronor för att värva.

Veckans comeback
Skottland är tillbaka i ett stort mästerskap för första gången sedan 1998. Med tanke på att Leeds hade många spelare i det skotska landslaget på 1970-talet så fastnade jag för skottarna. Därför var det lite glädje över att man nådde EM 2020. Det var knappast coronasäkrat, men det var party i Belgrad efter att man hade slagit ut Serbien efter straffar. Underbart att Skottland även hamnade i Englands grupp. England-Skottland på Wembley 18 juni.

Veckans företagslag
Philips skruvar upp sin sponsring av PSV Eindhoven som elektronikjätten grundat och gett sitt namn och dessutom stadion. Fram till 2031 så skickar man in 25 miljoner kronor om året.

Veckans personer som kan pusta ut
Saman Ghoddos slipper vara med och dela på 40 miljoner kronor i böter med Östersunds FK. Han anses dessutom ha avtjänat sitt straff för Huesca-turerna när han tog sin avstängning. Även Östersund slipper miljonböter som hade kunnat sänka klubben, men är avstängt från att värva under två transferfönster vilket blir en utmaning. Samtidigt måste ÖFK-ledningen kunna andas ut efter att CAS tog bort 40-miljonersboten.

Veckans dikeskörning
Ordförande för det engelska fotbollsförbundet, Greg Clarke, fick sluta med omedelbar verkan efter hans okunniga och okänsliga uttalanden om svarta och minoriteter. Befriande att höra hur Gareth Southgate och många andra tydligt tog avstånd från Clarke som även var Fifa-höjdare. Nu fick han lämna rubbet och det är bara att hoppas att FA väljer någon mer progressiv kraft. Kanske Paul Elliott? Vore spännande sett till att Elliott försökt reformera även spelarfacket.

Veckans läsarbrev II
MFF är värdiga vinnare utav allsvenskan den udda säsong, inget snack om det.  Men att AC igår testades positivt för covid-19 EFTER matchen, det känns underligt. Känns lite väl perfekt att de testades efter matchen med tanke på att guldet säkrades och det är landslagsuppehåll på 2 veckor. Det jag vill säga är att det kan ligga en hund begraven här, kan vara värt att gräva i, vilken tid avbokades segermiddagen egentligen? Varför testas inte spelare innan matchen? Jag tycker fortfarande MFF är värda guldet men just att de ställde upp med bästa läget Igår innan uppehållet, och just att AC testades efter matchen, de känns bara skumt. Makkan

Svar: Håller med att det var udda men det var knappast där allsvenskan avgjordes. Kanske var det Anders Christiansen som inte ville missa guldmatchen? Han kände väl symtom och blev testad och svaret kom senare. Mer märkligt med Kroatien som fick testsvar i pausen av en landskamp.

Veckans roliga besked
SVT och TV4/CMore förvärvade EM 2024 och EM 2028 ihop. I en allt hårdare rättighetskamp var det något som var en lättnad.

Veckans lyssning
Alltid varit svag för Ozzy från Malmö och det var en bra dokumentär om honom på P3. Både lärorik och hoppfull. Sedan hoppade Lundabon i mig till när Timbuktu klassades som Malmö-artist.

Veckans läsning
New York Times Maggie Haberman har varit som ett plåster på telefonen för att följa USA:s president Donald Trump och har haft en hel del avslöjanden. Intressant intervju med henne. För övrigt kommer hon med en bok om Trump under 2021.

Veckans läsarbrev III
Hela Sverige är eniga om att MFF är bästa fotbollslaget. Hur bra de än är är den ingen spelare som platsar i landslagstruppen. Märkligt tycker jag. Bottenlaget AIK har två spelare av halvtaskig kvalitet. Nog borde väl Erik Larsson kunna ersätta Lustig utan att det innebar någon försvagning. Vad gäller Seb Larsson finns fullgoda ersättare i Lewicki och Rakip. Även Thelin borde ha en plats bland forwards kan man tycka. Janne Andersson gillar tydligen inte MFF men varför är det så??? Hälsningar Pär

Svar: Supportrar är bra på att se konspirationer i allt. Tror inte Janne Andersson har något emot Malmö FF. Både Lustig och Larsson är med för att de under en rad år presterat i landslaget och var landslagsspelare när de flyttade hem. Håller inte med om din analys kring Lewicki och Rakip. Inte heller Kiese Thelin eller Larsson, men grattis till SM-guldet.

Veckans pengakamp
Norsk fotboll lägger ut medierättigheterna till Eliteserien till försäljning. Det var en av de första stora affärerna Discovery gjorde i Norden när man kapade åt sig dem. Nu väntar sig norska bedömare en hård kamp där TV2, som tappat Premier League från 2022, väntas gå stenhårt för att vinna den norska fotbollen. Discovery har redan retirerat i Danmark (tappar landslaget från 2022) och man har släppt Europa League i alla nordiska länder från 2021. Är Norge fortfarande en viktig marknad? I budgivningen framöver får man en signal i hur man agerar kring den norska klubbfotbollen.

Veckans trepoängare
Sverige fick Slovakien som sista lag i EM-gruppen. Efter EM-premiären mot Spanien väntar slovakerna som bara ska vara tre poäng. Därefter kamp om andraplatsen mot Polen i sista gruppmatchen.

Veckans långbänk
Hovrättens förhandling gällande Daniel Kindberg är uppskjuten till hösten 2021. Oavsett utfall är det bisarrt att det ska gå så lång tid. Om man är oskyldig är man låst i flera år med en rättsprocess hängande över sig. Om man är skyldig är det svårt att förstå att det ska gå tre och ett halvt år från gripande till eventuell dom.

Veckans läsarbrev IV
Fy fan, din text om Malmö som svenska Bayern Munchen var det mest deprimerande jag läst (ej Malmö supporter) den här dagen kunde inte bli sämre. Hoppas verkligen inte det blir så men ja det ligger något i det du skriver. Om det inte kommer någon publik nästa år så kan man lägga ned Allsvenskan och låta Malmö spela mot sig själva. Ingen idé att ens försöka. Ge dem titeln på förhand och låt resterande lag spela i en egen serie. Over and out Jakob

Svar: Då hoppas vi på publik. Sedan rullar Bundesliga på trots att Bayern München har åtta raka titlar och 14 av de senaste 20. Juventus har nio raka i serie A. Så Malmö FF har trots allt långt kvar.

Veckans ägarskifte
Sunderland ser ut att få nya ägare ännu en gång. Ur askan i elden eller blir det bättre nu? Kan inget annat än lida med supportrarna.

Veckans låt
”The Passenger” – Iggy Pop.

Veckans läsarbrev V
Hej Olof! Tack för du tog med mitt mail som läsarbrev, uppskattas:-), tror det var 12 Juni. Jag hoppas du fortsätter med att inte tippa MFF som Mästare :) Men vi får se hur du gör 2022. Tack för att du redan grattade i ditt svar. Underbart att  vi är Mästare igen och att Lennart är "himma" igen. Mvh Stefan

Svar: När jag inte tippade att Malmö FF skulle vinna i juni inför allsvenska premiären så firade Stefan i juni – för då skulle det bli guld. Han fick rätt. Grattis igen.

Veckans siffror
19. Den Kina-ägda spanska rättighetsjätten Mediapro som inte klarar av att betala de franska klubbarna miljarderna för avtalet för Ligue 1 redovisade i veckan att man tappat en femtedel av sin omsättning. Fortfarande är försäljningen av La Liga runt om i världen bolagets viktigaste inkomstkälla. Man kräver att få betala två miljarder kronor mindre till Ligue 1 än överenskomna åtta miljarder. Dessutom har man inlett en rättsprocess kring en halv miljard kronor med serie A som man lämnat som deposition 2018. Pressat läge och skulle bolaget gå i konkurs kommer både den franska och den spanska ligafotbollen påverkas. Om det är en skakning på nedre däck som med Titantic eller inte får framtiden utvisa.

Veckans poddintervju
Tidigare Blåvitt-hjälten och Greklands-proffset Håkan Sandberg som i dag jobbar som juridisk expert i fotbollsvärlden och som generalsekreterare i Tränarföreningen är veckans gäst. Om allt från fotbollens krångliga regelverk till riggade matcher i Grekland. Sedan tidigare finns 286 avsnitt av podcasten och det är bara att klicka på länken för att finna tidigare avsnitt och lyssna på dem.

Publicerad 2020-11-13 kl 17:35

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto